Testasimme kevään uudet pelikannettavat Kaby Lake -prosessorilla ja GeForce GTX 10 -sarjan näytönohjaimella Asukselta, HP:lta ja Lenovolta.

NVIDIA julkaisi viime kesänä uudet kannettaviin tietokoneisiin suunnatut GeForce GTX 10 -sarjan mobiilinäytönohjaimet, jotka vastaavat ensimmäistä kertaa ominaisuuksiltaan ja suorituskyvyltään vastaavan mallisia GeForce-työpöytänäytönohjaimia. Syksyllä markkinoille julkaistiin Intelin Skylake-mobiiliprosessoreilla varustettuja GeForce GTX 10 -pelikannettavia, mutta kevään aikana valmistajat ovat päivittäneet mallistonsa Intelin tammikuussa julkaisemilla Kaby Lake -koodnimellisillä 7. sukupolven Core -mobiiliprosessoreilla.

Io-techin testissä on tällä kertaa markkinoiden uusimmat peliläppärit Asukselta, HP:lta ja Lenovolta. Kaikki kannettavat on varustettu Full HD -resoluution näytöllä ja niiden sisuksista löytyy Intelin Kaby Lake -koodinimellinen neliytiminen Core i7 -mobiiliprosessori sekä NVIDIAn GeForce GTX 10 -sarjan näytönohjain. Testikannettavien hintahaarukka Suomessa on 1700 eurosta 3300 euroon.

Artikkelissa esitellään kaikkien kolmen pelikannettavan ominaisuudet sekä testataan suorituskykyä prosessori- ja 3D-testeissä. Mukana on lisäksi tehonkulutus-, lämpötila- ja melumittaukset.

Asus ROG G701VIK

Asus ROG G701VIK on järkälemäinen neljän kilon painoinen peliläppäri, joka on varustettu 17,3-tuumaisella 120 hertsin ja G-Sync-ominaisuutta tukevalla näytöllä. Testiin saapui Suomessa 3300 euroa maksava G701VIK-BA044T-malli, johon on konfiguroitu Core i7-7820HK -prosessori, GeForce GTX 1080 -näytönohjain, 16 gigatavua keskusmuistia ja 512 gigatavun SSD (RAID 0).

Sisuksista löytyvän neliytimisen ja Hyper-Threading-ominaisuutta tukevan prosessorin perustaajuus on 2,9 GHz ja yhdellä ytimellä Turbo-taajuus nousee maksimissaan 3,9 GHz:iin. GeForce GTX 1080:ssä on käytössä 2560 CUDA-ydintä ja kahdeksan gigatavua näyttömuistia 256-bittisen muistiväylän jatkeena. Käytössä on vain yksi muistikanava eli yksi DDR-2400-nopeudella toimiva 16 gigatavun DDR4-muistikampa.

Kun kannettava on kytketty virtajohdolla seinään, G701VIK toimii Extreme-tilassa ja prosessori on ylikellotettu 4,3 GHz:iin, näytönohjaimen GP104-grafiikkapiiri 1870 MHz:n Boost-taajuudelle ja GDDR5X-muistit 10,3 Gbps:n siirtonopeudelle.

Prosessorin lämpötila nousi 100 % käyttöasteella välittömästi 4,3 GHz:n kellotaajuudella 95 asteeseen ja alkoi throttlaamaan eli laski 3,8 – 3,9 GHz:n välimaastoon. Throttlauksesta huolimatta prosessorin suorituskyky oli erinomaisella tasolla. Peleissä prosessorin kellotaajuus heilui 4,1 – 4,3 GHz:n välimaastossa. GP104-grafiikkapiirin kellotaajuus pysyi 3D-rasituksessa tasaisesti 1898 MHz:ssä.

Kannettavan takaosassa on näytön alapuolella kaksi isoa lämpimän ilman ulostuloaukkoa ja samoin kannettavan pohjassa on muutamia avonaisia ritilöitä. Pohjassa ei ole aukeavaa luukkua eli esimerkiksi keskusmuistiin ei pääse käsiksi.

