Raporttien mukaan PCIe 5.0:n neljän lisäpinnin puute ei ole ongelma, koska näytönohjaimet kuluttavat alle 450 wattia. Lisäksi Asuksen virtalähteiden kerrotaan antavan täydet 600 wattia myös ilman vaadittuja lisäpinnejä hoitamalla vaaditun pinnin maadoituksen virtalähteen päässä ilman fyysistä pinniä.

NVIDIA toi GeForce RTX 30 -sarjan mukana markkinoille oman 12-pinnisen virtaliittimensä. Liitin ei varsinaisesti yleistynyt Founders Edition -mallien ulkopuolelle, mutta kahdesta 8-pinnisestä PCIe-virtaliittimestä 12-pinniseksi muuttavia adaptereita alkoi ilmestymään virtalähteiden mukaan.

PCI Express 5.0 tuo mukanaan niin ikään uuden lisävirtaliittimen, joka muistuttaa monilta osin NVIDIAn 12-pinnistä, joka käyttää ”Molex MicroFit 3 dual row (12 circuits)” -liitintä. Nyt HardwareLuxxin Andreas Schillingin mukaan on varmistunut, että uusi PCI Express 5.0:n virtaliitin ei vain muistuta NVIDIAn liitintä, vaan on myös yhteensopiva sen kanssa.

Yhteensopivuus ei tosin ole täydellistä. PCI Express 5.0 -standardiin kuuluvassa 12VHPWR High Power Connector- eli H+-liittimessä on vastaavan 12-pinnisen MicroFit-liittimen alapuolella vielä neljä lisäpinniä, joita NVIDIAn liittimestä ei löydy. Käytännössä se ei muodostu kuitenkaan nykyisille näytönohjaimille, sillä ilman niitä neljää pinniä tai tarkemmin niihin kuuluvaa S3-pinniä virtaa voidaan edelleen syöttää 450 watin edestä, mikä riittää nykynäytönohjainten kulutukselle. VideoCardzin mukaan Asus on tosin kiertänyt tämänkin rajoitteen ilmeisesti hoitamalla vaaditun S3-pinnin maadoituksen virtalähteen päässä, jolloin liittimestä voidaan puskea täydet 600 wattia myös ilman lisäpinnejä.

Päivitys: Asuksen virtalähteessä ei kierretä 600 watin vaatimuksia, vaan tuotetiedot ovat olleet virheellisiä. Asuksen Thor-sarjan virtalähde kykenee antamaan vain 450 wattia PCIe 5.0 / 12-pin liittimestään.

Lähteet: HardwareLuxx, VideoCardz, Igor’s Lab

This site uses XenWord.
;