Vuosi sitten totesimme, että Fold5 ei ollut merkittävä parannus edeltäjäänsä ja kiristyneen kilpailun toivottiin tuovan seuraavaan sukupolveen mielenkiintoisempia uudistuksia. Näin ei kuitenkaan ole valitettavasti käynyt, sillä Fold6 ei edeltäjänsä tapaan ole kovinkaan merkittävä sukupolviparannus ja Samsung on jo nyt jäänyt useammalla osa-alueella kilpailevien taittuvanäyttöisten puhelimien jalkoihin.
Fold6:sta kiinnostuneen kannattaa ehdottomasti tarkistaa ensin kilpailijoiden, kuten Honor ja OnePlus, tarjonta, ja jos Samsungin konsepti vaikuttaa itselle sopivimmalta, kannattaa vielä harkita pitkän pennin säästämistä ja tarkastaa Fold5-edeltäjämalli, jota on saatavilla nykyisellään noin kolmasosan suositushinnastaan alennetulla hintalapulla.
Plussaa:
- Kuvanlaadultaan hyvät näytöt
- Tukevan tuntuinen rakenne
- IP48-sertifikaatti
- S Pen -tuki
- Markkinoiden paras 7 vuoden päivitystuki
- Monipuolinen One UI -käyttöliittymä
- Kameroiden tasaisen hyvä valo- ja videokuvanlaatu
Miinusta:
- Entisestään noussut hinta
- Olemattomat parannukset edeltäjään nähden
- Ultralaajakulmakamerassa ei ole vieläkään automaattitarkennusta
- Latausnopeus
- Tallennustilan määrä hinnat-alkaen-mallissa kilpailijoihin nähden
- Ei tukea uusimmille WiFi- ja Bluetooth-versioille
- Paksumpi kuin kilpailijat
Huomioitavaa:
- Mukana ei toimiteta laturia
Samsungin kuudennen sukupolven taittuvanäyttöisten Galaxy Z -mallien julkaisu tapahtui tänä vuonna entistä aikaisemmin heinäkuun 10. päivä. Yritys julkisti yllätyksettömästi Galaxy Z Fold6 ja Flip6-mallit.
Tässä artikkelissa käsiteltävän Fold6-lippulaivamallin hinnat alkavat Suomessa 2099 eurosta, eli Samsung on korottanut lähtöhintaa 120 eurolla, eikä muistimääriä ole myöskään korotettu viime vuodesta.
Tutustumme tässä artikkelissa Fold6:een runsaan viikon käyttötestijakson pohjalta lyhennetyn laitestestirungon muodossa ja keskitymme ensisijaisesti laitteen uudistuksiin.
Pakkaus & oheistarvikkeet
Fold6:n pakkauksen design on tuttu Samsungin muista viimevuotisista huippumalleista.. Mustan littanan pakkauksen kannessa on hillitty visuaalinen hahmotelma laitteen ulkonäöstä. Pakkauksen toimitussisältö on lähes kahden tonnin puhelimelle tuttuun tapaan turhankin askeettinen:
- puhelin
- pikaohje
- USB-C – USB-C -kaapeli
- korttikelkan irrotustyökalu
Samsungilla jo useamman vuoden ajan käytössä olleen tavan mukaisesti mukana ei toimiteta laturia, vaan Samsung tarjoaa 25 watin laturin tarvittaessa noin 25 euron lisähintaan.
Mitä uutta?
Samsungin Fold6:een tekemät merkittävät uudistukset on varsin nopea käydä läpi. ”Kuutonen” on muotoiltu kulmikkaammaksi, rakenne on kevyempi ja ohuempi, näyttöjen kuvasuhteet ovat muuttuneet hieman ja sisänäyttö on kirkkaampi, sisällä on uusimman sukupolven lippulaivapiiri ja ohjelmistopuolella on ensimmäistä kertaa valmiiksi mukana Samsung AI -tekoälyominaisuudet.
- Muotoilu on kulmikkaampaa
- 14 grammaa kevyempi
- 1,4 mm lyhyempi
- Suljettuna 1,0 mm leveämpi & 1,3 mm ohuempi
- Avattuna 2,7 mm leveämpi & 0,5 mm ohuempi
- Uudistettu saranarakenne
- Ulkonäyttö 0,1” suurempi
- Ulkonäytössä leveämpi 22,1:9 kuvasuhde
- Ulkonäytössä 64 pikseliä enemmän leveys- ja 60 pikseliä korkeussuunnassa
- Sisänäytön pistemäinen maksimikirkkaus kasvanut 1750:stä 2600 nitiin
- Sisänäytössä 44 pikseliä enemmän leveyssuunnassa ja 16 pikseliä vähemmän korkeussuunnassa
- Uusi Snapdragon 8 gen 3 for Galaxy -järjestelmäpiiri
- Järjestelmäpiirin 60 % suurempi höyrykammiojäähdytys
- IP48-suojausluokitus
- Android 14 suoraan pakkauksesta
- Uusimmat Samsung AI -ominaisuudet suoraan pakkauksesta
Rakenne ja ominaisuudet
Fyysiset mitat & rakenne:
- Ulkomitat:
- Suljettuna: 68,1 x 153,5 x 12,1 mm
- Avattuna: 132,6 x 153,5 x 5,6 mm
- Paino: 239 grammaa
- Materiaalit: Armor Aluminium -alumiinirunko, Gorilla Glass Victus 2 -suojalasi ulkopinnoissa
- Suojaus: IP48
- Valmistajan kotimaa: Korean tasavalta
- Valmistusmaa: Korean tasavalta
Vaikka kuvissa muotoilullinen ero ei tule välttämättä erityisen selkeästi esiin, viimeistään kädessä pitäessä Fold6:n erottaa välittömästi edeltäjästään. Alumiinikehys on selvästi laatikkomaisempi ja kulmikkaampi ja myös näytön kulmien kaarevuussädettä on tiukennettu selvästi. Moni saattaa myös huomata hieman leventyneen ulkonäytön, joka tekee puhelimen käytöstä suljettuna helpompaa. Se, tuntuuko Fold6 kädessä mukavammalta kuin edeltäjänsä, riippuu pitkälti käyttäjän mieltymyksistä. Itse en kokenut kulmikkaampaa muotoilua mainittavasti epämukavammaksi.
