Testasimme Cooler Masterin ilmajäähdytteisten prosessoricoolereiden huippumallin.

Testasimme io-techissä noin vuosi sitten ilmajäähdytteisiä high-end-tornicoolereita viideltä eri valmistajalta ja sittemmin markkinoille on saapunut muutama uusi mielenkiintoinen haastaja. Niistä testiin saapui Cooler Masterin viime keväänä julkaisema MasterAir MA624 Stealth -prosessoricooleri, joka on yrityksen uusi lippulaivamalli ja samalla haastaja mm. Noctuan menestyksekkäälle NH-D15-mallille. Samaan aikaan Cooler Master julkisti myös pienikokoisemman MA612-cooleri Stealth- ja RGB-versioina.

MA624 Stealthin suositushinta on 94,90 euroa ja se on tämän artikkelin julkaisuhetkellä saatavissa Suomesta edullisimmillaan noin 90 euron hintaan, eli se asemoituu hinnallaan markkinoiden yläpäähän.

Tutustumme tässä artikkelissa MasterAir MA624 Stealth -cooleriin ja vertaamme sen suorituskykyä Noctua NH-D15 -malliin.

MA624 Stealth toimitetaan valmistajalleen tyypillisen näköisessä harmaa-violetissa pahvikuutiossa hyvin pahvisilla suojamateriaaleilla kehystettynä. Toimitussisältöön kuuluu seuraavat osat:

 • prosessoricooleri (yksi tuuletin esiasennettuna)
 • 140 mm tuuletin
 • 120 mm tuuletin
 • asennusohjeet
 • takuutiedot
 • tuuletinadapteri
 • ristipäinen ruuvimeisseli
 • asennustarvikkeet Intel- ja AMD-suorittimille

Tekniset tiedot:

 • Ulkomitat: 144,9 x 153,2 x 160 mm (tuulettimien kanssa)
 • Paino: 1,62 kg
 • Materiaalit: kuparilämpöputket, alumiinirivastot, nikkelöity kuparipohja
 • 6 kpl 6 mm kuparilämpöputkia
 • Ripojen väli 2,0 mm, ripojen paksuus 0,5 mm
 • Yhteensopivuus: LGA2066, LGA2011-v3, LGA2011, LGA1200, LGA1366, LGA1156, LGA1155, LGA1151, LGA1150, AM4, AM3+, AM3, AM2+, AM2, FM2+, FM2, FM1
 • Takuu: 5 vuotta

Ulkonäöltään cooleri on hillityn mustanpuhuva, kuten jo mallinimi antaa osviittaa. Ainakin RGB-välkkeeseen kyllästyneiden silmään näkö on mieluisa, mutta osa käyttäjistä varmasti kaipaisi valoloistoa pimeyden keskelle. Yleisrakenne on kaksiosainen tornimalli. Kaikki ulkopinnat on viimeistelty satiininmustiksi, kansilevy on tummanharmaata harjattua alumiinia. Laatuvaikutelma on hyvä ja valmistaja myöntää tuotteelleen viiden vuoden takuun.

Perusrakenne on hyvin samantyyppinen Noctua NH-D15:n kanssa – kaksi toistensa peilikuvaksi muotoiltua tornirivastoa, kuusi lämpöputkea ja kuparinen pohjaosa. Alumiinirivat on pinnoitettu satiininmustaksi. Aktiivijäähdytyksestä huolehtii rivastojen väliin asennettu 140 mm SicleFlow-tuuletin ja toinen tuuletin kiinnitetään rivaston ulkopintaan.

Molemmat rivastotornit koostuvat 43 päällekkäisestä alumiinilamellista, jotka ovat tuettu kyljistä toisiinsa ja lisäksi juotettu kiinni lämpöputkiin. Lamellien väli on mittaustemme mukaan tyypillinen 2,0 mm ja paksuus 0,5 mm. Molempien tornien ulkopintaan on muotoiltu keskelle pieni syvennys ja sisäpinnat ovat aavistuksen sisäänpäin kaarevat.

