AMD paljasti CES-tapahtumassa ylikellottajien riemuksi, että kaikki Ryzen-prosessorit tulevat olemaan kerroinlukottomia.

AMD kertoi CES-tapahtuman yhteydessä lisää yksityiskohtia Q1/2017 eli tammi-maaliskuun aikana julkaistavasta Zen-arkkitehtuuria käyttävästä Ryzen-työpöytäprosessoristaan. Käytännössä Q1 aikana voi tarkoittaa 31. maaliskuuta, mutta AMD vahvisti erikseen io-techille, että Ryzenin tapauksessa julkaisu tullaan näkemään jo aikaisemmin.

Yrityksen laskenta- ja grafiikkaosaston johtaja Jim Anderson kertoi PC Worldin haastattelussa, että Ryzen prosessorit saapuvat myyntiin heti julkaisun yhteydessä ja ovat saatavilla ensimmäisestä päivästä lähtien eli kyseessä ei ole paperijulkaisu. Vaikka AMD on toistaiseksi esitellyt julkisesti vain 8-ytimistä ja 16-säiettä tukevaa Summit Ridge -koodinimellistä prosessoria, julkaisun yhteydessä markkinoille on tulossa useita eri variantteja Ryzen-prosessorista. Tarkempia yksityiskohtia ei vielä kerrottu, mutta oletettavasti saataville tulee ainakin 4- ja 8-ytimen versiot eri kellotaajuuksilla.

Lisäksi AMD odottaa, että julkaisun yhteydessä saatavilla tulee olemaan noin 50 Ryzen-prosessoreita tukevaa AM4-kantaista emolevymallia ja kaikki viime vuonna julkaistut AMD-yhteensopivat jäähdytysratkaisut tulevat olemaan yhteensopivia myös Ryzenin kanssa.

Mielenkiintoisin yksityiskohta ylikellottajille on se, että kaikki markkinoille saapuvat Ryzen-mallit tulevat olemaan kerroinlukottomia. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että kaikkien Ryzen-prosessoreiden kerrointa pystyy vapaasti nostamaan ja mikä parasta, edullisimpiakin malleja voi vapaasti ylikellottaa. Samassa yhteydessä yritys kuitenkin muistuttaa, että takuu ei kata ylikellottamisesta koituvia vahinkoja:

AMD product warranty does not cover damages caused by overclocking, even when overclocking is enabled via AMD hardware

Intelin prosessoreissa on jo pitkään ollut käytäntönä, että kerroin on lukittu ja ainoastaan K-sarjan malleissa kerroin on auki. K-sarjan prosessorit ovat kuitenkin olleet pääsääntöisesti kaikkein kalleimpia malleja, joten rahallisen säästämisen sijaan kalleimmasta ja suorituskykyisimmästä mallista on voinut ylikellottaa vieläkin suorituskykyisemmän.

Uusista AM4-prosessorikantaa tukevista piirisarjoista ylikellottamista tukevat X370-, B350- ja X300-piirisarjat ja kahden näytönohjaimen CrossFire- ja SLI-konfiguraatioita tukevat ainoastaan X370-piirisarja. Tuettuna on 16 PCI Express 3.0 -linjaa eli kahden näytönohjaimen konfiguraatioissa molemmat näytönohjaimet toimivat x8-nopeudella.

 

Zen-arkkitehtuurin elinkaari 4 vuotta – päivittyy vuosittain

ryzen-7-09012017

Teknologiajohtaja Mark Papermaster kertoi lisäksi PC Worldille, että Zenin elinkaareksi markkinoilla on laskettu neljä vuotta ja Intelin edesmenneen Tick-Tock-julkaisustrategian sijaan AMD tulee kehittämään Zeniä Tock-Tock-Tock-strategialla.

Jos Papermasterin sanomisia tulkitaan sanatarkasti niin seuraavan neljän vuoden aikana Zen-arkkitehtuuria tullaan päivittämään kolmeen otteeseen eli noin vuoden välein. AMD on jo aiemmin kertonut, että Zen-arkkitehtuurin Ryzen-prosessorit tullaan päivättämään tulevaisuudessa Zen+-arkkitehtuuriin.

This site uses XenWord.
;