Flash-muisti on etenkin NAND-muodossaan käytännössä standardin asemassa nykylaitteiden tallennustilan tarjoajana. Vaikka NAND Flash -muisteja kehitetään jatkuvasti ja piirit ovat siirtyneet esimerkiksi 3D-paketointiin, ei se ole riittänyt vastaamaan markkinoiden kaikkiin tarpeisiin ja sen rinnalle ovat nouseet esimerkiksi Optane- ja Z-NAND-muistit. Sekä Optanen että Z-NANDin erikoisuus standardeihin NAND Flash -muisteihin verrattuna on niiden tarjoama nopeus ja vasteaika.
Nyt markkinoille saadaan kolmas kilpailija, kun Western Digital esitteli oman LLF- eli Low Latency Flash NAND -muistinsa. LLF NAND -muistien solut ovat 1- tai 2-bittisiä ja niiden luvataan leikkaavan vasteajat mikrosekuntiluokkaan.
Kuten kilpailijoidenkin kohdalla, nopeutta ei saada ilmaiseksi vaan WD:n tämän hetkisten arvioiden mukaan LLF NAND tulee olemaan ainakin aluksi peräti 3 kertaa kalliimpaa, kuin TLC-tyyppiset 3D NAND -muistit. Hinta on kuitenkin edelleen halpa esimerkiksi DRAM-muisteihin verrattuna.
Valitettavasti Western Digital ei ole paljastanut toistaiseksi LLF NAND -muisteista tämän tarkempia yksityiskohtia. Dioista kuitenkin selviää, että uudet muistit niputetaan yhtiön BiCS4-sukupolveen, joten muistien valmistuksen pitäisi onnistua välittömästi. Yhtiö ei ole vielä paljastanut milloin se aikoo julkaista ensimmäiset varsinaiset LLF-tuotteet.
Lähde: AnandTech
Toivottavasti halpenevat kohtuullisella aikajänteellä. Optane on edelleen varsin arvokasta. Z-nand näyttää olevan Optane hitaampaa ja silti tolkun kallista ja tämän nopeudesta ei ole vielä tietoa, mutta se tiedetään, että on arvokasta tämäkin…
Mutta niinhän uusi tekniikka aina on. Hyvä, jotta ei olla jääty perus ssd nopeuksiin, vaan yritetään vähän enemmän. Mielenkiinnolla odottelen kuinka tämä sijoittuu nopeudessa noihin kahteen aikaisempaan yrittäjään verrattuna.
Flash ja NAND ja Flash NAND ja DRAM ja LLF Flash NAND ja ilman flashia myös. Ei kyllä pysy enää perässä tässä kehityksessä että mitä nämä ovat.
NAND on yksi Flash-muistityyppi ja LLF on yksi NAND-muistityypin varianteista.
Kuvan mukaan kylläkin noin kolme kertaa kalliimpaa. Lähdelinkin kommenteissakin on huomautettu asiasta.
Aivan totta, merkittävästä erosta kuitenkin kyse.
Voi perustua vuoden tai enemmän takaiseen tilanteeseen.
Jotenki en jaksa uskoa käyttöä muissa kuin erikoissovelluksissa.
Nandin hintaki alkaa olla minimissä valmistajien kannalta niin tuskin tuo yleistyy kun valmistajia vain yksi.
Eli voisi päätellä että ovat aika lähellä SLC hintoja mitä oli silloin ssd alkuajoissa mitä myöhemmin poistui kuluttajamarkkinoilta..
Onko näistä nopeammista vasteajoista mitään havaittavaa etua pc-ympäristössä? Ovatko kaikki normaalit high-end kuluttajalevyt riittävän nopeita ettei ne ole missään tilanteessa pullonkaulana (unohtaen synteettiset testit)?
Vasteajat auttavat kun kyseessä on paljon pieniä tiedostoja, sekalaisessa luku- kirjoitusrumbassa. Ison tiedoston ja peräkkäisten tiedostojen lukuun ei juuri pitäisi olla vaikutusta.