Intel valmistelee parhaillaan Cascade Lake-X -arkkitehtuuriin perustuvia HEDT-prosessoreita julkaistavaksi. Huhujen mukaan yhtiö julkaisee prosessorit 7. lokakuuta eli ensi viikon maanantaina.
10. sukupolven prosessoreissa käytettävä Cascade Lake-X perustuu edelleen Skylakeen ja valmistetaan 14 nanometrin prosessilla, mutta siihen on sisällytetty korjauksia useisiin viime vuosien sivukanavahyökkäyksistä. Intel julkaisi aiemmin dian, jonka mukaan uudet HEDT-prosessorit tulisivat tarjoamaan noin kaksinkertaista suorituskykyä hintaan nähden, kun verrokkina on viime edeltävän Skylake-X-arkkitehtuurin Core X -prosessorit. Nyt dialle on saatu myös selitys: rajusti leikatut hinnat. Hintoja on leikattu kautta malliston parhaimmillaan 50 %. Kokosimme alla olevaan taulukkoon prosessoreiden oleellisimmat tiedot hintoineen sekä niiden verrokkien tiedot viime sukupolvesta.
Intelin mukaan prosessorit tukevat nyt DDR4-2933-muisteja, kunhan muistikampoja on maksimissaan yksi per kanava. Turbo Boost Max 3.0 -teknologiaa on päivitetty, joskaan yhtiö ei tarkenna mikä siinä on varsinaisesti uutta; ero saattaa olla vain se, ettei Skylake-X-sukupolvi tukenut ominaisuutta lainkaan. Lisäksi prosessorit tukevat Intelin Deep Learning Boost -teknologiaa eli syväoppimiseen suunnattuja uusia käskyjä. Listattuna on myös tuki yhtiön omalle 2,5 gigabitin verkko-ohjaimelle, mutta koska kyse on erillisestä piiristä, on sen listaaminen alustan ominaisuudeksi erikoista. Alusta tukee myös Wi-Fi 6 -standardia, mutta jälleen kyse on ilmeisesti erillispiirillä toteutettavasta tuesta.
Lähde: AnandTech
Jännä ilmaisu kuvassa tuo, että tukee Wi-Fi 6 ja 2,5 gigabitin verkkokortteja. Äkkiä saa kyllä väärän kuvan asiasta.
Juu niin antaa, lisäsin vielä tarkenteen Wi-Fi 6:n osalta, 2,5 Gbitistä olikin jo maininta.
Onkohan noissa tahnat sisällä vai onko juotettu kiinni?
Oma veikkaus on vahvasti tahnojen puolella.
Huhhuh. Ihan hyvät katteet ollu Intelillä kun hinnat voi pudottaa puoleen. :psmoke:
Tuskin ne näitä edelleenkään tappiolla tulee myymään. Onneksi saatiin AMD takaisin prosessorimarkkinoiden kärkikahinoihin, tämä tekee tosi hyvää kuluttajan vinkkelistä. Jotenkin jää vaan sellanen maku suuhun, että ovatpa kehdanneet Intelillä nyhtää asiakkailtaan aivan järkyttävää ylihintaa tuotteistaan. Suht moraalitonta touhua.
Silti on niitä jotka edelleen tulee pää märkänä ostamaan Shintelliä.
AMD:lle oltiin pettyneitä kun zen2 ei yltänyt 5.0 psykolokiseen rajaan. Eipä yllä shintelkään. 65W TDP 3900 vs Intel 165w. hehhe. Iso talo kaatuu hitaasti mutta vakaasti.
Juuri näin. Tämä on verrattavissa täysin näytönohjain puolelle, missä NVIDIA on hinannut hintoja vielä tuotakin härskimmin.
Toivotaan sinnekkin kilpailua, se tekee aina hyvää niinkuin nyt näkyy.
Vielä kun vähän tuon i9-10920x:än hintaa viilaisivat alas, olisi tässä jopa kilpailija 3900x:lle.
Meinaatko että Intel 165W TDP kilpailee 3900x 105W kanssa? Entäs 3900 12c 65W vs. Shintel 12c 165W? Kyllä se on niin ettei AMD:lle löydy vastusta.
Lisäksi Intelin valmistusprosessi on 3x kalliimpi kuin AMD:n.
TDP HEDT processorissa on yksi ja sama hailee. Nämä menee koneisiin joissa on joka tapauksessa pakko olla järeä PSU koska siinä on HEDT grafiikkakortti joka imee helposti tuplat sen mitä prosessori tarvitsee. Ja jäähdytin tulee olemaan sekin jotain tornimallista.
