PCI Express 5.0:n pohjalta kehitetty välimuistikoherentti CXL-väylä lähtee kilpailemaan markkinoista muun muassa NVLink- ja CCIX-väyliä vastaan.

PCI Express on kaikille tuttu tietokoneissa käytettävä väylä, johon voidaan liittää kaikenlaisia lisälaitteita, kuten näytönohjaimia, äänikortteja, erilaisia kiihdyttimiä, verkkopiirejä ja NVMe-SSD-asemia. Vaikka väylää kehitetään aktiivisesti, sen tarjoamat ominaisuudet eivät riitä kaikkiin tehtäviin. PCI Express -väylän puutteita paikkaavien väylien terävintä kärkeä ovat tällä hetkellä esimerkiksi NVLink ja CCIX (Cache Coherent Interconnect for Accelerators).

Intel on esitellyt nyt oman kilpailijansa väylämarkkinoille CXL:n eli Compute Express Linkin muodossa. CXL:n takana olevaan konsortioon kuuluvat Intelin lisäksi tällä hetkellä Alibaba, Cisco, Dell, Facebook, Google, Hewlett Packard Enterprise, Huawei ja Microsoft. Väylä tulee olemaan avoin kaikille konsortioon liittyville jäsenille.

CXL:n perustana toimii tuleva PCI Express 5.0 -standardi ja CXL:n 1.0-versio onkin yhteensopiva PCIe:n kanssa sekä fyysisesti, sähköisesti että protokollansa osalta. Taaksepäin yhteensopivuus helpottaa standardin liikkeelle lähtöä, kun laitteistot voivat samojen liitinten ja väylien läpi tukea sekä CXL:ää että PCI Expressiä. Kilpailijoidensa tavoin CXL on välimuistikoherentti väylä, jonka tarkoitus on tarjota erilaisille kiihdyttimille nopea väylä pienin viivein. Välimuistikoherenttius mahdollistaa laitteiden välisen resurssien jakamisen tehokkaasti.

Intel on kehittänyt CXL-väylää itsenäisesti jo useamman vuoden ennen kuin se perusti konsortion sen taakse. Yhtiön mukaan CXL 1.0 -laitteita voidaan odottaa markkinoille vuonna 2021 datakeskuksiin suunnattujen alustojen mukana. Konsortio kehittää myös täyttä häkää väylän 2.0-versiota, mutta sen aikataulusta ei ole vielä tarkempaa tietoa.

Lähteet: Intel, AnandTech

This site uses XenWord.
;