Lisaa voidaan pitää ensimmäisenä merkittävänä kaupallisena tietokoneena, jota käytettiin graafisen käyttöliittymän avulla.

Applen Lisa on kenties yhtiön suurin floppi sen historian aikana, vaikka matkalla mahtuu muitakin epäonnistumisia. Nyt Steve Jobsin lempilapsena vuonna 1983 syntynyt Lisa on palaamassa parrasvaloihin, kun se julkaistaan avoimena lähdekoodina.

Computer History Museum tulee julkaisemaan Lisa-käyttöjärjestelmän ja sovellukset avoimena lähdekoodina vuoden 2018 aikana. Suunnitelmasta Googlen keskusteluryhmässä kertonut Al Kossown mukaan ainoa hidastetöyssy matkalla avoimeen julkaisuun on Apple, joka tarkistaa parhaillaan koodia ja merkkaa punakynällä ne osat, joita ei saa julkaista avoimena lähdekoodina. Kossown mukaan hänen nähdäkseen ainut osa, jota ei tultaisi välttämättä julkaisemaan avoimena lähdekoodina, on American Heritagen sanakirja LisaWriten oikeinkirjoituksen tarkistukselle.

Lisa oli Applelle kallis projekti, sillä sen kehittämisen arvioidaan maksaneen noin 150 miljoonaa dollaria, kun itse tietokoneita saatiin myytyä 10 000 dollarin jälleenmyyntihintaan vain noin 10 000 kappaletta. Business Insiderin mukaan nykyrahaan käännettynä 10 000 silloista dollaria vastaa noin 24 000 dollaria.

Vaikka Steve Jobs kammettiin aikoinaan pois Lisa-projektista, voidaan koko sitä pitää hänen lempilapsenaan, josta alkaneet riidat johtivat lopulta Jobsin eroon Applesta ja NeXT Computerin perustamiseen. Jobs on jopa kertonut tietokoneen olleen nimetty hänen tyttärensä mukaan, vaikka alun perin sen kerrottiin olleen lyhennelmä Local Integrated System Architecturesta.

Lisan käyttöjärjestelmää pidetään yleisesti ensimmäisenä merkittävänä graafisella käyttöliittymällä varustettuna käyttöjärjestelmänä, vaikka moni sen idea perustuukin vahvasti Xeroxin PARCiin. Virallisesti ensimmäinen kaupallinen graafisella käyttöliittymällä varustettu tietokone oli vuonna 1981 julkaistu Xeroxin Star.

Lähteet: Google Groups, Business Insider

This site uses XenWord.
;