Testissä 3200 euron hintainen MSI GE76 Raider -pelikannettava 300 hertsin näytöllä, Core i7-10870HK -prosessorilla ja GeForce RTX 3080 -näytönohjaimella.

MSI GE76 Raider on ensimmäinen io-techin testipenkkiin saapunut pelikannettava, joka on varustettu uuden sukupolven GeForce RTX 30 -sarjan mobiilinäytönohjaimella. Testiin saapuneessa mallissa on käytössä sarjan tehokkain GeForce RTX 3080 -malli. Tehokkaimman näytönohjaimen kaveriksi ei ole kuitenkaan testin mallissa laitettu tehokkainta mobiiliprosessoria, vaan Intelin 8-ytiminen Core i7-10870H. MSI:n GE76 Raiderista löytyy myös konfiguraatioita kaikilla RTX 30 -sarjan näytönohjaimilla varustettuna ja tehokkaammalla Core i9 -prosessorilla.

Testiin saapuneessa kannettavan noin 3200 euron hintaisessa 10UH-046NE-mallissa on 17,2-tuumainen Full HD -resoluution IPS-paneeli 300 hertsin virkistystaajuudella, 32 gigatavua keskusmuistia ja tallennustilasta vastaa yksi kahden teratavun M.2 NVMe SSD.

Tutustumme tässä artikkelissa pelikannettavan ominaisuuksiin, ajamme suorituskyky- ja akkutestit sekä suoritamme lämpötila- ja melumittaukset.

Ulkonäkö on lähes identtinen viime vuonna testatun edellisen sukupolven GE66 Raider -malliston kannettavien kanssa. Kannettava on väriltään hopean harmaa, sen alumiinisesta kannesta löytyy MSI:n logotarra ja  etuosaan on sijoitettu koko laitteen levyinen RGB-valolista. 280 watin virtalähde kytketään takaosassa sijaitsevaan liittimeen, jolloin johto pysyy mukavasti poissa käytön tieltä. Valitettavasti virtalähteen johto on vain 1,2 metrin mittainen eli useimmissa tapauksissa virtalähde on pidettävä pöydällä, ettei se jää roikkumaan johdon varaan.

 

Fyysiset mitat:

  • Ulkomitat: 39,7 cm x 28,6 cm x 3,0 cm
  • Paino: 3,0 kg
  • Laturin paino ja johdon pituus: 0,76 kg & 1,2 m

Intelin 10-sukupolven Core i7-10870H -mobiiliprosessorissa on 8 ydintä ja se tukee Hyper-Threading-ominaisuuden myötä 16 säiettä. Sen peruskellotaajuus on 2,2 GHz ja yhdellä ytimellä Boost-taajuus voi nousta maksimissaan 5,0 GHz:iin. Testiin saapunut kannettava oli varustettu kahdella 16 gigatavun DDR4-3200-nopeudella ja todella löysillä CAS 22 -latensseilla toimivilla muistikammoilla, eli hyödynnettynä oli kahden muistikanavan tarjoama suorituskykyetu.

Pelisuorituskyvystä vastaa NVIDIAn uusi GeForce RTX 3080 -näytönohjain. Käytössä on siis Ampere-arkkitehtuuriin pohjautuva GA104-grafiikkapiiri, jossa on käytössä 6144 CUDA-ydintä ja 256-bittisen muistiväylä jatkeena on 16 gigatavua näyttömuistia. Grafiikkapiiri toimii 1350 MHz:n perustaajuudella ja 1710 MHz:n Boost-taajuudella. Työpöytätason GeForce RTX 3080:een verrattuna CUDA-ytimiä on 2560 vähemmän ja kellotaajuus on 90 MHz alhaisempi.

Prosessori toimi Handbrake-rasituksessa keskimäärin 3,5 GHz:n kellotaajuudella ja lämpötila pysytteli koko rasituksen ajan reilussa 95 asteessa. GeForce RTX 3080 -näytönohjaimen grafiikkapiirin lämpötila nousi Battlefield V -pelissä lähelle 90 astetta, todellisen kellotaajuuden ollessa noin 1650 MHz. Sekä prosessori, että näytönohjain toimivat rasituksessa huomattavan korkeilla lämpötiloilla.

