Useamman ruudun dataa hyödyntävään temporaaliseen skaalaukseen perustuva avoimen lähdekoodin FidelityFX 2.0 saapuu markkinoille vuoden toisella neljänneksellä eli huhti-kesäkuussa.

AMD kertoi viime viikolla AMD Softwaren esittelyn yhteydessä valmistelevansa uutta FidelityFX Super Resolution 2.0 -skaalausteknologiaa. Nyt teknologiasta ja sen toimintaperiaatteesta on julkaistu lisätietoa.

AMD on kertonut parhaillaan käynnissä olevilla GDC-messuilla lisää FSR 2.0 -teknologian teknisestä toteutuksesta. Siinä missä FSR 1.0 oli spatiaalinen skaalain, perustuu uusi 2.0 temporaaliseen skaalaukseen eli se hyödyntää skaalauksessa useamman ruudun dataa paremman lopputuloksen saamiseksi. FSR 2.0 sisältää myös reunojenpehmennyskomponentin sekä valinnaisen RCAS-terävöityksen (Robust Contrast-Adaptive Sharpening). RCASia käytettäessä yhtiö kehottaa kehittäjiä lisäämään mukaan myös käyttäjille mahdollisuuden säätää terävöityksen voimakkuutta.

FSR 2.0 on kehitetty yhtiön mukaan täysin puhtaalta pöydältä vuosien työn pohjalta ja se perustuu esimerkiksi DLSS:n neuroverkoista poiketen yhtiön insinöörien kehittämiin algoritmeihin eikä se vaadi erillisiä kiihdyttimiä toimiakseen. Mahdollisista minimivaatimuksista ei ole vielä tietoa, mutta varmuudella tiedetään jo että se tulee toimimaan vähintään AMD:n Polaris- ja NVIDIAn Pascal-arkkitehtuureista lähtien. Teknologia toimii aluksi DirectX 12 -rajapinnalla, mutta Vulkan-tuki tulee seuraamaan perästä.

FidelityFX Super Resolution 2.0 tarjoaa neljä laatuasetusta: Quality, Balanced, Performance ja Ultra Performance, joista viimeinen on valinnainen tila eikä sitä todennäköisesti tulla näkemään ainakaan kaikissa peleissä. Yhtiön dian mukaan Quality tarjoaa vastaavaa tai jopa parempaa laatua kuin natiivi, Balanced tarjoaa kultaisen keskitien ja Performance-tilalle luvataan samankaltaista laatua natiivin kanssa huomattavasti paremmalla suorituskyvyllä. Myös valinnaisen Ultra Performance -tilan kerrotaan yltävän ”natiivin kaltaiseen” kuvanlaatuun. Löydät eri asetusten tarkemmat tiedot yllä olevasta diasta. Vaikka esiasetukset ovat tietyille resoluutioille räätälöityjä, tukee teknologia myös dynaamista resoluutiota.

Suorituskyvyn osalta AMD:lla on tarjota vasta arvioita beetaversioon perustuen, mutta sen mukaan pahimmillaankin puhutaan noin 1,5 millisekunnin lisäyksestä renderöintiaikaan verrattuna lähderesoluutioon ilman FSR 2.0:aa. Useimmissa tapauksissa FSR 2.0 maksaa kuitenkin alle yhden millisekunnin. Kuvanlaadusta päästään paremmin kärryille vasta kolmansien osapuolten testien myötä, mutta AMD on julkaissut nyt maistiaisiksi 155 megatavun edestä 4K-resoluution häviöttömästi pakattuja PNG-kuvia, joissa pääsee vertaamaan natiivia renderöintiä eri laatuasetuksiin. Lataa kuvat täältä.

Kehittäjien kannalta taas mielenkiintoisinta lienee teknologian pelimoottoriin integroinnin haastavuus. AMD:n mukaan helpointa ja nopeinta teknologian integrointi on peleihin, jotka tukevat jo valmiiksi DLSS 2.x -teknologiaa, jolloin integrointiin pitäisi mennä alle kolme päivää. Unreal Engine -peleihin, joissa ei ole vielä säädetty kaikkea kohdalleen temporaalisia skaalaimia varten menee hieman pidempään ja niin edelleen mitä kauemmas optimaalisesta tilanteesta mennään. Pisimpään eli AMD:n arvion mukaan nelisen viikkoa tai yli menee peleissä, joissa ei ole irrotettu renderöinti- ja näyttöresoluutioita toisistaan eikä ole valmiiksi tukea liikevektoreille.

AMD tulee julkaisemaan FSR 2.0:n myös MIT-lisenssin mukaisesti avoimena lähdekoodina. Sen lisäksi saataville tulevat FSR 2.0 -rajapinta, dokumentaatio rajapinnalle, esimerkkitoteutuksia, plugin Unreal Enginelle sekä GDKX-esimerkki Xbox-kehittäjille, mikä samalla varmistaa teknologian rantautuvan myös ainakin Microsoftin konsolille. Yhtiö tulee julkaisemaan myöhemmin tänään videon GDC-messuilta, jossa käydään läpi teknologiaa yksityiskohtaisemmin.

FidelityFX Super Resolution 2.0 julkaistaan vuoden toisen neljänneksen aikana.

Lähteet: AMD (1), (2)

This site uses XenWord.
;