Testissä MSI:n 27-tuumainen ja 360 Hz:n MPG 271QRX -pelinäyttö, joka on varustettu 1440p-resoluutiolla ja QD-OLED-paneelilla.

Testasimme pari kuukautta sitten MSI:n 32-tuumaisen MPG 321URX QD-OLED -pelinäytön ja nyt saimme testiin edullisemman 27-tuumaisen version eli MPG 271QRX QD-OLED:n. Sen natiiviresoluutio on 2560×1440 pikseliä ja maksimivirkistystaajuus 360 hertsiä. Molemmissa näytöissä on käytössä Samsungin uusi 3. sukupolven QD-OLED-paneeli, joka mahdollistaa mm. terävämpää ja selkeämmin luettavaa tekstiä edellisiin OLED- ja QD-OLED-paneeleihin verrattuna.

Tutustumme tässä artikkelissa tuttuun tapaan näytön ominaisuuksiin ja suoritimme sille kattavat mittaukset ja testit.

 

Näytön ominaisuudet, rakenne ja OSD-valikko

MSI MPG 271QRX QD-OLED on siis varustettu tasaisella 27-tuumaisella Samsungin 3. sukupolven QD-OLED-paneelilla, joka tukee QHD- eli 2560×1440-resoluutiota ja sen maksimivirkistystaajuus 360 hertsiä. OLED- ja QD-OLED-paneeleille tyypillisesti viivet ovat alhaiset, jonka lisäksi näytöllä on vähäistä liikesumeutta indikoiva VESA ClearMR 13000 luokitus. Näytölle luvataan 3 vuoden kuvan kiinnipalamistakuu ja siitä löytyy runsaasti uusia ominaisuuksia kiinnipalamisen ehkäisemiseksi, joita MSI kutsuu OLED Care 2.0:ksi. Siinä missä näytön isoveljellä, MSI MPG 321URX:llä, ei julkaisuhetkellä ollut AMD:n FreeSync-sertifiointia, niin nyt se löytyy sekä 271QRX:stä, että 321URX:stä. Virallista tukea NVIDIAn G-Sync-yhteensopivuudelle  ei kuitenkaan löydy ainakaan vielä. Muutoin 321URX ja 271QRX ovat ulkoisesti lähes identtiset, paitsi kokonsa puolesta.

Näyttö on listattu ensimmäisillä jälleenmyyjillä Suomessa tällä hetkellä edullisimmillaan noin 1000 euron hinnalla.

 

Näytön ominaisuudet

 • Paneelin tyyppi: QD-OLED
 • Paneelin koko: 26,5″
 • Paneelin kaarevuus: –
 • Natiiviresoluutio: 2560×1440
 • Virkistystaajuus: 360 Hz
 • DisplayHDR: True Black 400
 • ClearMR: 13000
 • Vasteaika: 0,03 ms (GtG)
 • Ulkomitat (ilman jalustaa): 61,0 x 35,5 x 6,9 cm
 • Paino (jalustalla): 8,3 kg
 • VESA-seinäkiinnitys: 100 x 100 mm
 • Virkistystaajuuden synkronointi: AMD FreeSync Premium Pro & VRR (HDMI 2.1)

Samsungin uudet 27- ja 32-tuumaiset QD-OLED-paneelit ovat 3. sukupolven QD-OLED-paneeleita. Käytössä on jo aiemmin 2. sukupolven 49-tuumaisessa QD-OLED-paneelissa esitellyt kulmikkaammat alipikselit ja 3. sukupolvessa punaisten ja vihreiden kvanttipisteiden valmistuksessa on käytetty uutta Pico Inkjet -prosessia, jolla kvanttipistemustetta saadaan tulostettua tarkemmin.

QD-OLED-paneelien takapuoli on varustettu jäähdytystä auttavalla grafeenikalvolla ja kustomoidulla jäähdytyssiilillä, jotta aktiivista tuuletinta ei tarvita.

Näyttöliittiminä on kaksi HDMI 2.1 -näyttöliitintä sekä yksi DisplayPort 1.4 -näyttöliitin, joiden lisäksi tarjolla on 3,5 mm:n kuulokeliitäntä, kaksi USB Type-A 3.2 -liitintä, USB Type-B -liitin ja USB Type-C -liitin (90 W PD). Näyttöön on sisäänrakennettu virtalähde, joten se kytketään virtajohdolla suoraan pistorasiaan.

Jalustan säätömahdollisuuksiin kuuluu 20 asteen kallistuskulma (-5° ~ 15°), 30 asteen kääntökulma molempiin suuntiin ja 11 cm verran korkeussäätöä. 321URX:stä poiketen 271QRX tukee pivotia eli sen saa käännettyä 90 astetta molempiin suuntiin. Jalusta itsessään on tukeva, mutta materiaaliltaan muovinen.