Heijastuisiko tuo 9700K:n ja 9900K:n hintoihin?
Todennäköisesti ovat juotetut niin ovat edelliset mallit ja lämpö ja virrankulut ovat aika lähellä mitä edellsen sukupolven mallit.
On hieman niukasti tietoja kun eivät kaikki ole saatu julkistaa vielä.
En nyt hehkuttaisi 3900:aa ennen kuin nähdään testituloksia. Tuo 65W:n TDP todennäköisesti rajoittaa kellotaajuuksia aika paljon kun on kaikki ytimet käytössä. Mielestäni tämä Cascade Lake-X:n hintataso vaikuttaa oikein hyvältä.
Itse veikkaan, että ei, vaan todennäköisemmin pian julkaistava Comet Lake tulee myyntiin aiempaa alhaisemmilla hinnoilla.
Eli kuten aikaisemmin jo epäiltiinkin kun Intel lupasi 2x teho/hinta-suhdetta näille tuotteille, niin ei sieltä tainnut juurikaan tehonlisäystä tulla, mutta saatiin sentään mukava hintauudistus + pari corea lisää pakettiin. No, parannus se tämäkin entiseen nähden, eipä Intelillä olisi ollut oikeastaan mitään jakoa tulevana vuonna HEDT-markkinoilla ilman näin reilua hinnanalennusta, sen verran hyviä tuotteita AMD on nyt puskenut markkinoilla parin vuoden ajan ja puskee edelleen.
Ainahan se on nyhtänyt, esim. 9900K prosessorin valmistus maksaa muistaakseni 50€, eli onhan siinäkin 500€ "moraalitonta" nyhtöä. Tosin tunnetaan myös bisneksenä.
Melko turha julkaisu kyllä, samaa rautaa minimaalisilla päivityksillä.
Ei nämä osakeyhtiöt mitään hyvätekeväisyyslaitoksia ole, niiden tehtävä on tehdä voittoa ja niin pitkään kun noita menee kun suklaata Ruotsissa niin ei ole tarvetta katteista tinkiä. AMD:n tulo tähän tehokilpaan on toki satanut kuluttajan laariin ihanasti. Ilman AMD:tä meille myytäisiin edelleen 4/8 core prossuja noin 1-3% sukupolvi parannuksilla. Eli Intel on pakotettu meidän eduksi tähän, ei siellä kuluttajia ajatella vaan rahaa…
Itse veikkaan, että tietoturvakorjaukset saattavat parantaa suorituskykyä, kun käyttiksen ei tarvitse käyttää yhtä raskaita vippaskonsteja hyökkäysten blokkaamiseen.
Mistäs tällaisen olet keksinyt?
Miten se on verrattavissa?
Amd prossu puolella ei ylihinnoittele vaikka inteli näin tekee, mutta näytönohjaimissa Amd hinnoittelee ohjaimet hyvin lähelle samaa kuten Nvidia ja esim. Radeon VII oli jopa kalliimpi kuin kilpailijan Rtx2080.
Joten ei ole täysin verrattavissa.
Prosessoripuolella AMD:n etu on se, että se käyttää suht edullista tuotantotapaa (maltillisen kokoiset chipletit, hyvät saannot). Näytönohjaimissa AMD on usein joutunut käyttämään kalliimpaa tekniikkaa kuin NVidia päästäkseen samaan suorituskykyyn, mikä tietysti vähentää intoa hintakilpailuun.
AMD lähti nostamaan näyttistensä hintoja vasta kun NVIDIA oli jo nostanut hintatasoa merkittävästi.
Navin alkuperäishinnat olivat "syötti", koska tiedettiin että NVIDIA on julkaisemassa omiaan vastaukseksi ja hinnat pitää asettaa kilpailukykyisiksi niitä vastaan
Siis mitä ihmettä, Intel pudottaa hintoja!? :O
AMD:n tulevan Zen2-TR:n vuodoista ilmeisesti kärkimalliksi olisi tulossa 32/64-malli, jossa base 3,6GHz ja boost 4,3GHz. Intelillä tun kärkimallin base 3GHz ja boostit 3,8/4,6/4,8. Boosteille en niin laskisi näille prossuille arvoa, koska näillä prosusilla ajettavat rendaukset yms. rääkkäävät kiviä aina pitkän aikaa kerrallaan joten nuo maksimiboostit ovat pelkkää markkinointihuttua. Jos siis katsotaan oikeasti luvattuja kelloja eli noita base-taajuuksia, niin on tuo edelleen aika karua Intelin suuntaan: 32corea/3,6GHz vs 18corea/3GHz. Saapi nyt nähdä, mutta näyttää siltä ettei AMD tarvitse paljoa tiputtaa omia hintojaan, koska etumatka on sen verran kova. Näin se monopolijyrä taipuu altavastaajaksi ja joutuu alkaa taistelemaan hinnoilla. Kilpailu on jees.
