Useiden matkapuhelinvuotojen yhteistyökumppanina toiminut Let’s Go Digital on löytänyt mielenkiintoisen Googlen hakeman patentin. Patentissa kuvataan näytön alle asennettava kamera, joka ei kärsisi nykytoteutusten näytön harvempipikselistä alueesta kameran kohdalla.
Googlen patentissa kuvatussa patentissa näytön alle sijoitettu etukamera toimii periskooppiperiaatteella, ollen 90 asteen kulmassa itse näyttöön nähden. Vastapäätä kamerasensoria on puolestaan pieni apunäyttö ja näiden välissä prisma tai peili.
Patentin mukaan itse näytössä olisi patentoidun toteutuksen kanssa reikä, eli käytännössä pieni ikkuna. Prisman ollessa yhdessä asennossa ikkunasta pilkistää näytön alainen kamera ja kääntämällä prismaa pieni apunäyttö täyttää ikkunan siihen kuuluvalla näytön sisällöllä, aivan kuin mitään ikkunaa ei olisikaan.
Toistaiseksi ei ole tiedossa, minkä sukupolven puhelimiin Google patentillaan tähtää. Tulevien Pixel 6 -puhelinten renderöinneissä on jo nähty perinteisempi kamerareikä, joten ne voitaneen tiputtaa laskuista jo tässä vaiheessa.
Tämä tekniikkahan on ollut peilillisissä järkkäreissä jo kymmeniä vuosia.
Niin melkein puolet tästä.
Voin vain kuvitella mitä ongelmia tuosta tulee kun pitää rajailla kuvasta oikea kohta tuohon pieneen näyttöön.
^ Sen luulisi kyllä olevan pienin ongelma. Onhan tuplanäyttöjä ollut käytössä jo ikuisesti ja ei mitään ongelmaa rajata kullekin omat pikselit.
Mutta nytten se näyttö ei ole siinä vieressä, vaan siihen on etäisyys
Ei etäisyys merkitse yhtään mitään siinä kun päätetään mikä pikseli menee mihinkin näyttöön ja edes kaikkein kultasilmäisin tuskin huomaisi nanosekunnin sadasosien eroa viiveessä.
Mutta jos peili on syventymässä, niin näytön kääntö vaikuttaa siaintiin, kun näyttöä ei katokkaa suoraan edestä.
Tää vastais sama, kun tuo linssin kohdalla näyttöpaneeli olisikin sentin syvemmällä muuhun näyttöön nähden. Ihan hauska idea sinänsä, mutta…