Näppäimistön näppäimissä kirjaimet on väriltään punaiset ja näppäimistö on taustavalaistu punaisella. Taustavalaistuksen kirkkautta pystyy säätämään muutamalla portaalla, mutta se on kirkkaimmillaankin melko himmeä. Näppäimet ja näppäimistöä ympäröivän alueen materiaali on kumimainen ja siihen jää todella helposti sormenjälkiä ja pölyä. Kosketuslevy on isokokoinen ja sen alapuolella on kaksi klikattavaa hiiren näppäintä. Näppäimistön ylälaidasta löytyy viisi makronäppäintä ja Record-pikanäppäin pelaamisen tallentamiseen.

Oikeasta kyljestä löytyy yksi USB-liitin, HDMI- ja Mini-DisplayPort-näyttöliittimet kaksi Type-C-mallista Thunderbolt 3 -tuella varustettua USB-liitintä ja RJ-45-verkkoliitin.

Vasemmalle kyljelle on sijoitettu Kensignton-lukkoportti, kaksi USB-liitintä, mikrofoni- ja kuulokeliittimet ja muistikortinlukija.

1,1 kilon painoinen ulkoinen virtalähde/laturi kytketään näytönohjaimen taakse isokokoisella liittimellä. Laturista lähtevä johto on vain 1,3 metriä pitkä ja kun johto kiinnittyy laitteen taakse, laturin voi joutua sijoittamaan pöydälle sillä johto ei välttämättä riitä lattialle asti.

Kannettavaa pystyy hallitsemaan ROG Gaming Center -ohjelmistolla, josta voi muun muassa ylikellottaa prosessoria ja näytönohjainta manuaalisesti, hallita tuulettimia, valaistusta ja ohjelmoida makronäppäimet.

HP Omen 17

HP Omen 17 on 3,3 kg:n painollaan hieman kevyempi kuin Asuksen ROG G701VIK, mutta se on silti varsin isokokoinen ja varustettu 17-tuumaisella Full HD -resoluution G-Sync-ominaisuutta tukevalla näytöllä. Testiin saapui Suomessa 2100 euroa maksava Omen 17-w203no -malli, johon on konfiguroitu Core i7-7700HQ -prosessori, GeForce GTX 1070 -näytönohjain, 16 gigatavua keskusmuistia ja 512 gigatavun SSD-asema.

Omen-kannettavan ostamisessa täytyy olla tarkkana sillä myynnissä on toistakymmentä erilaista Omen 17 -mallia, jotka eroavat toisistaan muun muassa sisuskalujen osalta. Io-techin testaama w203no on koko malliston suorituskykyisin variantti.

Sisuksista löytyvän neliytimisen ja Hyper-Threading-ominaisuutta tukevan prosessorin perustaajuus on 2,8 GHz ja yhdellä ytimellä Turbo-taajuus nousee maksimissaan 3,8 GHz:iin. Asuksen ROG G701VIK:n käyttämään 7820HK-prosessoriin verrattuna 7700HQ:ssa on kaksi megatavua pienempi L3-välimuisti ja 100 MHz alhaisempi kellotaajuus.

GeForce GTX 1070:ssä on käytössä 2048 CUDA-ydintä ja kahdeksan gigatavua 8 Gbps:n siirtonopeudella toimivaa GDDR5-näyttömuistia. Käytössä on kaksi muistikanavaa eli kaksi DDR-2400-nopeudella toimivaa 8 gigatavun DDR4-muistikampa.

Omen 17:n prosessorin lämpötila nousi 100 % rasituksessa välittömästi noin 90 asteeseen ja Package TDP 45 wattiin. Prosessori alkoikin throttlata, mutta ei lämpötilan, vaan virrankulutuksen takia. Tästä huolimatta prosessorin kellotaajuus heitteli rasituksen aikana 3,3-3,4 GHz:n välimaastossa ja suorituskyky oli hyvällä tasolla. Peleissä prosessorin kellotaajuus oli tasaisesti 3,4 GHz. GP104-grafiikkapiirin kellotaajuus heitteli 3D-rasituksessa 1582-1645 MHz:n välimaastossa.

