Apple on pitänyt Cupertinossa vuotuisen WWDC-kehittäjätapahtumansa. Aiemmin uutisoitujen macOS:n ja iOS:n lisäksi parrasvaloihin pääsi luonnollisesti myös iPadOS 14.

iPadOS 14:n uudistuslistaan kuuluvat muun muassa iOS:stakin tutut kompaktimmat puheluilmoitukset, Siri ja hakutoiminto. Applen mukaan ne ovat iPadOS:n puolella vielä merkittävämpiä, sillä taulutietokoneella on luonnollisesti ruudulla tilaa reilusti enemmän kuin puhelimella. Ilmoitus tulevasta puhelusta onkin iPadeilla jatkossa vain pienehkö ilmoituspalkki. Siri puolestaan ilmestyy samaan tapaan pienenä ilmoituspalkkina, mutta ruudun alalaitaan.

iPadOS:n hakutoiminto on yhtiön mukaan rakennettu alusta asti uudelleen. Sen luvataan löytävän mitä ikinä käyttäjä haluaakaan, oli se sitten kontaktitietoja, tietty tiedosto tai tietoa jostain asiasta. Sen kerrotaan myös hallitsevan vastaukset useimmin kysyttyihin kysymyksiin eri henkilöistä ja paikoista. Haku myös aukeaa missä tahansa kompaktina ikkunana sulkematta auki ollutta sovellusta. Apple on tiivistänyt myös useiden sovellusten hallintapainikkeet uudelleensuunniteltuihin sivupalkkeihin.

Apple Pencil -stylusta käyttäväien iloksi iPadOS 14:ssa on Scribble-ominaisuus, mikä tarkoittaa käytännössä mahdollisuutta kirjoittaa kynällä mihin tahansa tekstikenttään. iPad hoitaa käsialan tunnistuksen ja kääntämisen tekstiksi suoraan itse laitteella turvautumatta verkkopalveluihin. Koneoppimisen avulla Smart Selection -ominaisuus puolestaan osaa erotella käsin kirjoitetuista muistiinpanoista kuvat erilleen, mikä helpottaa tekstin kopiointia. Tekoäly on niin ikään hommissa Shape recognition -ominaisuudessa, joka nimensä mukaisesti tunnistaa erilaisia muotoja ja korjaa esimerkiksi vähän sinnepäin olevat geometriset muodot automaattisesti oikeiksi. Scribble tukee toistaiseksi englantia sekä kiinaa yksinkertaistetuilla ja perinteisillä merkeillä. Se tunnistaa myös kirjoitetun kielen ja käyttäjä voi vapaasti yhdistellä molempia tuettuja kieliä vaikka samassa lauseessa.

Mukaan on saatu mahdutettua myös uutta lisätyn todellisuuden puolelle. Uusi ARKit 4 tuo mukanaan Depth-rajapinnan, mikä mahdollistaa entistä tarkemmat syvyystiedot ja siten lisätyn todellisuuden sijoittelun aiempaa tarkemmin oikean maailman keskelle. Depth-rajapinta tukee luonnollisesti uusista iPad Pro -malleista löytyvää LiDAR-sensoria eli valotutkaa.

iPadOS 14 tulee iOS 14:n tapaan heti kehittäjien saataville ja julkiseen beetatestiin ensi kuussa. Voit lukea lisää Applen iPadOS 14:n uudistuksista yhtiön lehdistötiedotteesta.

Lähde: Apple