Apple on esitelliyt WWDC19-tapahtumassaan kauan odotetun täysin uudistuneen ja erittäin järeän Mac Pro -työaseman. Samalla julkistettiin myös uusi 6K Retina -näyttö ja videokäyttöön suunnatun Afterburner-kiihdyttimen.
Apple odotutti käyttäjäkuntaansa pienen ikuisuuden uuden Mac Pron kanssa, sillä edellinen työasemasukupolvi julkaistiin jo 2013. Uutuus täyttänee kuitenkin kovimmatkin haaveet, sillä parhaassa konfiguraatiossaan siinä on laskentatehoa kuin pienessä pitäjässä.
Raudan lisäksi myös muotokieli on täysin uudistunut. Alumiininen työasema rakentuu teräsputkista valmistetun rungon ympärille siten, että putket muodostavat kotelon etu- ja takaosiin kantokahvat. Etumaski on rei’itetty koko alaltaan verrattain suurilla mutta kahdessa kerroksessa limittäin olevilla tuuletusaukoilla. Koko järkäle on ahdettu 52,9 x 45 x 21,8 cm:n koppaan ja sillä on painoa 18 kg.
Mac Pron sydämeksi on valittavissa 8 – 28 ytiminen Xeon W -sarjan prosessori, jonka tukena on 32 Gt – 1,5 Tt muistia. ECC:tä tukevat DDR4-muistit toimivat 8-ytimisellä DDR4-2666-nopeudella ja muilla prosessoreilla DDR4-2933-nopeudella. T2-tietoturvapiirin suojaamaa SSD-tallennustilaa on tarjolla 256 Gt, 1 Tt, 2 Tt ja 4 Tt. 1, 2 ja 4 Tt:n konfiguraatiot on toteutettu kahdella asemalla. Asemien perättäisluku- ja kirjoitusnopeuksiksi luvataan 2,6 ja 2,7 Gt/s.
Näytönohjainpuolelle Apple on esitellyt uuden MPX Module -järjestelmän. MPX-moduuliin voi valita Radeon Pro 580X:n (36 CU, 8 Gt), Radeon Pro Vega II:n (64 CU, 32 Gt) tai Radeon Pro Vega II Duon (2x 64 CU, 2x 32 Gt, Infinity Fabric -linkki grafiikkapiirien välillä). MPX-moduuleita voidaan puolestaan asentaa koneeseen kaksin kappalein, mikä tarkoittaa maksimissaan neljää 7 nanometrin Vega 20 -sirua täydessä konfiguraatiossa. Emolevyltä löytyy yhteensä seitsemän PCI Express x16 -kokoista liitäntää, joista kukin MPX-moduuli vie kaksi. Lisäksi emolevyllä on yksi PCIe x4 -liitäntä, johon on esiasennettu Applen I/O-paneeli.
Yhteen PCI Express -paikoista on luonnollisesti tarjolla Applen uusi Afterburner-kiihdytin sen ProRes- ja ProRes RAW -videokoodekeille. Kiihdyttimen luvataan kykenevän toistamaan samanaikaisesti kolmea 8K ProRes RAW- tai kahtatoista 4K ProRes RAW -videota. Koko komeudelle tarjoillaan virtaa 1400 watin virtalähteellä, jonka jatkuvaksi maksimitehoksi kerrotaan täkäläisellä jännitteellä 1280 wattia.
Toinen uutuus on 6K Retina- eli 6016×3384-resoluutiolla varustettu Pro Display XDR -näyttö. Näytön paneeli perustuu IPS-teknologiaan ja sen luvataan kykenevän ”XDR-toistoon” (Extreme Dynamic Range). Käytännössä tällä tarkoitetaan 1600 nitin piikkikirkkautta ja 1000 nitin jatkuvaa maksimikirkkautta, 1 000 000 : 1 -kontrastisuhdetta sekä laajaa P3-väriavaruutta ja 10-bittistä värisyvyyttä. SDR-tilassa näytön kirkkaus on rajoitettu 500 nitiin. Virkistystaajuus on maksimissaan 60 Hz.
