io-techin testissä MSI:n GT62VR 7RE -pelikannettava 4k-näytöllä, jonka sisuksissa Intelin neliytiminen Kaby Lake -prosessori ja NVIDIAn GeForce GTX 1070 -näytönohjain

MSI GT62VR 7RE on 15,6-tuumaisella näytöllään ja vajaalla kolmen kilon painollaan hieman kannettavampi, kuin io-techin edellisessä peliläppärivertailussa nähdyt 17-tuumaiset Asus ROG G701VIK ja HP Omen 17.  Pienemmästä näyttökoostaan huolimatta testiin saapunut 231NE-konfiguraatio on varustettu 4k- eli tässä tapauksessa 3840×2160-resoluution paneelilla, joka kuulostaa jo teoriassa varsin erikoiselta ratkaisulta pelikannettavaan.

Tutustumme tässä artikkelissa MSI:n kannettavan ominaisuuksiin sekä vertaamme suorituskykyä, tehonkulutusta, lämpötiloja ja melutasoa io-techin kevään läppärivertailussa mukana olleisiin Asuksen, HP:n ja Levonon vastaaviin Kaby Lake + GeForce GTX 10 -malleihin.

Testiin saapui Suomessa noin 2550 euroa maksava GT62VR 7RE 231NE- eli Dominator Pro 4k -malli, johon on konfiguroitu Core i7-7820HK -prosessori, GeForce GTX 1070 -näytönohjain, 32 gigatavua keskusmuistia sekä 512 gigatavun SSD ja teratavun kiintolevy.

  • Ulkomitat: 39 x 27 x 4,5 cm
  • Paino: 2,9 kg
  • Laturin paino ja johdon pituus: 624 g & 1,8 m

 

GT62VR 7RE:stä on myynissä myös noin 2200 euron hintainen Full HD -näytöllä ja G-Sync-ominaisuudella, Core i7-7700HQ -prosessorilla ja 16 gigatavun keskusmuistilla varustettu 225NE-konfiguraatio.

Hyper-Threading-ominaisuutta tukevan 7820HK-prosessorin perustaajuus on 2,9 GHz ja yhdellä ytimellä Turbo-taajuus voi nousta maksimissaan 3,9 GHz:iin. Käytössä on kaksi muistikanavaa eli kaksi DDR-2400-nopeudella toimivaa 16 gigatavun DDR4-muistikampa.

GeForce GTX 1070:ssä on käytössä 2048 CUDA-ydintä ja GP104-grafiikkapiiri toimii 1645 MHz:n Boost-taajuudella. 256-bittisen muistiväylän jatkeena on kahdeksan gigatavua 8 Gbps:n siirtonopeudella toimivaa GDDR5-näyttömuistia.

Core i7-7820HK -prosessorin lämpötila nousi 100 % käyttöasteella Handbrake-rasituksessa parissa minuutissa 89 asteeseen ja Package TDP 45 watin tuntumaan. Prosessori alkoi tällöin throttlata lämpötilan takia ja kellotaajuus laski rasituksen aikana reilusta 3,5 GHz:stä noin 3,25 GHz:iin, mutta suorituskyky säilyi silti hyvällä tasolla. Peleissä prosessorin kellotaajuus oli 3,55 GHz. GP104-grafiikkapiirin kellotaajuus heilui 3D-rasituksessa 1366-1468 MHz:n välimaastossa.

Takakansi on metallia ja punaiset vauhtiviivat sekä MSI:n logo ovat valaistu. Kannettavan takaosassa on kaksi isoa lämpimän ilman ulostulo-aukkoa molemmin puolin. Keskelle sijoitetusta liitinrivistöstä löytyy laturin nelipinninen DIN-liitin, näyttöulostuloina on mini-Displayport- ja HDMI-liittimet, niiden vieressä Type-C-mallinen USB-liitin ja RJ-45-verkkoliitin.

620 gramman painoisesta ulkoisesta virtalähteestä/laturista lähtevä 1,8 metriä pitkä johto on riittävän pitkä ja yltää helposti lattialta pöydälle. Kannettavan pohjassa on iso punainen rei’itetty ritilä jäähdytysilmaa varten.

Aivan mahtavana yksityiskohtana kannettavan koko muovinen pohja aukeaa kuudella ruuvilla, mutta valitettavasti ruuvien avaaminen evää laitteen takuun. Näkyvillä on koko kannettavan sisuskalut ja kaikkiin komponentteihin pääsee tarvittaessa käsiksi.

Prosessoria ja näytönohjainta jäähdytetään kuparilevyillä, joista lämpö johdetaan lämpöputkilla kahteen erilliseen kuparisiiliin ja radiaalituulettimelle. Kuvasimme kannettavan FLIR One -lämpökameralla noin 10 minuutin 3D-rasituksen jälkeen. Lämpimin kohta mitattiin näytön alareunasta noin 45 astetta.  Jäähdytys oli hoidettu sen verran hyvin, ettei näppäimistö tai kosketuslevy tuntunut pelikäytössä käsien alla häiritsevän lämpimältä ja lämpö oli saatu johdettua lämpöputkilla hyvin laitteen nurkkiin.

