iPadien ohjelmisto eriytyi iOS:sta omaksi iPadOS-käyttöjärjestelmäkseen.

Apple esitteli eilen illalla San Josessa WWDC 2019 -tapahtumansa keynote-esityksessä uudet käyttöjärjestelmäversiot kaikille laitteilleen. Yrityksen uutena strategiana on eriyttää älypuhelimien ja taulutietokoneiden käyttöjärjestelmät toisistaan.

iPhone-älypuhelimien uusin käyttöjärjestelmäversio on yllätyksettömästi nimeltään iOS 13. Applen mukaan iOS 13 keskittyy erityisesti suorituskyvyn parantamiseen – sovellukset aukeavat jopa tuplasti nopeammin ja Face ID toimii 30 % nopeammin. Lisäksi tiedostokokoja on tehostettu – lataukset ovat 50 % pienempiä ja päivitykset jopa 60 % pienempiä.

Sovellusten puolella on tarjolla parannuksia mm. paremmin kuvia organisoivan galleriasovelluksen, uudella Dashboard-näkymällä varustetun CarPlayn, uudistettujen Muistutukset- ja Viestit-sovellusten sekä aiempaa luonnollisemmalla äänellä puhuvan Sirin muodossa. Ehkäpä odotetuin ja merkittävin sovelluspäivitys on kuitenkin täysin uudistettu karttasovellus. Sovelluksiin ja webbisivuille kirjautuminen onnistuu nyt anonyymisti Apple ID:tä hyödyntävän Sign In with Apple -ominaisuuden avulla. Mukana on myös odotettuja ominaisuuksia, kuten Dark Mode ja vakionäppäimistön pyyhkäisykirjoitus.

Applen kehittäjäohjelmaan kuuluvien saataville iOS 13 tulee välittömästi ja viralliseen beetaohjelmaan myöhemmin tässä kuussa. Julkinen lanseeraus tapahtuu tulevana syksynä. Tuoreimmat ilman iOS 13 -päivitystä jäävät laitemallit ovat iPhone 6, ensimmäisen sukupolven iPad Air sekä iPad Mini 3.

iPadien käyttöjärjestelmä erkaantuu ensi syksynä iOS:sta ja sen nimeksi tulee iPadOS. Uudesta nimestä huolimatta se perustuu edelleen samoille pohjille iOS:n kanssa. Uusi käyttöjärjestelmä vie käyttökokemusta tuottavampaan ja enemmän kannettavia tietokoneita muistuttavaan suuntaan. Kotinäkymän kuvakkeita on nyt aiempaa enemmän ja tuettuna on lisäksi widgetit, jotka löytyivät aiemmin ilmoituskeskuksesta. Samasta sovelluksesta voi nyt ajaa useampaa näkymää Split View -ominaisuudella, käyttäjä voi liikkua useamman sovelluksen välillä Slide Over -ominaisuuden avulla ja sovelluksia voi avata vapaasti siirreltäviksi ikkunoiksi näytölle.

iPadit tulevat tukemaan myös muistitikkuja ja niiden sisältö näkyy aiempaa monipuolisemmassa Tiedostot-sovelluksessa. Safari-selaimen totetutusta on viety lähemmäs työpöytäversiota ja se tarjoaa mm. latausten hallinnan, monipuolisemman välilehtien hallinnan sekä näppäimistöpikavalintoja. Pencil-kosketuskynän käytettävyyttä on monipuolistettu ja sen viive on kutistettu yhdeksään millisekuntiin. iPadOS sisältää lisäksi myös suurimman osan iOS 13:n mukana tulevista uudistuksista. iPadOS-päivitys tulee syksyllä iPad Air 2-, iPad gen 5, iPad Mini 4 sekä uudemmille malleille.

Apple Watch -älykellojen uusi watchOS 6 -käyttöjärjestelmä on nyt entistä itsenäisempi. Uusi versio mahdollistaa nyt kolmansien osapuolien itsenäiset sovellukset, eli sovellukset eivät tarvitse enää puhelimessa ajettavaa kumppanisovellusta. Itsenäisiä sovelluksia varten käyttöjärjestelmään on lisätty oma sovelluskauppa. Vakiosovelluspuolelle on tarjolla kolme uutuutta – äänikirjat, äänimuistio sekä laskin. Lisäksi mm. Activity- ja Health-sovellukset ovat saaneet sisältöpäivityksiä. Visuaaliselle puolelle tarjolla on kourallinen uusia kellotauluja. Rajapintapuolella sovelluksille tarjotaan nyt mahdollisuus striimata ääntä suoraan kellosta langattomiin kuulokkeisiin.

Lähteet: Apple (1)(2)(3)

This site uses XenWord.
;