Huawei Suomi julkaisi viime perjantaina tiedotteen, jossa se kertoi kaiken jatkuvan käytössä ja myynnissä olevien puhelimien osalta ”kuten ennenkin”. Tiedotteen mukaan nyt käytössä ja myynnissä olevat puhelimet toimivat jatkossakin normaalisti – Google-sovellukset ja tietoturvapäivitykset mukaan lukien. Puhelimien omistajien ei tarvitse olla huolissaan laitteensa toimivuudesta, Asiakkaat voivat käyttää laitteitaan normaalisti, ja kaikki nykyiset puhelinmallit jatkavat Googlen palveluiden käyttöä koko elinkaarensa ajan.
io-tech ei kuitenkaan uutisoinut tiedotteesta suoriltaan, vaan tiedusteli Huaweilta tarkempia taustoja hieman ympäripyöreästi muotoiltuun tiedotteeseen. Pääsimmekin vihdoin tänään juttelemaan puhelimitse Huawei Suomen johtava teknologia-asiantuntija (CTA) Jesse Kajeksen kanssa asiasta ja tiedustelimme onko ”normaalisti jatkuvassa” ohjelmistotuessa kyse Huawein omasta päivitystuotannosta vaiko Googlen kanssa vanhaan tapaan yhteistyössä toteutetusta tuesta.
Kajeksen mukaan kaikkien nykyisten markkinoilta löytyvien mallien Android-käyttöjärjestelmä, sovellukset ja päivitykset tulevat toimimaan aivan kuten ennenkin ja yritys jatkaa niiden osalta yhteistyötä Googlen kanssa. Esimerkiksi monien Android-käyttöjärjestelmän ja sovellusten toimintojen kannalta keskeinen Google Play-palvelut -komponentti tulee päivittymään aiempaan tapaansa ja sama koskee myös muita Googlen sovelluksia.
Myöskään Googlen tietoturvakorjausten sekä Android-käyttöjärjestelmäpäivitysten jakeluun ei ole luvassa muutoksia ja ne toteutetaan edelleen yhteistyössä Googlen kanssa. USA:n pari viikkoa sitten myöntämä kolmen kuukauden ”jatkoaika” ei siis Huawein mukaan liity nykyisiin malleihin, vaan koskee lähinnä tulevien julkaisemattomien mallien valmistelua. Toki kaikki on edelleen tulevaisuuden osalta mahdollista, jos Yhdysvallat päättää muuttaa pelisääntöjä tai lisätä rajoitteita. Sama koskee tosin myös muita valmistajia ja periaatteessa koko markkinoita.
Perjantaisessa Huawein tiedotteessa Huawei Suomen toimitusjohtaja Liu Dawei toteaa, että ”Huaweihin kohdistuneet toimenpiteet ovat osa suurvaltapoliittista taistelua, johon yritys ei pysty vaikuttamaan. Huawei keskittyy teknologian ja innovaatioiden kehittämiseen, ei politiikkaan.” Lisäksi yritys kertoi, ettei vallitsevalla tilanteella ole vaikutusta Huawein Suomen tutkimus- ja tuotekehitystoimintaan.
Huawei aikoo jatkaa tuotelanseerauksiaan normaalisti – esimerkiksi P30-sarjaan on tulossa pian uusi Amber Sunrise -värivaihtoehto ja suunnitelmissa on myös uusia 5G-laitteita. Operaattorit (DNA, Elisa, Telia) tiedottivat eilen toukokuun myydyimmistä älypuhelimista ja Huawei-konsernin puhelimien myyntimäärät olivat kokeneet jo loppukuun aikana selvän kolahduksen. Kaikkien operaattorien myydyimpien puhelimien TOP10-listoilla oli yhteensä vain kaksi Honorin ja yksi Huawein puhelin. Kajeksen mukaan Huawei pyrkii lisäämään kuluttajatietoisuutta tilanteesta entisestään jälleenmyyjien kautta.
io-techin neuvo on edelleen, että tilanteen etenemistä ja mahdollista ratkeamista suuntaan tai toiseen kannattaa edelleen odottaa seurata maltilla ja mahdollisissa laitehankinnoissa on hyvä käyttää kokonaisharkintaa. Valmistajalta saatujen tämänhetkistä tilannetta koskevien tietojen pohjalta Huawein laitteiden hylkimiselle ei pitäisi olla suoranaista syytä, mutta kokonaisuuden kannalta Yhdysvaltain potentiaalinen vaikutus tulevaisuuteen on kuitenkin vielä arvaamaton.