Sekä uusi Mac Pro että Pro Display XDR -näyttö tulevat myyntiin syksyllä. Mac Pron lähtöhinta on 5999 dollaria ja kalliimpien optioiden hintoja voidaan vain arvailla tässä vaiheessa. Ilman jalkaa myytävän Pro Display XDR:n lähtöhinta on 4999 dollaria tavallisella lasilla ja nanopinnoitettuna mattaversiona 5999 dollaria. Pro Stand -jalan saa kaveriksi 999 dollarin hintaan ja VESA Mount -adapterin 199 dollarilla.
Lähde: Apple
Jos et ole valmis maksamaan Applen katteita, et ole asiakas josta Apple on kiinnostunut.
Melkein standardia, mutta sitten rikotaan varmuuden vuoksi, jotta saadaan 100% hallinta komponentteihin. No, jokainen joka tuollaista miettii, tietää varmasti mihin on ryhtymässä.
Hintaan nähden hyvää tuossa on lähinnä näyttö, muut osat ovatkin sitten keskinkertaista kamaa, suureen hintaan tosin..
999USD + VAT on melkoinen hinta näytön jalasta jo Apple-universumissakin
Vai että oikein 1 000 000 : 1 -kontrastisuhdetta tuossa näytössä, onkohan kyseessä sama "dynaaminen" kontrasti joilla halpisnäyttöjä vielä mainostettiin joitakin vuosia sitten, tai ehkä vieläkin? Applen sivutkaan ei oikein kerro tuosta sen enempää.
8 ydintä ja 32 gigaa muistia, ja lähtöhinta on jo 6000 euroa?
Onhan se tietenkin mahdollista, että noita myydään tässä maailmassa. Käyttäjämäärä jää vain aika pieneksi. Ja kun aloittaa jollain muulla kuin Applella, niin vähän on vaikea perustella sitten enää sitä myöhempää mahdollista siirtymistä Appleen. Kyllä tuo voi olla aika kohtalokasta pidemmän ajan kuluessa.
T -.-
Juustoraastin!
Juustoraastin tuli itsellekin ensimmäisenä mieleen .
Onhan tuo aika komeaa rautaa, mutta on noilla kyll aika hyvi hintaakin. Vähän kaksijakoinen juttu imo tämä Apple taas kerran: toisaalta rahalla saat aina toimivan ja viimeistellyn tuotteen jonka kanssa ei pahemmin tarvitse säätää ja kaikki about toimii, ja tehoakin löytyy. Mutta toisaalta sitä rahaa kyllä tarvitaan aika tukku ennen kuin näistä herkuista pääsee nauttimaan…
Halpojahan nämä Applen vehkeet taitaa vielä olla siihen verrattuna mitä esim Silicon Graphicsin työasemat on aikonaan maksanu. 🙂
Tuo monitori on kyllä aika hieno. Tyypilliseen tapaan hintaa on aivan liikaa, mutta muuten hyvä. 🙂 Taustavalossa näköjään 576 zonea, mikä on korkein näkemäni määrä. Reilulla 2 tonnilla saisi Asuksen 32-tuumaisen 4k HDR-näytön, jossa on 384 zonea ja joka pääsee 1000 nitin kirkkauteen, joten ei-applemainen hinta näytölle olisi varmaankin 3-4 tonnia.
Eiköhän noita maxed out Mac Pro -versioita tilata ihan mukavat määrät, ei tosin "normikuluttajien" toimesta vaan isojen firmojen (elokuvastudiot jne)
Juu noilla hinnoilla on harvassa yksityisyrittäjät tai itsensätyöllistäjän ostajien joukossa niin että tuon räkkiasennus vaihtoehdon ymmärtää hyvin kun firma ostajana ei halua sitä kymmenientuhansien pömpeliä toimistonpöydälle varastettavaksi vaan mielummin sinne serverihuoneeseen lukkojen taakse.