Kehys on tuttuun tapaan alumiinia, mutta sen pintaviimeistely on nyt satiinimatta aiemman kiiltävän sijaan. Etu- ja takalasi ovat Gorilla Glass Victus 2:sta. Laatuvaikutelma on arvokas ja hyvä, kuten tämän hintaluokan puhelimelta pitääkin voida odottaa.
Kuten jo edellä mainittiin, Samsung on myös ohentanut Fold6:n rakennetta, mille olikin kipeästi tarvetta, sillä kilpailijat ovat menneet tällä saralla ohi vasemmalta ja oikealta. Vaikka laite onkin nyt suljettuna 1,3 mm ohuempi, ei eroa voi pitää varsinaisesti mullistavana, eikä sitä myöskään erota erityisen selvästi käsituntumassa. Laihdutuskuurista huolimatta Fold6 on edelleen 0,4 mm paksumpi kuin OnePlus Open, 1,6 mm paksumpi kuin Googlen uusi Pixel 9 Pro Fold ja peräti 2,9 mm paksumpi kuin Honorin tuore Magic V3. Toisin sanoen Fold6 on laihdutuskuurista huolimatta täkäläisten markkinoiden paksuin taittuvanäyttöinen.
Samsung on jo aiemmissa sukupolvissa tarjonnut upotusvesisuojauksen, mutta nyt suojaluokitus on päivitetty IP48-muotoon, eli suojaus löytyy myös minimissään 1 mm kokoisille ”kappaleille”. Käytännössä uudistuksesta ei ole mitään mullistavaa iloa, sillä millimetrin kokoinen ”hiukkanen” on varsin suurikokoinen, eli vähänkään pienemmän pölyn ja hiekan pääsy saranamekanismiin on edelleenkin mahdollista. Suunta suojauksen parantamisen suhteen on kuitenkin oikea.
- Oikea kylki:
- SIM-korttipaikka (2 x nano-SIM)
- virta-/lukituspainike sormenjälkitunnistimella
- äänenvoimakkuuden säätöpainikkeet
- Vasen kylki:
- saranan suojakotelo
- Alapääty:
- mikrofoniaukko
- USB-C 3.2 -liitäntä (5 Gbit/s), Displayport-ulostulo
- toinen stereokaiuttimista
- Yläpääty:
- mikrofoniaukkoja
- kaiutinaukko kuulokkeen yhteydessä näyttölasin saumassa
- 10 MP etukamera näyttöreiässä
Fold6:n ulkopintojen näppäin- ja toimintoasettelu on tismalleen sama edeltäjämalliin nähden – vain esimerkiksi kaiutinaukot ovat kokeneet pieniä muotoilullisia uudistuksia aiempaan verrattuna. Maininnan arvoisina seikkoina vasemmassa kyljessä (laitteen ollessa suljettuna) sijaitsee ainoastaan saranaosan suojakotelo, sormenjälkitunnistin sijaitsee oikeassa kyljessä lukituspainikkeen yhteydessä ja se toimi testijaksolla moitteetta ja alapäädyn USB-C-liitäntä tukee 3.2 gen 1 -nopeuksia.
Kaiuttimien laatu on varsin hyvä – ne toistavat puhelimien muttapuulla mukavasti myös matalampia taajuuksia ja äänessä on syvyyttä. Maksimiäänenvoimakkuus ei kuitenkaan yllä markkinoiden voimakkaimpien joukkoon.
Samsung mainostaa uudistaneensa jälleen laitteen saranarakennetta, sen olleen nyt pienempi ja ohuempi kuin aiemmin, mutta siitä huolimatta lujarakenteisempi uusien materiaalivalintojen ansiosta. Erityisen tarkkoja yksityiskohtia saranan toteutuksesta Samsung ei kuitenkaan ole tänä vuonna julkaissut. Käytännössä saranan tuntumassa on hyvin hankala havaita mitään merkittävää eroa Fold5:een nähden. Pienenä muutoksena sulkeutumisääni on nyt terävämmin napsahtava aiemman pehmeämmän äänen sijaan.
