Intel julkaisi Innovation-tapahtumassaan Meteor Lake -arkkitehtuurin ja kertoi siihen perustuvien Core Ultra -prosessoreiden julkaisun tapahtuvan 14. joulukuuta. Tapahtuman tarjonta ei kuitenkaan jäänyt missään nimessä Meteor Lakeen, vaan esillä oli muun muassa kuluttajaprosessoreiden roadmappeja ja tulevia prosessoreita.

Meteor Laken perässä seuraa ensi vuonna ensin Arrow Lake ja sitten Lunar Lake. Ensimmäinen, kuten jo ennakkoon tiedettiin, on tulossa sekä kannettaviin että työpöydälle, kun jälkimmäinen on vain mobiilipuolelle tarkoitettu prosessori. Ensi vuonna käynnistyy myös Panther Laken tuotanto, mutta markkinoille se ehtinee vasta 2025 puolella. Panther Lake tulee sekä työpöydälle että mobiiliin ja ennakkotietojen mukaan se tulisi sopimaan samaan kantaan Arrow Laken kanssa, mutta tästä ei ole vielä varmuutta.

Intelin toimitusjohtaja Pat Gelsinger esitteli Innovation-lavalla Arrow Lake -prosessoreiden sirukiekkoja, mutta valitettavasti missään ei eritelty tarkemmin mistä useammasta sirusta rakentuvan osista oli kyse. Arrow Lake tulee polkaisemaan käyntiin Ångström-aikakauden, sillä ainakin osa sen siruista valmistetaan Intelin 20A-prosessilla. Niissä siirrytään käyttämään PowerVia-teknologiaa hyödyntävää transistorien takapuolelle sijoittuvaa virransyöttöä sekä uusia RibbonFET-GAA-transistoreja (Gate-All-Around). Osa Arrow Laken siruista valmistetaan TSMC:n N3-prosessilla.

Arrow Lakea seuraava vähävirtainen Lunar Lake, jota esiteltiin myös livedemossa prototyyppikannettavalla. Ensimmäisessä demossa luotiin Audacity-pluginin avulla tyhjästä kappale imitoiden olemassa olevan artistin tyyliä ja jälkimmäisessä toteutettiin perinteinen Stable Diffusion tekstistä kuvaksi -projekti. Lunar Lake -kannettavien pitäisi ehtiä julki ensi vuoden aikana Intelin kiristäessä julkaisusyklejään aiempien myöhästelyjen paikkaamiseksi. Kysymysmerkiksi jää tällä kertaa kuitenkin millä prosesseilla se tullaan valmistamaan, sillä sen on ollut tarkoitus käyttää osaan siruista Intel 18A -prosessia, joka Intelin itsensä mukaan pääsee edes riskituotantoon vasta ensi vuoden alussa.

Lähteet: Intel @ YouTube, AnandTech, Tom’s Hardware (1), (2)