Komeaa ja tehokasta rautaa… mutta sitten 60Hz näyttö. :facepalm:
60Hz tuntuu takkuiselta jo työpöydälläkin. Miksihän Apple halunnut pitää moisen rajoitteen?
Tuo näyttö näyttää kyllä yllättävänkin kilpailukykyiseltäkin, jos ottaa kaikki speksit huomioon. Ei luonnollisesti halpa tai edes keskihintainen, mutta kuitenkin ihan OK.
Jalka näytti mielenkiintoiselta, mutta niin kyllä näytti sen hintakin.
Jotain näiden lelujen hinnoittelusta ja kohdistuksesta kertoi se, että Apple itsekin vitsaili tuotteen sopivan hyvin koodareille.
Tuppaa toi pakettiauto olemaan hiukan pidempi ikäinen kuin elektroniikka kuten myös nämä työkalut jotka omassa hallissakin on osa pian +10v ikäisiä ja silti täydessä iskussa ja parempia kuin moni uusi.
Rahaa on kiinni mutta käyttöarvo säilyy todella pitkään toisin kuin elektroniikassa.
Mikäköhän on syy että apple pysyy tiiviisti näissä Intelin prosessoreissa, luulisi että tämä olisi ollut oiva väli vaihtaa epycciin. Vaikea kuvitella että se olisi puhtaasti spekseistäkään kiinni kun AMD:n GPU:t näyttävät kelpaavan vaikka eivät kovin kilpailukykyisiä olekaan.
Applen menettäminen AMD:lle olisi iso imagotappio Intelille joten epäilen että Apple ei maksa listahntaa Intelin prosessoreista ts Intel myy halvemmallla kuin AMD.
Edelliset mallit muistuttivat roskapönttöä ja tämä uusin juustoraastinta. Liekö kallein kokoonpano jossain 50 000€ paikkeilla. :think:
Millä liitännällä kaista riittää 100 tai 120 hertsiin 6k resolla?
Ensinnäkin: AMDn GPUt on rautansa puolesta ihan riittävän kilpailukykyisiä, niiden DX11-ajurit vaan on huonommat kuin nvidialla. Kun ajetaan macos X:ää, ei windows-ajureiden nopeudella ole mitään väliä.
Ja näiden näyttistä tullaan muutenkin käyttämään pääasiassa GPGPU-juttuihin, ei pelaamiseen tai muutenkaan grafiikan kihdyttämiseen. GPGPU-käytössä AMD näyttikset on oiken päteviä.
Toisekseen: Ajuritilanne voi mxos Xn kanssa kääntyä täysin päin vastoin. MacosX-ajuritilanne saattaa AMDn näyttiksille olla parempi kuin nVidialle; AMD on valmis toimittamaan näyttiksistään käytännösäs kaiken informaatioon ajurien tekemiseen jopa kelle tahansa, nVidia taas ei anna juuri mitän tietoja ulos.
Sitten niistä prossuista:
Nämä koneet on tarkoitettu sellaisten workloadien ajamiseen jotkas rinnakkaistuu erinomaisesti SIMDille.
Näissä intelin XCC-prossuissa mitä näihin saa on 4x enemmän SIMD-vääntöä kuin AMDn markkinoilla olevien prissujen ytimissä, per ydin/kello. (512- vs 128-bittinen SIMD-datapolku)
ELi niissä videoeditointijutissa mitä näillä tehdään, nämä 28-ytimiset xeonit on yli tuplasti nopeampi kuin AMDN 32-ytimiset EPYCit tai threadripperit.
Vasta pian tulossa olevat zen2-pohjaiset muuttaa tätä, tuplaamalla sekä ydinmäärän etä SIMD-leveyden. 64-ytiminen zen2-epyc olisi jo näitä 28-ytimisiä xeoneja selvästi tehokkaampi.
