Low Latency Flash NAND -muistien hyödyt ja haitat ovat tuttua huttua Optanen ja Z-NANDin markkinointidioista: Halpaa ja hitaampaa kuin DRAM mutta selvästi nopeampaa ja kalliimpaa kuin perinteiset NAND Flash -muistit.

Flash-muisti on etenkin NAND-muodossaan käytännössä standardin asemassa nykylaitteiden tallennustilan tarjoajana. Vaikka NAND Flash -muisteja kehitetään jatkuvasti ja piirit ovat siirtyneet esimerkiksi 3D-paketointiin, ei se ole riittänyt vastaamaan markkinoiden kaikkiin tarpeisiin ja sen rinnalle ovat nouseet esimerkiksi Optane- ja Z-NAND-muistit. Sekä Optanen että Z-NANDin erikoisuus standardeihin NAND Flash -muisteihin verrattuna on niiden tarjoama nopeus ja vasteaika.

Nyt markkinoille saadaan kolmas kilpailija, kun Western Digital esitteli oman LLF- eli Low Latency Flash NAND -muistinsa. LLF NAND -muistien solut ovat 1- tai 2-bittisiä ja niiden luvataan leikkaavan vasteajat mikrosekuntiluokkaan.

Kuten kilpailijoidenkin kohdalla, nopeutta ei saada ilmaiseksi vaan WD:n tämän hetkisten arvioiden mukaan LLF NAND tulee olemaan ainakin aluksi peräti 3 kertaa kalliimpaa, kuin TLC-tyyppiset 3D NAND -muistit. Hinta on kuitenkin edelleen halpa esimerkiksi DRAM-muisteihin verrattuna.

Valitettavasti Western Digital ei ole paljastanut toistaiseksi LLF NAND -muisteista tämän tarkempia yksityiskohtia. Dioista kuitenkin selviää, että uudet muistit niputetaan yhtiön BiCS4-sukupolveen, joten muistien valmistuksen pitäisi onnistua välittömästi. Yhtiö ei ole vielä paljastanut milloin se aikoo julkaista ensimmäiset varsinaiset LLF-tuotteet.

Lähde: AnandTech

This site uses XenWord.
;