Testasimme Samsungin vuoden 2024 lippulaivanappikuulokkeet.

Samsung Galaxy Buds3 Pro -kuulokkeet ovat lyhyesti sanottuna hyvät nappikuulokkeet, kuten edeltäjänsäkin, mutta merkittävät uudistukset jäävät kuitenkin varsin hillityiksi. Uuden muotoilun myötä elekomentojen haasteet on onnistuttu ylittämään, mutta valitettavasti markkinoilta erottuva kulmikas kuulokkeen varsi tuo myös pieniä miinuksia käytettävyyteen. Vastamelu kuulokkeissa on erinomainen ja äänenlaatu hyvä, mutta nykyään käytännössä vastaavaa äänenlaatua on saatavilla jo edullisemmissakin hintaluokissa esimerkiksi Nothingin Ear -nappikuulokkeissa.

Samsung-käyttäjille kuulokkeet tarjoavat muun muassa yhteydenvaihdon laitteiden välillä sekä SSC-koodekin, mutta nykypäivänä voisi toivoa koodekkikatraaseen avoimempiakin kehittyneitä koodekkeja kuten LDAC sekä Bluetoothin Multipoint-tukea. Hintaluokassaan Galaxy Buds3 Prot ovat hyvät kuulokkeet, mutta korkeaa hintaa on vastamelun ulkopuolelta vaikea perustella edullisempiin kilpakumppaneihin verratessa.

Plussaa

  • Äänenvoimakkuuden säätö liu’uttamalla sormea kuulokkeen pinnalla
  • Galaxy Wearable -sovelluksen 9-kanavainen taajuuskorjain
  • Erinomainen vastamelutoiminto
  • Hyvä äänenlaatu

Miinusta

  • LDAC-, LHDC- tai AptX-koodekkien puute varauksin
  • Ei Bluetooth Multipoint-tukea
  • Kuulokkeiden hallintasovellus ei ole saatavilla iOS:lle
  • Kuulokkeiden kulmikkaan rakenteen asettamat pienet miinukset varauksin
    • (haastavampi latauskoteloon asettaminen ja puristuseleiden sijaintitarkkuus)

Huomioitavaa

  • Kuulokkeet tukevat SBC-, AAC- ja SSC UHQ -koodekkeja

Samsungin Galaxy Buds Pro -nappikuulokemallisto saavutti tänä vuonna jo kolmannen sukupolvensa korealaisvalmistajan heinäkuussa julkistamien Samsung Galaxy Buds3 Pro -kuulokkeiden myötä. Molemmat valmistajan aiemmista Buds Pro -malleista ovat pärjänneet io-techin testissä varsin hyvin tarjoten luokassaan hyvän äänenlaadun sekä tasokkaan IP-luokituksen, mutta omat miinuksensakin kuulokkeilla on ollut. Yksi molempia aiempia sukupolvia vaivannut miinus on ollut pyöreän rakenteen ulkopintaan asetetut hipaisueleet, jotka ovat ottaneet todella helposti vahinkokosketuksia esimerkiksi käyttäjän piposta.

Kolmannen sukupolven Galaxy Buds3 Pro -napit hylkäävät vanhan pallomaisen rakenteen pykälän perinteisemmän sangallisen ulkoasun tieltä, minkä myötä myös latauskotelo on pistetty uuteen uskoon. Kuulokkeiden suositushinta on 249 euroa, eli 20 euroa aiempia malleja korkeampi.

Tässä testiartikkelissa tutustumme Galaxy Buds3 Pro -nappeihin perinteisen testirutiinin mukaisesti taajuusvastemittauksien kera.

 

Pakkaus ja sen sisältö

Samsungin nappien myyntipakkaus on säilynyt mustana ja paketin päällä komeilee värillinen kuva itse kuulokkeista. Kuulokkeiden ja niiden latauskotelon lisäksi myyntipakkaukseen sisältyy:

  • Kahdet lisävaihtotulpat (yhteensä kolmet tulpat)
  • Käyttöohjekirjanen
  • USB-C -> USB-C -latausjohto

Vaihtotulpat on sijoitettu pahviseen laatikkoon, jossa niitä voi teoriassa säilyttää jatkossakin, mutta käytännössä tulpille ei ole omia paikkojaan ja ne liukuvat pahvista helposti ulos sitä käsiteltäessä.