Rivaston alapintaan on muotoiltu molemmille puolille syvennys, jonka tarkoituksena on parantaa coolerin yhteensopivuutta muistikampojen kanssa. Rivaston osalta muistikammoille jää tilaa peräti 70 mm, mutta ulkopintaan asennettava tuuletin pienentää käytettäväksi jäävää tilaa.

Mustaksi viimeisteltyjä kuparilämpöputkia on kuusi kappaletta ja ne liittyvät pohjaosaan tiiviissä rivissä.

Kuparinen pohjan kontaktipinta (40 x 40 mm) on nikkelöity, joten se on väriltään vaalean kiiltävä. Kontaktipinnassa on kynnellä tunnettavissa olevia hienojakoisia uria ja pinta on mittaustemme mukaan täysin suora. Keskituuletin tukeutuu pohjaosan yläpintaan koneistettuun uraan.

Tuulettimet:

 • 2 x 140 mm SickleFlow 140 -tuuletinta
  • Kierrosalue: 650–1400 RPM
  • Ilmavirta: 67 CFM (maksimi)
  • Äänenpaine: 10–27 dBA
  • Paineentuotto: 2,25 mmH2O
 • 1 x 120 mm SickleFlow 120 -tuuletin (vaihtoehtoinen)
  • Kierrosalue: 650–1800 RPM
  • Ilmavirta: 62 CFM (maksimi)
  • Äänenpaine: 8–27 dBA
  • Paineentuotto: 2,5 mmH2O

MA624 Stealth tukee kerrallaan kahta 140 mm tuuletinta, mutta coolerin mukana toimitetaan myös 120 mm lisätuuletin. Kolmannen tuulettimen asennusmahdollisuutta ei ole. Ulompana tuulettimena ensisijaisesti käytettäväksi on tarkoitettu 140 mm:n mallia, joka on samanlainen kuin rivastojen väliin esiasennettu tuuletin. 140 mm tuuletin takaa parhaan mahdollisen suorituskyvyn, mutta joissain tapauksissa se saattaa aiheuttaa myös yhteensopivuusongelmia.

Cooler Masterin SickleFlow 140 -tuulettimien ilmoitettu kierrosalue (650-1400 RPM) on keskimääräistä kapeampi – se ei yllä erityisen alas, eikä myöskään erityisen korkealle. Pienempi 120 mm tuuletin yltää yläpäässä 400 RPM korkeammalle maksimitilavuusvirran ollessa kuitenkin samaa luokkaa. Tuulettimien pysäyttäminen PWM-signaalin avulla ei myöskään ole mahdollista.

Ulompi tuuletin asennetaan cooleriin muovisella pikakiinnityskehikolla, joka on valmiiksi kiinni 140 mm:n tuulettimessa. Valitettavasti kehikon kiinnitysreikien mitoitus ei sovi tavalliselle 140 mm tuulettimelle, joten toisen standardimallisen 140 mm tuulettimen vaihtaminen Stealthiin menee kikkailuksi. Kiinnityskehikko mahdollistaa ulomman tuulettimen sijainnin säätämisen korkeussuunnassa, mutta samalla myös coolerin kokonaiskorkeus kasvaa. Jos esimerkiksi muisteille haluaa jättää 40 mm:n tilan, nousee tuulettimen yläreuna coolerin kannen yläpuolelle ja kokonaiskorkeus nousee noin 174 mm:iin, joka aiheuttaa jo haasteita pienemmissä koteloissa.

Tällaisessa tilanteessa ongelman voi ratkaista käyttämällä mukana toimitettavaa pienempää 120 mm tuuletinta, jonka avulla muistikammoille saa varmistettua 40 mm:n korkeussuuntaisen tilan ilman, että coolerin kokonaiskorkeus kasvaa yli 160 mm:n. Jos pienempää tuuletinta ei tarvitse käyttää coolerissa, suosittelee valmistaja kiinnittämään sen koteloon lisätuulettimeksi (jos sellaiselle on tarvetta).

