Intelin uusi Core i9-7980XE on ensimmäinen tehokäyttäjille suunnattu 18-ytiminen prosessori markkinoilla.

Intel julkaisi eilen 8. sukupolven Core-prosessorit työpöytäkäyttöön. Coffee Lake -koodinimelliset prosessorit veivät odotetusti suurimman tilan otsikoista, vaikka samaan aikaan markkinoille saatiin kesällä alun perin esitelty Core i9-7980XE.

Core i9-7980XE on Skylake-X-arkkitehtuurin HCC-siruun (High Core Count) perustuva 18-ytiminen työpöytäprosessori ja Intelin tämän hetkinen lippulaivamalli tehokäyttäjille. Suuri ydinmäärä on kuitenkin pakottanut yhtiön tekemään kompromisseja tehonkulutuksen vuoksi ja esimerkiksi prosessorin peruskellotaajuus on verrattain matala 2,6 GHz. Vain osaa ytimistä käyttävät 4,2 GHz:n Boost 2.0- ja 4,4 GHz:n Boost 3.0 -kellotaajuudet ovat sen sijaan verrattavissa vähempiytimisiin malleihin.

Uusi prosessori on ehditty jo saamaan muutamien suurten verkkosivujen testiin ja loimme io-techin toimituksessa pikaisen katsauksen muutaman sivuston tuloksiin. Tulokset ovat pääosin odotusten mukaisia: kyseessä on epäilemättä markkinoiden nopein prosessori, mutta maailmasta löytyy myös useita sovelluksia, joissa sen suorituskyky jää selvästi jälkeen edullisemmista vaihtoehdoista, eikä se yleensä vastaa hyvissäkään tapauksissa edullisempien mallien suorituskyky per euro -suhdetta. Core i9-7980XE:stä löytyy myös ylikellotusvaraa, mutta kuten testit ovat osoittaneet, sen tehonkulutus kasvaa suorastaan absurdeihin lukemiin hyvin nopeasti.

Pelikäyttöön prosessoria on turha edes ajatella, sillä parhaissakin tapauksissa se on käytännössä vain yhtä nopea kuin edullisempi, 16-ytiminen i9-7960X ja monessa kohtaa selvästi edullisemmat prosessorit kirivät selvästi ohi.

Tällä hetkellä kattavin testikokonaisuus löytyy AnandTechiltä huolimatta siitä, että sivusto on keskittynyt vain työasemakäyttöön arvostelunsa ensimmäisessä osassa. Tulokset ovat linjassa muiden sivustojen prosessoritestien kanssa, mutta laajemmalla testiotannalla joukkoon on saatu sopimaan myös erittäin erikoisia tuloksia.

Esimerkiksi SPECwpc v2.1 -testikokonaisuuden CalculiX-testissä Core i9-7980XE peittoaa kilpailijansa selvin eroin. Lähimmäs pääsee Ryzen Threadripper 1950X, jonka i9-7980XE voittaa reilun 40 %:n erolla. Viime sukupolven Core i7-6950X:n se peittoaa noin 66 %:n ja Core i7-7700K:n liki 457 %:n erolla. Toisaalta samaan testikokonaisuuteen kuuluva Poisson-testi on rumaa katseltavaa: Core i7-7700K peittoaa i9-7980XE:n 44 %:n erolla, Threadripper 1920X 249 %:n erolla ja i7-6950X peräti 348 %:n erolla. Testi on tosin muutoinkin erikoinen, sillä TR 1950X häviää siinä selvästi TR 1920X:lle.

Parhaat johtopäätökset prosessorin suorituskyvystä saa kuitenkin lukemalla testit itse, joten suosittelemme kaikkia tutustumaan alta löytyviin artikkeleihin.

AnandTech, PCGamer, ExtremeTech, HotHardwareTweakTown

This site uses XenWord.
;