Kuten jo sanottua, puhelimen rakenne on nyt IP48-suojattu, eli myös saranalla on karkean tason ”pölysuojaus”. Suojaustaso rajoittuu kuitenkin millimetrin kokoisiin kappaleisiin, joten hieno hiekka ja pöly pääsevät edelleen tunkeutumaan saranaan, eikä puhelimen käyttö sellaisessa ympäristössä ei ole siis suositeltavaa.
Edeltäjämallin tapaan puhelimen puoliskot sulkeutuvat täysin yhteen ja saranan voi jättää auki myös ”puolimatkaan”, eli puhelinta voi käyttää puoliksi avattuna ”communicatorin tapaan”.
Kansinäytön tekniset tiedot:
- 6,3-tuumainen Dynamic AMOLED 2X -kosketusnäyttö
- 968 x 2376 pikseliä, 22,1:9-kuvasuhde, 410 PPI
- 2600 nit pistemäinen maksimikirkkaus
- 1-120 Hz adaptiivinen virkistystaajuus
- Gorilla Glass Victus 2 -suojalasi
Sisänäytön tekniset ominaisuudet:
- 7,6-tuumainen Foldable Dynamic AMOLED 2X –näyttöpaneeli
- 1856 x 2160 pikseliä, 20,9:18-kuvasuhde, 374 PPI
- 1-120 hertsin adaptiivinen virkistystaajuus
- HDR10 & HDR10+-tuki
- 2600 nitin pistemäinen kirkkaus
- Ultra Thin Glass -suojalasi, pinnassa muovinen suojakalvo
Ulkonäyttö on päivittynyt tavanomaisempien kuvasuhteiden suuntaan – nyt lukema on leveämpi 22,1:9 aiemman 23,1:9:n sijaan. Myös taittuvan sisänäytön kuvasuhde on muuttunut hieman ja näyttö on pari milliä leveämpi, mutta kyseisen muutoksen merkitys käytön kannalta on pienempi.
Kuvasuhteiden ohella merkittävin parannus pistemäisen maksimikirkkauden kasvaminen 2600 nitiin, joka on hyvä lukema, mutta ei kärkeä nykypäivän markkinassa. Valtavan suurta käytännön merkitystä sillä ei myöskään ole, sillä sitä voi hyödyntää lähinnä sopivaa HDR-materiaalia toistaessa. Muilta teknisiltä osin näytöt vastaavat hyvin pitkälti viimevuotisia.
Näytöt tukevat adaptiivista virkistystaajuutta 1 ja 120 hertsin välillä, eli virkistystaajuus mukautuu näytettävän sisällön mukaan. Pienoinen pettymys puolestaan on, ettei Fold6 tue Dolby Visionia, vaan ainoastaan HDR10+:aa, joka vaikutti toimivan ongelmitta yleisimmissä suoratoistopalveluissa.
Sisänäytön saranakohdassa on edelleen pieni sormella tuntuva ura, joka on ehkä aavistuksen pienempi kuin edeltäjämallissa, mutta ero on hyvin pieni. Ura on myös edelleen silmin nähtävissä tasaväristä sisältöä katsottaessa, kun ympäristön valo osuu näyttöön sopivassa kulmassa. Käytännössä en kuitenkaan ainakaan itse kokenut uraa käytön kannalta millään muotoa häiritseväksi. Samsungin mukaan myös näytön pinnassa taitoskohdassa näkyvä ura on aiempaa pienempi
Uutena ominaisuutena sisänäytössä on ohuen UTG-suojalasin ohella Shear Thickening Fluid (STF) -suojakerros, joka reagoi jäykistymällä näyttöön kohdistuviin iskuihin. Tämän pitäisi valmistajan mukaan parantaa näytön kestävyyttä selvästi, mutta testilaitteen avulla ominaisuutta oli hyvin hankala todentaa mitenkään, joten lähinnä voi toivoa, että ominaisuus toimii käyttäjän eduksi pidemmällä aikajänteellä.
Kuvanlaadultaan näytöt ovat erinomaisia, eli sillä saralla ei juuri valitettavaa löydy, kuten tämän hintaisessa puhelimessa ei pitäisikään.
