Uusi Stage Manager -moniajosovellus tulee tarjolle niin MacOS:lle kuin myös iPadOS:lle.

Uuden M2-järjestelmäpiirin ja sitä käyttävien uutuuskannettavien sekä iOS 16 ja WatchOS 9 -käyttöjärjestelmien lisäksi Apple esitteli WWDC 2022 -tapahtumassaan odotetusti myös tulevat MacOS Ventura- ja iPadOS 16 -käyttöjärjestelmät.

MacOS Ventura -nimellä tunnettava Macin uusin käyttöjärjestelmä tuo mukanaan niin pienempiä kuin myös pykälän suurempia päivityksiä. Kenties näkyvimmät päivitykset ovat uusi Stage Manager -moniajotila sekä kehitystyö Applen tietokoneiden ja mobiililaitteiden välisestä yhteistyöstä huolehtivalle Continuitylle.

Stage Manager on MacOS:n uusi moniajonäkymä, joka siirtää kaikki paitsi valittuna olevan ikkunan pienennettynä näytön vasempaan laitaan. Yksittäisen ikkunan lisäksi käytettäväksi voi valita myös useampia ikkunoita silti muiden ikkunoiden pysyessä pienennettynä vasemmassa laidassa. Continuity puolestaan tukee jatkossa iPhonen kameran käyttämistä Macin webkamerana langattomasti.

Applen oman tietokoneen ulkopuolelle näkyvänä uudistuksena puolestaan toimii uusi Passkey-ominaisuus, jolla Apple pyrkii korvaamaan perinteiset salasanat. Käytännössä ominaisuus korvaa salasanan Macin tai vaihtoehtoisesti iPadin tai iPhonen sormenjälkitunnistimen datalla ja näin ollen se on kirjoitettua salasanaa turvallisempi. Apple myös lupaa, ettei dataa käytännössä lähetetä salasanaa vaativan sivuston palvelimelle, joten perinteisistä salasanoista poiketen Passkeyn vuotaminen tai sen hakkeroiminen on huomattavasti vaikeampaa.

Apple lupaa Passkeyn toimivan myös muillakin laitteilla, mutta itse tunnistautumiseen on käytettävä tuolloin kuitenkin iPhonea, jonka sormenjälkilukija vahvistaa käyttäjänsä olevan oikea.

Mielenkiintoisesti Apple nosti WWDC:ssä esiin myös Mac-tietokoneilla pelaamisen, sillä uusi Metal 3 -rajapinta tuo mukanaan uudistuksia erityisesti pelaajille. Tarjolle tulevat niin kuvaa ylöspäin skaalaava MetalFX-ominaisuus kuin myös uusi Fast Resource Loading API, joka mahdollistaa entistä tehokkaamman resurssien lataamisen tietokoneen tallennustilasta.

Uusien ominaisuuksien lisäksi Apple ilmoitti myös No Man’s Sky -pelin sekä uusimman Resident Evil Villagen olevan tulossa Macille kuluvan vuoden aikana.

iPadOS 16 puolestaan tuo mukanaan muun muassa panostuksen entistä työpöytämaisempiin sovelluksiin ja parannuksia moniajoon Macillekin esitellyn Stage Managerin myötä.

Uudet Desktop-class apps -sovellukset Applelta itseltään puolestaan laajentaa iPad-sovellusten ominaisuuksia tuoden mukanaan muun muassa kehittyneemmän tiedostonhallinnan, joka kykenee esimerkiksi näyttämään kansioiden tiedostokoot. Myös näitä ominaisuuksia tullaan laajentamaan uusien ohjelmistorajapintojen myötä muillekin kehittäjille.

Pöytätietokonemaisena ominaisuutena iPadOS 16 tuo mukanaan myös uuden Stage Manager -toiminnon, joka mahdollistaa entistä monipuolisemman moniajon ja joka mukailee monin osin samalla myös Macille julkaistua versiota. Lisäksi myös tukea ulkoiselle näytölle on parannettu ja Stage Managerin myötä ulkoiselle näytölle tulee käytännössä saataville työpöytä, johon ikkunoita voi sijoittaa. Ulkoisen näytön kanssa iPadit tulevatkin tukemaan maksimissaan kahdeksaa yhtäaikaista ikkunaa.

Pöytäkonemaisten ominaisuuksien lisäksi Apple julkaisi uuden Collaborations-ominaisuuden, joka mahdollistaa O365:stä ja Googlen Docs -palveluista tutun mahdollisuuden jakaa työstetty tiedosto useiden käyttäjien käsiteltäväksi. Käytännössä tämä mahdollistaa esimerkiksi Pages-ohjelmistolla useiden ihmisen yhtäaikaisen työskentelyn. Collaborations ei myöskään ole jäämässä vain Applen omien sovellusten jutuksi, vaan uuden ohjelmistorajapinnan myötä sovelluskehittäjät voivat integroida kyseisen jakotavan myös omiin sovelluksiinsa.

Myös iPadOS:n puolelle Apple mainosti Metal 3:n tuovan uusia peliominaisuuksia, joiden valmistaja lupaakin skaalautuvan varsin hyvin puhelimista aina tehokkaimpiin Mac-tietokoneisiin saakka.

Sekä MacOS Ventura että iPadOS 16 tulevat julkiseen beetatestiin ensi kuussa ja käyttöjärjestelmien virallinen julkaisu tapahtuu syksyllä. Tarkemmin käyttöjärjestelmien ominaisuuksiin voit tutustua lähdelinkkien takaa Applen omista tiedotteista.

Lähteet: Apple (1), (2)

 

This site uses XenWord.
;