Android Q -nimellä kehitysvaiheessa tunnettu käyttöjärjestelmä on nyt käynyt läpi tarvittavan beetatestausvaiheen ja tullut jakeluun lopullisena versiona tuetuille puhelimille.

Google on julkaissut virallisesti Android 10 -käyttöjärjestelmän jakeluun. Android Q -kehitysnimellä tunnetun käyttöjärjestelmäversion myötä yhtiö jätti hyvästit jälkiruokiin ja muihin herkkuihin viitanneisiin lempinimiin ja jatkossa käyttöjärjestelmän eri versiot erottuvat vain numeroinnin mukaan.

Google nostaa Android 10:n esittelysivuilla esiin kymmenen uutta tai päivittynyttä ominaisuutta: Live Caption, Smart Reply, Sound Amplifier, Gesture Navigation, Dark theme, Privacy Controls, Location Controls, Security Updates, Focus Mode ja Family Link. Olemme käsitelleet käyttöjärjestelmän uudistuksia ja uusia ominaisuuksia myös useissa aiemmissa uutisissamme.

Live Caption on puheentunnistusta hyödyntävä ominaisuus, joka mahdollistaa tekstistysten lisäämisen videoihin ja muihin nauhoitteisiin automaattisesti. Ominaisuus on toteutettu täysin paikallisesti, eikä se siten vaadi Wi-Fi- tai mobiilidatayhteyttä. Smart Reply puolestaan lukee viestit ja ehdottaa niihin nopeita automaattivastauksia kuten ennenkin, jonka lisäksi se osaa esimerkiksi tunnistaa viestistä osoitteen ja ehdottaa sen avaamista karttasovelluksella. Ominaisuus toimii tekstiviestien lisäksi ainakin joillain viestisovelluksilla, joista erikseen mainitaan Signal.

Sound Amplifier on nimensä mukaisesti ohjelmistopohjainen äänen vahvistin. Se mahdollistaa paitsi äänenvoimakkuuden nostamisen automaattisesti äänekkäässä ympäristössä, myös taustamelun suodattamisen. Gesture Navigation on Android 10:n uusi eleisiin perustuva käyttöjärjestelmän hallintatapa. Se poistaa ruudulta perinteiset koti-, taakse- ja moniajokuvakkeet ruudun alalaidassa olevalla palkilla, joka toimii ankkurina tietyille eleille. Esimerkiksi taaksepäin pyyhkäisy tapahtuu näytön reunalta keskelle pyyhkäisemällä, kotiruutuun pääsee alapalkista ylöspäin pyyhkäisemällä ja moniajovalikkoon samaan tapaan kuin kotiruutuun, mutta pysäyttämällä liike noin kesken ylös pyyhkäisyn.

Dark theme eli tumma teema on tervetullut ja itsensä jo nimellään selittävä ominaisuus. Tumma teema ulottuu käyttöjärjestelmän lisäksi ainakin Googlen omiin sovelluksiin. Ominaisuus tulee automaattisesti käyttöön kun puhelin siirtyy virransäästötilaan, mutta sen voi pitää päällä myös akun varaustasosta riippumatta. Androidin asetuksista löytyy nyt uudistettu yksityisyysvalikko, joka mahdollistaa esimerkiksi mitä dataa käyttäjän toimista puhelimessa kerätään talteen ja mitkä sovellukset pääsevät näkemään sijaintisi. Valikosta voi lisäksi kytkeä kohdistetun mainonnan pois päältä. Security Updates viittaa taas Android 10:n uuteen tapaan toimittaa tietoturvapäivityksiä käyttäjille. Käyttöjärjestelmällä järjestelmäpäivitykset, tietoturvapäivitykset ja yksityissuojaan liittyvät korjaukset voidaan toimittaa Play Kaupan kautta sovelluspäivitysten tapaan.

Focus mode on uusi beetavaiheessa oleva asetus, joka mahdollistaa tiettyjen sovellusten pistämisen jäähylle häiritsemästä esimerkiksi työntekoa. Family Link taas mahdollistaa puhelimen käytön rajoittamisen esimerkiksi lapsilta. Sovelluksen avulla voidaan rajoittaa ruudun päälläoloaikaa, rajoittaa eri sovellusten käyttöä ja paikallistaa puhelimen.

Android 10 on nyt saatavilla yhtiön omille Pixel-puhelimille. Eri valmistajien Android-puhelimille se julkaistaan kunkin valmistajan oman aikataulun mukaisesti.

Lähteet: Google (1), (2)

This site uses XenWord.
;