Testissä 1450 euron hintainen MSI Katana GF66 -pelikannettava Core i7-11800H -prosessorilla ja GeForce RTX 3060 -näytönohjaimella varustettuna.

MSI:n uudet ja edullisemman hintaluokan Katana GF -sarjan pelikannettavat on päivitetty Intelin 11. sukupolven Core-mobiiliprosessorilla ja NVIDIAn GeForce RTX 30 -sarjan näytönohjaimella. Myynnissä on useita eri GF66-malleja lähtien 1099 euron hintaisesta 6-ytimisellä Core i5-11400H -prosessorilla ja GeForce RTX 3050 -näytönohjaimella varustetusta mallista 1799 euron hintaiseen 8-ytimisellä Core i7-11800H -prosessorilla ja GeForce RTX 3070:llä varustettuun malliin.

Kaikki Katana GF66 -kannettavat on varustettu 15-tuumaisella 144 hertsin IPS-näytöllä. Testiimme saapuneessa noin 1450 euron hintaisessa GF66 UE -mallissa on käytössä Core i7-11800H -prosessori, GeForce RTX 3060 -mobiilinäytönohjain,16 gigatavua keskusmuistia ja tallennustilasta vastaa yksi teratavun kokoinen NVMe M.2 SSD.

Olemme testanneet io-techissä aiemmin suorituskykyisemmän ja selvästi kalliimman MSI:n GE76 Raider -pelikannettavan, jonka sisuksista löytyy edellisen sukupolven prosessori, mutta suorituskykyisempi GeForce RTX 3080 -näytönohjain.

Tutustumme tässä artikkelissa MSI Katana GF66 -pelikannettavan ominaisuuksiin, ajamme suorituskyky- ja akkutestit sekä suoritamme lämpötila- ja melumittaukset.

Katana GF66:n runko on mattamustaa muovia, joka kerää suhteellisen helposti sormenjälkiä. Laitteen takakannessa on huomaamaton MSI:n lohikäärmelogo sormenjälkien kaverina. Lämmin ilma puhalletaan ulos kannettavan takaosan sekä vasemman kyljen ulostuloaukoista. Virtalähde on mukavan siro ja kevyt. Johto on riittävän pitkä ja vaikka liitin on sijoitettu kannettavan vasempaan kylkeen lämpimän ilman ulostuloaukon viereen, se on mahdollista asettaa niin, ettei johto ole ilmavirran tiellä.

Fyysiset mitat:

  • Ulkomitat: 35,9 x 25,9 x 2,5 cm
  • Paino: 2,3 kg
  • Laturin paino ja johdon pituus: 0,34 kg & 1,8 m

Intelin 11. sukupolven Tiger Lake -koodinimellisessä Core i7-11800H -mobiiliprosessorissa on 8 ydintä ja se tukee Hyper-Threading-ominaisuuden myötä 16 säiettä. Peruskellotaajuus on 2,3 GHz ja yhdellä ytimellä Boost-taajuus voi nousta maksimissaan 4,6 GHz:iin. Testiin saapunut kannettava oli varustettu kahdella 8 gigatavun DDR4-3200-nopeudella ja todella löysillä CAS 22 -latensseilla toimivilla muistikammoilla, eli hyödynnettynä oli kahden muistikanavan tarjoama suorituskykyetu.

Pelisuorituskyvystä vastaa NVIDIAn GeForce RTX 3060 -näytönohjaimen mobiiliversio, jonka tehonkulutus tässä kannettavassa on rajoitettu 85 wattiin. Käytössä on Ampere-arkkitehtuuriin pohjautuva GA106-grafiikkapiiri, jossa on käytössä 3840 CUDA-ydintä ja 192-bittisen muistiväylä jatkeena on 6 gigatavua näyttömuistia. Grafiikkapiiri toimii 900 MHz:n perustaajuudella ja 1425 MHz:n Boost-taajuudella. NVIDIAn työpöytämallin RTX 3060:n verrattuna mobiiliversion kellotaajuus on noin 300 MHz:iä alhaisempi, CUDA-ytimiä on noin 250 enemmän ja muistia on puolet vähemmän.

Prosessori toimi Handbrake-rasituksessa keskimäärin 2,0 – 2,5 GHz:n kellotaajuudella ja lämpötila tasaantui noin 75 asteeseen. Näytönohjaimen grafiikkapiirin lämpötila nousi Battlefield V -pelissä noin 85 asteeseen, todellisen kellotaajuuden pyöriessä maksimissaan noin 1400 MHz:ssä. Prosessorin ja näytönohjaimen yhteisrasituksen aikana prosessorin lämpötila nousi noin 10 asteella 85 asteeseen.

