OnePlus Buds Pro 3:t ovat mallisarjastolle jo tutuksi tulleeseen tyypilliseen tapaan hintaluokassaan hyvät kuulokkeet. 199 euroon nousseen suositushintansa vastapainona äänenlaatua on napsautettu jälleen askel kohti parempaa tasapainoisemman ja luonnollisemman taajuusvasteen kera. Kyseessä onkin yksi alle 200 euron kategorian parhaiten soivia nappikuulokkeita. Nothingin 160 euron suositushintaisille Eareille ne kuitenkin häviävät jonkin verran keskialueen toistossa, minkä lisäksi taajuuskorjain ei ole yhtä monipuolinen.

OnePlussan uutuusnapit ovat siitä huolimatta erinomainen vaihtoehto Nothingeille, mikäli hakusessa on voimakkaampi vastamelutoiminto, eivätkä pykälän kevyempi keskialueen toisto, pelkistetympi taajuuskorjain sekä puuttuva LDAC-koodekki ole esteitä.

Plussaa:

  • Äänenlaatu
  • Vapaa kuusikanavainen taajuuskorjain
  • LHDC-koodekkituki
  • Liu’utuseleellä toimiva äänenvoimakkuudensäätö
  • Bluetooth Multipoint -tuki

Miinusta:

  • LDAC- tai AptX HD -tuen puute varauksin

Huomioitavaa:

  • Kuulokkeet tukevat SBC-, AAC- ja LHDC -koodekkeja

OnePlussan Buds Pro -sarjan nappikuulokkeet ovat pärjänneet hintaluokassaan io-techin testeissä varsin hyvin. Alkuperäiset Buds Prot olivat 149 euron suositushintaansa vuonna 2021 luokkansa kärkijoukkoa hyvällä äänenlaadulla ja 179 euroon nousseen hintansa vastapainona seuraajana toimineet Buds Pro 2:t puolestaan toivat vuonna 2023 mukanaan LHDC-tuen ja markkinoivat kaiutinelementtiensä kanssa yhteistyötä Dynaudion kanssa. Tänä vuonna mallisto kehittyi kolmanteen sukupolveensa uusien Buds Pro 3 -nappien myötä ja samalla suositushinta hyppäsi jälleen hieman korkeammalle 199 euroon.

Artikkelin kirjoitusaikaan syyskuun loppupuolella kuulokkeita sai edullisimmillaan reiluun 160 euroon eli nelisenkymmentä euroa suositushintaansa edukkaammin. Kuulokkeet ovat saatavilla kahtena värivaihtoehtona – vaalea Lunar Radiance ja testikappaleemmekin edustama musta Midnight Opus.

Tässä artikkelissa tutustumme OnePlus Buds Pro 3 -nappeihin tavanomaisen testirutiinin mukaisesti taajuusvastemittausten kera ja otamme selvää tarjoavatko ne nousseelle suositushinnalleen vastinetta.

 

Pakkaus ja sen sisältö

OnePlus toimittaa kuulokkeensa edeltäjämallien pakettien valkoisesta värimaailmasta poiketen mustapunaisessa pakkauksessa. Itse kuulokkeiden lisäksi toimitussisältöön kuuluu:

  • Kolmet lisävaihtotulpat (yhteensä neljät tulpat)
  • Käyttöohjekirjanen
  • USB-A -> USB-C -latausjohto

Vaihtotulpat toimitetaan suurehkossa omassa pahvirasiassaan, jossa jokaiselle tulpalle on myös omat paikkansa. Tämän myötä tulpat on mukavan helppo säilöä järjestelmällisesti myös tulevaisuuteen.

 

Rakenne ja ominaisuudet

Kuulokkeiden tekniset tiedot:

  • Mitat: 33,6 x 21,5 x 25,0 mm
  • Paino: 5,28 grammaa
  • IP55
  • Akku: 58 mAh
  • Akunkesto: 6 tuntia vastamelun kanssa, 10 tuntia ilman vastamelua
  • Bluetooth 5.4
  • Koodekkituki: SBC, AAC, LHDC 5.0
  • Valmistajan kotimaa: Kiina
  • Valmistusmaa: Kiina

Ulkonäöltään OnePlus Buds Pro 3:t ovat valmistajan aiempien nappien ystäville varsin tutunnäköiset. Ulkomitat ovat kasvaneet hieman edeltäjäänsä nähden ja paino on noussut vajaan gramman, mutta ilman rinnakkain vertailemista eroja ei käytännössä huomaa. Istuvuuden osalta Buds Pro 3:t ovat ainakin itselleni kohtalaisen miellyttävät, mutta huomion arvoisena seikkana eivät kovinkaan jämäkät. Napit tahtovat siis liukua paikaltaan hieman kovemmassa liikkeessä. Edeltäjästä tuttuun tapaan napeilla on myös IP55-sertifikaatti, joten pientä kosteutta ei nappien kanssa tarvitse säikähtää.