Kannettavan takaosassa on kaksi isoa lämpimän ilman ulostuloa. Keskellä pohjaa on aukeava ritiläluukku, josta pääsee käsiksi keskusmuistiin.

Näppäimistön kirjaimet ovat väriltään punaiset, kuten Asuksessa ja näppäimistö on taustavalaistu punaisella. Valaistus on testijoukon kirkkain, mutta kirkkautta ei pysty erikseen säätämään, ainoastaan kytkemään pois käytöstä. Näppäimet ja näppäimistöä ympäröivän alueen materiaali on muovia. Kosketuslevy itsessään on samankokoinen kuin Asuksessa, mutta erillisten fyysisten näppäinten sijaan levyn alareuna toimii klikattavina näppäiminä.

Oikeasta kyljestä löytyy muistikortinlukija, yksi HDMI- ja Mini-DisplayPort-näyttöliittimet, kaksi USB-liitintä, RJ-45-verkkoliitin ja laturin liitin.

Vasemmalle kyljelle on sijoitettu Kensington-lukkoportti, USB-liitintä, mikrofoni- ja kuulokeliittimet sekä lämpimän ilman ulostuloritilä.

730 gramman painoinen ulkoinen virtalähde/laturi kytketään kannettavan oikeaan kylkeen. Kyseessä ei ole paras mahdollinen sijainti (oikeakätiselle), sillä jos pelatessa käytetään ulkoista hiirtä saattaa laturin johto häiritä. Johto oli 1,8 metriä eli testijoukon pisin.

Lenovo Legion Y720

Lenovo Legion Y720 painoi 3,3 kg eli saman verran HP:n Omen 17, mutta 15-tuumaisen näytön myötä se on fyysisesti selvästi Asusta ja HP:ta pienikokoisempi. Näyttö ei tue G-Sync-ominaisuutta, kuten Asuksen ja HP:n kannettavat. Testiin saapui Suomessa 1700 euroa maksava Legion Y720-15IKB-malli (Tuotekoodi 80VR001AMX), johon on konfiguroitu Core i7-7700HQ -prosessori, GeForce GTX 1060 -näytönohjain, 16 gigatavua keskusmuistia, 256 gigatavun SSD-asema ja teratavun kiintolevy.

Legion Y720:sta on saatavilla kahta eri mallia, joista Io-techin testaamassa mallissa on 256 gigatavun SSD-aseman ja teratavun kiintolevyn yhdistelmä ja toisessa pelkkä 512 gigatavun SSD-asema.

Sisuksista löytyy sama Core i7-7700HQ-prosessori kuin HP Omen 17:sta. Neliytimisen ja Hyper-Threading-ominaisuutta tukevan prosessorin perustaajuus on 2,8 GHz ja yhdellä ytimellä Turbo-taajuus nousee maksimissaan 3,8 GHz:iin.

GeForce GTX 1060:ssä on GP104-grafiikkapiirin sijaan GP106, jossa on käytössä 1280 CUDA-ydintä ja kuusi gigatavua 8 Gbps siirtonopeudella toimivaa GDDR5-näyttömuistia 192-bittisen muistiväylän jatkeena. Käytössä on kaksi muistikanavaa eli kaksi DDR-2400-nopeudella toimivaa 8 gigatavun DDR4-muistikampa.

Prosessorin lämpötila nousi 100 % käyttöasteella 82 asteeseen, eikä se throttlaannut lämpötilan tai virrankulutuksen takia. Prosessorin kellotaajuus pysyi  tasaisesti 3,4 GHz:ssä ja suorituskyky oli hyvällä tasolla. Peleissä prosessorin kellotaajuus oli heilui 2,7 – 3,4 GHz:n välimaastossa. GP106-grafiikkapiirin kellotaajuus pysyi 3D-rasituksessa tasaisesti 1657 MHz:ssä.

Kannettavan takaosassa on kaksi isoa lämpimän ilman ulostuloa ja samoin kannettavan pohjassa on muutamia ritilöitä. Pohjassa ei ole aukeavaa luukkua eli esimerkiksi keskusmuistiin ei pääse käsiksi.