Näppäimistön fontti ja tehosteväri on punainen, samoin näppäimistön portaittain säädettävä taustavalo. Näppäimistö on periaatteessa täysikokoinen, mutta numeronäppäimistön näppäimet ovat huomattavasti muita näppäimiä pienempiä. Myös virtapainike on sijoitettu ikävästi muiden pienten näppäinten sekaan, jolloin varsinkin numeronäppäimistöä käytettäessä saattaa helposti tulla painaneeksi oikeassa ylänurkassa sijaitsevaa virtanäppäintä. Näppäimistöä ympäröivä mattamusta muovi on takakannen tavoin herkkä sormenjäljille. Näytön yläosasta löytyy web-kamera (30 FPS@720p), jossa ei ole yksityisyyden suojaa.

Laitteen vasemmasta kyljestä löytyy virtaliitin, yksi USB 3.2 Gen 1 Type-A -liitin ja yksi USB 2.0 Gen 1 Type-A -liitin. Oikeassa kyljessä on yhdistetty mikrofoni- ja kuulokeliitin, USB 3.2 Type-A -liitin, USB 3.2 Type-C -liitin, HDMI 2.1 -näyttöliitin sekä RJ-45 verkkoliitin.

Pohjalevy on kiinni 13 ruuvilla, jotka avaamalla pääsee käsiksi laitteen sisuskaluihin. Testiin saapuneessa mallissa on kaksi M.2 SSD -liitintä, joista toinen on vapaana. Molemmat 8 gigatavun muistikammat ovat käyttäjän vaihdettavissa.

Kuvasimme kannettavan lämpökameralla noin 10 minuutin 3D-rasituksen jälkeen Battlefield V -pelissä. Lämpimin kohta oli 57 astetta ja se sijaitsi laitteen keskiosassa, hieman näppäimistön yläpuolella.

 

Suorituskykytestit

Testeissä suorituskykyä vertailtiin prosessorin, näytönohjaimen, keskusmuistin ja tallennusratkaisun osalta. Suorituskykytestit on ajettu kannettavan Balanced -tilassa, joka on käytössä oletusprofiilina.

 

Taustatietoa testeistä

Huom! Kannettavien keskinäistä vertailua voidaan pitää ainoastaan suuntaa antavana, sillä aiemmin io-techissä testatut pelikannettavat on jo palautettu takaisin valmistajille. Näin ollen emme ole pystyneet ajamaan tuoreita vertailutuloksia esimerkiksi päivitetyillä Windows-, peli- ja ajuriversioilla.

Kuvien ja animaatioiden luontiin suunnatun Cinema 4D -ohjelman suorituskykyä simuloiva Cinebench R20 tukee AVX-käskyjä. Cinebench testattiin kaikilla prosessorisäikeillä ja vain yhdellä säikeellä. Katana GF66:n Core i7-11800H oli kaikkien ytimien testissä suurin piirtein samalla tasolla Core i7-10870H -prosessorin kanssa, mutta yhden ytimen testissä se oli uusien Willow Cove -ytimien ansiosta testijoukon kärkipäässä samalla tasolla Ryzen 9 5900HX:n kanssa.

Pidempikestoisessa Handbrake-testissä ja 4k-videon x264-enkoodauksessa Katana GF66:n tulos oli 34,5 FPS, jolla se sijoittui Core i7-10870H -prosessorilla varustettujen Aorus 15G YC:n ja GE76 Raiderin välimaastoon.

 

AIDA64 v6.33

Ajantasaisesta BIOS- ja AIDA-ohjelman päivityksistä huolimatta, Tiger Lake -prosessorilla DDR4-muistit eivät tunnistuneet oikein, eikä AIDA64:n muistitestiä saatu ajettua läpi.

 

CrystalDiskMark 8.0.1

Teratavun kokoisen M.2 SSD:n peräkkäislukunopeudeksi mitattiin 2102 megatavua sekunnissa ja kirjoitusnopeudeksi vaatimattomampi 1676 megatavua sekunnissa.

 

Pelitestit

Battlefield V -pelissä Full HD -resoluutiolla ja parhailla Ultra-kuvanlaatuasetuksilla keskimääräinen ruudunpäivitysnopeus oli 96 FPS.

Shadow of the Tomb Raider -pelissä Highest-kuvanlaatuasetuksilla keskimääräinen ruudunpäivitysnopeus oli 95 FPS.

Cyberpunk 2077 -pelissä  parhailla Ultra-kuvanlaatuasetuksilla ilman säteenseurantaa tulokseksi tuli 43 FPS.