Tekniset ominaisuudet:
- Snapdragon 8 gen 3 for Galaxy -järjestelmäpiiri
- 1 x 3,36 GHz Cortex-X3
- 2 x 2,8 GHz Cortex-A715
- 2 x 2,8 GHz Cortex-A710
- 3 x 2,0 GHz Cortex-A510
- 719 MHz Adreno 740 GPU
- Snapdragon X70 -modeemi
- 12 Gt LPDDR5X RAM-muistia
- 256, 512 tai 1024 Gt Gt UFS 4.0 -tallennustilaa (512 Gt mallissa vapaana 490,4 gigatavua)
- 5G Sub6 GHz NA & NSA
- Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac/ax (Wi-Fi 6E), Bluetooth 5.3, UWB, NFC
- A-GPS, GLONASS, Beidou, Galileo ja QZSS
- Stereokaiuttimet
- Kaksiosainen 4400 mAh litium-polymeeriakku (8,96 + 7,6 Wh)
- USB Type-C 3.2 5 Gbit/s
- 25 W pikalataustuki
- 15 W langaton pikalataus, 4,5 W käänteinen langaton lataus
Fold6:n sisällä oikeastaan ainut merkittävämpi – ja sekin varsin yllätyksetön – päivitys on Snapdragon-lippulaivapiirin vaihtuminen uusimpaan 8 gen 3 for Galaxy -malliin, joka tarjoaa lähtökohtaisesti Android-markkinoiden parasta suorituskykyä. Testiemme perusteella suorituskyky oli hyvin linjassa esimerkiksi Galaxy S24 Ultran kanssa. Piirin jäähdytystä on parannettu aiempaa suuremmalla höyrykammiolla, mutta käytännössä rasitustestien perusteella pitkäkestoinen suorituskyky vaikuttaisi olevan hieman edeltäjämallia ja keskivertoa tämän vuoden high-end-puhelinta heikompaa. Jäähdytys vaikuttaisi toimivan hieman paremmin puhelimen ollessa avattuna, joka on ymmärrettävää pinta-alan kasvaessa.
Viime vuodesta kasvaneeseen 2100 euron lähtöhintaan olisi voinut kuvitella saavansa ainakin enemmän muistia, mutta näin ei kuitenkaan ole. Edullisimmassa mallissa on edelleen vain 256 gigatavua tallennustilaa ja RAM-muistia on muistivariantista riippumatta aina 12 gigatavua. Vertailun vuoksi kilpailijoista OnePlus Open ja Honor Magic V3 tarjoavat kumpikin lähtöhintaan 512 Gt tallennustilaa.
Yhteysominaisuudet eivät myöskään ole enää aivan sitä terävintä A-ryhmää, mitä tällaiselta puhelimelta toivoisi saavansa. Uusin WiFi 7 -versio ei ole vieläkään tuettuna ja myöskään Bluetooth ei edusta tuoreinta markkinoilla olevaa 5.4-versiota. Lippulaivapuhelimissa hiljalleen yleistymässä olevan Ultra Wideband -tuki sen sijaan löytyy, jonka avulla puhelinta voi hyödyntää mm. ominaisuutta tukevan lähikohteen paikantamiseen tai vaikkapa modernien autojen avaimena.
Samsung ei ole päivittänyt akuston kapasiteettia tähän sukupolveen, eli lukema on edelleen 4400 mAh. Akut ovat sijoitettu puhelimen molempiin puoliskoihin. Kapasiteetti on pienempi kuin nykypäivän kilpailijoissa.
Fold6:n akunkesto vaikuttaisi runsaan viikon käyttötestijakson perusteella pysytelleen hyvin samassa luokassa edeltäjämallin kanssa, ollen älypuhelinten mittapuulla keskitasoa. Keskivertokäytöllä yhdellä latauksella selviää helposti päivän yli ja hyvällä tuurilla toisenkin. Kevyemmällä käytöllä kahden päivän ylitys ei ole mikään ongelma.
Myöskään latausnopeutta ei ole päivitetty, eli puhelin tukee edelleen vain hyvin maltillista 25 watin maksimitehoa USB PD- ja QC 2.0 -standardien puitteissa. 0-50 % lataus luvataan tapahtuvan puolessa tunnissa. Tuettuna on myös langaton lataus 15 watin maksimiteholla. Käytännössä puhelin latautui tyhjästä täyteen vajaassa puolessatoista tunnissa, eli suunnilleen samassa ajassa edeltäjämallin kanssa. Vartissa tyhjään akkuun latautuu noin neljännes ja puolessa tunnissa suunnilleen luvattu 50 %. Latausnopeus ei siis ole kovinkaan hyvä edes taittuvanäyttöisten puhelimien mittapuulla.
Kamera
- Kolmoiskamerajärjestelmä:
- 50 megapikselin pääkamera (1/1,56” Isocell GN3 -sensori; 1,0 um pikselikoko), f1.8, Dual Pixel AF, OIS, 23 mm kinovastaava
- 12 megapikselin ultralaajakulmakamera (Isocell 3LU -sensori; 1,12 um pikselikoko), f2.2, 13 mm kinovastaava, kiinteä tarkennus
- 10 megapikselin 3x-telekamera (1/3,94” Isocell 3K1 -sensori; 1,0 um pikselikoko), f2.4, PDAF, OIS, 69 mm kinovastaava
- Etukamerat:
- Etupuolella: 10 megapikselin etukamera (Sony IMX374, 1,22 um pikselikoko), f2.2, 23 mm
- Sisäpuolella: 4 megapikselin etukamera näytön alla (16 MP Sony IMX471, 1,0 um pikselikoko, Quad Bayer), f2.5, 25 mm
Samsung ei valitettavasti ole vieläkään päivittänyt takakameran rautaa, eli se perustuu ainakin teknisiltä ominaisuuksiltaan tismalleen samoille pohjille kuin parin vuoden takaisen Fold4:n takakamerat. Tämä ei ole varsinaisesti toivottu toteutustapa markkinajohtajan 2000 euron hintaiselta puhelimelta, sillä parin edellisen sukupolven takakamerasta löytyisi vielä parantamisen varaa, jonka syvältä taskujaan kaivanut kuluttaja ansaitsisi saada.