Coolerissa valmiiksi asennettuna oleva 140 mm keskituuletin on tarvittaessa mahdollista irrottaa, mutta sen kiinnitys ei ole erityisen kätevä. Se nousee kehikossa ylös coolerin kansilevyn mukana, joka puolestaan on kiinni rivaston päällä hieman heppoisen oloisten muovikynsien avulla. Keskituulettimen kiinnityksessä ei ole käytetty lainkaan ruuveja, vaan kehikko lukittuu tuulettimen reikiin pienillä nystyillä.

MA624:n asentaminen on varsin suoraviivainen ja helppo toimenpide. Mustavalkoiset asennusohjeet ovat selkeät – ne perustuvat pelkästään kuviin, eikä niissä ole ohjeistavaa tekstiä. Kiinnitysratkaisu perustuu sekä AMD- että Intel-alustoilla taustalevyn ja emolevyn etupuolelle asennettavan sormiruuvikiinnitteisen kiinnityspalkkiratkaisun käyttöön. Hyvin vastaava, toimiva ja tukeva toteutus on käytössä nykypäivänä myös monen muun kilpailijan tuotteissa. Coolerin erikoisuus on pitkät integroidut kiinnitysruuvit, joiden ristikannat näkyvät coolerin päällä. Ainoastaan itse coolerin kiristämiseen tarvitaan ruuvimeisseliä, joka toimitetaan pakkauksen mukana.

Suurikokoisella coolerilla on luonnollisesti aina tietyt haasteet yhteensopivuuden suhteen. MA624 Stealthin tapauksessa ne liittyvät muisteihin ja kotelossa tarjolla olevaan tilaan. Jo hyvin tavanomaisen korkuisten 30 mm muistikampojen kanssa ulommaista tuuletinta täytyy säätää hieman ylöspäin, joka vaatii kotelosta lisää leveyssuuntaista tilaa. Vähänkin tilavammissa koteloissa tästä ei pitäisi muodostua ongelmaa, mutta pienemmissä ja edullisemmissa koteloissa kaikki millit MA624 Stealthin vakiokorkeuden yli ovat tiukassa.

 

Testikokoonpano

Käyttämämme Cooler Master MasterCase H500P Mesh –koteloon rakennettu testikokoonpano perustuu Gigabyten Z370 Aorus Gaming 7 ATX-emolevyyn sekä ”korkattuun” Intelin Core-i7 8700K –prosessoriin ja sen ensisijaisena ja ainoana tarkoituksena on toimia mahdollisimman hyvänä lämmönlähteenä coolereille. Lisää testikokoonpanosta ja testimetodeista voi lukea erilliseltä tietosivulta.

 

 • Windows 10 64-bit
 • Prime95 30.3 build 6 (12 worker threads, custom)
 • CPUID HWMonitor 1.44
 • Intel Extreme Tuning Utility 7.5.1.3
 • Gigabyte EasyTune
 • Gigabyte System Information Viewer

 

Tuulettimien kierrosnopeusmittaukset

Mittasimme coolerien mukana toimitettujen vakiotuulettimien kierrosnopeudet koko toiminta-alueella. Kaikkien testicoolereiden tuulettimet ovat PWM-ohjattavia, joten mittasimme kierrosnopeudet koko PWM-ohjausvälillä (0-100 %) kymmenen prosenttiyksikön pykälin.

Valmistaja lupaa SicleFlow 140 -tuulettimien kierrosalueeksi 650-1400 RPM viiden prosentin virhemarginaalilla ja mittaamamme 640-1350 RPM:n haarukka osuu hyvin luvattuun alueeseen. Mittaustemme mukaan tuulettimien minimikierrokset saavutetaan 20 % PWM-asetuksella – sitä alemmas mentäessä kierrosnopeus ei enää laske, eikä tuuletin tue kokonaan pysäyttämistä.