Jos et sattunut muistamaan niin 1080ti –> 2080ti hinta lähes tuplaantui.
Mun mielestä täysin kilpailun puutteen takia, joten edelleen sille saralle odotan kilpailua.
Eivätkös Intelin vehkeet tiputa kellotaajuudet perustaajuudelle lähinnä jollain AVX-512-kuormalla, jota Ryzen ei edes pysty ajamaan.
Oleellistahan ei ole pelkkä ytimien määrä, vaan se, että millä hinnalla niitä myydään. Nyt tulee 14-ytiminen aika samoihin hintoihin kuin 16-ytiminen vanhan sukupolven Threadripper, ja uskon Intelin suorituskyvyn olevan selvästi parempi monilla kuormilla. Mielenkiintoiseksi asian tekee uuden Threadripper-sukupolven julkaisu, eli nähtäväksi jää, että mille tasolle niiden hinnat asetetaan.
Kyllä ne Intelin taajuudet tippuu siinä missä AMD:nkin. Suhteessa usein vieläpä merkittävästi enemmän, koska Intelillä tällä hetkellä energiatehottomampi valmistusprosessi. Olihan se täälläkin IO-techin testissä missä tuo 9900K:n kellot tippui 4GHz tuntumaan raskaalla pitkäaikaisella kuormalla. Prosentuaalisesti tuo on erittäin iso tiputus siitä markkinoidusta 5GHz piikkivauhdista. Se että näillä HEDT-prossuilla on tarkoitus ajaa mm. pitkään kestäviä rendauskuormia, niin itse en katsoisi kuin luvattuja kelloja. Uusi Zen2 on IPC:ssä itse asiassa nopeampi kuin Intel, joten jos käytännön kellot ovat samat, niin AMD vie. AVX-512-kuorma on Intelin etu, mutta valitettavan pieni nyt kun AVX-256 tuli Zen2:een.
Vois kai tässä harkita päivittävän 7920xää jos samaan kantaan menee…
Tuskainen on Intelin tie näillä hinnoilla? Ainoa järkevältä vaikuttava on i9 10900X joka vois olla ihan asiallinen pelikoneeseen ja täytyy se yksi Intel masiina olla aina kuten AMD konekkin. Mielenkiinnolla odottelen testejä näiden osalta;)
Kyllä se AMD teki aivan samaa kun Athlon 64 oli kingi.
Mikäs fake news tämä on?
Melko korkeat TDP:t näissä. Aikoinaan kadutti Intelin 3930k HEDT prosessorin osto, kun TDP oli 130 W ja nyt menevät jo 165W 🙂
Nuo onkin hankalampi jäähdyttää niin, että kokoonpano pysyy hiljaisena. Varsinkin, jos haluaa ylikellotella sinne 5GHz maastoon.
Väkisinkin joutuisi laittamaan vielä custom loopin tuohon ja kokoonpanolle alkaa kertymään melkoisesti hintaa.
Taitaa olla prosessorin jäähdytys tässä aika lailla viimeinen ”vaikea asia” kun samassa kokoonpanossa GPU:n tuulettimet huutaa kolme kertaa kovempaa. CPU:lle kun lyöt perustornijäähdyttimen yhdellä 120mm tuulettimella niin se on siinä.
Eikös keväällä ole määrä tulla uudet työpöytäprossut, joidenka lippulaivassa myös 10c/20t. Ne tulevat enemmänkin olemaan peliprossuja kuten 9900k.
Nämä X prossut ovat mielestäni hieman outoja, kun eivät varmaankaan ole suoraan tarkoitettu kilpailemaan Ryzeneiden kanssa vaan Threadrippereiden kanssa. Seuraavien Threadrippereiden kanssa vaan taitaa käydä niin, että Intelillä pyyhitään lattiaa ainakin ytimien lukumäärässä.
Intel tulee silti pysymään vielä pelikoneiden parhaimmistona, vaikka AMD tulee vain vähän perässä.
Kyllähän nää nyt suoraan kilpailee suoraan 3900X:ää ja 3950X:ää vastaan, tarjoten enemmän muisti- ja pcie-väyliä olematta aivan hirveästi kalliimpia.