 

Rakenne ja ominaisuudet

Kuulokkeiden tekniset tiedot:

  • Mitat: 18,1 x 19,8 x 33,2 mm
  • Paino: 5,4 grammaa
  • IP57
  • Akunkesto: 6 tuntia vastamelun kanssa, 7 tuntia ilman vastamelua
  • Bluetooth 5.4
  • Koodekkituki: SBC, AAC, SSC UHQ
  • Valmistajan kotimaa: Etelä-Korea
  • Valmistusmaa: Vietnam

Ulkonäöltään Samsungin uutuusnapit erottuvat edeltäjistään varsin selvästi, sillä, kuten aiemmin jo mainittiin, on korealaisvalmistaja siirtynyt perinteisiä tulppia muistuttavista napeista tavanomaisempiin sangallisiin malleihin. Käyttömukavuus napeissa on ainakin omaan korvaani säilynyt ennallaan, eli kuulokkeet pysyvät korvassa ongelmitta, eivätkä ne tunnu epämukavalta pidemmälläkään ajanjaksolla.

Ulkonäkömuutoksen yhteydessä vanhoista hipaisuelekomennoista on luovuttu ja sen sijaan käskyt toteutetaan kuulokkeen vartta puristamalla tai äänenvoimakkuuden säädön tapauksessa vartta pitkin sormea liu’uttamalla. Eleet toimivat testijaksolla ongelmitta, kunhan oikean kohdan ensin löysi. Kuulokkeiden varren rakenne on tavanomaisen pyöreähkön sijaan kolmiomaisen kulmikas ja eleet toimivat vain juuri oikealta sivulta puristaessa, eli vääränlainen puristusote on Buds3 Proiden kanssa mahdollinen. Tähän kuitenkin tottuu varsin nopeasti, minkä myötä se ei ole useimmille ongelma.

Rakenteen puhtaasti ulkonäöllisenä huomiona valmistaja on sijoittanut varsiin myös led-valonauhat, jotka heräävät kuulokkeiden laturiin laiton yhteydessä, kuulokkeita parittaessa ja kotelon avatessa. Suurempaa merkitystä valoilla ei toki ole, mutta ne ovat kuitenkin kohtalaisen tyylikkäät.

Huomion arvoisena seikkana Buds3 Prot nousivat julkaisunsa jälkeen otsikoihin rakenteen laatuongelmien vuoksi, mutta korealaisvalmistaja on kertonut toteuttavansa laadunvalvonnan uudelleenarvioinnin. Testijaksolla kuulokkeiden rakenteellisen laadun kanssa ei havaittu ongelmia. Ensimmäinen testiyksilö meni kuitenkin vaihtoon kuulokkeessa satunnaisesti kuuluneen korkean piippausäänen vuoksi. Samsungin mukaan vika olisi voinut korjaantua myös ohjelmistopäivityksellä, mutta vaihdoimme laitteen kuitenkin uuteen, eikä uudessa yksilössä havaittu enää vastaavaa ongelmaa.

Ulkonäkömuutoksen ohessa myös kuulokkeiden suojausluokituksiin on tuotu pienoinen parannus. Edellismallien IPX7:n sijaan Buds3 Prot tarjoavat IP57-sertifikaatin, eli pelkän vedenkestävyyden lisäksi niille tarjotaan myös pölynkestävyysluokitus. Buds3 Proiden kuuloke-elementteinä toimivat 10,5 mm:n dynaamiset kaiuttimet yhdessä 6,1 mm:n planaarikalvodiskanttien kanssa. Valmistajan mukaan elementtejä ajaa malliston historiassa ensimmäistä kertaa erikseen hallittavat vahvistimet wooferille ja tweeterille.