Ulkoisesti kameralinssejä ympyröivien koristerinkuloiden kokoa on kasvatettu ja kamerakohouma on myös aavistuksen korkeampi, koska puhelin itsessään on ohentunut. Epäkeskeisen sijainnin myötä puhelin keikkuu voimakkaasti pöydällä käytettäessä.
Pääkameran 50 megapikselin GN3-sensori on ennalta tuttu, eikä edusta enää aivan Samsungin tuoreinta tekniikkaa, joka näkyy mm. tarkennusratkaisun toteutuksessa (vaiheentunnistus vain vertikaalisesti). 12 megapikselin ultralaajakulmakameraa ei ole valitettavasti vieläkään päivitetty, eli se käyttää edelleen melko pienikokoista 1/3,2” sensoria ja suurimpana miinuksena tämän hintaluokan puhelimessa siinä ei ole edelleenkään automaattitarkennusta, eli lähikohteiden kuvaaminen ei onnistu. 10 megapikselin 3x-telekamera on tuttua kauraa kahdesta edellisestä Fold-sukupolvesta sekä kolmesta viimeisimmästä Galaxy S -sukupolvesta, eli Samsung on kierrättänyt tuttua tekniikkaa varsin tehokkaasti. Teknisesti kyseessä on perusasiallinen toteutus optisine kuvanvakaimineen ja kohtalaisen valovoimaisine objektiiveineen.
Etukamerat ovat samat kuin edeltäjämallissa ja niitä löytyy yksi sekä laitteen ulko- että sisänäytöstä. Sisempi on sijoitettu aiempaan tapaan näyttöpaneelin alle ja 16 megapikselin sensorista on käytössä neljäsosa pikseleistä näyttöön tehdyn matriisin läpi valotettuna. Etukamerat sopivat videopuheluihin ja muuhun yksinkertaiseen käyttöön, mutta paremmat selfiet kannattaa ehdottomasti ottaa pääkameralla puhelimen ulkonäyttöä etsimenä käyttäen.
Kuvanlaadullisesti Fold6:n pääkamera ei eroa isossa kuvassa merkittävästi edeltäjämallista, mikä on ymmärrettävää huomioiden tismalleen sama kamerarauta. Sama koskee oikeastaan kaikkia kameroita. Prosessoinnissa, eli tarkemmin sanottuna värintoistossa ja kontrastoinnissa on kuitenkin tapahtunut S24-malliston tapaan pientä hienosäätöä luonnollisempaan suuntaan, joka on positiivinen asia. Yleisesti ottaen kuvien prosessointi ja kohinanvaimennus on varsin sivistyneellä tasolla, mutta pikselitasolle kaipaisi vielä hieman lisää terävyyttä.
Pääkameran kuvanlaatu on edelleen varsin laadukasta eikä siitä löydä suurempaa valitettavaa, mutta aivan markkinoiden kärjen tasolle sillä ei enää nykypäivänä ylletä. Myös heikommassa valossa sekä hämärä- ja yökuvaustilanteissa pääkamera kykenee taltioimaan varsin mukavasti valoa, värejä ja yksityiskohtia – selvästi enemmän mitä ihmissilmä pystyy erottamaan.
Heikossa valossa Fold6 pystyy onkimaan kuvaan varsin hyvin valoa ja värejä sekä näyttämään laajan dynaamisen alueen tummimmista varjoista kirkkaimpiin valopisteisiin. Puhelin käyttää oletusarvoisesti automaattisesti kytkeytyvää yötilaa, jonka saa kyllä halutessaan pois päältä. Ilman yötilaa tummat alueet jäävät tukkoisemmiksi ja kirkkaat kohdat palavat puhki, mutta vastavuoroisesti kuvaan tallentuu aavistus enemmän yksityiskohtia ja yleisilme on luonnollisempi.
Parannuksiin liittyen ultralaajakulmakameraa koskevat pitkälti samat huomiot kuin pääkameraakin – -värintoisto sekä kontrastointi on hieman edeltäjämallia luonnollisempaa. Muutoin kuvanlaatu edustaa nykypäivän high-end-puhelimien mittapuulla hyvin keskinkertaista tasoa – varsinaista suurempaa valittamista ei ole, mutta yksityiskohtien toisto ja pikselitason prosessointijälki ei pärjää markkinoiden kärkitoteutuksille, eikä lähikuvaus onnistu automaattitarkennuksen puuttuessa. Myös hämärässä suoritustaso on tuttu edltäjästä – kamera kerää varsin hyvin valoa ja värejä, mutta kuva ei kestä tarkempaa pikselitason tarkastelua ja oikeasti heikossa valossa kuva menee pehmeän suttuiseksi.