Se on vaan vähän semmonen homma, että noiden Mac Pro koneiden kautta kulkee isommat rahat, kuin pakettiautolla ja tallillisella työkaluja saa monikaan aikaan. Ammattikäytössähän nuo laitteethan on, eikä realistisesti katsoen tuollaista osta kukaan nettipankin hoitamiseen tai riemurasiassa surffailuun (jos ei nyt yksittäisiä massikeisareita lasketa). Eli vaikka tuo on kertainvestointina merkittävä ja elinikä lyhyempi kuin Bahcon momenttiavaimella, niin se kerkeää maksaa itsensä takaisin huomattavasti nopeammin.
Noita myydään kuin häkä. Sitä on ihan turha alkaa kotikäyttäjän vertailemaan omaan Threadripperiin ja säteenseurantalaskentaa tukevaan pelikorttiinsa.
Ihan laadukkaita vehkeitä ja varmasti homma toimii. Hinnat on mitä on ja niihin on jo totuttu, mutta siitä huolimatta tuo tonnin näytönjalka sai kyllä naurahtamaan :D:facepalm:
Keväällä tuli vahingossa katseltua kuvaamiseen ja editointiin liittyvää rautaa vaikka piti katsoa vain omaan projektiin halpaa perus kameraa. Kun tuo pro res raw kiihdytin on niin tuohan on halpa. Red Rocket X maksaa yksinään jo enemmän kun tuo karvalakkimalli. Näyttö on varmaan ihan kiva 4k editointiin mut kyl itse haluaisin 8k editointiin min 10k näytön. Onneksi ei tarttee fhd parempaa kuvaa saada aikaiseksi ni ei kulut nouse.
Taitaa tuo jalka olla aika monelle tälläistä näyttöä (ja tuota Mac Pro:ta) tarvitsevalle aika turha vaan hommataan se VESA mountti ja isketään näyttö sillä kiinni siihen jo löytyvään näyttövarteen.
Sellainen kutina ettei tuo Afterburner kuulu karvalakkimalliin vaan on lisäoptio josta maksetaan sitten x euroa lisää
Tämä varmasti totta suurelta osin. Mutta on se kahdensadan mounttilätkäkin jotenkin koomisen hintainen 😀 mutta pikkurahojahan nuo kun laitteiston hintaan suhteuttaa toki jos tuollaista ostamassa on.
Kuva-arvoitus: kumpi on Mac Pro ja kumpi on juustoraastin?
katso liitettä 235213
Kyllähän tuolla videoammattilaisten keskuudessa on moni jo kussut hunajaa julkaisun johdosta. Niin moni on täysin kiinni macos:n kanssa että roikkuvat vielä vanhan mallin juustoraastimissa, vaikka ne alkavat jo lahoamaan vanhuuttaan.
Ja eihän tuo ihan niin älyttömän hintainen ole, kun otetaan verrokiksi joku hp z8-tyylinen avaimet käteen ratkaisu eikä diy threadripper.
Vähän surullinen tuo tupla-pcie rävellys, kun pcie 4.0 on nurkan takana.
PCIe 4 kuuluu Intelin ohjelmaan vasta ensi vuonna ja sitä seuraavana tuleekin Inteliltä sitten PCIe 5:ttä tukevat alustat, turhaan sitä olisi odotellut.
Mielenkiintoinen kysymys onkin se, että miksi Apple valitsi tähän koneeseen Intelin, kun syksyn aikatauluun Epyc:iäkin olisi pitänyt saada tarjolle. Ehkä AMD:llä ei vaan ollut tarpeeksi henkilöstöresursseja emolevy + thunderbolt-ratkaisuiden tuottamiseen?
Tai ehkä Intel myy Applelle näitä prossuja hyvillä alennuksilla osana laajempaa toimitussopimusta, jolla se myy kaikki CPU:t Applen läppäridivisioonalle.
