Intelin uudet 3D XPoint -muisteihin perustuvat Optane Memory -moduulit on tarkoitettu välimuisteiksi etenkin perinteisellä kiintolevyllä varustettuihin tietokoneisiin.

Intelin yhdessä Micronin kanssa kehittämä 3D XPoint -muistiteknologia esiteltiin alun perin jo heinäkuussa 2015. 3D XPoint on luotu täyttämään NAND- ja DRAM-muistien väliin jäävää ammottavaa aukkoa tarjoamalla moninkertaista nopeutta ja samankaltaisia kapasiteetteja NAND-muistien kanssa ollen kuitenkin samalla selvästi DRAM-muisteja edullisempia.

Viime viikolla pitkään jatkunut odotus uuteen muistityyppiin perustuvista SSD-asemista päättyi, kun Intel julkaisi ensimmäisen yrityskäyttöön suunnatun Optane SSD DC P4800X -sarjan PCI Express -väyläisen SSD-mallin. Nyt yhtiö on julkistanut myös ensimmäiset kuluttajapuolen 3D XPoint -tuotteet eli Optane Memory -moduulit.

Kuluttajapuolelle suunnatut Optane Memory -moduulit tulevat aluksi saataville 16 ja 32 gigatavuisina malleina. Ne asennetaan M.2-liitäntään ja hyödyntävät NVMe-protokollaa sekä PCI Express x2 -väylää. Kuten Memory-nimestä voi päätellä, niitä ei ole tarkoitettu NAND-pohjaisten SSD-asemien korvikkeiksi, vaan kiihdyttämän tietokoneen toimintaa välimuistina useiten kiintolevyltä haetulle datalle. Varsinaiset Optane-SSD-asemat saadaan kuluttajamarkkinoille vasta myöhemmin.

Intel käyttää Optane Memory -moduuleissa samoja 20 nanometrin prosessilla valmistettuja 128 gigabitin 3D XPoint -muisteja kuin yrittäjäpuolen SSD-asemissaan. 16 Gt:n mallille Intel lupaa lukunopeudeksi maksimissaan 900 Mt/s ja kirjoitusnopeudeksi 145 Mt/s. Satunnaisluku- ja -kirjoitusnopeudeksi kerrotaan 190 000 ja 35 000 IOPSia ja kirjoitus- ja lukulatensseiksi 18 ja 7 µs. 32 Gt:n mallin vastaavat luvut ovat 1350 ja 290 Mt/s, 240 000 ja 65 000 IOPSia sekä 30 ja 9 µs. Kummallekin mallille luvataan kestävyyden saralla 182,5 teratavun kirjoitusmäärät ja takuuta viiden vuoden edestä.

Linus Tech Tipsin suorituskykymittaukset

Intelin mukaan Optane Memory -moduuli voi parhaimmillaan puolittaa järjestelmän käynnistymisajan, jonka lisäksi se parantaisi parhaimmillaan yleistä suorituskykyä 28 % ja tallennustilan nopeutta 14 kertaiseksi. Valitettavasti yhtiö unohti mainita käytetyn testikokoonpanon, mutta oletettavasti se on sama kuin Linus Tech Tipsin videolla. Tämä tarkoittaa lukujen näyttävän paljonko Optane Memory nopeuttaisi kiintolevyllä varustettua 7. sukupolven Core i7 -kokoonpanoa. SSD-asemalla varustetuissa kokoonpanoissa Optane Memory -moduulin toimiminen välimuistina todennäköisesti nopeuttaa suorituskykyä edelleen, mutta tarkkoja lukuja sen suhteen saadaan vasta kun Optane Memory -moduulit saadaan kolmansien osapuolien kattaviin testeihin.

Optane Memory -moduulit vaativat toimiakseen Intelin 7. sukupolven Core-prosessorin (Kaby Lake) ja 200-sarjan piirisarjalla varustetun emolevyn. Intel on julkaissut sivuillaan myös listan virallisesti Optane Memory -moduuleita tukevista emolevyistä. Nyt julkistetut 16 ja 32 Gt:n mallit tulevat saataville 24. huhtikuuta, mutta ne ovat jo nyt ennakkotilattavissa 44 ja 77 dollarin verottomin suositushinnoin.

This site uses XenWord.
;