RGB-valaistu näppäimistö on SteelSeriesin käsialaa ja kirjaimet ovat väriltään valkoiset. Suoraan näppäimistöstä pystyy säätämään valaistuksen kirkkautta tai valaistuksen pois päältä. Näppäimet ja näppäimistöä ympäröivän alueen materiaali on muovia. Kosketuslevy on kohtalaisen kokoinen, mutta se on sijoitettu puoliksi ASWD-näppäinten alapuolelle ja pelatessa ranne nojaa sen päällä.  Fyysiset hiirennäppäimet tuntuvat melko muovisilta, vasteessa ei ollut kehumista ja ne pitivät äänekkään klikkausäänen.

Oikeassa kyljessä on rivissä kolme USB 3.0 -liitintä ja muistikortinlukija. Vasemmalle kyljelle on sijoitettu Kensington-lukkoportti, neljäs USB-liitin, kullatut mikrofoni- ja kuulokeliittimet (SPDIF) sekä linja sisään- ja ulostulot.

Mallinimensä mukaisesti GT62VR on varustettu yhteensä neljällä USB-liittimellä, joka on tarpeeksi esim. VR-lasien käyttöä ajatellen ja vapaita liittimiä jää vielä muillekin oheislaitteille.

Kannettavaa pystyy hallitsemaan MSI:n Dragon Center -ohjelmistolla, josta voi muun muassa ylikellottaa prosessoria ja näytönohjainta manuaalisesti sekä säätää tuulettimien nopeuksia. Erillisellä SteelSeriesin ohjelmalla kontrolloidaan valaistuksen efektejä ja ohjelmoidaan makronäppäimet.

Miinusta on pakko antaa aivan tolkuttomasta määrästä (yli 20) valmiiksi asennettuja ohjelmia, jotka muun muassa hidastavat kannettavan käynnistymistä. Lisäksi useita kannettavan omia ominaisuuksia hallinnoidaan useilla erillisillä esiasennetuilla sovelluksilla. MSI on luvannut jatkossa tehdä mahdolliseksi poistaa esiasennetut ohjelmat helposti.

 

Suorituskykytestit

Suorituskykytesteissä MSI:n kannettavaa verrattiin io-techin kevään Kaby Lake + GeForce 10 -peliläppäritestin osaanottajiin eli mukana ovat Asuksen ROG G701VIK, HP Omen 17 ja Lenovo Legion Y720. Testeissä keskityttiin vertailemaan keskenään prosessorin, näytönohjaimen, keskusmuistin ja tallennusratkaisun osalta.

Testit ajettiin kannettavat verkkovirtaan kytkettyinä. Kaikkiin kannettaviin asennettiin NVIDIAn uusimmat GeForce 382.05-ajurit.

MSI:n kannettavassa on natiivi 3840×2160-resoluution näyttöpaneeli ja peleissä käyttöön sai valittua vain 1920×1200-resoluution 1920×1080-resoluution sijaan.

Cinebench R15

MSI:n GT62VR 7RE oli Cinebench-renderöintitestissä hieman suorituskykyisempi kuin Lenovo ja HP, mutta jäi Asuksen ROG G701VIK:lle selvästi.

 

Handbrake 1.0.7

Pidempikestoisessa Handbrakessa MSI:n suorituskyky oli samaa tasoa Lenovon ja HP:n kanssa.

 

AIDA64 v5.90

Kahden muistikamman ja kaksikanavaisen muistiohjaimen hyödyntämisen ansiosta MSI:n muistiväylän kaistanleveys oli samalla tasolla HP:n ja Lenovon kanssa.

 

CrystalDiskMark 5.2.1

MSI on käyttänyt M.2 SSD:nä Samsungin 512 gigatavun SATA-väyläistä PM871-asemaa, jonka perättäinen luku- ja kirjoitusnopeus oli päälle 500 Mt/s tasolla. Edellisessä peliläppäritestissä kaikilla Asuksella, HP:lla ja Lenovolla oli käytössä PCIe SSD -asema ja siirtonopeudet olivat huomattavasti paremmat eli noin 3000 Mt/s.

 

Battlefield 1

Battlefield 1:n tulokset eivät valitettavasti ole enää taaksepäin vertailukelpoisia keväällä ajettujen tulosten kanssa sillä hiljattain julkaistu iso päivitys peliin paransi suorituskykyä merkittävästi.

Keskityimmekin Battlefield 1:ssä testaamaan, miten MSI:n kannettava suorutui pelistä näytön 3840×2160-natiiviresoluutiolla verrattuna alhaisempaan 1920×1200-resoluutioon.

1920×1200 -resoluutiolla MSI:n kannettava jaksoi pyörittää Ultra-asetuksilla peliä sulavasti ja erittäin pelattavasti 75 FPS:n keskimääräisellä ruudunpäivitysnopeudella. Natiivilla 3840×2160-resoluutiolla oli kuitenkin pakko laskea kuvanlaatuasetuksia ja Medium-asetuksilla suorituskyky oli vajaassa 60 FPS:ssä.