Yhteysominaisuuksien osalta Buds3 Prot tukevat käytännössä edeltäjästään tuttua kattausta, eli perinteisten SBC:n ja AAC:n lisäksi tuettuna on valmistajan oma vain Galaxy-laitteiden kanssa toimiva SSC-koodekki. SSC-koodekin taso on UHQ, minkä myötä koodekki tukee korkeintaan 24 bittistä ja 96 kilohertsistä ääntä. Kuulokkeet eivät edelleenkään tue Bluetooth Multipointia, eli ne eivät osaa vaihtaa automaattisesti parin laitteen välillä, mikä on väistämättä iso pettymys nykypäivän lippulaivanapeille. Sen sijaan aiemmista vuosista tuttuun tapaan kuulokkeilla on olemassa vain automaattinen vaihto erilaisten Galaxy-laitteiden välillä.

Koodekkituki on yhä nykypäivän kuulokkeille kohtalaisen tavanomainen, mutta useat kilpailijat ovat kuitenkin alkaneet tukemaan myös AptX:n versioita, LHDC:ta tai LDAC:ia, eli avoimemmin saatavilla olevia kehittyneempiä koodekkeja. Samsunginkin voisi nykypäivänä toivoa laajentavan tukeaan myös näihin vapaammin käytössä oleviin koodekeihin.

Latauskotelon tekniset tiedot:

  • Latauskotelon mitat: 48,7 x 58,9 x 24,4 mm
  • Latauskotelon paino: 46,5 grammaa
  • Akkua kuulokkeille: 20 tuntia vastamelun kanssa ja 23 tuntia ilman vastamelua
  • USB-C, langaton lataus

Kuulokkeiden akunkestoksi Samsung lupaa vastamelun kanssa 6 tuntia ja ilman vastamelua 7 tuntia. Latauskotelosta käyttöaika on laajennettavissa 20 tunnin hujakoille. Yhdellä latauksella kuulokkeille siis luvataan tunti enemmän toistoa kuin edellismalleille, minkä myötä akunkesto edustaa jo markkinoiden parempaa keskitasoa.

Latauskotelo itsessään on kuulokkeiden tavoin saanut osakseen ulkonäköpäivityksen. Uusi kotelo on muodoltaan kuulokkeiden tavoin varsin tavanomainen sileä pyörylä, mutta kotelon kannesta on tehty erottuvasti läpinäkyvä. Valitettavasti kuulokkeiden kulmikas muoto tuo mukanaan pienen miinuksen myös latauskotelon kanssa, sillä kolmiomaisen rakenteen myötä napit asettuvat latauskoteloon vain juuri oikeassa asennossa varren koteloon työntäessä. Tämän myötä kuulokkeita oli useaan otteeseen hieman haastava asettaa paikalleen koteloa katsomatta. Tavanomaisemmalla pyöreämmällä varrella kotelon magneettikiinnikkeet pyöräyttävät kuulokkeen yleensä oikeaan asentoon, joten kyseessä on siis selvä heikennys käytettävyyteen, joskaan ei välttämättä kovin suuri.

Kotelon lataus toimii lippulaivaluokan napeille tyypilliseen tapaan joko USB-C-johdolla tai langattomasti Qi-standardilla.

 

Ohjelmisto

Kuulokkeiden hallinta tapahtuu Samsungin Galaxy Wearable -sovelluksella, joka on aiemmista malleista tuttuun tapaan saatavilla valitettavasti vain Androidille. iPhone-käyttäjille kuulokkeiden kanssa ei siis valitettavasti ole säätövaraa tarjolla. Sovelluksesta löytyvät perinteiset elekomentojen muutokset, vastamelun tason säätäminen ja ohjelmistopäivitykset. Lisäksi sovelluksesta voi säätää kuulokkeiden taajuuskorjainta, etsiä korvanapit hakuäänen avulla sekä asettaa päälle automaattisen ilmoitusten ääneen lukemisen, mikä on varsin mukava käytettävyyslisä kuulokkeita paljon käyttäville.

Taajuuskorjainprofiilit Samsung tarjosi ennen vain muutamana esiasetettuna vaihtoehtona, mutta Buds3 Prohon tarjolla on myös 9-kanavainen taajuuskorjain, joka monipuolistaa kuulokkeiden äänimaisemaa huomattavasti. Aivan Nothing Ear -nappien parametrisen taajuuskorjaimen tasolle Samsungin uutuusnappien kanssa ei päästä, vaan täysin mukautettavan parametrisen korjaimen sijaan Samsungin taajuuskorjain tarjoaa 9 kiinteää kaistaa, joiden voimakkuutta voi vaihtaa.

