Apple esitteli tuttuun tapaan WWDC 2022 -tapahtumassaan tulevien käyttöjärjestelmiensä uudet ominaisuudet. Tässä uutisessa käsittelemme iPhoneille saapuvan iOS 16:n sekä Apple Watch -älykelloille saapuvan WatchOS 9:n.
iPhone-käyttäjille syksyllä saapuvan iOS 16:n kenties näkyvin uudistus on sen lukitusruutu, joka sai osakseen valmistajan omien sanojen mukaan suurimman päivityksensä koko käyttöjärjestelmän historian aikana. Käytännössä uudistus tuo mukanaan entistä laajemmat kustomointimahdollisuudet, joiden myötä lukitusnäytöstä voi muuttaa niin värisävyjä kuin myös kellon fonttia ja lisätä siihen myös widget-piensovelluksia kuten säätilan tai liikuntaympyrät.
Mielenkiintoisesti kustomointi vaikutti pohjautuvan myös kaksiosaisiin taustakuviin, jossa on erillinen etuosa ja taustaosa, mikä mahdollistaa lukitusruudulla myös taustakuvan bokeh-efektin muokkaamisen ja esimerkiksi widgettien ja kellonajan jäämisen osittain edempänä olevan kuvan taakse.
Pelkkien kustomointimahdollisuuksien lisäksi myös ilmoituksia on päivitetty ja lukitusruudun ilmoitukset keskittyvät jatkossa näytön alalaitaan, mikä pitää taustakuvan paremmin esillä ja mahdollistaa suuremmalla ruudulla helpommin ilmoituksiin käsiin pääsyn. Useita ilmoituksia näyttävien esimerkiksi urheilua seuraavien sovellusten tueksi Apple julkaisi myös uuden Live Activities -rajapinnan, joka mahdollistaa realiajassa muuttuvat tiedot lukitusnäytön ilmoituksessa.
Lukitusnäytön suurempien muutosten lisäksi kehitystä on tapahtunut myös muualla käyttöjärjestelmässä. Apple tuo iOS 16:ssa mukanaan muun muassa mahdollisuuden luoda jaettuja iCloud-kuvakansioita ja editoida iMessage-viestejä. Viime vuonna esiteltyä kuvasta tekstin tunnistamista puolestaan on kehitetty entisestään ja jatkossa tekstiä voi napata myös suoraan videosta.
Wallet-lompakkosovellus puolestaan tukee uusia ajokorttiominaisuuksia, joilla esimerkiksi käyttäjän iän voi vahvistaa, mutta toistaiseksi tunnistautumisominaisuudet eivät ole käytössä Suomessa. Mielenkiintoisena uutena ominaisuutena Apple Payhin iOS 16 tuo mukanaan uuden osamaksuominaisuuden, jolla minkä vain Apple Paylla maksetun ostoksen voi maksaa neljässä erässä ilman korkoja tai muita kuluja.
Autoilijoille Apple puolestaan esitteli ennakkoon ensi vuoden loppupuolella ensiaskeliaan ottavaa kehittyneempää Apple CarPlayta, joka tulee korvaamaan koko auton käyttöjärjestelmän integroituen jokaiseen näyttöön. Käytännössä iPhone tulee siis juttelemaan huomattavasti syvällisemmin autojen kanssa ja pääsee käsiksi muun muassa nopeustietoihin ja moottorin kierrosnopeuksiin.
Apple Watchille syksyn uutuuspäivitys tuo mukanaan niin käyttöliittymämuokkauksia kuin myös kehittyneemmät liikunta- ja terveysseurannat. Ulkonäköön tarjolle tulee muutama uusi kellotaulu sekä päivitetyt ulkonäöt ilmoituksille sekä Siri-tekoälyavustajalle.
Liikuntaseurantaan Apple puolestaan päivittää juoksun ja muiden liikettä samalla tavalla seuraavien monipuolisuutta tuomalla mukaan myös juoksuasennon ja tavan mittauksen, joka mahdollistaa juoksuasennon optimoinnin. Lisäksi kello kykenee jatkossa ilmoittamaan tarkan sykkeen lisäksi myös sykealueet ja juostessa tuotetun voiman.
Terveysominaisuuksien osalta puolestaan unenseurantaan on tuotu tuki eri unitilojen, eli kevyen unen, syvän unen ja REM-unen tunnistamiselle sekä mahdollisuus seurata myös lääkkeiden käyttöä. Kello tukee jatkossa niin syötyjen lääkkeiden ylös merkitsemistä, jolloin se osaa mahdollisesti varoittaa myös lääkkeiden yhteiskäytön haittavaikutuksista, kuin myös muistutuksia säännöllisesti syötävistä lääkkeistä.
iOS 16:n ja WatchOS 9:n julkiset beetatestaukset käynnistyvät ensi kuussa ja käyttöjärjestelmien virallinen julkaisu tapahtuu syksyllä. Tarkemmin uudistuksiin voit tutustua lähdelinkkien takaa Applen omista tiedotteista.
Jokohan kello osaisi näyttää saapuvat whatsapp kuvat kunnolla, eikä sumuna mistä ei saa mitään selvää. Suurin toive tällä hetkellä. Insta,facebook, messenger yms näyttää kuvat kunnolla. Niin en ymmärrä miksi Whatsapp ei.
Carplay on myös kaivannut jo pidemmän aikaa uudistusta, vaikkei taida olla vieläkään nykyistäkään parempia autokäyttöliittymiä saatavilla.
Meinaako siis tuo sitä, että vain sovellukset Apple-kaupasta voi maksaa erissä, vai että ihan kaikki ostokset Apple Paylla (oli sitten ruokakaupasta, netistä yms) voi maksaa erissä?
Äkkiseltään voisi kuvitella, että ko. toiminto vaatii Applen Card -palvelun asiakkuutta, eli heidän luottokorttiaan. Edut vaikuttavat hyviltä, toivottavasti tarjotaan joskus pohjolaankin. Joka ostoksesta cashbackia eikä kuluja.
No hidden fees.
No annual fees.
No late fees.
No foreign-transaction fees.
No over-the-limit fees.
No returned-payment fees.
No setup fees.
No maintenance fees.
No reward-redemption fees.
No fees. Period.
data-unfurl="true" data-result-id="329068" data-url="https://www.apple.com/apple-card/" data-host="www.apple.com" data-pending="false">
class="link link--external fauxBlockLink-blockLink"
target="_blank"
rel="nofollow noopener"
data-proxy-href="">
Apple Card
http://www.apple.com
Olisko tämä buy now pay later sitten Klarnan tapainen järjestelmä joka jotenkin osaa toimia Payn kanssa?
In 2019, Apple began offering interest-free installment payments for Apple Card owners buying a new iPhone. The offer was later expanded to other products but still is limited to the Apple Store and Apple Card. With Apple Pay Later, every Apple Pay user in the United States will be able to pay in installments at any store.
The company has also reportedly been developing its own system for fraud analysis, rewards, and interest calculation. With about $200 billion in cash and huge profits every quarter, Apple is certainly one of the few companies in the world with enough resources to provide its own financial services.
Jännä katsoa miten shekeleistä pitävä pankkimaailman osasto tykkää ajatuksesta ohittaa heidät.
Kommentoi uutista tai artikkelia foorumilla (Kommentointi sivuston puolella toistakseksi pois käytöstä)
Lähetä palautetta / raportoi kirjoitusvirheestä