Yrityskuviot Arm Chinan ja Amou Technologiesin ympärillä ovat vähintäänkin epäselvät, mutta yhtiö on siitä huolimatta kehittänyt omia ytimiä ja kiihdyttimiä Arm-emoyhtiöstä riippumattomina.

Kun Softbank osti Arm Holdingsin, yksi sen päämääristä oli valloittaa Kiinan markkinat. Saavuttaakseen tämän yhtiö joutui lopulta perustamaan yhteistyöyrityksen kiinalaisten sijoittajien kanssa. Arm Holdings omistaisi yhtiöstä 49 % ja sijoittajat loput ja sillä olisi yksinoikeus Arm-teknologioihin Kiinan markkinoilla. Viime vuonna yhtiön toimitusjohtaja Allen Wu erotettiin yhtiön hallituksen toimesta tämän käyttäneen Arm Chinaa oman yrityksensä hyödyksi.

Kuten uutisoimme reilu vuosi sitten, Wu kieltäytyi astumasta syrjään ja paikallisten lakien mukaan hänen hallussaan pitämä leimasin teki hänestä edelleen yrityksen johtajan. Wu hankkiutui eroon Arm-emoyhtiölle uskollisista työntekijöistä ja palkkasi yhtiön alueille ulkopuolisia vartijoita estämään emoyhtiön edustajien pääsyn paikalle. Wun hiljattain pitämän lehdistötilaisuuden jäljiltä Arm China ilmeisesti on edelleen sinänsä olemassa, mutta yhtiö toimii uuden 安谋科技 eli Amou Technologies (Google translate) nimen alla. Koko kuvio on kuitenkin vähintäänkin epäselvä tässä vaiheessa.

Semianalysis-sivuston Dylan Patelin mukaan Arm Holdings jäädytti kaiken teknologiasiirron Arm Chinalle, kun Wu kaappasi yrityksen itselleen. Tämän myötä Arm China ei saanut enää emoyhtiön uusia teknologioita haltuunsa, vaan tiettävästi tuoreinta teknologiaa yhtiön hallussa edusti Cortex-A77. Tätä tukee myös yhtiön sivuilta löytyvä ydinvalikoima. Arm Chinan leipiin jäi kuitenkin rutkasti osaavaa väkeä ja se aloitti kehittämään uusia teknologioita itsenäisesti ja yhtiöllä on jo julkaistuna oma Armv8-arkkitehtuuriin perustuva kevyt 星辰 eli ”Stars”-ydin.

Riippumatta yrityskoukeroista Amou Technologies esitteli lehdistötilaisuudessaan ”XPU”-tuotekirjastonsa, joka rakentuu useista erityyppisistä järjestelmäpiireihin integroitavista IP-blokeista. Tällä hetkellä yhtiön itse kehittämä tarjoilu kattaa tekoälytehtäviin erikoistuneen NPU:n (Neural Processing Unit), tietoturvaprosessori SPU:n (Security Processing Unit), ISP-kuvaprosessorin (Image Signal Processor) sekä videoihin erikoistunut VPU. Yhtiö suunnittelee myös laajentavansa IP-valikoimaansa tulevaisuudessa.

Päivitys:

Arm on antanut lausunnon, jonka mukaan se on edelleen toimivassa yhteistyössä Arm Chinan kanssa eikä teknologian lisensointia ole missään vaiheessa keskeytetty. Myös yhteistyöyrityksen omistajakuviot ovat edelleen ennallaan.

Alkuperäisuutisoinnista poiketen 安谋科技 ja AnMou Technologies on yhtä kuin Arm China. AnMou jatkaa Arm-prosessoreiden lokalisointia Kiinan markkinoille kuten ennenkin ja lehdistötilaisuudessa julkistettiin todellisuudessa uusi Core Power -brändi, jonka alla lisensoidaan AnMoun itsensä kehittämiä ytimiä.

Lähteet: Arm China, SemiAnalysis Päivitys: ExtremeTech

This site uses XenWord.
;