iOS:n 13. versio on tarjolla nyt vain puhelimille ja iPod touchille - iPadit saavat oman erillisen ohjelmistopäivityksensä.

Apple on aloittanut iOS-mobiilikäyttöjärjestelmän uusimman 13-version päivitysten syöttämisen puhelimiinsa. Yritys esitteli iOS 13:n WWDC-tapahtumassa kesäkuun alussa ja se on esiasennettuna uusiin iPhone 11 -malleihin, joiden toimitukset alkoivat tänään. iOS 13 on yhteensopiva kaikkiaan 14 puhelinmallin sekä seitsemännen sukupolven iPod touchin kanssa. Vanhimmat yhteensopivat puhelimet ovat iPhone 6s- ja SE-mallit. iPadeille tulee tarjolle oma iPadOS-päivitys syyskuun 24. päivä.

Suorituskyvyn osalta iOS 13 lupaa merkittäviä parannuksia etenkin uusimpien sukupolvien laitteilla. Sovellusten luvataan aukeavan jopa tuplasti nopeammin ja Face ID toimii 30 % nopeammin. Ladattavien sovellustiedostojen ja päivitysten kokoa on kutistettu jopa puolella.

Visuaalisella puolella ehkäpä odotetuin ominaisuus on tumma tila, joka säästää silmiä pimeässä sekä akkua etenkin OLED-näyttöjen kanssa. Galleriasovellusta on uudistettu kuvavälilehden, kuvien muokkauksen ja videoeditointimahdollisuuksien osalta. Karttasovellus on saanut toivotun uudistuksen ja tarjoaa mm. Googlen Street Viewiä vastaavan Look Around -ominaisuuden, suosikkilistauksen sekä huomattavasti aiempaa tarkemman karttadatan, mutta se on toistaiseksi tarjolla vain Yhdysvalloissa. Uudistuksia ovat kokeneet myös mm. Muistutukset, Viestit, Memojit CarPlay-näkymä.

Tietoturvapuolen parannuksina sovelluksiin ja nettisivuille voi nyt kirjautua Apple ID:llä ja sijainninhallinnasta sekä läpinäkyvyysominaisuuksista on tehty entistä monipuolisempia. Vakionäppäimistö on saanut vihdoin pyyhkäisykirjoitustuen, jota on odotettu vuosia. Tarkkaan uusien ominaisuuksien listaukseen voi tutustua täällä.

Applen raportoidaan myös aloittaneen watchOS 6 -päivityksen jakelun 3. ja 4. sukupolven kelloilleen. Ensimmäisen ja toisen sukupolven mallit saavat päivityksen hieman myöhemmin. watchOS 6 mahdollistaa kellon entistä itsenäisemmän toiminnan mm. kellon oman sovelluskaupan muodossa.

This site uses XenWord.
;