io-tech otti ensituntumat Xiaomin uusista Mi MIX 3 5G- ja Mi 9 -huippumalleista.

Xiaomi järjesti sunnuntaiaamupäivällä Barcelonassa We make it happen –julkaisutilaisuuden, johon myös io-tech saapui seuraamaan kiinalaisyrityksen MWC-julkaisuja. Täysin uutena tuotteena Xiaomi esitteli ensimmäisen 5G-puhelimensa, joka on päivitetty versio Mi MIX 3 –mallista. Lisäksi yritys julkaisi globaalisti Mi 9 –mallin, joka esiteltiin Kiinassa viime viikolla. Otimme molemmista laitteista ensituntumat tuoreeltaan julkaisutilaisuuden jälkeen.

[read more=”Klikkaa ja lue koko juttu” less=”Piilota teksti”]

Mi MIX 3 5G

Uusi Mi MIX 3 5G on nimensä mukaisesti päivitysversio viime lokakuussa julkaistusta Mi MIX 3 –mallista. Ulkoiset erot Mi MIX 3:een nähden ovat varsin olemattomia ja ulkomitat ovat paksuutta lukuun ottamatta samat. 5G-malli on kasvanut paksuussuunnassa 0,9 mm:llä, jotta tarvittava lisärauta on saatu mahdutettua sisään.

Oheisessa vertailukuvassa etualalla on Mi MIX 3 ja takana Mi MIX 3 5G.

Etupuolella 5G-mallissa on perusversiosta tuttu 6,39-tuumainen Super AMOLED –näyttö, joka on varustettu magneettiviritteisellä liukumekanismilla. Näytön voi liu’uttaa noin sentin alaspäin, jonka myötä puhelimen yläreunaan paljastuu 24 + 2 megapikselin etukamerat. Liukumekanismin avulla Xiaomi on voinut toteuttaa näytön kapeilla reunoilla ja ilman näyttölovea tai reikää. Liukumekanismin käyttötuntuma vaikutti täysin identtiseltä Mi MIX 3:n kanssa. Magneetit lukitsevat näytön pehmeän jämäkästi ääriasentoihin, mutta mekanismissa voi silti havaita pientä liikettä tiettyihin suuntiin.

Rautapuolella laite hyödyntää Qualcommin uutta Snapdragon 855 –järjestelmäpiiriä, jonka parina on X50 5G-modeemi. Suorituskykyisempi järjestelmäpiiri ja erillinen 5G-modeemi kuluttavat rasitustilanteissa huomattavasti tavallista integroidulla LTE-modeemilla varustettua järjestelmäpiiriä enemmän virtaa, joten Xiaomi on toteuttanut jäähdytyksen hyödyntämällä Rogersin HeatSORB-lämmönsiirtomateriaalia, kuusikerroksista grafiittikerrosta sekä lämpöputkia.

Mi MIX 3 5G:n mobiiliverkkoyhteydet toimivat 5G:n alle 6 GHz:n taajuusalueilla ja pystyvät valmistajan mukaan teoriassa jopa yli kahden gigabitin sekuntinopeuksiin. Käytännön nopeudet riippuvat luonnollisesti operaattorin palveluista ja käyttösijainnin olosuhteista.

Kasvaneen virrantarpeen myötä Xiaomi on myös kasvattanut akun kapasiteettia 600 mAh:lla. Edeltäjämallissa oli pienehkö 3200 mAh akku, mutta nyt lukemaksi kirjataan 3800 mAh. Käytännössä on kuitenkin hankala arvioida kuinka paljon se kasvattaa käytännön akunkestoa, etenkin jos puhelinta käytetään 5G-verkossa.

5G-version takakuori näyttää identtiseltä perusversion kanssa – noin millimetrin paksuuseroa on lähes mahdoton havaita silmällä. Paras tapa erottaa 5G-malli, on pieni 5G-logo takakuoren keskellä. Takakameran sijoitus ja tekninen toteutus on identtinen Mi MIX 3:n kanssa. Kamera käyttää 12 megapikselin pääsensoria sekä toista 12 megapikselin sensoria kaksinkertaisen zoomin mahdollistamiseksi.

 

Mi 9

Uudessa Mi 9:ssä Xiaomi on keskittynyt erityisesti ulkonäköön, suorituskykyyn ja kameraominaisuuksiin.

Ensivaikutelma Mi 9:n fyysisestä toteutuksesta on melko solakka, mutta tukevan tuntuinen. Xiaomi on selvästi hakenut ulkopintoihin näyttävyyttä, sillä metallinen kehys on pinnoitettu takakuoren väriä mukailevalla kiiltävällä viimeistelyllä.

