HEDT- ja työasemamarkkinat ovat heränneet jälleen kilpailuun Intelin uusien Sapphire Rapids -pohjaisten Xeon W -sarjan prosessoreiden myötä. Käytännössä erillistä HEDT-markkinaa ei tällä hetkellä ole, mutta työasemaprosessorit ja -emolevyt ovat myös kuluttajien saatavilla.

AMD:n työasematarjonta laahaa tällä hetkellä perässä muita markkinoita, sillä tuorein tarjonta on edelleen Zen 3 -sukupolvea. Ryzen Threadripper Pro 5000WX -sarjan prosessorit ja sWRX8-alusta julkaistiin aika tarkalleen vuosi sitten, puolitoista vuotta ensimmäisten Zen 3 -prosessoreiden jälkeen. Suorituskyvyn osalta se tosin on edelleen kuranttia tavaraa Intelin uutuuksien rinnalla.

Seuraavaan sukupolveen odotus ei onneksi ole yhtä pitkä kuin 5000WX-sarjassa. Asus Chinan johtoportaaseen kuuluva Tony Yu on varmistanut Bilibilissä julkaistulla videolla AMD:n tulevan julkaisemaan Storm Peak -koodinimelliset Ryzen Threadipper 7000 -prosessorit TR5-alustalle kuluvan vuoden jälkimmäisellä puoliskolla.

Toistaiseksi ei ole tiedossa, tuleeko markkinoille jälleen vain Pro 7000WX -prosessoreita, vai saadaanko sen rinnalle jälleen myös rehellinen kuluttajille suunnattu HEDT-versio. Sen enempää ei ole vielä varmuutta noudattaako tulevat uutuudet vanhaa mallia, jossa Threadripper on fyysisin puolin identtinen tuoreimpien Epycien kanssa. Vuodoissa on toistaiseksi nähty maksimissaan 64-ytimisiä malleja, kun Epyceissä mennään jo 96 ytimessä. Mikäli Ryzen Threadripper 7000 -prosessorit tulevat rajoittumaan vuotojen mukaisesti 64-ytimeen, ne tuskin jakavat samaa rakennetta, toisaalta TR5-alusta viittaa uuteen kantaan.

Lähde: Tom’s Hardware