CPU-Z Validatoria kehittävän Doc TB:n mukaan Gigabyten mainostama 8 GHz:n kellotaajuus on todennäköisesti saavutettu PLL-bugia hyödyntämällä ja Alder Lake -prosessoreiden yltävän huippukellottajien käsissä todellisuudessa noin 7 GHz:iin.

Intelin 12. sukupolven Core -prosessorit saapuivat myyntiin viime viikolla. Julkaisussa moni kiinnitti huomionsa Gigabyteen, joka kehui ylikellottajan saavuttaneen jopa DDR5-8000-muistinopeudet ja 8 GHz:n kellotaajuuden prosessorille yhtiön Z690-emolevyllä.

Gigabyten mukaan ylikellottaja HiCookie oli saavuttanut yhtiön Z690-emolevyllä ja 12. sukupolven Core -prosessorilla peräti 8 GHz:n kellotaajuuden. Moni hieraisi väitteen kohdalla silmiään, sillä Intelin julkaisutilaisuudessa onnistuttiin saavuttamaan korkeimmillaankin selvästi matalampi 6,8 GHz:n kellotaajuus. Julkaisutilaisuudessa ylikellotustesteistä oli vastuussa Tom’s Hardwarestakin tuttu Allen ’Splave’ Golibersuch.

Gigabyte esitti lukemiensa tueksi kuvankaappauksen CPU-Z Validatorista, mikä riittäisi useimmille todistusaineistoksi. CPU-Z Validatoria kehittävälle Doc TB:lle se ei kuitenkaan riittänyt, vaan hänen mukaansa kyse on tiedossa olevan bugin hyödyntämisestä, eikä oikeasta 8 GHz:n tai yli kellotaajuudesta.

Doc TB:n mukaan Alder Lake -prosessoreiden ylikellotustestit käynnistyivät jo syyskuussa ja nopeasti CPU-Z Validatoriin alkoi ilmestymään jopa yli 12 GHz:n kelloaajuuksia näennäisesti validoituina. Pian kuitenkin selvisi, että prosessoreissa oli virhe, jonka vuoksi sen sisäinen PLL ei aina lukittunut yli 63:n kertoimille, jonka myötä prosessori raportoi uuden korkeamman kertoimen mukaisen kellotaajuuden toimien kuitenkin edelleen aiemmalla matalammalla kellotaajuudella. Virhettä oli myöhäistä korjata itse sirussa, mutta Intel korjasi tilanteen uudella mikrokoodilla ja sen lisäämällä FLL_OC_MODE-rekisterillä, joka varmistaa PLL:n lukittumisen.

CPU-Z Validatoriin lisättiin uusia tarkistuksia muun muassa FLL_OC_Modelle ja tilanne rauhoittui nopeasti. Emolevyvalmistajien kanssa yhteistyötä tekevät ylikellottajat saavuttivat Doc TB:n mukaan tämän jälkeen varsin tasaisesti noin 7 GHz:n kellotaajuuksia testivakaana ja yhdellä ytimellä päästään noin 7,5-7,6 GHz:iin pelkkää kellotaajuusennätystä hakiessa. Tämän vuoksi on erittäin epätodennäköistä, että Gigabyten ja HiCookien 8 GHz:n kellotaajuus pitäisi paikkansa. Doc TB:n mukaan on mahdollista, että PLL-bugia voidaan edelleen hyödyntää BIOSia muokkaamalla ja CPU-Z Validatorin osalta asialle ei toistaiseksi voida tehdä mitään.

This site uses XenWord.
;