 

The Witcher 3

The Witcher 3:ssa MSI oli samalla GTX 1070 -näytönohjaimella 6 FPS:ää eli noin 9 % suorituskykyisempi kuin HP:n Omen 17.

 

3D-suorituskyky akulla

Kun MSI:n kannettavasta irrotettiin laturi, grafiikkapiirin kellotaajuus tippui 785 MHz:iin, GDDR5-muistit 6 Gbps:n nopeudelle ja ruudunpäivitysnopeus lukittui 30 FPS:ään.

 

Akkukesto 3D-rasituksessa

3D-rasituksessa The Witcher 3 -pelissä MSI:n akku kesti 67 minuuttia eli reilun tunnin, joka oli testijoukon heikoin suoritus.

 

Tehonkulutus, lämpötila ja melu

Kannettavien tehokulutusta mitattiin seinästä Etech PM-300 -mittarilla ja tehonkulutus mitattiin Handbrake-ohjelmalla prosessorirasituksessa ja Rise of the Tomb Raider -pelillä 3D-rasituksessa.

Prosessorirasituksessa MSI:n tehonkulutus oli hieman korkeampi kuin HP:lla, mutta 3D-rasituksessa samalla GTX 1070 -näytönohjaimella HP:n tehonkulutus oli 24 wattia korkeampi.

 

Prosessorin ja grafiikkapiirin lämpötila mitattiin Handbrake-ohjelmalla prosessorirasituksessa ja Rise of the Tomb Raider -pelillä 3D-rasituksessa.

Handbrake-rasituksessa MSI:n prosessorin lämpötila nousi muutamassa minuutissa 89 asteeseen. 3D-rasituksessa prosessorin lämpötila pysyi 70 asteessa ja grafiikkapiirin lämpötila nousi 79 asteeseen.

A-painotuksella suoritetuissa melumittauksissa Velleman DVM805 -desibelimittari sijoitettiin 60 senttimetrin päähän näytöstä. Ympäristön melutaso testikokoonpano pois päältä oli 32,3 desibeliä. Kannettavan melutaso mitattiin lepotilassa Windowsin työpöydällä, prosessorirasituksessa Handbrake-ohjelmalla ja 3D-rasituksessa Rise of the Tomb Raider -pelillä. Virallisesti melua mitataan tiettyjen standardien mukaan, joten io-techin mittaukset ovat lähinnä suuntaa antavia.

MSI oli niin prosessori- kuin 3D-rasituksessa selvästi testijoukon hiljaisin. Kun lämmötkin vielä pysyivät hyvin kurissa, on jäähdytysratkaisulle pakko antaa kehut.

 

Loppuyhteenveto

MSI:n GT62VR 7RE Dominator Pro -pelikannettavan erikoisuus on isolla 3840×2160-resoluutiolla varustettu näyttö, mutta sulavaan pelaamiseen kyseessä on kuitenkin vähintäänkin merkillinen ratkaisu. Kannettavissa käytettyjen GeForce GTX 10 -sarjan näytönohjaimien puhti riittää parhailla kuvanlaatuasetuksilla hyvin Full HD -resoluutiolle, mutta isommalla 3840×2160-resoluutiolla kuvanlaatuasetuksia täytyy väkisinkin tiputtaa reippaasti Medium- tai Low-tasolle. Peliläppäriin olisi tuonut lisäarvoa isomman resoluution sijaan esimerkiksi G-Sync-tuki, joka nyt puuttui ominaisuuksista kokonaan. GT62VR:stä onkin saatavilla edullisempi Full HD -näytöllä ja G-Sync-ominaisuudella varustettu konfiguraatio, jota allekirjoittanut suosittelee pelikäyttöön tämän 4k-mallin sijaan.

Vajaan kolmen kilon painoinen GT62VR 7RE on kompaktin kokoinen, mutta sen jäähdytysratkaisu hoitaa hommansa tehokkaasti ja hiljaisesti. Läppärin koko pohja aukeaa esimerkillisesti ja kaikkiin komponentteihin pääsee helposti käsiksi, valitettavasti kuitenkin takuun kustannuksella. Liitinvalikoimaa on riittävästi ja SteelSeriesin RGB-valaistu näppäimistö on tarjoaa hyvän tuntuman. Tasohiiren näppäimet ovat kuitenkin tuntumaltaan turhan muoviset ja äänekkäät.

Suorituskyvyn osalta GT62VR 7RE pärjäsi prosessoritesteissä vastaavasti kuin io-techissä aiemmin testatut HP:n ja Lenovon pelikannettavat, mutta 3D-suorituskyvyn osalta The Witcher 3:ssa se oli pykälän nopeampi. Ilman laturia ruudunpäivitysnopeus tippui 30 FPS:ään ja akkukesto 3D-rasituksessa oli testijoukon heikoin hieman reilulla tunnin käyttöajalla.

This site uses XenWord.
;