Kone on varustettu täysikokoisella RGB-valaistulla näppäimistöllä, joka on useiden muiden MSI:n pelikannettavien tavoin SteelSeriesin käsialaa ja jossa on jokaiselle näppäimelle määriteltävissä oleva oma värivalaistus (Per-Key RGB). Näppäimistön valaistusefektejä voidaan hallita näppäinyhdistelmiä käyttämällä tai SteelSeriesin omalla ohjelmistolla.

Laitteen vasemmasta kyljestä löytyy Type-A USB 3.2 Gen 2 -liitin, Type-C mallinen USB 3.2 Gen 2 -liitin ja kullattu yhdistetty mikrofoni- ja kuulokeliitin.

Oikeassa kyljessä on kaksi Type-A USB 3.2 Gen 2 -liitintä sekä SD-kortinlukija.

Kannettavan takaosasta löytyvät näyttö-, verkko- ja virtaliittimet ja ne pitävät sisällään Mini DisplayPort 1.4 -liittimen, DisplayPort Alternate Modea tukevan Type-C mallisen USB 3.2 Gen 2 -liittimen, RJ45-verkkoliittimen, HDMI 2.0 -näyttöliittimen sekä virtaliittimen. NVIDIA G-Syncin käyttäminen ulkoisessa näytössä on mahdollista vain, jos näyttö on kytketty USB Type-C -liittimeen.

Pohjalevy on kiinni 13 ruuvilla, jotka avaamalla pääsee käsiksi laitteen sisuskaluihin. Testiin saapuneessa mallissa on kaksi M.2 SSD -liitintä, joista yksi on vapaana. Molemmat 16 gigatavun muistikammat ovat käyttäjän vaihdettavissa.

Kuvasimme kannettavan lämpökameralla noin 10 minuutin 3D-rasituksen jälkeen Battlefield V -pelissä. Lämpimin kohta oli 43,1 astetta näyttöpaneelin alapuolella vasemmassa reunassa, joka on melko alhainen prosessorin ja näytönohjaimen tuottamaan lämpöön nähden. Lämmin ilma puhalletaan laitteesta ulos takaosassa ja laitteen sivuissa sijaitsevista ulostuloaukoista. Oikeasta kyljestä ulos puhallettava ilma on todella lämmintä ja se osuu suoraan oikeakätisten hiirikäteen ulkoista hiirtä käytettäessä.

Suorituskykytestit

Testeissä suorituskykyä vertailtiin prosessorin, näytönohjaimen, keskusmuistin ja tallennusratkaisun osalta. Pääasiallinen vertailu suoritettiin io-techin edellisessä artikkeleissa testattuihin kannettaviin (Asus ROG Strix SCAR 17 ja MSI GE66 Raider), jotka on varustettu edellisen näytönohjainsukupolven tehokkaimmilla malleilla eli GeForce RTX 2080 Superilla ja GeForce RTX 2070 Superilla. Jotta suorituskykytaulukot pysyvät selkeinä, poistimme taulukoista vanhemmat testatut pelikannettavat. Suorituskykytestit on ajettu kannettavan Balanced-tilassa, joka on käytössä oletusprofiilina.

 

Taustatietoa testeistä

Huom! Kannettavien keskinäistä vertailua voidaan pitää ainoastaan suuntaa antavana, sillä aiemmin io-techissä testatut pelikannettavat on jo palautettu takaisin valmistajille. Näin ollen emme ole pystyneet ajamaan tuoreita vertailutuloksia esimerkiksi päivitetyillä Windows-, peli- ja ajuriversioilla. Testejä ajettaessa näytönohjainajurina oli NVIDIAn GeForce 461.92 -versio.

Kuvien ja animaatioiden luontiin suunnatun Cinema 4D -ohjelman suorituskykyä simuloiva Cinebench R20 tukee AVX-käskyjä. Cinebench testattiin kaikilla prosessorisäikeillä ja vain yhdellä säikeellä. Intelin Core i7-10870H -mobiiliprosessori sai kaikilla ytimillä 3221 pistettä ja yhdellä säikeellä 442 pistettä.

 

Pidempikestoisessa Handbrake-testissä ja 4k-videon x264-enkoodauksessa Core i9-prosessorilla varustettu edellisen sukupolven GE66 Raider oli GE76 Raideria pari prosenttia suorituskykyisempi.