Eleohjaus toimii tuttuun tapaan kuulokkeiden vartta puristelemalla, minkä lisäksi tänä vuonna mukaan on tuotu myös tunnistus vartta pitkin liukuvalle sormelle. Tämä mahdollistaa kuulokkeiden äänenvoimakkuuden säädön suoraan kuulokevartta pitkin sormea liu’uttamalla, mikä on aina mukava lisä arkikäytettävyyteen.

Rautatasolla äänentoistosta huolehtii edelleen Buds Pro 2:sta tuttuun tapaan 11 mm:n alataajuuksista huolehtiva woofer yhdessä 6 mm:n yläpäätä toistavan diskantin kanssa.  Kaiuttimia on kuitenkin päivitetty. 11 mm:n elementtiin on lisätty toinen magneetti, mikä valmistajan mukaan lisää elementin maksimitehoa ja lisäksi sen kalvo on valmistettu keraamisesta metallikomposiittimateriaalista. 6 mm:n elementtiin puolestaan on valmistettu 35 mikrometrin litteä äänikela. Elementtipäivitysten lisäksi OnePlus kertoo päivittäneensä edellismallin yhdestä DAC-piiristä kahteen DAC-piiriin, joista toinen huolehtii wooferista ja toinen tweeteristä.

Yhteysominaisuuksien osalta kattaus on Buds Pro 2:sta tuttu, eli SBC:n ja AAC:n lisäksi tarjolla on LHDC-koodekki pykälän korkeampia bittitaajuuksia varten. LHDC-koodekki ei ole puhelinmarkkinoilla yhtä yleisesti tuettu kuin AptX:n versiot ja LDAC, mutta erityisesti kiinalaisvalmistajien puhelimissa tuki alkaa nykypäivänä kuitenkin suhteellisen usein löytyä. Esimerkiksi alle 200 euron hintaluokassa io-techin testaamien nappien ehdotonta huippua edustava Nothing Ear tarjoaa kuitenkin LHDC:n lisäksi keskimäärin laajemmin tuetun LDAC-koodekin.

Latauskotelon tekniset tiedot:

  • Latauskotelon mitat: 64,7 x 52,45 x 25,75mm
  • Latauskotelon paino: 50,57 grammaa
  • Akku: 566 mAh
  • Akkua kuulokkeille: 19,5 tuntia vastamelun kanssa ja 33 tuntia ilman vastamelua
  • USB-C (5 / 2 A, latausaika 70 min), langaton lataus (latausaika 2 h 30 min)

Kuulokkeiden akunkesto on säilynyt käytännössä ennallaan, joskin vastameluttoman tilan akunkestoksi luvataan tunti enemmän. Myös latauskotelosta saatavat virrat ovat parantuneet aavistuksen viime vuodesta, mutta erot eivät ole suuria.

Siinä missä nappien itsensä ulkonäkö on säilynyt lähes ennallaan, on latauskotelo kuitenkin uudistunut huomattavasti. Neliskanttisesta kotelosta on siirrytty pyöreämpään malliin, johon kuulokkeet pudotetaan kapealta sivulta samantapaisesti kuin tuoreissa Samsungin Galaxy Buds3 Proissa tai Applen AirPods Proissa. Etu- ja takapinnat kotelossa on pinnoitettu keinonahalla, mikä ei omaan makuuni ole kenties tyylikkäin ratkaisu, mutta ainakin se erottuu markkinoilla massasta.

Latauskotelon ulkomitat ovat uuden muotoilun yhteydessä kasvaneet hieman, mutta kyseessä on kuitenkin varsin hyvin taskuun mahtuva kotelo. Pyöreämpi muotoilu voi sujahtaa taskuun jopa edeltäjiä paremmin, sillä äärimitat ovat vain pienessä kohtaa koteloa, siinä missä vanhassa neliskanttisessa kotelossa mitat olivat tasaisemmat kaikilla sivuilla. Kotelon lataustekniikan osalta tuettuna on niin langallinen USB-C-lataus kuin myös langaton lataus.

 

Ohjelmisto

Kuulokkeiden hallintaan OnePlus käyttää edelleen HeyMelody-ohjelmistoa, jonka ominaisuuskattaus on säilynyt käytännössä ennallaan viime vuodesta. Sovellus on saatavilla niin Androidille kuin myös iOS:lle.