Telekameran kuvanlaadussa ei ole edelleenkään valittamista, vaan se tekee useimmissa tilanteissa miellyttävän näköistä jälkeä. Myös telekameran kuvien prosessointi on edeltäjämalliin nähden luonnollisempaa, joskin ero on ehkäpä pienempi kuin kahdessa muussa kamerassa. Lähikuvia ottaessa kamerasovellus siirtyy automaattisesti käyttämään pääkameralta tehtävää rajausta, joka vaikuttaa yksityiskohtien tarkkuuteen. Olisi toivottavaa, että kamerasovellus tarjoaisi edes mahdollisuuden kytkeä automaattirajaus pois käytöstä.
Hämäräolosuhteissa telekamera pysyy varsin hyvin toiminnassa, mutta sen kyvyt loppuvat valovoiman suhteen kesken aiemmin kuin muissa kameroissa. Kun valoa riittää, jälki on ihan käyttökelpoista ja pätevää ja yksityiskohtien osalta parempaa kuin ultralaajakulmakameralla, eikä tele siirry kovinkaan herkästi käyttämään pääkameran rajausta.
Videokuvausominaisuudet ovat pysyneet lähes samoina sitten edeltäjämallin, eli pääkameralla pystyy kuvaamaan korkeimmillaan 8K 30 FPS -laadulla ja kaikki kolme kameraa mahdollistavat 4K 60 FPS -kuvauksen, eli pienenä parannuksena tuki on tullut nyt myös ultralaajakulmakameralle. Kameraa pystyy vaihtamaan kesken kuvaamisen vasta 4K 30 FPS -asetusta käyttäessä, joka on pieni miinus.
Kuvanlaadullisesti Samsungin lippulaivapuhelimet ovat tyypillisesti olleet hyviä ja Fold6 jatkaa samalla linjalla. Videokuvan laatu on markkinoiden parempaa päätä, terävää, sujuvaa ja ilmeeltään luonnollista. Ultralaajakulman kuva on kolmikon pehmeintä. Kuvanvakautus toimii varsin hyvin tasoittaen mallikkaasti heilahduksia ja tärinää. Joissain tilanteissa kuvassa voi havaita pientä mikrovärinää.
Käyttökokemukset ja ohjelmisto
Fold6:n softapuoli nojaa Androidin julkaisuhetkellä tuoreimpaan 14-versioon sekä Samsungin One UI -käyttöliittymän uusin 6.1.1-versio, jonka jakelu alkaa syyskuussa myös Samsungin muille viimeaikaisille puhelinmalleille Fold5-edeltäjämalli mukaan lukien. Käyttöliittymän ja visuaalisen ilmeen osalta uusimmassa versiossa ei ole eroa aiemmin tänä vuonna julkaistuissa puhelimissa nähtyihin One UI -versioihin nähden.
One UI 6.1.1:n myötä Samsung esitteli joukon uusia Galaxy AI -tekoälyominaisuuksia alkuvuonna S24-malliston yhteydessä lanseerattujen lisäksi.
Uusi Portrait Studio -ominaisuus mahdollistaa muotokuvien muuttamisen animoituun muotoon tekoälyn avulla – tarjolla on muutama eri tyyli, jonka pohjalta ominaisuus generoi käyttäjälle erilaisia vaihtoehtoja. Parin testikokeilun perusteella parhaimmillaan muotokuvista tuli kohtalaisen näköisiä, mutta heikommista suorituksista oli jo hieman hankala tunnistaa itseään.
Sketch to Image -ominaisuus puolestaan mahdollistaa lisäobjektien piirtämisen kuviin, jonka jälkeen tekoäly osaa muuttaa piirretyn asian luonnolliseksi osaksi kuvaa. Esimerkkikuvassa talon katon päälle on piirretty lohikäärme ja tekoäly osaa huomioida lisättävän kohteen sulauttamisen ympäristöönsä, esimerkiksi varjojen ja muiden kuvassa näkyvien asioiden osalta. Kuvan voi myös hahmotella täysin tyhjälle taustalle Notesiin, jolloin tekoäly täydentää hahmotelman pohjalta valmiin lopputuloksen. Sketch to Image tuottaa parhaimmillaan erittäin hauskoja ja näyttäviä kuvia, joiden toteuttamiseen käyttäjältä ei vaadita juurikaan piirtämistaitoa.
Puheentunnistusominaisuuksien osalta uutta on Interpreter – kääntäjä joka toimii reaaliaikaisesti ja näyttää käännökset puhelimen eri puolien näytöillä. Valitettavasti suomenkieli ei ole toistaiseksi tuettuna, joten ominaisuutta pääsee hyödyntämään vai suuremmilla kansainvälisillä kielillä.
Composer eli luontitoiminto mahdollistaa kokonaisen viestin tai sähköpostin luomisen lyhyen kuvauksen perusteella. Käyttäjä voi valita luotavalle tekstille erilaisia tyylejä. Testien perusteella esimerkiksi yksinkertaisen sähköpostin rungon luominen suomenkielellä vaikuttaisi onnistuvan vaivatta. PDF overlay translation -ominaisuus puolestaan mahdollistaa tekstin kääntämisen PDF-tiedostojen päälle koskien myös kuvia ja kuvaajia, joskin suomenkieli ei ole vielä tuettuna, eli ominaisuutta voi hyödyntää vain yleisimmillä ulkomaisilla kielillä.