 

AIDA64 v6.32

Kahta muistikanavaa ja kahdeksan gigatavun muistikampaa hyödyntäen keskusmuistin luku-, ja kirjoitusnopeudet olivat 40000 Mt/s luokkaa, kopiointinopeudessa päästiin reiluun 36000 Mt/s lukemaan.

 

CrystalDiskMark 8.0.1

Kahden teratavun kokoisen M.2 SSD:n peräkkäislukunopeudeksi mitattiin noin 3400 megatavua sekunnissa ja kirjoitusnopeudeksi noin 2400 megatavua sekunnissa.

Battlefield V -pelissä Full HD -resoluutiolla ja parhailla Ultra-kuvanlaatuasetuksilla keskimääräinen ruudunpäivitysnopeus oli GeForce RTX 3080 Superilla varustetulla GE76 Raiderilla 121 FPS. Tulos on noin 5 prosenttia parempi kuin Asuksen Scar 17 -kannettavalla ja GeForce RTX 2080 Superilla ja noin 14 prosenttia parempi kuin GE66 Raiderilla ja GeForce RTX 2070 Superilla. GE76 Raiderin minimi jäi vertailun alhaisimmaksi todennäköisesti heikomman prosessorinsa johdosta.

Näytönohjainriippuvaisemmassa Shadow of the Tomb Raider -pelissä Highest-kuvanlaatuasetuksilla keskimääräinen ruudunpäivitysnopeus oli GE76 Raiderilla ja GeForce RTX 3080:llä 143 FPS, ollen noin 19 prosenttia suorituskykyisempi kuin Asuksen Scar 17 ja noin 35 prosenttia suorituskykyisempi kuin MSI:n GE66 Raider.

Cyperpunk 2077 -testit ajettiin laitteen suorituskykyisimmässä eli Extreme Performance tilassa, koska laitteen suorituskykyä hallitseva Dragon Center-sovellus oli automaattisesti asettanut kyseisen profiilin käytettäväksi tässä pelissä. Parhailla Ultra-kuvanlaatuasetuksilla ilman säteenseurantaa GE76 Raiderin tulos oli noin 5 prosenttia Asuksen Scar 17:n tulosta parempi. Balanced-profiililla suorituskyky lähes puolittui tämän pelin kohdalla, joten parhailla kuvanlaatuasetuksilla pelaaminen käytännössä vaatii Extreme Performance-tilan käytön.

Säteenseuranta päällä ja ilman DLSS:ää GE76 Raider oli noin 37 prosenttia suorituskykyisempi kuin Asuksen Scar 17.

3DMark TimeSpy -testissä graafinen suorituskyvyn pisteet olivat GeForce RTX 3080:llä noin 24 prosenttia paremmat kuin GeForce RTX 2080 Superilla. Yhteispisteissä heikommasta prosessoristaan huolimatta GE76 Raider sai 1490 pistettä enemmän kuin Asuksen Scar 17, ollen sitä noin 15 prosenttia suorituskykyisempi.

 

Tehonkulutus ja melumittaukset

Tehonkulutusta mitattiin seinästä Coltech EMT707CTL -mittarilla Battlefield V -pelissä, jossa rasitusta kohdistuu sekä prosessorille että näytönohjaimelle ja lisäksi Handbrake-testissä, joka kuormittaa vain prosessoria.

Prosessorirasituksessa tehonkulutukseksi mitattiin 104 wattia ja Battlefield V:ssä näytönohjaimen sekä prosessorin yhteisrasituksessa tehonkulutus oli 165 wattia.

A-painotuksella suoritetuissa melumittauksissa Velleman DVM805 -desibelimittari sijoitettiin 60 senttimetrin päähän näytöstä. Kannettavan melutaso mitattiin lepotilassa Windowsin työpöydällä, prosessorirasituksessa Handbrake-ohjelmalla ja Battlefield V -pelissä prosessorin ja näytönohjaimen yhteisrasituksessa. Virallisesti melua mitataan tiettyjen standardien mukaan, joten io-techin mittaukset ovat lähinnä suuntaa antavia.

Melutaso oli sekä prosessorirasituksessa melko kohtuullinen 38,5 desibeliä, mutta pelirasituksessa melutaso nousi yli 40 desibeliin eli äänekkääksi. Parhaimman suorituskyvyn Extreme Performance -tilassa melutaso nousi pahimmillaan 50 desibeliin.