Mukana on edelleen 6-kanavainen taajuuskorjain ja muutama esiasetettu taajuuskorjainvaihtoehto oletusäänen lisäksi sekä Kultainen ääni -tilaksi kutsuttu mahdollisuus kuulokkeiden äänen optimointiin käyttäjän korvan mukaan. Optimointi tapahtuu kaksiosaisesti: ensin kuulokkeet toistavat ääntä ja kuuntelevat lopputulosta skannaten korvakäytävän toimintaa, minkä jälkeen käyttäjän on muutamille eri taajuuksille valittava, milloin ääni katoaa kuuluvista. Kuulokkeet sitten vahvistavat näitä ääniä, joita käyttäjä kuulee huonommin.

Lisäksi mukana ovat kuulokkeista ääntä toistava kuulokkeiden etsimistoiminto, korvasovitteiden istuvuuden testaus, eleiden muokkausmahdollisuudet, tilaäänituki, viiveitä vähentävä pelitila ja mahdollisuus kytkeä Bluetooth Multipoint päälle tai pois Kaksoisyhteys-asetuksen takaa. Vakiona kaksoisyhteys on pois päältä, eli Multipointia kaipaavien on käytävä asettamassa tila päälle. Tilaäänituen OnePlus puolestaan on toteuttanut Googlen omalla Spatial Audio -tekniikalla, eli se ei ole riippuvainen esimerkiksi OnePlussan omien puhelinten käytöstä.

 

Äänenlaatu

Huom. Taajuusvasteet ovat MiniDSP EARS-laitteistolla mitatut. Tulokset ovat suuntaa antavia ja niitä tulee käyttää vain sanallisen arvion ohessa visuaalisena tukena. Taajuusvastemittaus ei ole pääasiallinen testaustapa, vaan arvostelut pohjautuvat pääosin arvioijan omiin kuuntelukokemuksiin. Tuloksia ei voi verrata suoraan muiden sivustojen mittaustuloksiin. Kuppikuulokkeiden ja nappikuulokkeiden mittaustulokset eivät ole keskenään suoraan vertailukelpoisia.

OnePlus Buds Pro 3:n äänenlaatu on muuttunut edeltäjästään, mikä näkyy myös taajuusvastemittauksissa. Bassopään varsin jyrkästä korostuksesta on luovuttu ainakin omaan korvaani neutraalimman alabassoja kohden tasaisesti nousevan korostuksen tieltä. Tämän myötä musiikki alapää ei kuulokkeiden vakioasetuksillaan elä enää samalla tavalla korvaan pistävä.

Korostusta on kuitenkin riittävästi, jotta oikeasti matalia bassotaajuuksia sisältävissä kappaleissa kuulokkeet onnistuvat potkimaan varsin vakuuttavasti korvakäytävään. Keskitaajuudet toistuvat nekin tasaisen laadukkaasti, mutta ovat hieman enemmän kuopalla kuin esimerkiksi Nothingin Eareissa. Keskialueen kuopan myötä esimerkiksi kitaroissa on hieman vähemmän erottelevuutta, kuin Nothingin napeissa, mutta vastapainona ääni voi olla osalle kuluttajista helpommin lähestyttävä ja mahdollisesti heikommillekin miksauksille hieman armeliaampi huomion kiinnittyessä enemmän bassoihin ja yläpään heleyteen.

Kokonaisuudessaan ääni on alle 200 euron hintaluokkaan erinomainen, mutta Nothing Earit onnistuvat tarjoamaan neutraalia ja keskialueeltaan erottelevampaa ääntä kaipaavalle pykälän tasapainoisemman paketin. Lisäksi Nothingin taajuuskorjain on monipuolisempi. OnePlussankin ääntä pystyy taajuuskorjaimella hienosäätämään, mutta vain 6-kanavaisena taajuuskorjaimen säädöt ovat kohtalaisen laajalle ottavia, eli tarkkoja muutoksia sillä ei juurikaan voi tehdä.

Ääni pysyy lähes vastaavana, oli vastamelutoiminto sitten päällä tai ei, mutta bassotoisto on vastamelun kanssa vahvempaa erityisesti alabassojen korostuessa. Taajuusvastemittauksissa tämä ei syystä tai toisesta näkynyt.

Vastamelutoiminto aiheuttaa OnePlus Buds Pro 3:ssa varsin selvästi korviin kuuluvaa suhinaa ja esimerkiksi aiemmin mainituissa Nothing Ear -napeissa vastaavaa ei ole kuultavissa. Musiikin ollessa päällä suhinaa ei huomaa, mutta jos kuulokkeita käyttää vain ympäristön hiljentämiseen ilman kuunneltavaa ääntä, voi suhina olla häiritsevääkin. Vastapainona vastamelun teho on sitten huomattavasti Nothingia parempaa – ylätaajuuksia molemmat kuulokkeet vaimentavat käytännössä toisiaan vastaavasti, mutta alataajuuksia OnePlus kadottaa huomattavasti enemmän, minkä myötä ympäristöstä erkaantumisen tunne on selvempi.

