Raportin mukaan yhtiöllä on ollut maksurästejä niin työntekijöilleen kuin alihankkijoilleen jopa neljän kuukauden edestä, mutta tutkimuksista kuultuaan sen kerrotaan tehneen ryhtiliikkeen.

Sloveniasta ponnistava EK Water Blocks tai EKWB on yleensä otsikoissa nestejäähdytykseen liittyvien tuotteittensa kautta. Gamers Nexuksen tuore tutkivan journalismin taidonnäyte tuo yhtiön ja sen Yhdysvalloissa toimivan tytäryhtiö EK Cooling Solutionsin esiin astetta ikävämmissä merkeissä.

EK:sta on esitetty hiljattain vakavahkoja väitteitä niin entisten kuin nykyistenkin työntekijöiden tahoilta. Gamers Nexuksen Steve Burke lähti tutkimaan väitteitä ja niiden todenperäisyyttä, eikä selvinneet tulokset ole varsinaisesti mieltä lämmittäviä.

Burken selvityksen mukaan ongelman juurisyy on yhtiön erittäin laaja tuotevalikoima, johon lukeutuu yli 230 nestejäähdytysblokkia, 40 nestejäähdytyskittiä, 85 nestesäiliötä, 40 pumppua, 73 jäähdytintä ja 212 erilaista lisäosaa. Kun tähän yhdistetään se, että vaikka EK antaa mielellään kuvan itsestään itsenäisenä toimijana, valmistuttaa se todellisuudessa osan tuotteistaan alihankkijoilla suht merkittävillä minimitilausmäärillä, on soppa valmis.

Raportin mukaan EK ei ole ollut täsmällisimmästä päästä mitä tulee laskujen maksuun, mikä on johtanut jo joidenkin alihankkijoiden kohdalla tilanteeseen, jossa tilaukset hyväksytään vain etukäteismaksulla. Laskujen maksuvaikeuksissa ei ole kuitenkaan ilmeisesti kyse laiskuudesta, vaan huonon toimintamallin ja johdon aiheuttamasta varattomuudesta.

Yhtiöt joutuvat tilaamaan laajaan tuotekirjoonsa huomattavasti osia allihankkijoilta ja kun iso osa tuotteista on yhdelle tai muutamalla yksittäiselle tuotteelle sopivia, on niiden myynti hidasta ja osat kalliita. Yhtiöllä kerrotaan olevan varastossa miljoonien arvosta myymättömiä tuotteita samaan aikaan kun laskupino kasvaa kasvamistaan. Myös työntekijät ovat jääneet ilmeisesti ilman palkkaansa ja EK Cooling Solutionsin työntekijät saivat tietää yksikkönsä sulkemisesta saapuessaan työpaikalle; yhtiö ei ollut maksanut Texasin osavaltion toimilupaveroa.

Raha-, tuotanto- ja varastohuolien lisäksi myrskypilviä yhtiön ylle luo skisma yhtiön ja sen tytäryhtiön välillä. Erilaisten kommunikaatio-ongelmien vuoksi yhtiöiden kerrotaan haukkuvan ja syyttelevän toisiaan varkaiksi. Rahaa kuulemma on, mutta se on sidottuna erilaisiin sijoituksiin ja muuhun vastaavaan, Burke kertoo yhden työntekijän kertoneen.

Vaikka tilanne näyttää synkältä, on mahdollista, että auringonsäteet löytävät vielä tiensä risukasan läpi. EK:n kerrotaan ruvenneen kiirehtimään maksujaan saatuaan kuulla Burken tutkimuksista. Yhtiön kerrotaan olevan myös myymässä yhtä omistamistaan rakennuksista velkojen kuittaamiseksi. Lisäksi se on ulkoistanut EK Fluid Works- ja EK Fluid Gaming -tietokonebrändinsä SwiftTechille, minkä odotetaan tuottavan positiivista kassavirtaa.

Lähde: Tom’s Hardware

 

Päivitys 24.4.: EKWB on julkaissut virallisen lausunnon uutisointiin liittyen.

This site uses XenWord.
;