Tai ehkä Apple ei vaan valitse ”jotain” testaamatta ja optimoimatta omaa softaansa siihen? Ei se valinta aina mene pelkkien ”huhubenchien” perusteella, vaan taustalla on varmasti pitkä ja kallis prosessi.
Olisihan Apple voinut oman liittimen/väylän tehdä. 😉
MacOS kyllä toimii ihan hyvin AMD:n prossuilla ja suht hyvällä suorituskyvylläkin. Kun hackintoshinkin saa toimimaan AMD:llä varsin hyvin, niin Applella ei varmasti ole mitään ongelmia se sunteen. Sitä on testattua Applella sisäisesti varmasti kohtuullisen paljonkin.
Jos ei mistään muusta syystä, niin ihan vaan siitä syystä että Intelillä on uskottava pelote sen suhteen, että Apple olisi valinnut AMD:n prossutoimittajaksi. Applen on paljon helpompi neuvotella hinnoista jos se voi uskottavasti uhata oikeasti ostavansa jotain muuta.
Tuskinpa Apple koskaan hyppää prosessorien osalta AMD:n kelkkaan, Intelillä mennään sen aikaa, että saadaan omasuunnitellut ARM-perustaiset A-sarjan suorittimet hyrräämään laitteisiin. Ei nyt heti Pro -pöytämalliston osalta, mutta läppäreissä 1-2kpl nykyistä A12X:ää mahdollistaisi kaiken mitä nykyiset Intelitkin.
Tonnin näytönjalka :facepalm:
Eikä se ole pelkästään Applesta kiinni, vaan myös mm. elokuva-, media-, taidealan yms teollisuuksista tarkoittaen niiden käyttämiä ohjelmistoja. Käyttihän NASA:kin omissa satelliiteissa PSX:n tasoista prossua kun PC:t olivat jo jossain Pentium 4:ssa tai Core Duo:ssa. Tietotekniikka on miljoonasti osoittanut ettei uusin ja karhein ole aina välttämättä paras valinta, kun haetaan vakautta ja varmuutta. 🙂
Sama kontrastisuhde on vaikkapa tässäkin, eikä ole OLED: https://www.shopfsi.com/XM311K-p/xm311k.htm
Taustavaloratkaisulla varmaankin saatu aikaiseksi.
Myös tälle työasemalle tyypillisessä käytössä? Ja, siis puhutaan varmaan jo julkaistusta raudasta, eikä tulevaisuudessa julkaistavasta? Mikä prosessori tarkalleen olisi tuon 28-ytimisen Intelin korvaaja tuossa käytössä?
Eiköhän se uhka (AMD- tai jopa Applen Axx-ARM-siirtymästä) ole ihan yhtä todellinen vaikka nyt uusi Mac Pro ei (vielä) siirtynytkään? Intel lienee hyvin tietoinen olemassa olevien AMD-prosessorien suorituskyvystä ja hintatasosta, eikä niillä varmaan ihan luokattoman huono arvio ole noista tulevistakaan EPYCeistä..
Tuskin näitä nyt muutenkaan kenellekkään perus Pekalle tehyt! Kyllähän se on näin että noi on halpoja vehkeitä studioissa. Se että lasketaan komponenttien hintoja ja sanotaan että ompas se nyt niin kallista? Hän joka noin sanoo ei ole koskaan äänityshommissa yrittänyt Winows paskalla hommaa hoitaa. Ei se niin kallista ole enää siinä vaiheessa kun homma kusee lie monenneko kerran winukalla.
Mac on ihan suvereeni ääntys ja äänenkäsittelyssä ja hinta on sopiva siihen hommaan. Muutama Lexsiconin kaiku ja comressor limitter maksaa moninketaisesti noiden hinnan, siihen pari kunnon syntsää niin 20 tonttua meni jo…
Ja kun mennään myös ostamaan tunnetut studioissa käytettävät Iisalmelaiset Genelecit, niin noihinkin sai sen 3000€ menemään helposti tai tyyliin yli kymppitonnin uppoamaan rahaa. Eli erikseen stereo äänityspuoli ja vielä tuon rinnalle se monikanavaäänitys (Dolby Atoms, 5.1/6.1 yms.)