 

Äänenlaatu

Huom. Taajuusvasteet ovat MiniDSP EARS-laitteistolla mitatut. Tulokset ovat suuntaa antavia ja niitä tulee käyttää vain sanallisen arvion ohessa visuaalisena tukena. Taajuusvastemittaus ei ole pääasiallinen testaustapa, vaan arvostelut pohjautuvat pääosin arvioijan omiin kuuntelukokemuksiin. Tuloksia ei voi verrata suoraan muiden sivustojen mittaustuloksiin. Kuppikuulokkeiden ja nappikuulokkeiden mittaustulokset eivät ole keskenään suoraan vertailukelpoisia.

Viime vuoden Galaxy Buds2 Proista tuttuun tapaan myös Buds3 Proiden vastamelun suhina käytännössä esti taajuusvastemittauksen aiheuttaen selvän piikin ylempiin keskitaajuuksiin ja siten vääristäen taajuuskuvaajaa näyttäen myös bassokorostuksen ainakin omaan korvaani liian suurena. Äänenlaatu kuulokkeissa on aiemmista malleista tuttuun tapaan hyvä. Bassotoisto on korostunutta, mutta kuitenkin laadukkaan tuntuista sotkematta pahemmin muita taajuuksia. Huomion arvoisena seikkana ulkokäytössä bassokorostus toimii hiljaisempia sisätiloja paremmin, sillä vastamelusta huolimatta jossain määrin läpi pääsevät ympäristön äänet syövät ensimmäisinä alempia taajuuksia – samasta syystä neutraalimpi basso voisi kuulostaa ulkona ainakin osalle käyttäjistä jo hieman turhan hillityltä.

Myös yläpää on selkeä ja aiemmista malleista tuttuun tapaan hieman jopa korostuneen rapsakka olematta kuitenkaan omaan korvaani häiritsevä, vaan ennemminkin mukavan ilmava. Ala- ja yläpään korostuessa keskialueet jäävät hieman paitsioon, eli taajuusvaste on siis kevyesti V:n muotoinen. Tämä on yleisesti massamarkkinoilla kohtalaisen tykättyä ja tavanomaista, mutta itse henkilökohtaisesti pidän hieman vahvemmasta keskialueen toistosta.

Vaikka äänenlaatu onkin ehdottomasti hyvä, ei se kuitenkaan 250 euron hintaan ole nykypäivänä poikkeuksellinen kilpailijoidenkin kehityttyä huomattavasti. Esimerkiksi 160 euron hintaiset Nothing Ear -napit tarjoavat täysin vertailukelpoisen ja jopa pykälän neutraalimman äänen. Lisäksi Nothingin tapauksessa taajuuskorjain on kehittyneempi ja bassoakin on helppo halutessaan korostaa Samsungin tapaisesti erillisen Ultra Bass -säätimen avulla.

Ilman vastamelutoimintoa Galaxy Buds3 Proiden ääni pysyy luonteeltaan tuttuna, mutta bassoa vaikuttaisi olevan vähemmän. Tämä saa myös keskitaajuudet erottumaan hieman paremmin.

Vastamelutoiminto on aiemmista Galaxy Buds -malleista tuttuun tapaan markkinoiden kärkikastia. Äänessä on kuultavissa pientä suhinaa, jos musiikkia ei kuuntele, mutta itseäni se ei kuitenkaan onnistunut häiritsemään. Suhina ei myöskään ole niin suurta kuin taajuusvastekuvaajan piikistä voisi olettaa.

Vastamelun kanssa äänestä pääsee Buds2 Prosta tuttuun tapaan edelleen kohtalaisen selvästi läpi ylempiä taajuuksia ja vastapainona alataajuudet katoavat edelleen erinomaisesti. Ympäristön äänissä on siis jo aiemmista malleista tuttu ominaissoundi korkeiden äänien kuuluessa selvästi muita voimakkaampana. Vastamelu häviää markkinoiden aivan terävimmille huippunimille, kuten Bosen QuietComfort Earbuds II:lle, mutta edustaa siitä huolimatta markkinoiden huipputasoa. Esimerkiksi aiemmin testattuihin edullisempiin Nothingin Eareihin nähden vastamelu on selvästi voimakkaampi, kuten 90 euroa korkeammassa hintaluokassa voi jo odottaakin.