Huawei tekee myös infraa ja on kova kilpailija Nokia Networksille.
Tästä tulee varmasti piristysruiske eräälle suomalaiselle yritykselle. Nokian kurssi voi jopa lähteä nousuun..
—
satunnainen lähde:
Huawei suurempi kuin Ericsson ja Nokia yhdessä
Tuo tarkoittaa aika lailla sitä, että Huawein ja Honorin puhelimiin ei kannata enää koskea pitkällä tikullakaan. Mahtaa suomalaisia operaattoreita ketuttaa, Huaweit kun taisivat olla suht suosittuja. Taisi operaattoreiden puhelinvarasto hapantua käsiin, kun kuka haluaa luurin joka ei enää päivity?
Tuo päätös muuten nostaa esiin kysymyksen siitä milloin seuraavat Kiinalaiset valmistajat saavat saman kohtelun. Taitaa kohta olla varminta ostaa Samsungia tai Nokiaa, että saa oikeasti toimivan puhelimen.
Tarjouksia odotellessa…
Onneksi olen osannut aina vältellä tällaisia valmistajia luurikaupoissa koska kun kerran tottuu käyttämään puhdasta Androidia niin ei enää helposti palaa valmistajien "raiskaamiin" versioihin.
Onhan tuo aikamoinen isku käyttäjille, jos android-päivitykset ja tietoturvapäivitykset yhtäkkiä vain loppuvat. Vielä kun Huawei teki sen tempun että lukitsi bootloaderin, eikä anna avata sitä, niin ei pysty mitään vaihtoehtoista rommiakaan niihin asentelemaan.
Eipä taviskäyttäjää kiinnosta Androidin päivitykset. Lähinnä kiroaa kun "taas tulee jotain päivityksiä".
Tämähän on oikeasti aika helvetin iso juttu. Pistääkö trump yhden applen kilpailijoista kontilleen ja konkurssin partaalle.
Huawei ottaisi Sailfishin käyttöön ja softafirmat alkaisivat kääntää appejaan sille. Seitsemäs taivas jos tuollainen skenaario toteutuisi. Aina voi unelmoida 😀
Mitäköhän tämä tekee Huawein verkkolaitevalmistukselle. Xilinx, Intel ainakin merkittäviä tavarantoimittajia sillä saralla.
En usko tilanteen jäävän pysyväksi. Sopu tulee ennemmin tai myöhemmin.
Niinpä. Se että USA käyttää näin suoraan ja kovaa teknologiajättejään kauppapolitiikkaan on melkoinen uutinen. Ja vaikka tämä nyt sitten saataisiin hetken päästä sovittua niin viesti on jo annettu. Ensinnäkin vaikuttaa Huawein myyntiin varmasti pitkän aikaa sovinnon kanssa tai ilman. Toisekseen kyllä kaikilla tällä pallolla on silmät eli saatiin makua siitä mitä voi tapahtua jos ei tee niin kuin USA sanoo. Toisin sanoen veikkaan että aletaan etsiä enemmän vaihtoehtoisia ratkaisuja USA:n dominoiville tuotteille.
No EMUI ei onneksi ole kovin raskas, toimii noilla lite sarjan luureillakin kohtuu sukkelaan. Vaan muuten se onkin sitten ihan kaamea sötös.. jostain helvetin syystä default launcheri ei sisällä mitään järkevää valikkoa jonka takana applikattiot olis vaan jokaisesta pitää luoda launcher kuvake deskarille.. ihan kamala kötös. 🙂
Ei se mihkään konkkaan mene. Kiinassa ei markkinatalouden lait päde, jos huaweilla alkaa mennä huonosti niin valtion kirstusta löytyy loputon "vippi". Sen verran hyvä markkinaosuus ja pääsy viestintäteknologioihin että ei varmasti anneta mennä alas.
Tämähän ei nykyisellään enää pidä paikkaansa vaan asetuksista saa kytkettyä normaalin Sovellusvalikon päälle 🙂
@Sampsa taisi jinksata tämän viikon taskilistat ihan huolella viime viikkokatsauksessa :laughing:
Jännä nähdä. Tässä kun kyseessä ei ole ainoastaan androidin päivitykset vaan kaikki googlen palvelut ja playstoren päivitykset sovelluksiin.