Moniajo on mahdollista sisänäytöllä kolmella eri sovelluksella samanaikaisesti. Sovellusten siirteleminen näytöllä ja näyttöosuuksien koon muuttaminen onnistuu myös vaivattomasti. Ulko- ja sisänäytön välillä siirryttäessä oletuksena puhelin palaa kotinäkymään, mutta asetuksista tilan voi muuttaa myös niin, että sovellus pysyy näytöllä näyttöä vaihdettaessa.
Päivitystuki on Samsungin muiden viimeisimpien lippulaivamallien tapaan erittäin pitkä seitsemän vuotta sekä Android-versiopäivitysten että tietoturvakorjausten osalta. Käytännössä puhelin tulee siis saamaan vielä Android 21 -päivityksen vuonna 2030.
Yhteenveto
Samsung on monellakin mittarilla markkinajohtaja, jonka resursseilla voi odottaa syntyvän aseman mukaisia tuotteita. Tämän vuoksi onkin erittäin harmillista, että Fold6:n yhteenvedon voisi kirjoittaa pitkälti copy-pastena vuodentakaisen Fold5-artikkelista. Uudistukset ovat vähintäänkin yhtä pieniä kuin edeltäjässä, jonka seurauksena Samsung vaikuttaakin jo pudonneen taittuvanäyttöisten puhelinten markkinoiden kärkipaikalta monellakin eri osa-alueella. Tilanne ei näytä varsinaisesti hyvältä, sillä samaan aikaan kilpailu markkinoilla on tiukentunut entisestään mm. uuden Google Pixel 9 Pro Foldin saavuttua mukaan kekkereihin.
Kaikesta kritiikistä huolimatta kyse ei ole siitä, että Fold6 olisi huono puhelin – päinvastoin, se on edelleen hyvä ja monilta osin vahva kokonaisuus. Vaikka sen rakenne ei ole nykymittapuulla erityisen ohut, tuntuu se tukevalta ja hyvin tehdyltä. Pölysuojaus on nyt teoriassa myös saranassa, mutta hienojakoista ainesta se ei edelleenkään pysäytä. Päivitystuki on parantunut entisestään ja se on nykyisellään markkinoiden huippua. Näytöt ovat kuvanlaadultaan erinomaiset ja suorituskykyä on tarjolla yllin kyllin. One UI -käyttöliittymä on monipuolinen ja osa Samsung AI -tekoälyominaisuuksista on ihan toimivia ja käyttökelpoisia.
Suurin miinus on ehdottomasti Samsungin hämmentävä haluttomuus kehittää Fold-mallistoa eteenpäin kilpailijoiden tapaan. Markkinajohtajan taidonnäytteen ei odottaisi olevan paksumpi kuin kaikki kilpailijansa ja kamerapuolella toivoisi näkevänsä tuoretta osaamista vanhan raudan monivuotisen kierrättämisen sijaan. Samsung on menettänyt taittuvanäyttöisten puhelimien teknisen edelläkävijyyden pois hyppysistään. Miinusta ropisee myös hitaasta latauksesta, tallennustilan määrästä tässä hintaluokassa, vanhoista WiFi- ja Bluetooth-versioista sekä ultralaajakulmakameran automaattitarkennuksen puutteesta.
Yhteenvetona vuosi sitten totesimme, että Fold5 ei ollut merkittävä parannus edeltäjäänsä ja kiristyneen kilpailun toivottiin tuovan seuraavaan sukupolveen mielenkiintoisempia uudistuksia. Näin ei kuitenkaan ole valitettavasti käynyt, sillä Fold6 ei edeltäjänsä tapaan ole kovinkaan merkittävä sukupolviparannus ja Samsung on jo nyt jäänyt useammalla osa-alueella kilpailevien taittuvanäyttöisten puhelimien jalkoihin.
Fold6:sta kiinnostuneen kannattaa ehdottomasti tarkistaa ensin kilpailijoiden, kuten Honor ja OnePlus, tarjonta, ja jos Samsungin konsepti vaikuttaa itselle sopivimmalta, kannattaa vielä harkita pitkän pennin säästämistä ja tarkastaa Fold5-edeltäjämalli, jota on saatavilla nykyisellään noin kolmasosan suositushinnastaan alennetulla hintalapulla. Jos Fold6:een kuitenkin päätyy harkinnan jälkeen, eikä tyyris hintalappu ole ongelma, on käyttäjä todennäköisesti ihan tyytyväinen hankintaansa, sillä kyseessä on kaikesta huolimatta erittäin monipuolinen tehopakkaus.
Plussaa:
- Kuvanlaadultaan hyvät näytöt
- Tukevan tuntuinen rakenne
- IP48-sertifikaatti
- S Pen -tuki
- Markkinoiden paras 7 vuoden päivitystuki
- Monipuolinen One UI -käyttöliittymä
- Kameroiden tasaisen hyvä valo- ja videokuvanlaatu
Miinusta:
- Entisestään noussut hinta
- Olemattomat parannukset edeltäjään nähden
- Ultralaajakulmakamerassa ei ole vieläkään automaattitarkennusta
- Latausnopeus
- Tallennustilan määrä hinnat-alkaen-mallissa kilpailijoihin nähden
- Ei tukea uusimmille WiFi- ja Bluetooth-versioille
- Paksumpi kuin kilpailijat
Huomioitavaa:
- Mukana ei toimiteta laturia
data-xf-init="lightbox"
data-lb-single-image="1"
data-lb-container-zoom="1"
data-lb-trigger=".js-lbImage-_xfUid-1-1726581152"
data-lb-id="_xfUid-1-1726581152">
Ymmärtäisin Foldin maltillisen kehityksen, jos hintaa olisi saatu painettua koko ajan alemmas. Sen sijaan hinta onkin vaan noussut takaisin lähtötasoon (early adopter premium hinnat ).
