Tee-se-itse-henkinen projekti vaatii PCI Express -liittimen kommunikaatiopinnien teippaamista, mutta mahdollistaa esimerkiksi streamauskokoonpanon upottamisen suoraan pelitietokoneen sisälle.

Intelin NUC 9 Extreme eli Ghost Canyon rakentuu PCI Express -kortille rakennetusta tietokoneesta, kahdella PCIe x16 -liittimellä varustetusta backplane-piirilevystä sekä erillisestä näytönohjaimesta. Compute Element -yksikköä myydään myös erillisenä käytettäväksi muiden valmistajien minitietokoneissa samalla periaatteella.

Saksalainen huippuylikellottaja Roman ’Der8auer’ Hartung keksi Compute Elementille uuden käyttökohteen streamaajien kokoonpanoissa. Videolla Hartung kertoo, miten moni streamaaja siirtyy verrattain nopeasti kahden kokoonpanon käyttöön, jossa toisen tehtävänä on kaapata kuva ja hoitaa varsinainen streamauspuoli. Tämä on kuitenkin verrattain kallista, koska se vaatii esimerkiksi kotelon, virtalähteen ja niin edelleen.

Tästä hän sai idean yrittää liittää Compute Element suoraan toisen kokoonpanon emolevyyn PCI Express -liittimellä, vaikka Intel totesikin, ettei sitä ole suunniteltu liitettäväksi tavalliseen emolevyyn.

Compute Element ei käytä tässä yhteydessä PCI Express -liitäntää kommunikaatioväylänä, vaan vain virransyöttöön. Sellaisenaan asennettuna se lähti käyntiin, mutta aiheutti samalla kahdeksan PCIe-kaistan katoamisen näytönohjaimelta emolevyn luullessa toisenkin x16-kokoisen paikan olevan normaalissa käytössä. Teippaamalla PCI Express -liittimen tunnistuspinnit sekä muut kommunikaatiopinnit Compute Element ei varastanut enää PCIe-kaistoja, mutta sai edelleen tarvittavat 3,3 ja 12 voltin virrat liittimestä. Lisävirtaa sille syötetään 8-pinnisellä EPS-lisävirtaliittimellä.

Tällä konfiguraatiolla sekä päätietokone että Compute Element toimivat toisistaan riippumattomina tietokoneina samassa paketissa, joskin Compute Elementin BIOS-asetusten muuttaminen vaatii molempien järjestelmien virran katkaisun, jotta se lähtee uudelleen käyntiin. Tämän myötä streamaustietokone on siis mahdollista toteuttaa tee-se-itse-hengessä yhdessä kokoonpanossa itse pelitietokoneen kanssa.

This site uses XenWord.
;