Huawein Jesse Kajes vahvisti io-techille, että yrityksen nykyiset puhelinmallit tulevat saamaan Googlen päivityksiä ja tukea aivan kuten aiemminkin.

Huawei Suomi julkaisi viime perjantaina tiedotteen, jossa se kertoi kaiken jatkuvan käytössä ja myynnissä olevien puhelimien osalta ”kuten ennenkin”. Tiedotteen mukaan nyt käytössä ja myynnissä olevat puhelimet toimivat jatkossakin normaalisti – Google-sovellukset ja tietoturvapäivitykset mukaan lukien. Puhelimien omistajien ei tarvitse olla huolissaan laitteensa toimivuudesta, Asiakkaat voivat käyttää laitteitaan normaalisti, ja kaikki nykyiset puhelinmallit jatkavat Googlen palveluiden käyttöä koko elinkaarensa ajan.

io-tech ei kuitenkaan uutisoinut tiedotteesta suoriltaan, vaan tiedusteli Huaweilta tarkempia taustoja hieman ympäripyöreästi muotoiltuun tiedotteeseen. Pääsimmekin vihdoin tänään juttelemaan puhelimitse Huawei Suomen johtava teknologia-asiantuntija (CTA) Jesse Kajeksen kanssa asiasta ja tiedustelimme onko ”normaalisti jatkuvassa” ohjelmistotuessa kyse Huawein omasta päivitystuotannosta vaiko Googlen kanssa vanhaan tapaan yhteistyössä toteutetusta tuesta.

Kajeksen mukaan kaikkien nykyisten markkinoilta löytyvien mallien Android-käyttöjärjestelmä, sovellukset ja päivitykset tulevat toimimaan aivan kuten ennenkin ja yritys jatkaa niiden osalta yhteistyötä Googlen kanssa. Esimerkiksi monien Android-käyttöjärjestelmän ja sovellusten toimintojen kannalta keskeinen Google Play-palvelut -komponentti tulee päivittymään aiempaan tapaansa ja sama koskee myös muita Googlen sovelluksia.

Myöskään Googlen tietoturvakorjausten sekä Android-käyttöjärjestelmäpäivitysten jakeluun ei ole luvassa muutoksia ja ne toteutetaan edelleen yhteistyössä Googlen kanssa. USA:n pari viikkoa sitten myöntämä kolmen kuukauden ”jatkoaika” ei siis Huawein mukaan liity nykyisiin malleihin, vaan koskee lähinnä tulevien julkaisemattomien mallien valmistelua. Toki kaikki on edelleen tulevaisuuden osalta mahdollista, jos Yhdysvallat päättää muuttaa pelisääntöjä tai lisätä rajoitteita. Sama koskee tosin myös muita valmistajia ja periaatteessa koko markkinoita.

Perjantaisessa Huawein tiedotteessa Huawei Suomen toimitusjohtaja Liu Dawei toteaa, että ”Huaweihin kohdistuneet toimenpiteet ovat osa suurvaltapoliittista taistelua, johon yritys ei pysty vaikuttamaan. Huawei keskittyy teknologian ja innovaatioiden kehittämiseen, ei politiikkaan.” Lisäksi yritys kertoi, ettei vallitsevalla tilanteella ole vaikutusta Huawein Suomen tutkimus- ja tuotekehitystoimintaan.

Huawei aikoo jatkaa tuotelanseerauksiaan normaalisti – esimerkiksi P30-sarjaan on tulossa pian uusi Amber Sunrise -värivaihtoehto ja suunnitelmissa on myös uusia 5G-laitteita. Operaattorit (DNA, Elisa, Telia) tiedottivat eilen toukokuun myydyimmistä älypuhelimista ja Huawei-konsernin puhelimien myyntimäärät olivat kokeneet jo loppukuun aikana selvän kolahduksen. Kaikkien operaattorien myydyimpien puhelimien TOP10-listoilla oli yhteensä vain kaksi Honorin ja yksi Huawein puhelin. Kajeksen mukaan Huawei pyrkii lisäämään kuluttajatietoisuutta tilanteesta entisestään jälleenmyyjien kautta.

io-techin neuvo on edelleen, että tilanteen etenemistä ja mahdollista ratkeamista suuntaan tai toiseen kannattaa edelleen odottaa seurata maltilla ja mahdollisissa laitehankinnoissa on hyvä käyttää kokonaisharkintaa. Valmistajalta saatujen tämänhetkistä tilannetta koskevien tietojen pohjalta Huawein laitteiden hylkimiselle ei pitäisi olla suoranaista syytä, mutta kokonaisuuden kannalta Yhdysvaltain potentiaalinen vaikutus tulevaisuuteen on kuitenkin vielä arvaamaton.

This site uses XenWord.
;