Näppäimistön kirjaimet ovat väriltään valkoiset ja näppäimistö on RGB-taustavalaistu. Valaistuksen kirkkautta ei pysty säätämään, mutta valaistusta voi kustomoida erilaisilla valoefekteillä. Kosketuslevy on pari senttiä pienempi kuin Asuksessa ja HP:ssa ja erillisten fyysisten näppäinten sijaan levyn alareuna toimii klikattavina näppäiminäm, kuten HP:ssa. Näppäimet ja näppäimistön ympäristö on kumimaista materiaalia, mutta ei aivan yhtä tahmeaa ja sormenjälkiä ja pölyä keräävää kuin Asuksessa.

Oikeasta kyljestä löytyy Type-C-mallinen Thunderbolt 3 -tuella varustettu USB-liitin, HDMI- ja Mini-DisplayPort-näyttöliittimet, kaksi USB-liitintä ja kuulokeliitin.

Vasemmalle kyljelle on sijoitettu Kensington-lukkoportti, laturin liitin, RJ-45-verkkoliitin, USB-liitin ja mikrofoniliitin.

517 gramman painoinen ulkoinen virtalähde/laturi kytketään kannettavan vasempaan kylkeen USB-liitintä muistuttavalla liittimellä. Laturista lähtevä johto on 1,6 metriä pitkä.

Kannettavaa pystyy hallitsemaan Lenovo Nerve Sense -ohjelmistolla, josta voi muun muassa säätää näppäimistön RGB-valaistusta ja asettaa tuulettimet pyörimään täysillä.

Pelikannettavien vertailua

Kun testin kolmea pelikannettavaa vertaillaan rinnakkain, on Asuksen ROG G701VIK isokokoisin ja Lenovo pienin kaikilla osa-alueilla. Kaikkien kannettavien kuoret on valmistettu muovista ja näppäimistön alueelle helpommin sormenjälkiä kerää Asus ja näytön takapaneeliin Lenovo.

Näyttöjen osalta Asuksessa ja HP:ssa on käytössä 17-tuumainen paneeli, mutta Lenovossa 15-tuumainen. Asus ja HP tukevat G-Sync-ominaisuutta ja Asuksessa on vielä lisäksi käytössä 120 hertsin paneeli.

Asuksesta löytyy jo lähtökohtaisesti suorituskykyisimmät sisuskalut, mutta yritys on päättänyt ottaa koostaan ja järeästä jäähdytysjärjestelmästään kaiken irti ja kannettava toimii verkkovirtaan kytkettynä ylikellotetussa Extreme Mode -tilassa.

 

Kannettavien ulkomitat:

  • Asus ROG G701VIK: 43 x 31 x 5 cm
  • HP Omen 17: 42 x 29 x 3,5 cm
  • Lenovo Legion Y720: 38 x 28 x 3 cm

 

Kannettavien painot:

  • Asus ROG G701VIK: 4,0 kg
  • HP Omen 17: 3,1 kg
  • Lenovo Legion Y720: 3,1 kg

 

Laturien painot ja johdon pituus:

  • Asus ROG G701VIK: 1,1 kg & 130 cm
  • HP Omen 17: 730 g & 180 cm
  • Lenovo Legion Y720: 517 g & 160 cm

 

Lenovon mukana tuleva laturi on selvästi testijoukon pienin 517 gramman painollaan. HP:n ja Asuksen laturit ovat pituuden ja leveyden osalta yhtä isot, mutta Asuksen laturi on tuplasti paksumpi. Kaikissa latureissa kannettavalle lähtevä johto on kiinteästi kiinni laturissa ja suurimmat erot löytyvät johtojen pituudesta. Asuksen 130 cm pitkä ja paksu johto on testijoukon lyhin ja samaan aikaan laturiliitin sijaitsee kauimpana kannettavan takana. Tästä johtuen Asuksen järkälemäistä laturia ei välttämättä pysty sijoittamaan lattialle, vaan se jää roikkumaan ilmaan.

Suorituskykytestit

Suorituskykytesteissä kannettavia vertailtiin keskenään prosessorin, näytönohjaimen, keskusmuistin ja tallennusratkaisun osalta. Testit ajettiin kannettavat verkkovirtaan kytkettyinä.