Kas en ole huomannut. Työluurina on huawei, mutta käytännössä kannan sitä duunin laskuun toimivana varanettinä työaikana.. ja sitten se on ns. hälytysluurina. Periaatteesta en sotke työ ja personal luuria enkä mitään login accounteja niiden välillä joten tuo Huawei on lähes paperipainona.
Mites paljon USA On velkaa Kiinalle, kai niistä voisi vaikkapa edellyttää takaisinmaksua tai jotain? Vai onko nämä nykymaailmassa vain jotain ponzi-velkaa…
Sellainen täsmennys vielä, että Huawei voi edelleen tuoda järjestelmä- ja tietoturvapäivityksiä puhelimilleen mutta päivitykset tulevat (jos on tullakseen) entistä pidemmällä viiveellä. Google ei tarjoa lähdekoodeja tai tietoturvapaikkauksia Huaweille jatkossa ennakkoon, vaan Huawein on pakko käyttää avoimeen lähdekoodiin perustuvaa AOSP-jakelua.
Jotenkin tässä haiskahtaa ansa. Meinaan Kiinalla on vähän turhankin helppo paikka nokittaa jos lähdetään tälle tasolle. Foxconnit, TSMC:t, emot/muistit/näytöt jne (osa kyllä Koreassa/Japanissa). Jos Kiina vastaa nyt samoin vaikka Appelle, niin saako USA siitä jotenkin paremman paikan lähteä siirtämään tuotantoa kotimaahansa tyyliin "nyt vain pitää kun Kiina teki näin". Mutta ei siinäkään taas ole järkeä koska ei sitä valmistusta saada painettua kuitenkaan tarpeeksi edulliseksi. Ehkä järkevin temppu Kiinalta olisikin nyt heittää jäitä housuihin eikä lähteä ihan tälle USA:n spurgutasolle koska muuten sotkevat maineensa samalla lailla kuin jenkit.
Ei noita velkakirjoja voi minusta vaatia maksuun ennen sovittua päivää. Mutta Kiina voi kyllä lopettaa uusien oston jolloin USA:lle tulee hiki, koska niitä on mennyt Kiinan suuntaan aika paljon
Kiina omistaa paljon USA valtion velkakirjoja, mutta niiden myyminen (ja siitä johtuva US dollarin arvon heikentyminen) romuttaisi Kiinan vientiä entisestään, joten tässä tuskin on paljonkaan järkeä.
Huawein virallinen lausunto:
Huawei Statement:
Huawei has made substantial contributions to the development and growth of Android around the world. As one of Android’s key global partners, we have worked closely with their open-source platform to develop an ecosystem that has benefitted both users and the industry.
Huawei will continue to provide security updates and after sales services to all existing Huawei and Honor smartphone and tablet products covering those have been sold or still in stock globally.
We will continue to build a safe and sustainable software ecosystem, in order to provide the best experience for all users globally.
We would also like to share with you’re the statements from Google and Android for your reference:
Google:
"We are complying with the order and reviewing the implications. For users of our services, Google Play and the security protections from Google Play Protect will continue to function on existing Huawei devices."
Android:
For Huawei users' questions regarding our steps to comply w/ the recent US government actions: We assure you while we are complying with all US gov't requirements, services like Google Play & security from Google Play Protect will keep functioning on your existing Huawei device.
Kun Kiina vastaa laittamalla USA:n yrityksiä vastaavasti mustalle listalle niin tässähän on varsinainen ilmastoteko, kun teknologiateollisuus ja useiden maiden taloudet kyykähtää kunnolla.
muoks: ehdimpäs käydä tyhjentämässä sijoitussalkusta teknologiset osaset pois juuri ajoissa.
Onhan kiina nyt jo panostamassa aika reippaasti sähköautoihin, reilusti nyt jo sähköautoja käytössä kuin monessa muussa paikassa maailmassa. Tietysti paljon muuta vielä mihin ilmastoteot pitäisi saada…
Mielenkiintoinen tämä maineasetelma kaikkineen. Aika paljon tuntuu tulevan USAlle paskaa niskaan, vaikka käytännössä joka tuutista on tullut uutisointia mm. vakoiluepäilyistä ja tapauksista jo useamman vuoden ajan Kiinan osalta. Vaikka USA on erittäin huonomaineinen vakoilunsa osalta, niin on sitä kyllä Kiinakin.
