Zen-arkkitehtuurin CPU-kompeleksissa ytimien lukumäärä on vapaasti muokattavissa ja 6-ytiminen Ryzen-prosessori on teknisesti mahdollista toteuttaa.

Uutisoimme aiemmin tänään thaimaalaiselta Zolkorn.com-sivustolta peräisin olevista huhuista, joiden mukaan AMD ei olisi julkaisemassa 6-ytimistä Ryzen-prosessoria, koska Zen-arkkitehtuurin CCX eli CPU-kompleksi ei mahdollistaisi kuin neljän tai kahdeksan ytimen käytön.

io-tech.fi on vahvistanut omista lähteistään, että  100 % varmuudella kyseinen huhu ei pidä paikkaansa.

Zen-arkkitehtuurin CCX:ssä eli CPU-kompleksissa on mahdollista kytkeä pois käytöstä yksittäisiä ytimiä ja teoriassa markkinoille voidaan julkaista esimerkiksi 2-, 4-, 6- ja 8-ytimiset Ryzen-mallit. Jokaiseen ytimeen on sidoksissa oma 512 kilotavun L2-välimuisti, mutta ytimen pois päältä kytkeminen ei automaattisesti vaikuta L3-välimuistiin. CPU-kompleksissa voi olla käytössä L3-välimuistia täydet 8 megatavua, puolet eli 4 megatavua tai se voi olla kokonaan pois käytöstä.

Ytimiä konfiguroidessa perussääntönä on, että molemmissa CPU-komplekseissa on käytössä yhtä monta ydintä ja yhtä paljon L3-välimuistia. Esimerkiksi 6-ytiminen Ryzen-prosessori rakentuu kahdesta CCX:stä, joista molemmista on kytketty pois käytöstä yksi prosessoriydin.

Uskomme vahvasti, että AMD lanseeraa julkaisun yhteydessä myös 6-ytimisen mallin Ryzen-prosessorista. Jos ei julkaise, niin syynä on joku muu kuin CCX:n tekninen rajoitus.

 

English summary:

We have confirmed from our sources that AMD’s upcoming Ryzen processor can be technically configured as 6-core model. It is possible to disable each CPU core separately together with dedicated L2 cache from CCX without affecting shared L3 cache. Possible L3 cache configurations are 1/1 (8 MB), 1/2 (4 MB) or completely disabled. Basic rule is that both CCXs should have similar CPU core and L3 configuration for example both should have 3 cores and full 8 MB L3 cache enabled (6C & 16 MB L3).

We believe AMD will launch 6-core model of Ryzen CPU. If they don’t, it will be due other reasons than technical limitation of CCX.

This site uses XenWord.
;