Noi on helppo myydä käytettynä ja kun niihin saa varaosia helposti vuosia valmistuksen jälkeen sekä ovat syystäkin saaneet hyvän maineen.
Insanelymac sivustolla on saatu haksittua jo se developer preview versio syksyllä tulevasta 10.15 systeemistä. Jos lopullinen versiokin haksiintuu johonkin sopivaan rautaan edes joten kuten säädyllisesti, niin voisin harkita vielä kerran sitä ponnistusta, että rakentaisin muutaman Hackintosh koneen. Tuo Mac Pro … kyllä tuo hinta vähän sanattomaksi veti. Luulin alkuhinnan jäävän johonkin 3000-3500 euron haarukkaan, ja vielä silloinkin se olisi ollut todella iso raha maksettavaksi jostain 8 -ytimisestä perusmallista. Yhden aidon olisin voinut kuvitella hankkivani vaivattomaksi pöljän pojan htpc koneeksi, ja asennus siemeneksi muille Hackintosh koneille, mutta sekin ajatuksen poikanen taisi olla aivan täysin kuolleena syntynyt ajatus.
Haksit ovat niin … vaivalloisia nykyisin. Joka jumalan päivitys lähinnä aina särkee sen koneen. Kyllä ovat nyt kaikki aatokset ihan Korson kielisiä sellaisia… joo… en kuulu enää kohderyhmään. Näin se on nähtävä. Vanha 5.1 pro mac tipahtaa muuten ulos päivitettävistä koneista, uusin 10.15 ei tule siihen enää asentumaan. Asia kannattaa huomata, jos tuollaisia tulee käytettynä vastaan. Apple siis tiputtamalla tiputtaa aina vanhoja koneita pois tuettujen koneiden listalta.
Pakko kuitenkin myöntää, että olen hinnoitteluun jotenkin aika pettynyt. Mac Mini ei oikein iske, minusta se oli vähän vanhentunut jo syntyessään, eikä vain oikein kiinnosta muu kuin tuollainen perinteisen oloinen hiukan isompi tietokone, josta voi vaikka itse vaihtaa myöhemmin sen videokortin uuteen versioon.
Kyllä ne ammattikäyttäjätkin pitää siihen Applen systeemiin jotenkin kotikoneiden kautta kasvattaa… ainakin itsestäni tuntuu tuolta. Nuorempana on enemmän aikaa ja intoa sitä systeemiä kaivella ja suorastaan opetella. Pahat kielet ovat väittäneet, ettei noita muinaisia atx kokoisia alumiinikoppaisia Mac Pro koneitakaan myyty kuin jokin vaivaiset 50 000 kappaletta. En millään voi uskoa, että tuo on ollut kannattavaa toimintaa tuossa mittakaavassa. No, aika näyttää, miten nämä uudet koneet nyt tulevat menestymään.
Itse ajattelen niin, että jos jo opiskeluaikoina tottuu käyttämään jotain määrättyä järjestelmää, niin se on sitten aina se mieluisin ja sitä osaa aina parhaiten käyttää. Tuollaisella hinnoittelulla ei vain pysty millään saamaan riittävän suurta käyttäjäkuntaa ainakaan pitkällä tähtäimellä. Pieni käyttäjämäärä taas tulee vääjäämättä vaikuttamaan ohjelmistojen tekemiseen. Näin ainakin ihan vain arkijärjellä voisi ajatella.
Taidan olla vanhanaikainen näine ajatuksineni.
T -.-
Samaa katsoin että onko joku pila verailu. Taisi olla aito.
Vilkaisin nopeasti, niin HP Z4 G4 työaseman listahinta on 18-core Xeonilla,128GB muistilla ja 1TB SSD:llä luokkaa $13000. Hinnasta tippuu pari tonnia pois jos vaihtaa 10-14-coreiseen prossuun.