 

Akkukesto

Akunkestoa testattiin tällä sekä näytön täydellä kirkkaudella että mitatulla 120 cd/m² kirkkaudella, kun 1080p-laatuista videota toistettiin kokoruudun tilassa YouTubesta Wi-Fi-yhteydellä. Huomioitava seikka edellisiin io-techissä testattuihin akkukestoihin on, että tällä kertaa kannettavan suorituskykyprofiiliksi oli valittuna Silent. Tällä on vertailumielessä mitä todennäköisimmin huomattava vaikutus, mutta tyypillistä käyttötilannetta ajatellen on melko järjetöntä käyttää laitetta millään muulla profiililla, jos tarkoituksena on esimerkiksi katsella videoita.

Akunkesto näytön täydellä kirkkaudella oli 214 minuuttia eli 3 tuntia 34 minuuttia. Erikseen säädetyllä 120 cd/m² näytön kirkkaudella akkuvirtaa riitti 240 minuuttia eli 4 tuntia.

 

Dragon Center -profiilien erot

Kannettavan eri toimintoja hallitaan esiasennetulla Dragon Center -ohjelmistolla, jolla voidaan säätää muun muassa laitteen suorituskyky-, tehonkulutus- ja melutasosuhteita. Ajoimme muutaman suorituskykytestin valittavissa olevilla Silent- ja Extreme Performance-profiileilla ja vertasimme niiden suorituskykyä Balanced-oletusprofiiliin.

Pelikäytössä Battlefield V -pelissä ruudunpäivitysnopeus oli kaikilla profiileilla varsin riittävä sulavaan pelaamiseen. Silent-profiilissa lähinnä prosessorin kellotaajuus laskee alle kolmeen gigahertsiin, siinä missä Extreme Performance -tilassa se nousee lähelle neljää gigahertsiä. Kellotaajuuden tiputuksen johdosta myös prosessorin lämpötila pysyi parhaiten kurissa Silent-profiilia käytettäessä.

3DMark TimeSpy tuloksista on helposti nähtävissä, että suurin ero eri profiilien välillä tulee nimenomaan prosessorin suorituskyvystä. Graafinen suorituskyky on kaikilla profiileilla lähes sama.

Silent-profiililla melutaso on miellyttävän hiljainen alle 36 desibeliä. Kahdella muulla profiililla melutaso nousee joko äänekkääksi tai erittäin äänekkääksi.

MSI:n GE76 Raider on nyt io-techin testeissä kolmas pelikannettava, jossa pelaaminen onnistuu myös Silent-profiililla varsin riittävällä ruudunpäivitysnopeudella, joskin esimerkiksi Cyperpunk 2077:ssä  kuvanlaatuasetuksia on karsittava selvästi. Kuten muutamassa aiemmassakin testissämme, Silent-tila vaikuttaa pelaamiseen kaikkein järkevimmältä melutasonsa ja lämpötilojensa suhteen suorituskykyyn nähden. Jos melutasolla ei ole itselle merkitystä ja haluaa laitteesta kaiken mahdollisen irti, niin käyttöön voi valita Extreme Performance-tilan.

 

Näyttötestit

Testasimme pintapuolisesti kannettavan näyttöä io-techin näyttöartikkeleista tutuilla metodeilla. Näytön eri mittaukset suoritimme Spyder 5 Elite- ja Xrite i1 Display Pro – näytönkalibrointilaitteiden avulla.

Korkeimmillaan 300 hertsin virkistystaajuudella toimivan IPS-näyttöpaneelin kontrastisuhteeksi mitattiin 1318:1, mustan tason ollessa 0,24 kandelaa per neliömetri (cd/m²) ja kirkkauden ollessa 312 cd/m², kun näytön kirkkaus oli säädetty täysille. Paneelin gamman arvoksi mitattiin 2,33 ja värilämpötilaksi 6130 Kelviniä.

Paneeli kattoi 95 prosenttia sRGB-väriavaruudesta ja 74 prosenttia AdobeRGB-väriavaruudesta.

Näytön väritarkkuus on erityisen tärkeää kuvien ja videoiden käsittelyssä. Delta-E-arvolla kuvataan numeerisesti kahden värin eroavaisuutta. Yleisesti ottaen Delta-E-arvon ollessa alle 3, voidaan todeta näytön toistavan värejä riittävän tarkasti ja jälkituotannossa kalibroinnin tavoitteeksi otetaan 2 tai alle. Arvon ollessa yksi tai pienempi, väriero ei ole ihmissilmällä havaittavissa.

