On mahdollista, että ainakin osa nykyisistä coolereista on sovitettavissa uudelle kannalle uusilla kiinnikkeillä, mutta se jää coolerivalmistajien harteille.

Intel tulee julkaisemaan 12. sukupolven Core -prosessorit vielä kuluvan vuoden aikana. Alder Lake -koodinimelliset prosessorit ovat yhtiön ensimmäiset järeät ns. hybridiprosessorit, joissa käytetään sekä suorituskykyisiä Golden Cove- että energiatehokkaita Gracemont-ytimiä.

Igor’s Lab on saanut nyt haltuunsa diagrammeja Intelin tulevien prosessoreiden kannasta ja siihen sopivista coolereista. Pitkään jatkuneelle LGA 115x/1200-yhteensopivuudelle päästään heittämään nyt hyvästit, joskin on mahdollista, että nykyinen cooleritarjonta saataisiin uusilla kiinnikkeillä yhteensopivaksi.

Alder Lake -prosessoreiden LGA 1700- eli Socket V0 on selvästi matalampi, kuin nykyisten LGA-kantojen. Siinä missä LGA 1200- eli Socket H5 -kannalle asennetun prosessorin Z-korkeus on yhteensä noin 8,2 mm, yltää LGA 1700:lla prosessorin laki vain noin 7,5 millimetriin. Tämän lisäksi prosessoricoolerin kiinnitysreiät ovat nyt hieman aiempaa kauempana prosessorin keskipisteestä. Oma vaikutuksensa saattaa olla myös prosessorin muodolla, joka muuttuu neliöstä kahdelta sivultaan pidemmäksi suorakulmioksi. Artikkelissa mainitaan myös LGA 1800, mutta ainakaan allekirjoittaneelle ei ole selvinnyt, mihin käyttöön kyseinen kanta olisi tulossa.

Igor’s Labin mukaan Intelin vanha tuttu referenssicooleri tulee pysymään ainakin ulkoisesti suurin piirtein ennallaan, vaikka se luonnollisesti onkin sovitettu uusille kiinnikkeille. Toisissa kaavioissa puolestaan näkyy, että Intel on varautunut myös uusiin sen peltieriin perustuvaa Cryo Cooling -teknologiaa hyödyntäviin coolereihin.

Lähde: Igor’s Lab

This site uses XenWord.
;