Radeon Vega Frontier Edition on ensimmäinen Vega-arkkitehtuuriin perustuva näytönohjain. Se on suunnattu ensisijaisesti ammattilaismarkkinoille huolimatta ns. prosumer-hinnoittelustaan.

AMD julkaisee ensimmäiset Vega-arkkitehtuuriin perustuvat Radeon Vega Frontier Edition -näytönohjaimet myyntiin huomenna. Yhtiö on antanut PCWorld-sivustolle kunnian olla ensimmäinen kolmannen osapuolen taho, joka pääsee testaamaan näytönohjainta.

PCWorld pääsi ajamaan testejä kahdella näytönohjainta lukuunottamatta identtisellä AMD:n rakentamalla tietokoneella. Kummassakin tietokoneessa käytettiin AMD:n Ryzen 1800X -prosessoria, 32 Gt DDR4-muistia ja tarkemmin määrittelemätöntä emolevyä, SSD-asemaa ja niin edelleen. Toisessa kokoonpanossa näytönohjaimena toimi NVIDIAn Titan Xp ja toisessa ilmajäähdytetty versio AMD:n Radeon Vega Frontier Editionista.

Itse testit olivat tuttua kauraa AMD:n aiemmista dioista ja demoista. Suorituskykyä mitattiin SPECViewperf-ohjelmiston Catia-, Creo- ja SolidWorks-testeillä sekä Cinebench R15:n OpenGL-testillä. Radeon Vega Frontier Edition peittosi NVIDIA Titan Xp:n Catia- ja Creo-testeissä noin 28 prosentin ja SolidWorks-testissä noin 50 prosentin erolla. Cinebenchissä ero oli noin 14 prosenttia Vegan eduksi.

AMD:n edustaja myönsi testitilaisuudessa kuitenkin sen, että Vegalla on puolellaan ammattilaisohjelmistoille tarkoitetut ajurit, kun Titan Xp joutuu tyytymään peliajureihin. Vertailukohta on kuitenkin perusteltavissa hinnalla: Radeon Vega Frontier Edition ja Titan X maksavat kumpikin noin 1200 dollaria, kun Titan Xp:tä vastaavan Quadron hinta on yli nelinkertainen niihin nähden. Huomionarvoista on myös se, että vaikka Vegan ajurit on suunnattu ammatilaispuolelle, ne eivät ole varsinaiset Radeon Pro -sarjan ajurit eivätkä siten tuo mukanaan sertifiointeja useille ammatilaissovelluksista. Seikka saattaa vaikuttaa myös näytönohjaimen suorituskykyyn kyseisissä ohjelmissa, tai jopa poistaa koko kiihdytyksen käytöstä.

Erikoisempi testiskenaario oli puolestaan esimerkki todellisesta käyttötilanteesta Vega FE:lle. Tietokoneeseen kytkettiin samanaikaisesti 8K-resoluutiolla toimiva Dellin näyttö, 1080p-näyttö ja HTC:n Vive-virtuaalilasit. Kokoonpanolla pyöriteltiin automallia SolidWorks-ohjelmassa, josta se lähetettiin Radeon ProRender -pluginin avulla Unreal Engine 4:ään ja Vive-virtuaalilaseihin tarkasteltavaksi. Suorituskykylukuja tai vertailuja kyseiselle skenaariolle ei valitettavasti ole saatavilla.

Vaikka Radeon Vega Frontier Edition -näytönohjainta ei ole suunniteltu pelaamiseen, pääsi PCWorld ottamaan näytönohjaimella maistiaiset kolmella pelillä. Sivusto vertaili Vega FE:n ja Titan Xp:n suorituskykyä Doom- (Vulkan), Prey- (Direct3D 11) ja Sniper Elite 4 -peleillä (Direct3D 12). Valitettavasti peleistä ei saatu ajaa varsinaisia suorituskykytestejä, mutta PCWorldin edustajan mukaan eroa ei käytännössä ainakaan ”tavalliset ihmiset” voisi havaita.

PCWorldin arvion mukaan Radeon Vega Frontier Edition olisi pelisuorituskyvyltään nopeampi kuin GeForce GTX 1080 ja lähellä GTX 1080 Ti:tä. Sivusto teki arvion jo Computex-messujen yhteydessä eikä selittänyt tarkemmin mihin se perustuu. Allekirjoittaneen on vaikea nähdä, miten Vegan suorituskyky olisi 1080:n ja 1080 Ti:n välissä, jos sen suorituskykyä on käytännössä mahdotonta erottaa GTX 1080 Ti:tä nopeammasta Titan Xp:stä. Yksi mahdollisuus on tietenkin epävirallisissa merkeissä kerrotut suorituskykylukemat, mutta muita selityksiä on vaikeaa keksiä.

This site uses XenWord.
;