Näytön takapuolella on pienikokoinen valaistu MSI-teksti, joka on mahdollista kytkeä näytön valikoista pois päältä tai sen kirkkautta voi säätää. Värien ja efektien vaihtamiseen on käytettävä tietokoneelle asennettavaa MSI Gaming Intelligence -sovellusta.

Näytön OSD-valikoissa liikutaan näytön takaosasta löytyvällä ohjaustikulla. OSD-valikot ovat pelinäytöistä tutut ja ominaisuuksia voidaan säätää lisäksi ohjelmallisesti MSI:n Gaming Intelligence -sovelluksella, joka vaatii toimiakseen, että näyttö on liitetty tietokoneeseen mukana toimitettavalla USB-johdolla.

 

Mittaus- ja testitulokset

Näytön eri mittaukset suoritimme SpyderX Elite- ja Xrite i1 Display Pro -näytönkalibrointilaitteiden avulla. Kaikki muut mittaukset suoritettiin SpyderX Elitellä paitsi kontrastisuhde, kirkkaus ja mustan taso, joissa käytettiin i1 Display Prota ja DisplayCAL-ohjelmistoa tarkempien tuloksien saavuttamiseksi. Mittaukset ovat suoritettu kalibroimattomalle näytölle eli kuvastavat sitä mitä kuluttaja paketista saa.

Testit on ajettu tuoreimmalla mahdollisella firmware-versiolla (FW.010).

OLED- ja QD-OLED-paneelien kohdalla mittasimme myös kirkkauksia eri kokoisilla valkoisilla ikkunoilla. Tähän mittaukseen käytimme NVIDIAn LDAT-työkalua.

Lisäksi mittasimme näytön viivettä OSRTT- eli Open Source Response Time Tool -mittalaitteella, jonka on kehittänyt Andrew McDonald TechTeamGB:stä.

 

Kirkkaus

271QRX:n mitattu maksimikirkkaus SDR-tilassa 100% valkoisella ikkunan koolla oli 248 cd/m² eli tismalleen sama kuin aiemmin testatulla 321URX:llä.

SDR-tilan kirkkaus on lähes sama kaikilla ikkunan koilla eli monista OLED-näytöistä tuttu kirkkauden tasaisena pitävä Uniform Brightness -tila on pysyvästi päällä eikä sitä saa kytkettyä pois käytöstä. Maksimikirkkaudeksi HDR-tilassa mittasimme 850 cd/m², kun ruudun koko oli 5 %. Todennäköisesti kirkkaus nousee vielä lisää pienemmällä alueella, mahdollisesti luvattuun 1000 cd/m² saakka. Näytössä on kaksi eri HDR-kuvatilaa True Black 400 ja Peak 1000 nits. Ensin mainitussa HDR-tilan maksimi kirkkaus on 503 cd/m², kun taas Peak 1000 nits -tilassa nimensä mukaisesti havitellaan pistemäistä 1000 cd/m² kirkkautta.

 

Värintoistoalue

271QRX kattoi testeissämme 100 % sRGB-, 96 % AdobeRGB- ja 98 % DCI-P3-väriavaruudesta, ollen väriavaruuden osalta samalla tasolla muiden QD-OLED-näyttöjen kanssa.

 

Gammavastaavuus

Gamma-arvolla säädetään harmaasävy- ja RGB-arvot näytölle sopiviksi. Oikein säädettynä pienet sävyerot erottuvat toisistaan mahdollisimman hyvin. Yleensä PC-näyttöjen tehdasasetus on pyritty saamaan mahdollisimman lähelle arvoa 2,2.

Näytössä ei ole (ehkä jopa poikkeuksellisesti) valittavana eri gamma-arvoja näytön asetuksista. Mittasimme näytön gammaksi ihanteellisen 2,2.

Väritarkkuus

Näytön väritarkkuus on erityisen tärkeää kuvien ja videoiden käsittelyssä. Delta-E-arvolla kuvataan numeerisesti kahden värin eroavaisuutta. Yleisesti ottaen Delta-E-arvon ollessa alle 3, voidaan todeta näytön toistavan värejä riittävän tarkasti ja jälkituotannossa kalibroinnin tavoitteeksi otetaan 2 tai alle. Arvon ollessa yksi tai pienempi, väriero ei ole ihmissilmällä havaittavissa.

271QRX:n väritarkkuus oli mittauksissamme huippuluokkaa 0,93 Delta-E:n keskiarvolla. Suurimmat poikkeukset olivat sinisessä, turkoosissa ja harmaassa värissä, niidenkin kohdalla Delta-E oli kuitenkin alle 2. Näyttö on tehtaalla kalibroitu ja pakkauksen mukana toimitetaan kalibrointiraportti.