Ryzen ei tue AVX-512-käskyjä.
Ymmärtääkseni se silti ne ajaa saamatta kuitenkaan nopeushyötyä? Sama kuin zen/zen+ ja avx-256 siis
Ei, vaan AVX-512:tä tukevissa ohjelmissa on eri koodipolku prosessoreille, joissa ei AVX-512-tukea ole.
Unohdit paljon kalliimmat emot. AMD:t menevät vaikka reilun satasen emoon kun taas Intelin puolella emokauppias ei sano edes päivää sillä hinnalla
Miten tämä liittyy tähän jota kommentoin?
2080Ti ohjaimella ei ole kilpailijaa Amd.lta mutta intelin prossuja vastaan löytyy kyllä kilpaileva prossua jopa halvemmalla.
Näytö ohjaimissa Amd tulee hyvin lähellä,toisin kuin prossu puolella.
Ja Kysehän oli tästä väittämästä eikä mistään muusta.
"verrattavissa täysin näytönohjain puolelle, missä NVIDIA on hinannut hintoja vielä tuotakin härskimmin"
Ei ollu myöskään 1080ti:n aikana minkäänlaista kilpailua huipulla mutta hinta oli silti noin 800€, eli sama kuin edellisillä x80ti malleilla. Myös tehon nousu oli samaa luokkaa 1080ti – 2080ti.
Hintaa vaan pomppas sinne 1400€…
Eikös amd:llä ole kalliimmat emolevyt jos katsotaan x399, x570 vs intelin x299 ja z390.
Muutenhan nuo kuluttajaprossujen emolevyt ovat samaa hintaluokkaa.
Edelleenkään tilanne ei ole vastaava kuin Intelillä/Amd.lla prossu puolella.
Huom.on muitakin ohjaimia kuin se hinnaston kallein malli.
Tässähän väitettiin 3900X ja 3950X kilpailevan näiden kanssa, joten AMD:lla on taatusti halvemmat emot kun noita Threadripper emoja ei tarvita
Ei nuo Intelin nykyiset TDP:t pidä paikkaansa kuin kelloja throttlaten tai vajaalla kuormalla.
Jos emolevy jahtaa Intelin mainostamia boosti-kelloja (ja jäähdytys pystyy pitämään lämmöt kurissa) niin täysin rasitettu 9900K syö 200W.
AMD:n uudet emot ovat niin kalliita, että mitään oleellista vaikutusta muutaman kympin erolla emon hinnassa ei ole, jos näin kallista järjestelmää on kasaamassa. Segmentointi on kyllä eri, kuluttaja VS HEDT, mutta hinnoittelu ja odotettavasti suorituskykykin on samansuuntainen. AMD on toki mahdollista kasata halvalla emolla mutta enthusiast romppeet maksavat sielläkin. Kokonaisuutena AMD 3900x tulee jonkun verran halvemmaksi mitä halvin Cascade Lake X, koska eurohinta lienee hieman kovempi mitä esitetty taalahinta.
Paitsi että AMD:lla ne väylät on PCIe4-väyliä, jotka ovat tuplasti nopeampia kuin Intelin PCIe3-väylät.
EPYC-vertailuissa näyttäisi menevän vähän niin että halvemmalla hinnalla saa sen verran coreja enemmän, että EPYC pääsee tasoihin myös niissä kaikkein Intel-suosiollisimmissa AVX-512-testeissä. Muissa kuormissa sitten AMD vie aika lailla.
Ei niille tällä hetkellä ole juuri käyttöä. Lähinnä saa joitakin SSD-asemia kiinni, mutta yhtä hyvin voisi kytkeä enemmän M.2 PCIe3 -väyläisiä SSD-asemia, kun kerran Intelin HEDT-alustassa niitä väyliä piisaa. Sinänsä olisi kyllä mielenkiintoista kuulla, että millainen on käyttötapaus, jossa työasemakäytössä olevan HEDT-alustan väylille on kunnolla käyttöä.
Vaikka joku laskenta-asema tms. jossa pari näyttistä tai niihin perustuvaa laskentakorttia. Voit ajaa niitä PCIe4 x 8 -tilassa ja nopeus on sama kuin PCIe3 x 16 -väylää käytettäessä. Tosin kortinkin pitää tukea PCIe4:ää.
