Fudzilla-sivusto uutisoi aiemmin tällä viikolla, että sopimus AMD:n grafiikkatekniikan lisensoimisesta Intelille olisi tehty. Intelin virallisen lausunnon mukaan huhut sopimuksesta eivät pidä paikkaansa.

Fudzilla-sivuston vetäjä Fuad ”Fudo” Abazovic, julkaisi yllättäen maanantaina uutisen, jonka mukaan Intel ja AMD olisivat solmineet lisenssisopimuksen: Done deal. Uutisen mukaan Intel maksaisi AMD:lle yrityksen grafiikkapatenttien ja/tai IP-grafiikkalohkon käyttämisestä prosessoreissaan.

Uutinen juontaa juurensa HardOCP-sivuston vetäjän Kyle Bennettin alunperin joulukuussa 2016 julkaisemaan uutiseen sopimuksesta. Fudzillan tuore tällä viikolla julkaistu uutinen sisältää samoja virheellisiä olettamuksia, joita käsiteltiin ja selvennettiin io-techin helmikuussa julkaisemassa näkökulmassa: Mistä Intelin ja AMD:n huhutussa yhteistyössä on kyse?

Koska kyseessä on markkinoiden kannalta varsin merkittävä huhu, Intel on ottanut asiaan ytimekkäästi kantaa ja todennut kaikkien huhujen olevan valettta:

In a statement sent to Tech Trader Daily by an Intel spokesperson, the company said ”The recent rumors that Intel has licensed AMD’s graphics technology are untrue.”

Intelin lausunnon voi tulkita vain yhdellä tavalla, yritysten välistä lisensointisopimusta ei ole ainakaan vielä ole syntynyt.

AMD:n osakekurssi nousi huhun seurauksena keskiviikkona 12 %, mutta Intelin lausunnon jälkeen kurssi laski samalle tasolle.

Fudzilla on julkaissut päivityksen alkuperäiseen uutiseensa, jossa se edelleen väittää, että lisensointisopimus olisi tehty jokin aika sitten ja toteaa, että Intel todennäköisesti kiistää sopimuksen olemassaolon loppuun asti.

HardOCP:n ja Fudzillan mukaan AMD:n grafiikkatekniikalla varustettu Intelin prosessori julkaistaisiin ennen tämän vuoden loppua, joten Bennettin ja Abazovicin väitteille ja niiden todenperäisyydelle tullaan saamaan jonkinlainen varmistus.

AMD on julkaisemassa markkinoille tämän vuoden lopulla Raven Ridge -koodinimelliset APU-piirit, joissa on yhdistetty Zen-prosessoriytimiä ja Vega-grafiikka-arkkitehtuuri samalle piisirulle. Kuluttajamarkkinoilla AMD:n grafiikkaominaisuuksilla varustettu Intelin prosessori kilpailisi suoraan AMD:n omien tuotteiden kanssa.

Kuten jo helmikuussa io-techissä totesimme, mahdollisen lisensointisopimuksen taustalla voisi olla yhteinen asiakas Apple, joka on jo pitkään käyttänyt Intelin prosessoreita ja suorituskykyisimmissä tietokoneissaan ja kannettavissa AMD:n grafiikkapiirejä.

Lähteet: Barron’s, Fudzilla

This site uses XenWord.
;