Kaikkiin kannettaviin asennettiin NVIDIAn uusimmat GeForce 382.05-ajurit. Lenovon Legion Y720 ei tunnistanut NVIDIAn sivuilta ladattuja ajureita, vaan sille piti asentaa Lenovon sivuilta ladatut hieman vanhemmat 376.39-ajurit, jotta näytönohjain saatiin tunnistumaan. Vanhemmilla ajureilla Battlefield 1 -peli ei suostunut käynnistymään, mutta ongelma saatiin kierrettyä poistamalla /system32/-hakemistosta nvapi64.dll-tiedosto.

 

Cinebench R15

Asuksen ROG G701VIK oli Cinebenchin lyhytkestoisessa renderöintitestissä noin 20 % suorituskykyisempi kuin HP ja Lenovo.

 

Handbrake 1.0.7

Asuksen ROG G701VIK oli Handbraken pidemmässä videon enkoodauksessa noin 8 % suorituskykyisempi kuin HP ja Lenovo.

 

AIDA64 v5.90

AIDAn Memory Benchmark -testissä näkyy Asuksen päätös käyttää vain yhtä muistikampaa ja muistikanavaa lähes puolet alhaisempana muistiväylän kaistanleveytenä HP:een ja Lenovoon verrattuna.

 

CrystalDiskMark 5.2.1

CrystalDiskMarkin ROG G701VIK oli perättäisissä luku- ja kirjoitustesteissä 512 gigatavun SSD RAID 0 -konfiguraatiollaan selvästi kolmikon suorituskykyisin. Lenovon 256 gigatavun SSD oli lukunopeudelta nopeampi kuin HP ja HP:n 512 gigatavun SSD puolestaan kirjoitusnopeudelta nopeampi kuin Lenovo.

 

Battlefield 1

Battlefield 1:ssä DirectX 12 -rajapinnalla peli oli Asuksella ja HP:lla sujuvasti pelattava Ultra-kuvanlaatuasetuksilla, mutta Lenovolla on syytä käyttää High-asetuksia.

 

The Witcher 3

Myös The Witcher 3:ssa Asus ja HP pyörittivät peliä sulavasti High/Ultra-asetuksilla, mutta Lenovolla on suositeltavaa käyttää korkeintaan High-asetuksia.

Tehonkulutus, lämpötila ja melu

Kannettavien tehokulutusta mitattiin seinästä Etech PM-300 -mittarilla ja tehonkulutus mitattiin Handbrake-ohjelmalla prosessorirasituksessa ja Rise of the Tomb Raider -pelillä 3D-rasituksessa.

Sisuskaluiltaan järeimmän ja ylikellotetun Asuksen ROG G701VIK:n tehonkulutus oli huomattavasti korkeampi kuin Lenovolla ja HP:lla.

Prosessorin ja grafiikkapiirin lämpötila mitattiin Handbrake-ohjelmalla prosessorirasituksessa ja Rise of the Tomb Raider -pelillä 3D-rasituksessa.

4,3 GHz:n kellotaajuudelle ylikellotetulla Asuksen ROG G701VIK:llä prosessorin lämpötila nousi 96 asteeseen ja alkoi throttlata. HP:n Omenilla puolestaan peleissä prosessorin lämpötila nousi korkeimmalle 89 asteeseen. Lenovolla lämmöt pysyivät parhaiten kurissa.

A-painotuksella suoritetuissa melumittauksissa Velleman DVM805 -desibelimittari sijoitettiin 60 senttimetrin päähän näytöstä. Ympäristön melutaso testikokoonpano pois päältä oli 32,3 desibeliä. Kannettavan melutaso mitattiin lepotilassa Windowsin työpöydällä, prosessorirasituksessa Handbrake-ohjelmalla ja 3D-rasituksessa Rise of the Tomb Raider -pelillä. Virallisesti melua mitataan tiettyjen standardien mukaan, joten io-techin mittaukset ovat lähinnä suuntaa antavia.