Lähinnä mielestäni yllättävän passiivisesti muu maailma on reagoinut Kiinaan, ja iso reaktio oli odotettavissa. Tosin se, että reaktion annetaan osua näinkin rajusti normaaleihin kuluttajiin, oli täysin odottamatonta.
Voihan se Kiina dumbata ne USA:n velkapaperit markkinoille eteenpäin myytäväksi reiluun alihintaan. Sehän sitten heijastuu niihin korkoihin uusissakin lainapapereissa.
Sen verran taloudellista muskelia ja vipuvoimaa Kiinalla, että se voi myös manipuloida niitä Yhdysvaltojen osakkeiden kursseja ja eri valuuttojen arvoje heilutella miten tykkää.
Jos Huawei haluaa ne Googlen android lähdekoodit entiseen tapaan ennakkoon, niin minä en edes epäile etteikö se myös niitä saa teollisuusvakoilun keinoin tai sitten ostamalla salaa joltakin toiselta firmalta jolle Google ne toimittaa. Eikä sekään paha ole Huawein kannalta jos jatkossa käyttää Android Open Source Project (AOSP) koodia kun nykyäänkin esimerkiksi ne versiopäivitykset tulee jollakkin 6-12 kuukauden viiveellä. Resursseja kun pistää siihen niin sehän päivitystahti voisi nopeutuakkin nykyisestä.
Ongelmia taitaa tulla siihen jos Google estää Google Play palvelut ja kauppapaikan Huawein raudalta. Sitä ongelmaa on paha kiertää muuta kuin alkamalla myydä Huawein rautaa ja puhelimia tosiasiassa jonkun toisen valmistajan nimellä.
Huawein väitettyä vakoilua isompi vakoilija on minun käsityksen mukaan Google, Apple, Microsoft ja Facebook. Niillähän lienee käsittämätön määrä suomalaisistakin dataa kerättynä.
Kiina voisi alkaa ajamaan em. firmat markkoilta ja kieltämään tosiasiassa niiden toiminnan kokonaan esimerkiksi Intiassa, Brasialiassa, Venäjällä, Euroopassa ja monessa muussa maassa. Uskoisin että Kiinan valtiolta löytyy työkalupakista monenlaista työkalua tuon suositteluun tai tuohon pakottamiseen. Oli kyseessä sitten vaikka Intialle myytävä ballistinen ohjusteknologia tai vastaavasti pelottelu Pakistanille myynnistä tai sitten vaikka tuhannen hävittäjän osto Kiinaan jostakin EU:sta tai Venäjältä kunhan vastineeksi nuo puolisen kymmentä paskafirmaa ajavat pois markkinoilta.
Trumpin päätöksen vuoksi Kiina pistänee nyt isot paukut siihen että se hankkii itselleen puolijohde-tekniikan huipputason maailmassa ettei tule toista kertaa housut kintuissa yllätetyksi. Esimerkiksi hyvä tapa lähteä liikkeelle voisi olla ostaa ARM Holdings firma ja kasa GPU ja CPU firmoja huipulta. Homma kun lähtee toimimaan niin 10 vuoden päästä tälläkin palstalla porukka ei kuolaa mitään GeForce GTX 1080 näytönohjaimen perillistä vaan jotain Hui Lai Lee-merkkistä kiinalaista näytönohjainta jossa tehoja on enemmän kuin laki sallii ja hinta murto-osa siitä mitä nuhaisempia amerikkalaisfirmojen näytönohjaimia myydään.
Olisikohan tässä nyt kasassa kohta ainekset maailman ensimmäiseen kauppasotaan? Mahdollisesti Trump kusi nyt aika perusteellisesti omiin muroihin eikä miettinyt asiaa loppuun saakka.
puhelinliiketoiminta lienee tietoliikenneinfran muassa vain yksi osa-alue huaweilla.
Kiina voi nokittaa ja pistää aika monta amerikkalaisfirmaa nokilleen. Sen verran paljon nimittäin USA on ulkoistanut tuotantoaan Kiinaan.