3DMark Time Spy -testissä Katana GF66 sai näytönohjaintestissä 7148 pistettä ja prosessoritestissä 7332 pistettä. Time Spy:n yhteistulokseksi tuli 7175 pistettä.

 

Tehonkulutus ja melumittaukset

Tehonkulutusta mitattiin seinästä Coltech EMT707CTL -mittarilla Battlefield V -pelissä, jossa rasitusta kohdistuu sekä prosessorille että näytönohjaimelle ja lisäksi Handbrake-testissä, joka kuormittaa vain prosessoria.

Prosessorirasituksessa kannettavan tehonkulutukseksi mitattiin 92 wattia ja Battlefield V:ssä näytönohjaimen sekä prosessorin yhteisrasituksessa tehonkulutus oli 140 wattia, joka oli testijoukon alhaisin.

A-painotuksella suoritetuissa melumittauksissa Velleman DVM805 -desibelimittari sijoitettiin 60 senttimetrin päähän näytöstä. Kannettavan melutaso mitattiin lepotilassa Windowsin työpöydällä, prosessorirasituksessa Handbrake-ohjelmalla ja Battlefield V -pelissä prosessorin ja näytönohjaimen yhteisrasituksessa. Virallisesti melua mitataan tiettyjen standardien mukaan, joten io-techin mittaukset ovat lähinnä suuntaa antavia.

Melutaso oli pelirasituksessa 42 desibeliä ja prosessorirasituksessa 40 desibeliä, joka meidän mittausmenetelmillä tarkoittaa äänekästä melutasoa. Extreme Performance -profiililla melutaso nousi pelirasituksessa jopa 50 desibelin lukemiin.

Akkukesto

Akunkestoa testattiin tällä sekä näytön täydellä kirkkaudella että mitatulla 120 cd/m² kirkkaudella, kun 1080p-laatuista videota toistettiin kokoruudun tilassa YouTubesta Wi-Fi-yhteydellä Google Chrome -selaimella. Huomioitava on, että tällä kertaa kannettavan suorituskykyprofiiliksi oli valittuna Silent, koska käyttötilannetta ajatellen on melko järjetöntä käyttää laitetta millään muulla profiililla, jos tarkoituksena on esimerkiksi katsella videoita. Monet kannettavat myös vaihtavat automaattisesti alhaisimman tehonkulutuksen profiiliin akkuvirtaa käytettäessä.

MSI Katana GF66:ssa on 53,5 wattitunnin akku, josta riitti virtaa 3-4 tunniksi näytön kirkkaudesta riippuen.

 

MSI Center -profiilien erot

Kannettavan eri toimintoja hallitaan esiasennetulla MSI Center -ohjelmistolla, jolla voidaan säätää muun muassa laitteen suorituskyky-, tehonkulutus- ja melutasosuhteita. Ajoimme muutaman suorituskykytestin valittavissa olevilla Silent- ja Extreme Performance -profiileilla ja vertasimme niiden suorituskykyä Balanced-oletusprofiiliin.

3DMark Time Spy -testin pisteiden perusteella Extreme Performance nostaa etenkin prosessorin suorituskykyä, mutta myös jonkin verran näytönohjaimen suorituskykyä. Silent-profiililla näytönohjaimen suorituskyky romahtaa huomattavasti muihin profiileihin verrattuna.

Battlefield V -pelissä näytönohjaimen kellotaajuus oli samalla tasolla sekä Balanced, että Extreme Performance -profiilissa. Prosessorin kellotaajuus puolestaan oli Extreme Performancessa -profiilin ollessa käytössä noin 200 MHz korkeampi kuin Balanced-profiilissa. Prosessorin lämpötila huiteli 85-90 asteessa kun Balanced-profiililla se oli 85 asteen tietämillä.

Cyberpunk 2077 -pelissä Extreme Performance-profiililla ruudunpäivitysnopeus parani 2 FPS eli noin 5 %. Silent-profiililla pelin pelaaminen ei ollut mahdollista.

Melutaso nousi Extreme Performance tilassa erittäin äänekkääksi jopa 50 desibeliin.

 

Näyttötestit

Testasimme pintapuolisesti kannettavan näyttöä io-techin näyttöartikkeleista tutuilla metodeilla. Näytön eri mittaukset suoritimme Spyder 5 Elite- ja Xrite i1 Display Pro – näytönkalibrointilaitteiden avulla.

Korkeimmillaan 144 hertsin virkistystaajuudella toimivan IPS-näyttöpaneelin kontrastisuhteeksi mitattiin 1182:1, mustan tason ollessa 0,21 kandelaa per neliömetri (cd/m²) ja kirkkauden ollessa 246 cd/m², kun näytön kirkkaus oli säädetty täysille. Paneelin gamman arvoksi mitattiin 2,19 ja värilämpötilaksi 6550 Kelviniä.