Etupuolelta Mi 9 on loppujen lopuksi melko geneerisen näköinen ja näytön reunukset ovat tavanomaisen mustat. Super AMOLED –näyttö on 6,39-tuumainen samaan tapaan kuin Mi MIX 3:ssa, mutta sen yläreunassa on pieni ”vesipisaralovi”, joka vie varsin vähän tilaa näytön puolelta. Lisäksi sormenjälkitunnistin on toteutettu modernisti näyttöpaneelin alle.

Mi 9:n takakuori on kaikilta reunoiltaan pyöristettyä lasia ja tuntuu muotoilultaan miellyttävältä kädessä. Xiaomi on toteuttanut molempiin värivaihtoehtoihin (sininen ja violetti) holografisen sateenkaariefektin, joka näkyy heijastuksina sopivassa valaistuksessa.

Mi 9:n kuorien sisällä on nykyaikaista tekniikkaa, eli Qualcommin uusimman sukupolven Snapdragon 855 –järjestelmäpiiri. Hinnat alkaen –mallissa UFS 2.1 –tallennustilaa on 64 Gt, kalliimmassa versiossa tuplamäärä. Muistikorttipaikkaa ei valitettavasti ole.

Akku on kooltaan 3300 mAh, joka on nykymittapuulla keskimääräistä pienempi. Positiivisena puolena laite tukee kuitenkin Quick Charge 4+ -pikalatausta, jonka myötä akku täyttyy puolessa tunnissa 70 %:iin ja täyteen tunnissa. Tuettuna on myös Xiaomin uusi 20 watin langaton laturi, jolla akun saa tyhjästä täyteen 1,5 tunnissa.

Yksi Mi 9:n merkittävästi uudistuneista ominaisuuksista on takakamera, joka koostuu nyt kolmesta eri modulista. Pääkamera käyttää Sonyn 48 megapikselin IMX586-sensoria, jonka parina on f1.75-aukkosuhteen objektiivi. 12 megapikselin Samsung S5K3M5 –sensoriin perustuva kamera mahdollistaa kaksinkertaisen zoomaamisen ja 16 megapikselin Sony IMX481 –sensoriin perustuva kamera 117 asteen superlaajakulmakuvaamisen sekä makrokuvaamisen neljän sentin etäisyydeltä.

Mi 9 sai DxOMarkin testistä hyvän 107 pisteen tuloksen, mutta kuvanlaatuun on hankala ottaa tarkemmin kantaa ennen kunnollisia testejä.

Esillä oli myös Mi 9:n osittain läpinäkyvällä takakuorella varustettu huippuversio, joka ei ainakaan tällä tietoa ole valitettavasti tulossa Suomeen. Takalasin alle toteutettu ”feikkitekniikka” on varsin näyttävän näköinen, vaikka sillä ei olekaan mitään tekemistä puhelimen oikeiden sisuskalujen kanssa. Tarvittavien suojausten takia laitteen oikeaa pääpiirilevyä ei voi jättää näkyviin takalasin taakse.

 

Yhteenveto

Ensituntumien yhteenvetona Xiaomin uutuudet vaikuttavat jälleen kerran erittäin kilpailukykyisesti hinnoitelluilta sekä fyysiseen toteutukseen että ominaisuuksiin peilaten. Esimerkiksi Mi MIX 3 5G tulee todennäköisesti ainakin aluksi olemaan yksi edullisimmista 5G-puhelimista Euroopan markkinoilla. Sen ostaja ei joudu maksamaan uuden sukupolven yhteystuesta suuresti ekstraa, ottaen huomioon, että Mi MIX 3:n hinta Suomessa on 599 euroa. Mi 9 puolestaan tulee tarjoamaan erittäin kovan ominaisuuskattauksen vastineeksi alle 500 euron suositushinnastaan.

Mi MIX 3 5G:n suositushinta Pohjoismaissa on 649 euroa. Laitteen odotetaan saapuvan markkinoille toukokuussa, mutta se saattaa vaatia myös yhteistyön paikalliseen operaattorin kanssa. Suomessa kyseinen operaattori saattaisi olla DNA, jonka valikoimiin Xiaomin puhelimet jo nykyisellään kuuluvat. Mi 9:n suositushinta Pohjoismaissa on 469 euroa ja se tulee saataville maaliskuun aikana.
[/read]

This site uses XenWord.
;