Itse kyllä Kiinan rakastettuna johtajana melkein nokittaisin ja pistäisin Applen kontilleen esimerkiksi kieltämättä niiden myynnin Kiinassa ja lisäksi Kiinassa valmistettujen Applen romujen viennin pois Kiinasta. Lisäksi nokittaisin pistämällä Yhdysvallat liittolaisineen täydelliseen vientikieltoon harvinaisten maametallien osalta joiden tuotantoa maailmassa Kiinan hallitsee 97 prosenttisesti.
Sitten vain odottelisin mitä Trumpin ääliö tekee ja nokittaisin aina kunnolla takaisin ja korottelisin panoksia.
Isot piirifirmat ovat USA:ssa ja niitä ei saa myydä muualle ilman hallinnon lupaa. Sitä taas ei taatusti tipu jos on pienintäkään hajua, että ostaja on kiinasta. Noita kauppoja on kaatunut tuohon muistaakseni aiemminkin. En muista mitä meinasivat ostaa, mutta valkoinen talo sanoi ei ja kauppa oli siinä.
Ja tuloksena kolmas maailmansota
Tässä on mielestäni kupletin juoni. USA:n nykytalous perustuu immateriaaliseen kuplaan (=IPR) jota se nyt puolustaa henkeen ja vereen. Kallein yksittäinen "komponentti" ja kauppatavara. Se on myös asia joka jarruttaa innovatiivisten ratkaisujen syntymistä koska moderni teknologia sisältää aina joltain osin jonkun joskus keksimiä muutamia koodirivejä ja niiden kanssa sopimiset ja rahansiirrot on ehkä yksi suurimpia innojarruja mitä on. Jenkkien pantenttilainsäädäntö on täysin naurettava ja valitettavasti EU:ssa lobbarit on onnistuneet viemään laivaa väärään suuntaan. Kiina vain hyödyntää vielä sillä olevaa työvoimakustannusetuaan koska immateriaalietua sillä ei ole globaalissa kaupankäynnissä.
Tämä kuvio on periaatetasolla selvästi keskusteltu jo silloin kun Trump alkoi potus-kautensa aluksi painottamaan teollisuuden siirtämistä takaisin jenkkeihin. Mietin silloin että jos Trump painostaa Omenaa ja kumppaneita siirtämään tuotantoa kotimaahan niin mitä Omena saa vastapalveluksena. Vastaus oli kilpailijoiden eliminointia tai jäykistämistä tai ruotuunlaittamista, ihan miten se halutaan sanoiksi pukea. Siis tämäkin on Diili. Autoteollisuuden ruuvia kiristetään heti kun IT-sektori on saatu hoidettua alta pois. Merkit on jo ilmassa eli aloituspamaus on ammuttu. Sitten on vuorossa terästeollisuus ja muu ruostevyöhykkeen teollisuus koska siellä on suurin ja fanaattisin Trumpin kannattajakunta.
En hetkeäkään epäile ettei Huawei ole harrastanut vakoilua. Se on isoissa piireissä ihan normaalia. Se on osa mittaripatteria nimikkeellä "kilpailijaseuranta". Isoimmilla on valtioiden tuki. Tätä on aina tehneet Kiina, USA; Venäjä, Englanti, Israel, … ja pienet pienemmässä mittakaavassa.
Ja sitten vielä puristetaan Iranin ruuvia ja otetaan Venetzuela jossain vaiheessa "haltuun". Toivottavasti ei jossain vaiheessa vahingossa astu liian isoille varpaille ja menetä malttiaan koska silloin on piru irti. Aseet puhuu ja ilmastonmuutos tapahtuu hyvin radikaalisti muutamassa tunnissa.
Sehän pitäisi tehdä vaiheittain. Eli siirtää tekninen osaaminen ensin ulos sieltä vaikka kolmannen maan firman kautta ja ajaa sitten rauhalliseen tahtiin alkuperäinen firma alas.
Rahallahan voisi myös ostaa niitä eri firmojen terävimpiä insinöörejä Yhdysvaltojen teknologia keskittymistä ja viedä tekniikka sitä kautta Kiinaan.
Harvinaisilla maametalleilla nokittaminen ja niiden täydellinen vientikielto USA:an ja sen liittolaisille olisi erinomainen tapa nokittaa Kiinan puolesta. Nehän puolijohde- ja monet tekniikkafirmat olisivat sen jälkeen polvillaan. Älypuhelimissakin kosketusnäyttöä olisi todella vaikea toteuttaa ilman niitä.