Siis onhan nuo PCIe4:t yhteensopivia PCIe3:n kanssa. Samoin jatkossa onhan se näppärä kun se ennen neljä väylää vienyt M.2 viekin vain kaksi tai tulevia näytönohjaimia saa pultattua useamman kiinni kun se uusi x8 vastaa vanhaa x16:sta. Mutta tämä niin kuin sellaisena "mun isi on vahvempi ku sun isi"-väittelynä. Samaa mieltä siitä että saa käyttää jo melkoisesti mielikuvitusta että noi väylät saisi millään lailla pullonkaulaksi nykyään.
Amd vs Intel jutuille löytyy oma ketjunsa, jossa näitä AMD:hen liittyviä vertailuja voi jatkaa…
Tosiaan bisnekseen kuuluu tehdä tulosta ja kattaa kaikki liiketoiminnasta aiheutuneet kulut. Puolijohdelabrat, tuotekehitys, ja ne pikkujoulut kaljalippuineen, yms. edustuskulut täytyy rahoittaa jollain, vaikka velkarahalla, mutta jossain vaiheessa ne on tuloksesta maksettava tai viikamies käy leikkaamassa pään irti ja heittää montun pohjalle. Se, että millä strategialla tai millä summilla edellä mainittuja maksattaa asiakkailla (mihin hintaan tuotetteita kehdataan vielä myydä) on sitten toinen juttu.
Ihan hyvä, että tulee Inteliltä edes jotain pellolle, vaikka vähän pienemmällä hintalapulla.
PCIe3-laitteet haukkaavat PCIe4-systeemistä tuplaten linjoja vs. jos halutaan päästä samaan suorituskykyyn (max. 15.75 GB/s) mitä vastaavalla PCIe4-kortilla. Nyt kun emon PCIe4-väylään liitettävien, sitä tukevien vehkeiden kirjo on vielä toistaiseksi suppea, niin linjojen määrä lienee useimmiten oleellisempaa, kuin Gen 4.
Käsittääkseni tuo Intelin turbo boost 3.0 on samantapainen kuin amd:llä eli kellotetaan sota parasta ydintä enemmän kuin muita. Taisi olla maininta Anandtechin sivuilla…
Mahtava uutinen, näitä odotellessa !
X299 -emolevyn päivittäminen Cascade Lake X:ään vie tuen Kaby Lake X 2 muistikanavan versioilta (i7-7740X ja i5-7640x).
Intel Releases Advisory: Update X299 for Cascade-X, and Lose Kaby-X Support
Eli, jos käyttäjällä on vaikka i7-7740X pitää ensin päivittää prosessorin kanssa uusi BIOS, sitten vaihtaa tilalle uusi prosessori vaikka i9-10940X ja toivoa, että BIOS-päivitys onnistui.
Vai mitäköhän käytännössa tapahtuisi, jos päivittämisessä menisi jokin pieleen eikä uusi prosessori jostakin syystä toimisikaan?
Venäläiset ovat päässeet testaamaan 10980XE:tä.
Voittaa useimmissa esteissä Ryzen9 3900x:n ja Core i9-7700K:n.
Pelitesteissä aika heikko, mutta tämä ei mikään yllätys ollutkaan.
Intel Core i9-10980XE Benchmarked, The Most Powerful Processor with a Three Figure Price
Vähän aikaa oli jopa ostoharkinnassa, mutta taitaa olla parasta odotella 3000-sarjan Threadrippereitä.
Olisi aika huolestuttavaa jos 18-ytiminen 10980XE HEDT-prosessori ei olisi nopeampi kuin Intelin 8 tai AMD:n 12-ytiminen kuluttajamalli prossua enemmän mittaavissa testeissä.
UL Benchmarks ehtikin jo kommentoida kun Firestrike-tuloksia vuoti, että edes sen Extreme-versiota ei ole suunniteltu yli 8-ytimisille prosessoreille ja pitäisi käyttää Time Spy Extremeä ennemmin
Mitä nyt itse noi testikuvia katselin, niin surkea tuloshan tuo oli 10980XE:ltä. Kirjoittavat itsekin: Armed with 18 cores, the i9-10980XE is ahead of the 12-core Ryzen 9 3900X in rendering and simulation tests, although not by much (for a chip that has 50% more cores). Erot näyttivät olevan isoimmillaan jotain 20% luokkaa ja ehdottivat syyksi Intelin nelikanavaista muistilinkkiä. Ymmärtääkseni Threadripperissä niitä kanavia on kuitenkin enemmän kuin nyt testatussa kuluttajasarjan Ryzen-kivessä. Toisin sanoen taas sellainen omena-päärynä-vertailu.