Väritarkkuudessa huomattavimmat poikkeamat olivat turkoosin ja eri harmaiden kohdalla, mutta kaiken kaikkiaan paneelin väritarkkuus oli hyvällä mallilla 2,28 Delta-E keskiarvolla.

 

Loppuyhteenveto

MSI GE76 Raider ja tarkemmin ottaen 10UH-046NE-malli on ensimmäinen io-techin testeihin saapunut pelikannettava, josta löytyy NVIDIAn uusimman sukupolven eli RTX 30 -sarjan näytönohjain. Meidän testimallissa käytössä oli sarjan tehokkain eli GeForce RTX 3080 ja prosessorina toimii Intelin Core i7-10870H. Lisäksi kannettavasta löytyi 32 gigatavua keskusmuistia, kahden teratavun M.2 SSD sekä 300 hertsin virkistystaajuudella toimiva Full HD -resoluution IPS-paneeli. Kannettavan hinta Suomessa on tällä hetkellä noin 3200 euroa.

GE76 Raider on ulkoisesti hyvin samanlainen kuin aiemmin testaamamme GE66 Raider. Ulkoasultaan se on hopean harmaa, näppäimistön etureunasta löytyy pitkä RGB-valolista ja painoa virtalähteineen on noin neljä kiloa. GE66 Raiderista poiketen GE76 Raiderista löytyy täysikokoinen näppäimistö.

Suurin kiinnostuksen aihe laitetta testatessa oli GeForce RTX 3080 -näytönohjaimen tuottaman suorituskyvyn vertailu edellisen sukupolven GeForce RTX 2080 Super- ja 2070 Super -näytönohjaimiin. Valitettavasti tuloksia ei voi täysin verrata keskenään, koska io-techissä aiemmin testatuissa GeForce RTX 20 -sarjan vertailukannettavissa on prosessorina toiminut tehokkaampi Core i9-10980HK. Heikommasta prosessoristaan huolimatta GE76 Raider oli noin 5-20 prosenttia suorituskykyisempi kuin GeForce RTX 2080 Super ja noin 25-35 prosenttia suorituskykyisempi kuin GeForce RTX 2070 Super. Säteenseurannassa Cyperpunk 2077 -pelissä GE76 Raider oli noin 37 prosenttia suorituskykyisempi kuin RTX 2080 Superilla varustettu Asus ROG Strix SCAR 17.

Melutasot vaihtelivat aina hiljaisesta erittäin äänekkääseen, riippuen käytössä olevasta suorituskykyprofiilista. Hiljaisimmalla Silent-profiililla pelaaminen onnistuu jo varsin hyvin, mutta jos melu ei ole itselle tai muille ympärillä oleville ongelma, niin Extreme Performance -profiililla 50 desibelin erittäin äänekkäällä melutasolla saavutettiin noin 16 prosentin suorituskykylisä Silent-profiiliin verrattuna. Sekä prosessorin, että näytönohjaimen rasituslämpötilat olivat testeissämme huomattavan korkeat, prosessorin lämpötilan ollessa noin 95 astetta ja näytönohjaimen Battlefield V -pelissä lähellä 90 astetta. Silent-profiililia käytettäessä prosessorin kellotaajuutta lasketaan noin 500 megahertsillä, jolloin myös prosessorin rasituslämpö putosi hieman maltillisemmaksi alle 90 asteeseen.

Suurimman määrän ongelmia testien aikana aiheutti kannettavan suorituskykyprofiileja hallitseva MSI Dragon Center, joka testijaksomme aikana toimi vähän niin ja näin. Välillä profiili ei todellisuudessa vaihtunut ilman koneen uudelleenkäynnistämistä ja välillä profiileja vaihdellessa koneen antama suorituskyky oli peleissä huomattavan alhainen, joka jälleen kerran korjaantui koneen uudelleenkäynnistyksellä. Mitään näppäimistön pikanäppäimiä profiilien vaihtamiseen ei laitteessa ole, joten jos profiileja tulee usein vaihdelleeksi, suorituskyvystä saattaa tulla hieman vainoharhaiseksi ja koneen boottailusta tulee rutiinia. Nämä ongelmat tosin saattavat tulevaisuudessa korjautua Dragon Centerin päivitysten myötä.

 

This site uses XenWord.
;