Rare-earth element – Wikipedia
Aika perkeleen monta vuotta siinä menisi että saisivat oman harvinaisten maametallien tuotannon tarvittavalle tasolle jos edes saisivat.
Foorumilla on kolme eri threadia jossa käsitellään samaa aihetta, tekee seuraamisen vähän hankalaksi
Totta! 🙂
Eli hinnat nousee, kun ärsyttävät päivitykset poistuu 😉
Ei kehittyneet maat enää saa mitään ns. oikeaa sotaa aikaiseksi keskenään (ihmis-ukkeleilla tai sitten ohjuksilla/ydinaseilla) joten kauppasota kai sitten on se seuraava iso.
Jos jotain merkittävää tapahtuu niin eiköhän siitä tehdä uusi uutinen.
Uusi isku Huawei- ja Honor-puhelimille – nyt laitteiden valmistukseen
Kukaan ei uskalla tehdä kauppaa sanktion uhalla. USA voi mielivaltaisesti rangaista yritystä joka tekee kauppaa Huawein kanssa.
Yhdysvaltojen toiminta on täysin oikein. Kiina on riittävän pitkään poiminut markkinataloudesta rusinat pullasta ja estänyt länsimaisten toimijoiden pääsyn markkinoilleen, kun itse on samaan aikaan vallannut länsimaiden markkinoita valtion tukemien yritysten voimin.
Teollisuusvakoilu ja pakotetut teknologiasiirrot (jos länsimainen yritys haluaa Kiinan markkinoille, täytyy perustaa tytäsyritys ja etsiä sille kiinalainen kumppani, joka omistaa siitä puolet) ovat Kiinan teknologiakehityksen ytimessä.
Alkaa olla jo aika, että Kiina alkaa pelata samoilla säännöillä, kuin muutkin tai sitten poistuu länsimaiden markkinoilta.
Samasta aiheestahan löytyy jo aamupäivältä uutinen: Bloomberg: Intel, Qualcomm ja Broadcom lopettaneet piirien toimittamisen Huaweille – io-tech.fi
Edit:
Tuo Infineonin tapaus ei ilmeisesti ainakaan toistaiseksi pidä kutiaan: Infineon denies report that it has suspended Huawei shipments – Reuters
ST Microeletronicskaan ei toistaiseksi kommentoi:
STMicroelectronics declines to comment on Nikkei report on Huawei shipments – Reuters
Yhdysvallat ovat toimineet paljon härskimmin jo vuosikymmeniä.
NSA urkintaviraston yksi tärkeimmistä tehtävistä on varastaa yrityssalaisuuksia ja harrastaa teollisuusvakoilua yhdysvaltalaisten yritysten hyväksi. Siltä rosvoamiselta ei edes Yhdysvaltojen eurooppalaiset liittolaiset ole säästyneet.
Huawein väitetty vakoilu on hyvin vaatimatonta siihen nähden miten esimerkiksi Google, Facebook, Microsoft ja Apple keräävät tietoja eri maiden asukkaista.
Ilmeisesti Yhdysvallat ei halua sallia muille maille samoja keinoja vakoilla kuin millä se itse potkii päähän eri maiden kansalaisia ja yrityksiä.
EU-maiden ja muunkin Euroopan kannattaisi kyllä alkaa pikavauhtia alkaa suunnitella miten Euroopan mantereella hankkiudutaan vähitellen mielellään kokonaan eroon amerikkalaisista puolijohdefirmoista ja internet-jäteistä ja ohjelmistoista. Sen verran epäluotettava kumppani Yhdysvallat ja sen verran törkeästi vakoilee, että ei muuta kuin hankkiutua eroon niistä.
Eipä tuosta Huawein lausunnosta paljon viisastu. Kuinka kauan, kuinka paljon ja kuinka nopeasti jäi puuttumaan.
Huawei P20 lite on/oli Android Enterprise recommended puhelin. Siihen olisi pitänyt tulla vielä 2v ajan tietoturvapäivitykset. Jotta tuon Enterprise recommended leiman sai, piti valmistajan lupautua tietyllä maksimi viiveellä tuomaan päivitykset kyseiseen puhelimeen 3v ajan. En oikein usko että tuo lupaus nyt täyttyy.