 

Melumittaukset ja melun arviointi korvakuulolta

Tuulettimien melutaso on esitetty oheisessa kuvaajassa kierrosnopeuden funktiona. Kuvaajaa tulkitessa kannattaa muistaa, että eri tuulettimien suoritusarvot (ilmavirta, paineentuotto) eivät ole samat, vaikka pyörimisnopeus on sama. Kuten kuvaajasta näkyy, kaikkien tuulettimien melutaso nousee melko samaan lineaariseen tahtiin kierrosnopeuden noustessa, mutta melutasoissa on paikoin suuriakin eroja.

MA624 Stealthin tuottama äänenpaine osoittautui mittauksissa hyvin samankaltaiseksi Noctua NH-D15:n kanssa. Cooler Master oli koko kierrosalueellaan joko tasoissa tai hieman hiljaisempi kuin Noctua. Marginaalit olivat kuitenkin pieniä ja mittausvirheen sisällä.

Käytännön tasolla 1100 ja 1200 RPM:n välillä on havaittavissa selvä melutason hiljeneminen. Tuolla välillä roottoreiden hurina ja suhina pienenee korvin havaittavasti miellyttävämmälle tasolle. Alle 1000 RPM:n pyörimisnopeuksilla cooleri alkaa olla jo todella hiljainen ja havaittavissa on lähinnä aivan läheltä kuunneltaessa hiljaista huminaa ja ilman väreilyä. Täydellä 1400 RPM kierrosnopeudellakin melutaso on siedettävä, mutta ääni koostuu tasaisesta lentokonemaisesta huminasta.

Kokonaisuutena MA624 on melutasoltaan miellyttävä ja suurelta osalta kierrosalueestaan hiljainen cooleri.

 

Lämpötilamittaukset

Rasitustesteissä prosessorin kuutta ydintä kuormitettiin Prime 95 -rasitusohjelmalla 12 työsäikeen avulla 30 minuutin ajan (tai kunnes lämpötilat lopettivat nousemisen). Huoneenlämpö liikkui mittausten aikana noin 22,5-23 asteessa. Testicoolerit asennettiin puhaltamaan ilmaa kotelossa vaakasuuntaisesti, jolloin ne käyttivät pääosin etutuulettimilta tulevaa ”tuoretta ilmaa”. Lämpötahnana käytettiin Noctuan NT-H2:ta.

Testit ajettiin kolmella eri tuuletinnopeudella – täydellä teholla ja normalisoituna noin 38 desibelin tasolle sekä lähes äänettömällä noin 600 RPM:n kierrosnopeudella. Meluvakioitu mittaustapa on otettu mukaan testirutiiniin lukijoiden toiveesta. Näin saamme selville maksimaalisen jäähdytyskyvyn, johon cooleri yltää, mutta myös vertailukohdan kaikkien mallien välillä yhtenevällä ja normaalikäytön kannalta järkevällä äänentuottomäärällä.

Vakiotuulettimilla MA624 Stealthin suorituskyky on mittaustemme mukaan lähestulkoon identtistä Noctua NH-D15:n kanssa, joka on hyvä suoritus. Käytännössä lähestulkoon äänettömällä noin 600 RPM kierrosnopeudella Noctua piti prosessorin asteen viileämpänä, mutta käytännön tasolla kyseinen ero on merkityksetön.

Huomionarvoisena seikkana prosessorin lämpötila nousi vain pari astetta, kun tuulettimen kierrosnopeutta laskettiin 1400:sta huomattavasti miellyttävämmän kuuloiseen 1100 RPM:ään, jolloin melutaso laski merkittävästi 41,5:stä 38 desibeliin.