Mikrofonin ääniesimerkki

Mikrofonit Buds3 Proissa kuulostavat selkeiltä, mutta helposti hieman sihiseviltä yläpään korostuessa. Tuulenvaimennus kuulokkeissa tekee erinomaista työtä pitäen äänen selkeänä jopa pyöräillessä.

 

Yhteenveto

Samsung Buds3 Prot ovat lyhesti sanottuna hyvät nappikuulokkeet, kuten edeltäjänsäkin, mutta uudistukset jäävät kuitenkin varsin hillityiksi. Uuden muotoilun myötä elekomentojen haasteet vahinkokosketusten kanssa on onnistuttu selättämään, mutta valitettavasti markkinoilta erottuva kulmikas kuulokkeen varsi tuo myös pieniä miinuksia käytettävyyteen. Käytännössä tämä näkyi siinä, että kuulokkeiden latauskoteloon asettaminen vaati hieman kilpailijoita enemmän vaivannäköä. Aivan nappiin uusi muotoilu ei siis ainakaan omassa käytössäni ole osunut. Harmillisesti edeltäjästä on myös periytynyt tuttuja miinuksia kuten Bluetooth Multipoint -tuen puuttuminen sekä vain Samsungin laitteiden kanssa toimiva SSC-koodekki AAC:ta kehittyneempiä koodekkeja kaipaaville.

Äänenlaadun osalta markkinat ovat kehittyneet sitten Galaxy Buds2 Pron, sillä erityisesti Nothingin viimeisimmät Ear-nappikuulokkeet asettavat selvästi edullisempaan 159 euron suositushintaansa Samsungille erittäin kovan vastuksen korealaisvalmistajaa monipuolisemman taajuuskorjaimen, paremmin useille eri laitteille sopivan koodekkikatraan sekä Bluetooth Multipoint -tuen kera. Galaxy Buds3 Proita onkin haastava suositushintaansa suositella Nothingin yli muuten kuin ehdottomasti parempaa vastamelua kaipaaville. Vastameluosastolla puolestaan Samsungille erittäin kovan haasteen asettavat esimerkiksi Applen AirPods Prot sekä Bosen QuietComfort Earbuds II:t, joista jälkimmäinen ei tokikaan onnistunut äänenlaadultaan Samsungien tasolle omaan makuuni yltämään.

Ehdottomasti Samsungin ekosysteemiin syvälle haluaville kuulokkeet voivat tarjota kohtalaisen paketin, sillä äänenlaatu on hyvä ja vastamelu erinomainen, SSC-koodekki on tarjolla Galaxy-laitteille ja Multipoint-tuen puutteesta huolimatta Galaxy Buds3 Prot tukevat Galaxy-laitteiden välillä automaattista äänilähteen vaihtoa. Kuluttajan kannalta olisi kuitenkin toivottavaa tarjota muillekin avoimia standardeja kuten LDAC ja tavanomainen Bluetooth Multipoint.

Plussaa

  • Äänenvoimakkuuden säätö liu’uttamalla sormea kuulokkeen pinnalla
  • Galaxy Wearable -sovelluksen 9-kanavainen taajuuskorjain
  • Erinomainen vastamelutoiminto
  • Hyvä äänenlaatu

Miinusta

  • LDAC-, LHDC- tai AptX-koodekkien puute varauksin
  • Ei Bluetooth Multipoint-tukea
  • Kuulokkeiden hallintasovellus ei ole saatavilla iOS:lle
  • Kuulokkeiden kulmikkaan rakenteen asettamat pienet miinukset varauksin
    • (haastavampi latauskoteloon asettaminen ja puristuseleiden sijaintitarkkuus)

Huomioitavaa

  • Kuulokkeet tukevat SBC-, AAC- ja SSC UHQ -koodekkeja

 

This site uses XenWord.
;