ARM esitteli uudet versiot suorituskykyisestä ja energiapihistä Cortex-A-prosessoriytimestään sekä Mali-G-sarjan grafiikkasuorittimestaan.

ARM on esitellyt tänään seuraavan sukupolven prosessori- ja grafiikkasuoritinmallinsa. Uusi Cortex-A75-prosessoriydin korvaa aiemman Cortex-A73-mallin ja virtapihimpi Cortex-A55-malli puolestaan korvaa aiemman huippusuositun Cortex-A53-mallin. Grafiikkapuolen uutuus on puolestaan Mali-G72-grafiikkasuoritin, joka on seuraaja G71-mallille.

Uudet prosessorit perustuvat ARM:n DynamIQ-tekniikkaan, jonka luvataan lisäävän tekoälysuorituskykyä yli 50-kertaiseksi seuraavien 3-5 vuoden aikana. DynamIQ on kehitysaskel vuonna 2011 esiteltyyn big.LITTLE-arkkitehtuuriin, joka mahdollisti pieni- ja suuritehoisten prosessoriytimien käyttämisen rinnatusten erilaisten tehtävien suorittamisessa. DynamIQ mahdollistaa uudenlaisten ”pienien” ja ”suurien” prosessoriyhdistelmien muodostamisen yhdeksi laskentaklusteriksi. Yhteen klusteriin voidaan skaalata jopa kahdeksan prosessoriydintä, joista jokaisella voi olla erilaiset suorituskyky- ja virrankäyttöominaisuudet. Klustereita voi puolestaan olla jopa 32 kappaletta.

Uusi Cortex-A75-prosessoriydin on suunniteltu tarjoamaan maksimaalista suorituskykyä ja sen kehutaankin tuovan 22 % suorituskykyparannuksen samalla kellotaajuudella toimivaan Cortex-A73-ytimeen nähden. Geekbench 4 -suorituskyvyn kerrotaan parantuvan 34 %, kiitos paremman muistisuoritustehon. A75:stä löytyy nyt yhdinkohtainen integroitu L2-välimuisti (256 tai 512 kt), joka vähentää latensseja puoleen A73:n jaettuun välimuistiin verrattuna. Uutta on myös klusterikohtainen jaettu L3-tason välimuisti.

Virtapiheihin käyttökohteisiin tarkoitettu uusi Cortex-A55-prosessori on saanut edeltäjäänsä nähden merkittävästi lisää suorituskykyä vain 3 % virrankulutuksen kasvulla. Geekbench 4:ssä tulos on parantunut 21 % vastaavaan Cortex-A53-ytimeen nähden ja SPECFP2006-testissä eroa on jopa 38 %. Merkittäviä muistijärjestelmän parannuksia ovat uusi prefetch-yksikkö ja Cortex-A75:n tapaan integroitu ydinkohtainen 50 % pienemmällä latenssilla toimiva L2-välimuisti sekä kokonaan uusi klusterikohtainen L3-tason välimuisti. Niiden avulla muistisuorituskyky on saatu jopa kaksinkertaistettua samalla kellotaajuudella ja välimuistimäärillä varustettuun Cortex-A53-piiriin nähden.

Mali-G72-grafiikkasuoritin perustuu samaan Bifrost-arkkitehtuuriin kuin edeltäjänsä (G71), mutta sen luvataan tarjoavan 40 %:n suorituskykyparannuksen, 25 % alhaisemman energiankulutuksen, 20 % paremman suorituskykytiheyden sekä 17 % paremman koneoppimishyötysuhteen. Suorituskyvyn kasvu on saatu aikaan Bifrost-arkkitehtuurin parannuksilla, kuten tile-puskurin kasvattamisella, tilereiden ja käskyvälimuistin optimoinneilla sekä L1-välimuistien kokoa kasvattamalla. ARM:n mukaan G72 mahdollistaa entistä edistyneemmät VR-kokemukset ja mobiilipelikokokemukset.

ARM:n uusinta prosessori- ja grafiikkasuoritinsuunnittelua hyödyntäviä järjestelmäpiirejä voi odottaa saapuvaksi markkinoille kuluvan vuoden lopulla. ARM:n uuteen prosessoritekniikkaan voi tutustua syvällisemmin alle linkitetyssä Anandtechin artikkelissa.

Lähde: ARM, Anandtech

This site uses XenWord.
;