Paneelin kattama väriavaruus oli suppea, 65 prosenttia sRGB-väriavaruudesta, 49 prosenttia AdobeRGB-väriavaruudesta ja 49 prosenttia DCI-P3 -väriavaruudesta.

Näytön väritarkkuus on erityisen tärkeää kuvien ja videoiden käsittelyssä. Delta-E-arvolla kuvataan numeerisesti kahden värin eroavaisuutta. Yleisesti ottaen Delta-E-arvon ollessa alle 3, voidaan todeta näytön toistavan värejä riittävän tarkasti ja jälkituotannossa kalibroinnin tavoitteeksi otetaan 2 tai alle. Arvon ollessa yksi tai pienempi, väriero ei ole ihmissilmällä havaittavissa.

Väritarkkuudessakin paneeli jättää toivomisen varaa. Väritarkkuuden keskiarvo menee 3 Delta-E:n yläpuolelle ja pahimmat poikkeamat ovat yli 5 Delta-E:n luokkaa.

 

Loppuyhteenveto

Testissä ollut MSI:n Katana GF66 (1UE-088NEU) -pelikannettava sijoittuu noin 1450 euron hinnallaan meillä io-techissä testatuista pelikannettavista edullisempaan päähän, vaikka se ei nyt suoranaisesti mikään budjettikannettava olekkaan. Testiin tullut malli on varustettu 8-ytimisellä Intelin Core i7-11800H -prosessorilla, GeForce RTX 3060 -näytönohjaimen mobiiliversiolla, 16 gigatavulla keskusmuistia ja 15-tuumaisella Full HD -resoluutioon 144 hertsin virkistystaajuudella kykenevällä IPS-paneelilla.

Ulkonäöltään MSI Katana GF66 on hyvin hillitty, ainakin lippulaivakannettaviin verrattuna. Runko on helposti sormenjälkiä keräävää mattamustaa muovia, ei ylimääräisiä RGB-valoja missään, ei edes kannen logossa. Näppäimistökin on taustavalaistu RGB:n sijasta pelkällä punaisella taustavalolla. Rakenteessa itsessään ei kuitenkaan ole pahemmin moitittavaa, vaan muovisesta rungostaan huolimatta Katana on suhteellisen jämäkän oloinen. Näppäimistö on täysikokoinen, mutta numeronäppäimistön näppäimet ovat huomattavan pienikokoisia. Näppäimistö itsessään on tyypillinen kannettavan näppäimistö melko lyhyellä liikeradalla ja olemattomalla tuntumalla. Liittimistä löytyy kaikki pakolliset liitännät eli kolme USB-liitintä, joista yksi on Type-C mallinen, HDMI-näyttöliitin, verkkoliitin ja kuuloke/mikrofoni -liitin.

Core i7-11800H -prosessorin suorituskyky oli kaikkien ytimien rasituksessa suurin piirtein samalla tasolla kuin Intelin edellisen sukupolven Core i7-10870H:lla, mutta yhden ytimen rasituksessa se oli jopa 30 prosenttia suorituskykyisempi. GeForce RTX 3060 -mobiiliversion suorituskyky oli pelitesteissä jonkin verran GeForce RTX 2070 Superin alapuolella, tarjoten kuitenkin sujuvan pelikokemuksen raskaammillakin peleillä Full HD -resoluutiolla ja parhailla kuvanlaatuasetuksilla. Ehkä yksi suurimmista eroista kalliimpiin lippulaivaluokan kannettaviin oli Katanan näyttöpaneelin laatu. Näyttöpaneeli toisti teisteissämme vain 65 prosenttia sRGB värialueesta ja väritarkkuudessakin oli rutkasti parantamisen varaa.

Melutaso oli äänekäs suorituskykyisimmillä MSI Centerin Balanced ja Extreme Performance -profiileilla ja valitettavasti Katanan kohdalla Silent-profiililla pelaaminen ei ole suorituskyvyn näkökulmasta mahdollista. Suorituskykyisimmällä Extreme Perfomance -profiililla melutaso nousi pelitilanteessa yli 50 desibeliin, joka on nimensä mukaisesti äärimmäisen äänekäs ja prosessorin lämpötila nousi yli 90 asteeseen. Suorituskyvyn nousu kyseisellä profiililla Balanced-profiiliin verrattuna oli kuitenkin hyvin minimaalinen etenkin pelikäytössä, joten testiemme perusteella vain Balanced -profiilia voi suositella käytettäväksi pelaamiseen etenkin, jos kyse on pidemmistä sessioista.

This site uses XenWord.