Kovin pitkään Samsung ei pysty jatkamaan samalla kaavalla, kun kilpailijat tarjoavat myös kyvykkäitä taittuvia puhelimia. Varsinkin Google Pixel 9 Pro Foldin suoriutuminen Samsungiin nähden kiinnostaa . Jospa Samsung lähtisi tästä petraamaan.
Samsungin Foldit ovat vähän kuin EA:n vuosittaiset änäripäivitykset. Samaa sisältöä hieman koreammissa kuorissa. Samsungin on pakko alkaa hieman miettimään näiden tulevaisuutta, koska kilpailijat menevät ohi molemmilta puolilta jos ei muutosta ala tapahtumaan.
Ehkä Samsung on pitkälti jo kuopannut koko taittuvan konseptin: Raportti: taittuvissa puhelimissa jälkeenjääneeltä Samsungilta tulossa 12,4 tuuman rullautuvalla näytöllä varustettu älypuhelin ensi vuonna
Fold6:ssa on parannettu lähes kaikkea verrattuna edelliseen ja kokonaisuus on hiottu erinomaiseksi. Mieluummin pikku hiljaa näin kun, että olisi aivan uutta ja mullistavaa jota ei kunnolla testattu ja teknistä kestävyyttä normaalin puhelimen elinkaaren ajaksi taattu. Sampan softaankaan ei valittamista, kaikki vaan toimii. Good Lock + rutiinit tarjoavat paljon kustomoitavuutta ja esim. Tasker jäi eläkkeelle jo aikoja sitten, rooteista puhumattakaan.
Itsellä isoin harmitus Samsungilla on turhan aggressiivinen virranhallinta. Vaikka asetukset saakin naplattua manuaalisesti kuntoon, niin päivitykset saattavat resetoida ne. Taas joutuu sitten säätämään.
Good Lock on kyllä mahtava . Varsinkin Flip4:n etunäytön sai käyttökelpoiseksi Good Lockin avulla. Samsung voisi tuoda joitain Good Lockin ominaisuuksia ihan vakiona heidän ohjelmistoon.
@Juha Kokkonen Pystyykö PDF overlay translation ominaisuuden kautta myös kopioimaan käännetyn tekstin leikepöydälle esimerkiksi kuvista? Itse käyttänyt nyt vaan Samsungin reunapaneelin "älykästä valintaa" ja kopioinut sitten kuvan tekstin Googlen kääntäjään ja siite sitten edelleen muualle minne tarvinnut. Tekstin voisi kääntää suoraan siitä reunapaneelin kautta otetusta kaappauksestakin mutta jostain kumman syystä Samsungilla ei ole siihen suomen kielipakettia . Ja nämä AI omimaisuudet oli ilmeisesti tulossa muillekin malleille?
katso liitettä 1392866
Onko tässä paremmat kamerat, jos vertaa esim Honor Magic V3 ja OnePlus Open? Itselläni tällä hetkellä Samsung Galaxy Fold5 käytössä.
Tässä on samat kamerat kuin fold 4, eli huonommat kuin honorilla tai opo.
Voi kopioida tekstin kuvista, mutta sehän onnistuu myös esim. Googlen Circle to Searchin avulla, joten sinällään tuota PDF Overlay Translationia ei siihen hommaan tarvita. Ja tuo PDF Overlay Translator ei tällä hetkellä myöskään tue suomenkieltä.
Samat AI ominaisuudet tulee myös muille puhelimille One UI 6.1.1:n myötä.
No kappas! Jotenkin oli mennyt ohi, että Circle the Search on saatavilla laajemmin. Jotenkin oli jäänyt käsitys, että se oli joku festure drop Pixeleille ja tuli nyt exclusiivisesti joillekin Samsungin malleille. Mutta olihan se omalla S23:llakin saatavilla, kun päivitti vaan Google sovelluksen .
Jännä kun olen kuullut tästä vähän eriäviä mielipiteitä. Osa sanoo, että tämä olisi kamera kokonaisuudeltaan parempi kuin Honor Magic V3 ja OnePlus Open ja osa taas sanoo, että huonompi.
Ei niissä mitään valtavia eroja ole, painotukset vaihtelee riippuen vähän mitä kameraominaisuutta tarkastellaan. Samsungin heikkous on ultralaajakulma ja vahvuus videokuvauspuoli.
Kommentoi uutista tai artikkelia foorumilla (Kommentointi sivuston puolella toistakseksi pois käytöstä)
Lähetä palautetta / raportoi kirjoitusvirheestä