Intel valmistelee parhaillaan ensimmäisiä kuluttajapuolelle suunnattuja useasta pienestä sirusta rakentuvia prosessoreitaan. Meteor Lake -koodinimellisten prosessoreiden pitäisi saapua markkinoille vielä tämän vuoden aikana.

Intelin omat Linux-päivitykset paljastivat hiljattain, että Meteor Lake -prosessorit tukisivat ADM/L4-välimuistia. Ennen kuin kukaan ehtii kuitenkaan innostumaan potentiaalisesta suorituskykyparannuksesta integroituihin grafiikkaohjaimiin, mainitsi yhtiön edustaja päivityksen yhteydessä, että vain prosessorisiruilla on pääsy Meteor Laken LLC:lle (Last Level Cache) eli viimeiselle välimuististasolle.

Meteor Lake -prosessorissa tiedettiin jo entuudestaan olevan periaatteessa viisi sirua: GPU-siru, SoC-siru, IO Extender -siru ja prosessorisiru, sekä alustasiru, jolle ne Foveros-paketoidaan. Nyt esiin on kaivettu Intelin patentti, joka näyttää alustasirun täysin uudessa valossa. Patentin mukaan pohjasiru voi nimittäin olla passiivisen interposerin sijasta ADM-siru, minkä tiedetään nyt Linux-päivitysten myötä viittaavan L4-välimuistiin.

Lähteet: TechPowerUp (1), (2)