AMD:n kuluttajamarkkinoille ja pelikäyttöön suunnattua uutta Radeon RX Vega -lippulaivanäytönohjainta on odotettu kuin kuuta nousevaa. Nyt näyttää siltä, että näytönohjain ei tule myyntiin vielä kesäkuussa.

AMD esitteli tiistaina analyytikoille ja sijoittajille suunnatussa 2017 Financial Analyst Day -tapahtumassa Radeon Vega Frontier Edition -näytönohjaimen, joka saapuu myyntiin myöhään kesäkuussa. Samalla yritys lunastaa aiemmin antamansa lupauksen, jonka mukaan Vega saapuu myyntiin tämän vuoden toisella neljänneksellä eli huhti-kesäkuussa. Yritys ei ole missään vaiheessa viitannut suoraan pelikäyttöön tarkoitettuun Radeon RX Vega -näytönohjaimeen, vaan Vegaan yleisellä tasolla.

Radeon Vega Frontier Edition on tarkoitettu ensisijaisesti ammattilaisille kehitys- ja testialustaksi ja vaikka sen hintaa ei ole vielä kerrottu, se tulee olemaan merkittävästi korkeampi kuin tavallisille kuluttajille ja pelikäyttöön suunnatun Radeon RX Vegan hintalappu.

Radeon Technology Groupin johtaja Raja Koduri kertoi eilen järjestetyssä Redditin AMA-kyselyssä lisää tietoja Radeon Vega Frontier Editionista ja paljasti myös, että Radeon RX Vega tullaan esittelemään parin viikon kuluttua Taiwanissa järjestettävien Computex-messujen yhteydessä.

”We’ll be showing Radeon RX Vega off at Computex, but it won’t be on store shelves that week.”

Kodurin mukaan myyntiin Radeon RX Vega ei kuitenkaan ole tulossa samalla viikolla ja kaikki viittaa siihen, että myynti tuskin alkaa edes kesäkuun aikana. AMD ei ole esimerkiksi vielä järjestänyt medialle tilaisuutta, jossa kerrottaisiin näytönohjaimen ominaisuuksista ja suorituskyvystä salassapitovelvollisuuden alaisena.

Io-tech näki Vegan ensimmäisen kerran tositoimissa joulukuussa, jolloin uunituoreen prototyypin kerrottiin olevan Vulkan-rajapinnan vauhdittamassa Doomissa hieman suorituskykyisempi kuin GeForce GTX 1080. NVIDIA nosti kuitenkin kevään aikana rimaa korkeammalle julkaisemalla noin 30 % suorituskykyisemmän GeForce GTX 1080 Ti:n ja samalla AMD:n mahdollisuudet haastaa NVIDIA suorituskykyisimmän näytönohjaimen tittelistä heikkenivät olennaisesti.

Jos oletetaan, että Radeon RX Vegan suorituskyky on jossain GeForce GTX 1080:n ja 1080 Ti:n välimaastossa, käytännössä ainoa keino, jolla Radeon RX Vega pystyisi tosissaan haastamaan ne, olisi erittäin aggressiivinen hinnoittelu.

Valitettavasti Vegan käyttämä HBM-muistitekniikka ei ole toistaiseksi erityisen halpaa ja yksinkertaista valmistaa ja huhujen mukaan myöskään saatavuus ei olisi erinomaisella tasolla. Näistä lähtökohdista hintakilpailu NVIDIAn kanssa muutenkin myyntivolyymiltaan pienimmillä high-end-markkinoilla ei kuulosta kovinkaan rahakkaalta vaihtoehdolta. Loppujen lopuksi yritystoiminnassa ja kvartaalitaloudessa merkittävintä on se, että liikevaihtoa ja liikevoittoa kertyisi mahdollisimman paljon.

AMD tarvitsee kipeästi rahaa ja Radeon Vega Frontier Edition on hyvä strategia rahastaa markkinoita sen sijaan, että oletettavasti hyvin rajallinen määrä Radeon RX Vega -näytönohjaimia myytäisiin heti kättelyssä mahdollisimman halvalla pelaajille NVIDIAn kampittamiseksi.

Frontier Edionia voi verrata NVIDIAn Titan-tuoteperheeseen, joka lanseerataan aina kalliimmalla hinnalla innokkaimpien kuluttajien ja ammattilaisten ostettavaksi ennen pelikäyttöön suunnattua edullisempaa GeForce-näytönohjainta.

——

Kodurin AMA-sessiossa mainittiin myös muutamia uusia yksityiskohtia Radeon Vega Frontier Editionista ja Radeon RX Vegasta, joita ei kerrottu 2017 Financial Analyst Day -tapahtumassa:

”Consumer RX will be much better optimized for all the top gaming titles and flavors of RX Vega will actually be faster than Frontier version!”

Radeon RX Vega tulee olemaan suorituskykyisempi kuin Radeon Vega Frontier Edition, joka johtuu todennäköisesti siitä, että käytössä on 16 gigatavun sijaan oletettavasti 8 gigatavua korkeammalla kellotaajuudella toimivaa HBM2-muistia.

”We decided to put two 8 pin connectors in the production boards to give our Frontier users extra headroom”

Frontier Editionissa ja oletettavasti myös Radeon RX Vegassa tulee olemaan kaksi 8-pinnistä PCI Express -lisävirtaliitintä.

”There will be a slight difference in clock speeds, and therefore performance as well.”

Radeon Vega Frontier Editionin kullanvärinen nestejäähdytetty versio toimii korkeammilla kellotaajuuksilla, kuin sinisen värinen ilmajäähdytetty versio.

”Frontier edition employs 2 stacks of HBM2”

Vega-grafiikkapiirin vierestä löytyy kaksi HBM2-muistipinoa, kun edellisen sukupolven Fiji-grafiikkapiirin kanssa käytössä oli neljä HBM-muistipinoa. Tämän takia Vegassa on 2048-bittinen muistiväylä ja Frontier Editionissa alhaisempi muistiväylän kaistanleveys (480 Gt/s), kuin 4096-bittisellä muistiväylällä varustetussa Fijissä (512 Gt/s).

This site uses XenWord.
;