Toisessa testivaiheessa vaihdoimme coolereihin erillisellä testikokoonpanosivulla tarkemmin esitellyt Noctuan referenssituulettimet (NF-A14 iPPC 2000 PWM). Ajoimme testit referenssituulettimien maksimi- (PWM 100 %, 2000 RPM) ja alhaisella (PWM 30 %, 600 RPM) nopeudella, minkä avulla saimme hahmoteltua coolereiden jäähdytysrivastojen tarjoaman suorituskykyalueen ääripäiden välillä. Yhteneväisillä tuulettimilla ajettavat testit tuovat esiin coolereiden tuulettimien ja jäähdytysrivasto-osan väliset erot ja antavat hieman osviittaa siitä, kannattaako käyttäjän mahdollisesti vaihtaa tuulettimet toisenlaisiin.

Referenssituulettimilla MA624 Stealthin suorituskykyero vertailukumppaniin nähden pysyi edelleen pienenä, vaikkakin matalilla kierroksilla Noctuan lämpötilaetu kasvoi hieman. Etu tuuletinvaihdosta oli melko pieni ja tehokkaasta 2000 RPM tuulettimesta ei näyttäisi olevan merkittävää lisäsuorituskykyhyötyä hiljaisempiin vakiotuulettimiin nähden ainakaan tällä lämmöntuotolla.

 

Yhteenveto

MasterAir MA624 Stealth on Cooler Masterilta hyvä vastine Noctuan legendaariselle NH-D15:lle sekä muille markkinoiden kärkipään ilmajäähdytteisille prosessoricoolereille. Toteutus on laadukkaan tuntuinen, eikä niin suorituskyvyssä, melutasossa kuin asennettavuudessakaan ole valittamista. Pientä nurisemisen aihetta voi löytää tuulettimien kiinnitystavasta. Melko korkealla hinnallaan se ei kuitenkaan pysty tarjoamaan mitään sellaista, millä se erottuisi edukseen kilpailijoista.

NH-D15 & MA624 Stealth

Kuten jo viimevuotisessa roundupissa pääsimme toteamaan, ilmajäähdytteisten high-end-prosessoricoolereiden suorituskykykehitys on jämähtänyt paikalleen jo useampi vuosi sitten, eikä nykycoolereissa käytössä olevasta heatpipe-tornirivastototeutuksesta vaikuttaisi olevan revittävissä juurikaan lisätehoja. Kuluttajan kannalta tilanne on kuitenkin kehittynyt jatkuvasti siltä osin hyvään suuntaan, että hyvien vaihtoehtojen valikoima on vuosi vuodelta laajempi ja myös hintahaitari leveämpi. Ilmajäähdytteistä high-end-cooleria valitessa kannattaakin keskittyä suorituskyvyn sijaan ensisijaisesti tuulettimien ääneen, käytettävyyteen, tuotetukeen ja hintaan.

Vaikka MA624 Stealth onkin testikokemusten perusteella hyvä cooleri, emme pysty varsinaisesti suosittelemaan sitähintaluokassaan. Jos se kuitenkin miellyttää esimerkiksi ulkoisesti, ei kyseessä ole lainkaan hassumpi vaihtoehto legendaariselle Noctua NH-D15:lle. Pettymään Cooler Masterin lippulaivan hankkivat siis tuskin joutuvat, mutta markkinoilta voi löytää vieläkin parempia vaihtoehtoja, kuten Scythe Fuma 2 60 euron hintaluokasta, tai tässä verrokkina käytetty NH-D15 ylimmästä hintakategoriasta.

Plussaa:

 • Suorituskyky
 • Laadukkaan tuntuinen viimeistely ja hillitty ulkonäkö
 • Hiljaiset ja ääneltään miellyttävät tuulettimet
 • Lisätuuletin pakkauksessa
 • Selkeät asennusohjeet
 • Fiksusti toteutettu kiinnitys

Miinusta:

 • Hinta varauksin
 • Tuulettimien tarpeettoman hankala kiinnitysratkaisu
 • Ei kiinnitysmahdollisuutta kolmannelle tuulettimelle
 • Ulommaisen tuulettimen aiheuttamat yhteensopivuusongelmat varauksin

 

This site uses XenWord.
;