Väritasaisuus

Myös väritasaisuus oli paneelissa kaikin puolin hyvällä tasolla. Suurimmat poikkeamat havaittiin paneelin keskiosassa täydellä kirkkaudella, jolloin poikkeama oli 0,8-1,2 Delta-E.

 

Valotasaisuus

Valotasaisuuden suurin poikkeama mitattiin paneelin alareunassa etenkin alemmilla kirkkauksilla, jolloin poikkeama oli enimmillään vain muutaman prosentin.

 

Tehonkulutus

Mittasimme tehonkulutusta seinästä Cotech EMT707CTL -mittarilla näytön täydellä kirkkaudella, kun taustana oli valkoinen taustakuva. Tehonkulutukseksi mitattiin 87 wattia.

 

Katselukulmat

Näytön katselukulmaksi MSI ilmoittaa 178 astetta.

 

Viive

Kuvasimme näyttöä ns. pursuit-camera-tekniikalla UFO-testissä selvittääksemme paneelin pikselien vasteajan mahdollisesti aiheuttavat liikesumeudet.

QD-OLED-paneelin nopea vasteaika ja 360 hertsin korkea virkistystaajuus yhdessä muodostivat erittäin tarkan kuvan liikesumeutta mitatessa. Alemmilla virkistystaajuuksilla liikesumeutta oli enemmän, mutta nopean pikselivasteajan ansiosta ns. häntimistä ei juuri ollenkaan.

 

OSRTT (Open Source Response Time Tool)

OSRTT eli Open Source Response Time Tool:n on kehittänyt ja käsin rakentanut Iso-Britannialainen Andrew McDonald TechTeamGB -sivustolta ja se on nykyisin käytössä monilla näyttötestaajilla. OSRTT:n avulla voidaan mitata näyttöpaneelin viivettä ja sen ohjelmisto tuottaa tuloksista helppolukuisia lämpökarttoja ja lisäksi myös tarkempi yksittäisten tulosten tarkastelu onnistuu interaktiivisessa graafissa.

Vasteajat olivat mittauksissa todella alhaiset ja mukailivat muiden OLED- ja QD-OLED-paneelien tasoa. Vasteajaksi mitattiin 360 hertsin virkistystaajuudella 1,0 millisekuntia. Alhaisemmilla virkistystaajuuksilla vasteajat nousivat hieman, mutta vain hieman.

Sisääntuloviiveeksi saimme mitattua myös erittäin alhaisen lukeman 1,4 millisekuntia, joka on toistaiseksi mittaamistamme näytöistä nopein lukema.

Kokonaisuudessaan 271QRX:n viiveet olivat erittäin alhaiset ja testaamistamme näytöistä vertailun kärkipäässä.

 

Käyttökokemukset

Ennen testien aloittamista päivitimme näyttöön uusimman saatavilla olevan firmware-version. Firmware päivitetään MSI Gaming Intelligence -sovelluksen avulla ja se sujui suhteellisen kivuttomasti pienen alkuhämmyksen jälkeen. Hämmennys johtui siitä että ohjelman kautta voi päivittää kahta eri firmwarea eikä ohjelma indikoi kumpaa toimintoa tulisi käyttää. Päivitystä varten näyttö on myös kytkettävä kiinni DisplayPort-kaapelilla.

Yksi odotetuimmista muutoksista ensimmäisen sukupolven QD-OLED-paneeleihin verrattuna on tekstin terävyys ja luettavuus. Kulmikkaampien alipikseleiden ja Pico Inkjet -valmistusprosessin aiempaa paremman alipikseleiden tiheyden myötä teksti oli nyt huomattavasti selkeämpilukuista, emmekä silmämääräisesti pystyneet löytämään siitä juuri mitään vikaa perinteisiin LCD-paneeleihin verrattuna. Ero varsinkin pienessä tekstissä aiemmin testaamiimme OLED- ja QD-OLED-paneeleihin oli huomattava.

Tarkemmin tekstiä tutkiessa vaikuttaisi kuitenkin siltä, että etenkin 4K UHD -resoluution MPG 321URX:n tekstin terävyyteen verrattuna MPG 271QRX:n teksti ei ole aivan yhtä selkeää mahdollisesti 321URX:n paremman pikselitiheyden ansiosta. Päivittäistä käyttöä tekstin tarkkuus/sumeus ei kuitenkaan testin aikana häirinnyt.

Näytöstä löytyy MSI:n OLED Care 2.0 -ominaisuudet kuvan kiinnipalamisen ehkäisemiseksi ja sille myös luvataan 3 vuoden kiinnipalamistakuu. Perinteisemmät Pixel Shift, Panel Protect ja näytönsäästäjä ovat oltava käytössä näytölle luvatun takuun ehtojen kattamiseksi.