Z8 G4 työasema on 24-core Xeonilla ja 256GB muisteilla alkaen ~$16000, mutta tuohon saa halutessaan toisenkin prosessorin kylkeen eikä koneesta saa oikein vertailukelpoista.
Mikä tahansa valmis työasema maksaa helposti viisinumeroisen summan.
Hinta on kova, tosin niin on ollut myös Applen hinnoitteluvoima tietyissä pro-segmenteissä.
Ainakin Apple tarjoaa nyt taas oikeasti pro-kokoonpanoa moneen video/audio–työvuohon, kun aikaisemmin tarjonta on ollut vanhaa/hidasta tai olematonta.
Veikkaan myös, että tämä on tarkoituksellinen Halo-tuote, jolla yritetään taas luoda sädekehää, jonka sokaisemana sitten ihmiset maksavat ilolla 3000EUR karvalakkimallista, kun se myöhemmin julkaistaan.
Ensin otetaan kuitenkin ammattikäyttäjiltä rahat pois.
Kannattaa muistaa, että Apple ei ole volyymibisneksessä, vaan pyrkii maksimoimaan katteen ja liikevoiton, ja kokonaisena yrityksenä onnistuu siinä ihmeellisen hyvin, tykkäsi/käytti sen laitteita tai ei.
Karvalakkimallin nimi on iMac ja ne maksavat alkaen n. 2500e. Hintaan kuuluu erinomainen näyttö integroituna.
Applen business-malli on nähdäkseni seuraava:
1) tunnista kategoriat jossa kilpailijoista voi erottautua tekemällä pieniä asioita paremmin
2) valitse ne missä asiakkaat ovat valmiita maksamaan n. 40-60% bruttokatetta
3) unohda loput ulisijat jotka vikisevät hinnasta tai spekseistä
Se selvisi jossain viestissä, että se taustavalo on jaettu alueisiin josta sitten saadaan tuo kontrasti. Jostain syystä se ei vaan lukenut Applen sivuilla, tai en ainakaan eilen nähnyt siitä mitään mainintaa.
Juu en nähnyt minäkään, siksi sitä ei uutisessa mainittukaan
Pro Display XDR
Tuolla on se toimintaperiaate selostettu. Lopulta kyse on kait ”vain” 500+ alueisesta fald:sta.
Itsellä oli intoa viritellä MS-DOS pohjaisia Windows koneita junnuna, samoin NT-pohjaisia Windows koneita Windows 7:aan asti. Vistan skippasin ja sitten on koittanut vain jarrutella kasin jälkeen ja nyt kympissä – update näyttää tarkoittavan lähinnä hidastuvaa käytettävyyttä ja epävakaampaa järjestelmää nykymaailmassa.
Sittenpä se raja virittelyllä tuli vastaan ja pistin konepäivityksen pelimerkit iMaciin. Noin 2.5 tonnia meni mutta nyt on pari vuotta mennyt suht iisisti.
Kunhan vain itse käyttämät softat löytyy, niin järjestelmän itsensä pitäisi olla vain ja ainoastaan se alusta josta nuo laukaistaan…
Moni uutissivusto jättänyt mainitsematta että pikaisesti mainittiin myös räkkiversio, Apple ei ole tarjonnut räkkimallisia koneita vuosiin.
Mielenkiintoista että vaikka erilaisia epävirallisia räkkikiinnikkeitä on myyty jo power macintosh ajoista vasta nyt tulee saataville virallinen räkkimallin työasema mac.
Mää luulin että nuo Juustoraastin Mac Pro oli jonkun tekemä vitsi
mutta ei Apple tosiaankin julkaisi Juustoraastimen,
ei olisi mennnyt läpi Jobsin eläessä tämä Juustoraastin malli.
Antaa sen Jobsin vaan lepäillä rauhassa haudassaan.