Onko kenelläkään hajua, että mitä Suomen ja/tai EU:n kuluttajasuoja sanoo tästä kuviosta? Saako kuluttaja tai organisaatio jotain hyvitystä tai kauppojen purun koska puhelin ei enää vastaa sitä mistä on maksettu. Pahimmillaan on tilanne, jossa puhelimen luvatusta käyttöiästä leikkaantuu 2/3 pois.
Erityisesti organisaatioille tietoturvapäivitykset on tärkeä ominaisuus kun valitaan puhelimia käyttöön.
Onhan Kiinakin estänyt lähes kaikki Googlen palvelut Kiinassa.
Poliittista peliä kuluttajien kustannuksella.
Mutta tämä vaikuttaa ainoastaan Kiinassa, ei esim. Suomessa, toisin kun Trump ratkaisu.
Eiköhän niissä sopimuksissa ole aina joku Force majeure pykälä ja ehto ettei valmistaja vastaa jos lainsäädäntömuutokset tms. aiheuttavat esteen jollekkin.
Voihan sitä toki suomalainen puhelimen omistaja haastaa Yhdysvaltojen liittovaltion oikeuteen, mutta ei taida millään tuomioistuimella olla oikein toimivaltaa edes asiassa. Eikä sekään ole oikein vaihtoehto että aseellisesti pakottaisi Yhdysvallat muuttamaan toimintaansa.
Eihän Yhdysvaltojen päätös estä niitä tietoturvapäivitysten toimittamista. Eihän siinä kauaa mene että vaikka toukokuun 2019 tietoturvapäivitykset saadaan esimerkiksi Lineage Custom Rom:issa jakeluun Android Open Source Project (AOSP) lähdekoodien kautta. Veikkaisin että tulleet jo moneen Lineage versioon toukokuun 2019 tietoturvapäivitykset ja paremmin tulleet kuin Huawein stock-versioon androidista.
Periaatteessa Google voisi halutessaan viedä koko anroidia enemmän Android Open Source Project (AOSP) suuntaan ja antaa Google Play Servicenkin jollakin avoimella lisenssillä kaikkien käyttöön. Silloin niiden käyttö ei olisi enää liiketoimintaa Kiinan kanssa vaan samaa sarjaa kuin joku Linuxin lähdekoodien jakelu.
Melkoisia pellejä eurooppalaisetkin ovat kun taannehtivasti kaikenlaisia Mikki Hiiri-lakeja ovat Eurooppaankin säätäneet amerikkaisten persettä nuollakseen:
Mikki Hiiri pomputtaa lainsäätäjiä
Kyllä se olisi eurooppalaistenkin aika lopettaa olemasta mikään ääliö aisankannattaja ja lopettaa moinen pompottelu. Esimerkiksi voisivat lopettaa Euroopassa amerikkalaisten hävittäjien ja sotakaluston oston. Jokainen suomalainenkin voi äänestää jaloillaan ja minimoida omalta osaltaan yhdysvaltalaisten firmojen palveluiden käytön.
Tässä sodassa ei ole hyvää puolta, mutta lähempänä USA on eurooppaa kuin keskitysleirien Kiina.
Lineagessa näyttää olevan toukokuun 5. google päivitykset. En tiedä milloin on tullut. Todennäköisesti viikon jo olleet.
Sulla on niin värittynyt maailmankuva, ettei mitään rajaa. Kiina on kansalaisiaan sortava diktatuuri ja markkinahäirikkö, jonka toimia on katsottu sormien läpi liian pitkään.
Ja nyt on hyvä muistaa, että suurin osa harvinaisista maametalleista taitaa tulla edelleenkin kiinasta, eikä korvavaa tuotantoa saada nopeasti pystyyn.
Guantanamo Bayn vankileiri – Wikipedia
CIA:n vankilennot – Wikipedia
Amerikanjapanilaisten internointi – Wikipedia
Echelon – Wikipedia
Melkoinen diktatuuri tuo Yhdysvallatkin on.
Voi olla historiallinen päivä tänään ja lähtölaukaus maailman ensimmäiselle kauppasodalle on nyt kenties ammuttu. Vähän kuin Sarajevon laukaukset vuonna 1914, mutta nyt kyseessä on kauppasota. Toki se voi laajentua siitä oikeaksikin sodaksi kun ammukset kauppasodassa on loppu tai tai liian kipeästi iskua kauppasodassa saanut.