OLED Care 2.0 pitää sisällään useita erilaisia automaattihimmennyksiä muun muassa tehtäväpalkille, työkaluriveille ja staattisille logoille, mutta mikään kyseisistä asetuksista ei ole oletuksena päällä, joten käyttäjän on kytkettävä ne halutessaan erikseen päälle. Oletuksena pois päältä kytketyt ominaisuudet ovat vapaaehtoisia, eivätkä vaikuta kolmen vuoden kiinnipalamistakuuseen.

Panel Protect -suojaus käsittää lyhytkestoisemman Pixel Refresh- ja pitkäkestoisemman Panel Refresh -toiminnon. Molemmat ajetaan automaattisesti sillä aikaa, kun näyttö on valmiustilassa tai kun näyttö on ollut tietyn ajan päällä ja käytössä, siitä muistutetaan popup-ikkunalla.

Kun Panel Protect on Auto-tilassa (oletus), se muistuttaa käyttäjää neljän tunnin välein ajamaan Pixel Refresh -toiminnon, johon voi vastata kolme kertaa ei. Käyttäjä voi myös valita Usage 16 hrs -tilan näytön valikosta, jolloin erillisiä muistutuksia ei neljän tunnin välein tule. 16 tunnin jälkeen toiminto on kuitenkin pakko ajaa ja se kestää noin 15 minuuttia. Kattavampi Panel Refresh -toiminto täytyy ajaa 1500 tunnin eli 62,5 päivän käytön jälkeen ja se kestää tunnin. Toimintojen aikana näyttö on pimeänä ja oranssi merkkivalo vilkkuu.

OSD-valikosta tai Gaming Intelligence -sovelluksesta voi ottaa käyttöön pelaamista helpottamaan tarkoitetut Smart Crosshair-, Optix Scope- ja AI Vision -ominaisuudet. Optix Scopen avulla ruudun keskiosaa on mahdollista zoomata, Smart Crosshair osaa vaihtaa tähtäimen väriä taustasta riippuen sen näkymisen parantamiseksi ja AI Vision osaa säätää kontrastia ja kirkkautta yksityiskohtien paljastamiseksi tummista alueista.

Yhtiö esitteli CES 2024 -messuilla vielä julkaisematonta MEG-sarjan 321URX-näyttöä, joka tukee vieläkin kattavammin tekoälyominaisuuksia. Demottavana oli A.I. Skylight -ominaisuus League of Legends -pelissä, joka osasi muun muassa automaattisesti havaita pikkukartalta viholliset ja helpotti pelaajaa havaitsemaan ne. Ominaisuutta on ilmeisesti mahdollista käyttää myös muissa peleissä ja sitä voidaan myös opettaa käyttäjän omiin tarpeisiin. Siinä missä MSI markkinoi ominaisuuksia pelaamista helpottavina, voidaan ne valitettavasti tulkita myös huijaamiseksi.

HDR-pelisisältö oli kokeilussamme näytöllä erittäin näyttävää ja etenkin pistemäinen kirkkaus HDR-tilassa oli paikka paikoin jopa häikäisevän kirkas. Pelailimme myös Counter Strike 2 -peliä, jolloin saatiin täysi hyöty 360 hertsin virkistystaajuudesta ja kokemus oli varsin sulava ja miellyttävä.

 

Loppuyhteenveto

MSI MPG 271QRX QD-OLED on 27-tuumainen pelinäyttö, joka tukee QHD- eli 2560×1440-resoluutiota ja sen maksimivirkistystaajuus 360 hertsiä. Se on varustettu uusimman sukupolven QD-OLED-paneelilla, jonka ansiosta teksti on ruudulla huomattavasti selkeämpilukuista. Näytön hinta Suomessa on tällä hetkellä noin 1000 euroa.

MPG 271QRX suoriutui kaikista testeistämme ”isoveljensä” MPG 321URX:n tavoin erinoimaisesti. Väriavaruus on laaja, värit on tarkat, paneeli tuottaa valoa ja väriä tasalaatuisesti, viiveet ja vasteajat ovat erittäin pienet. Vanhempien OLED- ja QD-OLED -mallien suttuinen teksti ei vaivannut 271QRX:n QD-OLED-paneelin kanssa enää läheskään kuten aiemmin, joskin tekstin tarkkuus jäi jonkin verran jälkeen korkeamman resoluution ja paremman pikselitiheyden omaavan 321URX:n tekstin tarkkuudesta.

 

Hyvää

 • Musta on mustaa, lähes ääretön kontrastisuhde
 • Erittäin laadukas paneeli (väritarkkuus, väritasaisuus, valotasaisuus jne.)
 • Erittäin alhaiset sisääntuloviiveet ja vasteajat
 • Kolmen vuoden kiinnipalamistakuu
 • Sisäänrakennettu virtalähde
 • Tekstinluku näytöltä selkeää
 • Kattavat liitännät

 

Huonoa

 

This site uses XenWord.
;