USB-C-kaapeleissa kulkee tällä hetkellä dataa parhaimmillaan 40 Gbps:n vauhdilla. Samaa liitäntää ja kaapelia käyttää USB:n lisäksi Thunderbolt ja mikäli se Intelistä on kiinni, kulkee samassa kaapelissa pian dataa 80 Gbps:n vauhdilla.

Intelin Client Computing Groupin johtaja Gregory Bryant twiittasi eilen yhtiön Israelin yksiköstä neljä kuvaa sisältäneen twiitin. Twiitti poistettiin kuitenkin nopeasti ja korvattiin muutoin identtisellä twiitillä, mutta kuvia oli yksi vähemmän. AnandTech ehti kuitenkin napata talteen myös poistetun kuvan.

AnandTechin Ian Cutressin talteen nappaaman kuvan mukaan tällä hetkellä on kehitteillä 80 Gbps:n ”USB 80G” PHY-teknologia. Tuplanopeutta ollaan hakemassa siirtymällä NRZ-enkoodauksesta (Non-Return-to-Zero) sovellettuun PAM-3-enkoodaukseen. Nimenomaan PHY-puoleen keskittyvät testisirut ovat kuvan mukaan jo toiminnassa laboratorioissa ja tulokset ovat olleet lupaavia.

Vaikka puhe on USB:sta, kyse lienee Intelin kohdalla tulevasta Thunderbolt 5 -teknologiasta, sillä Bryantin reissu Israeliin keskittyy nimenomaan Thunderbolt-teknologioihin. Kuvan mukaan USB 80G pyritään pitämään yhteensopivana nykyisen USB-C-ekosysteemin kanssa, eli vihdoin käytännössä standardiksi muodostunut liitin jatkaa eloaan vielä hamaan tulevaisuuteen. Todennäköisimmin USB 80G ja oletettu Thunderbolt 5 tulevat kuitenkin vaatimaan omat sertifioidut kaapelinsa, samaan tapaan kuin nykyiset 100 tai yli watteja kestävät kaapelit on merkitty erikseen.

Lähde: AnandTech