Buds Pro 3:t kestävät suhteellisen hyvin jopa vertailua pykälän kalliimpiinkin kilpakumppaneihin. Vastamelun tehokkuus on kohtalaisen lähellä Samsungin Galaxy Buds3 Pro -nappeja. Molemmat napit poistavat erityisesti alempia taajuuksia päästäen ylätaajuuksia enemmän lävitseen, mutta Samsungin napit poistavat ääntä läpi skaalan kuitenkin vielä OnePlussaa tehokkaammin. 200 euron suositushintaan vastamelu on kuitenkin sanalla sanottuna vakuuttava ja selvästi yksi alle 200 euron kuulokkeiden parhaimpia. Buds Pro 2:een verrattuna valmistajan mainostama vaimennuslukema on kasvanut 48 desibelistä 50 desibeliin.

Huomion arvoisena seikkana Buds Pro 3:n vastamelutoiminto on maksimiasennollaankin automaattisesti tilanteen mukaan mukautuva, eli vastamelun teho voi vaihdella ympäristön äänimääristä riippuen.

Mikrofonin ääniesimerkki

Mikrofonit OnePlus Buds Pro 3:ssa ovat sisätiloissa peruslaadukkaat äänen ollessa selkeä, joskin yläpäävoittoinen. Ulkoilmassa ääni on kävelynopeuksissa jopa erinomainen ja pyöräillessäkin tuulenvaimennus hoitaa tehtävänsä moitteetta päästäen läpi vain pientä rapinaa.

 

Yhteenveto

OnePlus Buds Pro 3:t ovat mallisarjastolle jo tutuksi tulleeseen tyypilliseen tapaan hintaluokassaan hyvät kuulokkeet. 199 euroon nousseen suositushintansa vastapainona äänenlaatua on napsautettu jälleen askel kohti parempaa tasapainoisemman ja luonnollisemman taajuusvasteen kera. Kyseessä onkin yksi alle 200 euron kategorian parhaiten soivia nappikuulokkeita.

Täysin neutraalista äänestä ei OnePlussan nappien kanssa edelleenkään voi puhua, vaan esimerkiksi Nothingin Earit tarjoavat keskialueeltaan omaan makuuni tasapainoisemman äänen. OnePlussan uutukaiset voivat kuitenkin sopia paremmin pykälän helpompaa äänimaisemaa kaipaaville. Nothingiin verrattuna OnePlussan taajuuskorjain on kuitenkin yksinkertaisempi, eli säätövarojen osalta Nothing on kaksikosta monipuolisempi.

Hieman Nothingille häviävän äänenlaadun vastapainona OnePlussan vastamelutoiminto jättää Earit katselemaan takavalojaan. Vastamelu kykenee poistamaan alempia taajuuksia vakuuttavan hyvin ja kilpailee vastamelun tehokkuudessaan kohtalaisesti jopa kalliimpienkin kuulokkeiden kanssa, vaikka hieman Samsungin Galaxy Buds3 Proita heikompi vastamelu onkin. Samsungeista tuttuun tapaan OnePlussan vastamelusta on kuitenkin kuultavissa selvää suhinaa, mikäli kuulokkeista ei samaan aikaan kuuntele mitään.

Buds Pro 3:t tarjoavat SBC:n ja AAC:n ohella LHDC-koodekin, jonka kautta käyttäjä voi saada pykälän paremman bittivirran, mikäli toistolaite sitä vain tukee. Lisätuki on mukava lisä, mutta jälleen Nothingiin verratessa OnePlussan napit jäävät hieman jälkeen, sillä Nothingin tukee LHDC:n lisäksi myös laajemmin käytettyä LDAC-koodekkia.

OnePlussan uutuusnapit ovat kaikesta huolimatta erinomainen vaihtoehto Nothingeille, mikäli hakusessa on voimakkaampi vastamelutoiminto, eivätkä pykälän kevyempi keskialueen toisto, pelkistetympi taajuuskorjain sekä puuttuva LDAC-koodekki ole esteitä.

Plussaa

  • Äänenlaatu
  • Vapaa kuusikanavainen taajuuskorjain
  • LHDC-koodekkituki
  • Liu’utuseleellä toimiva äänenvoimakkuudensäätö
  • Bluetooth Multipoint -tuki

Miinusta

  • LDAC- tai AptX HD -tuen puute varauksin

Huomioitavaa

  • Kuulokkeet tukevat SBC-, AAC- ja LHDC -koodekkeja

 

Keskustele artikkelista foorumilla: TechBBS, Testissä OnePlus Buds Pro 3 -nappikuulokkeet