Android 13:n jakelu on alkanut jo tänään Googlen omille Pixel-älypuhelimille.

Google on julkistanut Androidin tuoreimman 13:n version virallisesti. Android 13 saapui kenties pykälän odotettua aikaisemmin, sillä esimerkiksi viime vuoden Android 12 saapui Pixel-älypuhelimille vasta lokakuun puolella.

Mukanaan Android 13 tuo päivityksiä viime vuonna julkaistuun Material You -designiin ja mukaan on lisätty muun muassa jo ensimmäisessä esiversiossa esitelty mahdollisuus muovata kolmannen osapuolen sovellusten kuvakkeita taustakuvaan sopiviksi. Lisäksi Android 13 tuo mukanaan mahdollisuuden vaihtaa puhelimen kieltä sovelluskohtaisesti, päivitetyn mediasoittimen uudella ulkonäöllä sekä kustomoitavissa olevan bedtime-tilan, joka himmentää taustakuvan ja käyttöjärjestelmän värejä yöksi.

Tietoturvan puolelle päivitys tuo niin ikään jo ensimmäisessä esiversiossa esitellyn mahdollisuuden valita, mihin kuviin sovellus pääsee käsiksi koko gallerian lupien myöntämisen sijaan. Sen lisäksi Adroidin uusin versio osaa tyhjentää automaattisesti leikepöydälle kopioidut tekstit jonkin ajan kuluttua ja sovellukset joutuvat pyytämään lupaa ilmoitusten näyttämiseen sen sijana, että ilmoitusoikeudet olisivat vakiona käytössä.

Google on tuonut päivitykseensä myös päivitettyjä ominaisuuksia Android-laitteiden yhteistyöhön erinäisten laitteiden kanssa. Mukana ovat muun muassa Chromebookkien ja Androidin välillä automaattisesti viestintäsovellusten synkronoiminen ja tuki Bluetooth LE Audio -standardille.

Android 13:n jakelu alkaa Googlen omille Pixel-puhelimille jo tänään ja monille muille valmistajille päivitystä luvataan saapuvaksi myöhemmin kuluvan vuoden aikana. Tarkemmin Androidin uudistuksiin voit tutustua lähdelinkin takaa Googlen blogista.

Päivitys 18.08.2022: Osa valmistajista on käynnistänyt beetaohjelmat omista Android 13 -versioistaan. Muun muassa Xiaomi tarjoaa ennakkotestausmahdollisuuden Android 13:n mukanaan tuovalle MIUI-versiolle samoin kuin myös OnePlus uusimmalle OxygenOS 13:lle.

Lähde: Google, Xiaomi, OnePlus

This site uses XenWord.
;