Cortex-A78 keskittyy parantamaan suorituskykyä aiemman kehitysohjelman mukaisesti, kun Cortex-X-ohjelmassa suunnitellaan asiakkaiden erityistarpeita täyttäviä, normaalista kehityslinjasta poikkeavia ytimiä.

Mobiilimaailmaa dominoiva Arm on julkaissut tämän vuotiset uudet ytimensä järjestelmäpiireihin. Uusia ytimiä voidaan odottaa käytettäväksi ensi vuoden lippulaivatason järjestelmäpiireissä. Käsittelemme tässä uutisartikkelissa uudet prosessoriytimet.

Armin uusi tehoydin on nimetty varsin yllätyksettömästi Cortex-A78:ksi. Ytimen suunnittelufilosofia noudattelee edeltävien A76- ja A77-mallien viitoittamaa tietä, mutta se valmistetaan TSMC:n uudella 5 nanometrin valmistusprosessilla. A78:n kerrotaan toimivan samalla tehonkulutuksella 3 GHz:n kellotaajuudella ja tarjoavan 20 % parempaa jatkuvaa suorituskykyä, kuin 2,6 GHz:n Cortex-A77. Energiatehokkuutta hakeville taas 2,1 GHz:n A78 tarjoaa saman suorituskyvyn kuin 2,3 GHz:n A77, mutta puolikkaalla tehonkulutuksella.

A78:n ohella Armilla on tarjolla myös muuta uutta tehoydinten markkinoille. Järjestelmäpiireissä on viime aikoina yleistynyt yhden erittäin tehokkaan ytimen käyttö kolmen tehoytimen ja neljän energiatehokkaan ytimen rinnalla. Armin uusi Cortex-X Custom -ohjelma vie tämän konseptin aiempaa pidemmälle tarjoten yhtiön kumppaneille mahdollisuuden kustomoida tehokasta ydintä Cortex-A-sarjan kehityssuunnista poikkeaviin tarpeisiin ilman, että sen tarvitsisi itse kehittää kustomoitu ydin. Sen sijasta kehitystyön hoitaa Arm ja asiakkaan tehtäväksi jää sen integrointi järjestelmäpiiriin muiden ydinten rinnalla.

Ensimmäinen ohjelman tuottama ydin tottelee nimeä Cortex-X1. Ytimen kerrotaan tarjoavan parhaimmillaan 22 % parempaa kokonaislukusuorituskykyä uuteen Cortex-A78-ytimeen verrattuna ja 30 % Cortex-A77-ytimeen verrattuna, kun kaikki prosessorit toimivat 3 GHz:n kellotaajuudella. Lisäksi Cortex-X1:n kerrotaan kaksinkertaistavan matriisikertolaskujen suorituskyvyn A77- ja A88-ytimiin nähden. Cortex-X1:ssä on käytössä 64 Kt L1-välimuistia, 1 Mt L2-välimuistia ja 8 Mt jaettua L3-välimuistia. Cortex-A77:ssa on puolestaan 64 Kt L1-, 512 Kt L2- ja 4 Mt jaettua L3-välimuistia ja A78:ssa 32 Kt L1-, 512 Kt L2-välimuistia ja 4 Mt jaettua L3-välimuistia.

Armin uudet ytimet tarjoavat järjestelmäpiirien valmistajille kaksi vaihtoehtoista DynamIQ-konfiguraatiota: neljä A78-ydintä ja 4 Mt L3-välimuistia, mitkä tarjoavat 20 % parempaa jatkuvaa suorituskykyä ja mahtuvat 15 % pienempään tilaan neljään A77:ään verrattuna, kun X1 ja kolme A78-ydintä 8 Mt:n L3-välimuistilla vie 15 % enemmän tilaa kuin neljä A77-ydintä tarjoten samalla 30 % paremman hetkellisen suorituskyvyn.

Lähde: Arm

This site uses XenWord.
;