Pelikannettavien melutaso on 3D-rasituksessa täysin suhteessa suorituskykyyn ja ylikellotettu Asuksen ROG G701VIK on selvästi testijoukon äänekkäin. Myös HP:n Omen 17 on 3D-rasituksessa yli 47 desibelin melutasollaan varsin äänekäs ja Lenovo suorastaan hiljainen. Prosessorirasituksessa HP:n melutaso nousi huomattavasti Lenovoa äänekkäämmäksi, vaikka molemmissa on käytössä sama prosessori ja suorituskyky oli samalla tasolla. Tämä kielii Lenovon parammasta jäähdytysratkaisusta.

Yhteenveto

Aikaisemmin mobiilinäytönohjaimissa oli aina karsitut ominaisuudet verrattuna samalla mallinimellä varustettuihin työpöytänäytönohjaimiin, mutta NVIDIAn GeForce GTX 10 -sarjan mobiilinäytönohjainten myötä pelikannettavat ovat vihdoin saavuttaneet saman 3D-suorituskykytason kuin PC-tietokoneet.  Kaby Lake -koodinimellisten Core i7 -mobiiliprosessoreiden suorituskyky puolestaan sijoittuu Core i5- ja i7-työpöytäprosessoreiden välimaastoon.

Testattujen peliläppäreiden hintataso oli 1700 eurosta 3300 euroon, joten mukana kulkevasta pelimahdollisuudesta joutuu maksamaan huomattavasti enemmän kuin vastaavan suorituskykyistä PC-pöytäkoneesta. Samaan aikaan pelikannettavat kamppailevat pienen tilan tuottamien haasteiden, kuten piirien tuottaman lämmön ja tuulettimien melutason kanssa.

Asus on jo pitkään panostanut ROG-tuotesarjallaan pelaamiseen ja myös pelikannettavien historia ulottuu lähes 10 vuoden taakse. ROG G701VIK on kallis, isokokoinen, äänekäs ja erittäin suorituskykyinen pelikannettava. G701VIK  suoriutui io-techin testeissä prosessori- ja 3D-suorituskyvyn osalta erinomaisesti ja on todennäköisesti yksi markkinoiden suorituskykyisimmistä peliläppäreistä. Laturiin kytkettynä ylikellotetussa Extreme-tilassa toimiva G701VIK oli prosessoritesteissä noin 10-20 % suorituskykyisempi kuin HP:n ja Lenovon peliläppärit ja GeForce GTX 1080 -näytönohjaimen ansiosta pelitesteissä Full HD -resoluutiolla ja parhailla kuvanlaatuasetuksilla ruudunpäivitysnopeus oli 100 FPS:n tuntumassa.

HP:n Omen 17 noudattaa tyyliteltyä hehkuvan punaista väriteemaa ja tarjosi peleissä GeForce GTX 1070 -näytönohjaimen ansiosta Full HD -resoluutiolla ja parhailla kuvanlaatuasetuksilla yli 60 FPS:n ruudunpäivitysnopeuden. Omen tuntui olevan tuoreesta BIOS-päivityksestä huolimatta prosessorin virrankulutuksen ja koko kannettavan jäähdytyksen kanssa hieman vaikeuksissa ja 3D-rasituksessa prosessorin ja grafiikkapiirin lämpötilat nousivat 90 asteeseen.

Lenovon Legion Y720 oli joka suhteessa testijoukon kannettavin peliläppäri ja tarjosi virkistävää vaihtelua kahteen jättiläiseen eli Asukseen ja HP:een verrattuna. Vaikka 3D-suorituskyky ei riittänytkään 60 FPS:n ruudunpäivitysnopeuteen parhailla Ultra-kuvanlaatuasetuksilla, pelit saatiin pyörimään sulavasti tiputtamalla kuvanlaatuasetuksia pykälällä. Prosessorisuorituskyky oli samalla tasolla Omenin kanssa. Lenovo oli pelatessa selvästi hiljaisin ja lämpötilat pysyivät hyvin kurissa 70 asteen tuntumassa. 1700 euron hinta on lähes puolet edullisempi kuin Asuksessa, mutta kannattaa muistaa, että samalla joutuu tinkimään muun muassa 17-tuumaisesta näytöstä ja G-Sync-ominaisuudesta.

This site uses XenWord.
;