Asus on esitellyt tänään viime viikkoina uutisissa liikkuneen ROG Ally -käsikonsolinsa. 608 grammaa painava konsoli on varustettu 7-tuumaisella näytöllä sekä Xbox-henkisillä kontrolleilla – kahdella ohjaustatilla, ristikko-ohjaimella, neljällä toimintonäppäimellä, takapuolen makropainikkeilla sekä neljällä olkapainikkeella. Asus kertoo tehneensä satoja prototyyppejä määrittäessään Allyn muotoilua ja materiaaleja.
Gorilla Glass Victus -lasilla suojattu 7-tuumainen LCD-IPS-kosketusnäyttö on tarkkuudeltaan 1920 x 1080 pikseliä ja käyttää 120 hertsin virkistystaajuutta FreeSync Premium -tuella. Näytön kontrastisuhteeksi kerrotaan 1000:1 ja maksimikirkkaudeksi 500 nitiä. Audiovisuaalisen kokemuksen täydentää stereokaiuttimet Dolby Atmos -tilaäänituella. Haluttaessa konsoli voidaan kytkeä myös ulkoiseen näyttölaitteeseen ja grafiikkasuorituskykyä on mahdollista parantaa Asuksen ulkoisella ROG XG Mobile -näytönohjaimella.
Konsolin suorituskyvystä vastaa AMD:n uusi neljän nanometrin prosessilla valmistettu Ryzen Z1 -sarjan APU-piiri, joka käyttää Zen 4 -arkkitehtuurin prosessoytimiä sekä RDNA 3 -arkkitehtuuriin perustuvaa grafiikkasuoritinta. Piiri jäähtyy kahdella tuulettimella sekä alumiinirivastojen ja lämpöputkien yhdistelmällä. Sisällä on myös 16 Gt kaksikanavaista LPDDR5 -muistia, PCIe 4.0 -pohjainen 512 Gt SSD-tallennusratkaisu sekä 312 Mt/s maksiminopeuteen yltävä UHS-II micro-SD-muistikorttipaikka.
Konsolissa pyörii Windows 11 -käyttöjärjestelmä ja sen sanotaan olevan täysin yhteensopiva mm. Steamin, Epic Gamesin, Xbox Game Passin, EA Playn, Ubisoft Connectin ja Battle.netin kanssa. Konsolin ominaisuuksien hallintakeskuksena toimii Asuksen oma Amoury Crate -ohjelmisto.
ROG Allyn virallinen julkaisutilaisuus järjestetään 11. toukokuuta klo 17 Suomen aikaa. Tuolloin yritys julkistaa konsolin loput tarkemmat tiedot, saatavuuden ja hinnan.
Lähde: Lehdistötiedote
Tämän mukaan lupaavalta vaikuttaa:
Full-fledged Windows 11 gaming
The ROG Ally runs Windows 11, meaning gamers can access all their publisher libraries and game streaming services on a single device. No matter where the latest and greatest titles are available, the Ally can power gamers to victory. Navigating the Windows desktop is a seamless experience, either through the Ally’s joysticks and buttons or through Windows’ robust touchscreen support.
Voi toki käyttää. Jos tykkää tihrustaa pienestä näytöstä (tai liittää sen erilliseen näyttöön) ja liittää erillisen näppiksen sekä hiiren.
GPD Win 4 ( GPD WIN 4 – Shenzhen GPD Technology Co., Ltd._05061502_909 ) löytyis ihan näppiskin.
Mutta eipä tommosella kiva ole kirjoittaa… tai en ainakaan usko että on.
Steam deck myydään melko varmasti lähes nolla profitilla. Tämä myydään 80%+ katteella. Joten kyllä noille hintaeroa saadaan. Mutta onhan tämä nopsempi kuin steam deck, joten eikähän jokunen näitäkin osta. Meniskö jonneksi tonnin pintaan myyntihinta Suomessa?
Pakkohan Asuksen on myydä voitolla kun niillä ei ole omaa pelikauppaa. Asukselle kelpaa tod. näk. pienempi myynti. Kyllä ostajia tälle löytyy jos ei ole paska. Todelliset testit on tulossa. Mikäli häviää ihan 6-0 akkukestessa Deckille on voipi tulla vaikeuksia.
usb-c hubi, kannettava näyttö, hiiri ja näppis niin kasassa on ainakin reissukone hotellihuoneeseen.
Esimerkiksi OneXplayer 2 ja Aya Neo 2 on molemmat Ryzen 7 6800U prossulla ja tukevat TB4 eGPU:ta. Tuollaiseen kun asentaa 4TB m.2 2280 levyn niin reissun päälle työläppärin kaveriksi aika hyvä (ilman sitä eGPU:ta tietenkin). Siinä samalla kulkee "kotikone" mukana matkassa, kotona sitten telakoi isompien näyttöjen kanssa. Kritisoin tuota ROG Allyn usb4/tb4 puutetta ihan sen vuoksi kun se rtx4090 asuksen oma telakka maksaa 1999usd (+alvia 500e niin saadaan suomihinnaksi ~2500e), samalla hiukan epäilyttää että tukeeko tämä uusi Ryzen Z1 usb4:ää ollenkaan…
Näille (muille kuin Steam Deck) windows käsikonsoleille voisi kyllä joku tehdä ihan oman ketjun tuonne läppäripuolelle, ellei sellaista ole jo.
Prosessori (Phoenix) tukee, AMD teoriassa voisi kytkeä pois mutta mitään syytä sillä ei siihen ole, joten todennäköisimmin Asuksesta kiinni tukeeko vai ei. Markkinoille tulee samoilla prosessoreilla muitakin vehkeitä myöhemmin, sitten se viimeistään nähtäneen onko valmistajasta kiinni vai ei.
Vuototietojen mukaan Asus ROG Allyn tehokkaampi malli AMD Z1 Extreme -piirillä, 16 Gt RAM-muistilla ja 512 Gt:n tallennustilalla tulisi maksamaan 699,99 dollaria. Kyseinen hinta olisi vain 51 dollaria Steam Deckin 512 Gt:n mallia korkeampi. Asus on vahvistanut The Vergelle tuovansa myös perusmallin AMD Z1:llä varustetun version ROG Allysta, eli käsipelitietokoneen voisi siis saada itselleen myös edullisempaankin hintaan.
Mikäli vuototieto pitää paikkansa, on Asus selvästi hinnoittelemassa ROG Allynsa kohtalaisen aggressiivisesti ja lähelle Steam Deckin hintaluokkaa.
Lähde: The Verge
Yrittääköhän Asus tehdä ne rahat sitten oheislaitteilla kun ainakin niissä poropietari eGPU pömpeleissä tuntuu olevan katteet kohdallaan
Mä luulen, että tuollaisen laitteen valmistuskustannukset nyt vähän yliarvioidaan. Tuon on oltava helpompi suunnitella kuin moderni matkapuhelin, siinä on reilusti enemmän tilaa mutta vähemmän toiminnallisuuksia. Ei tarvita kameroita eikä puhelinyhteyksiä. Tuo AMD:n SOC hoitaa kaiken IO:n ja vaikka se luultavasti on kalliimpi kuin puhelin SOC:t niin säästöjä tosiaan tulee kameroiden yms puutteesta. Näyttö on ihan perus puhelinkamaa ja akutkin ihan hyllytavaraa. Jäähdytys on ainut spesiaalimpi ja kalliimpi tuote.
En muutenkaan usko, että niitä kalliimpia steam deckejä myydään tappiolla
Vähän kuulostaa hässäkältä. Onko vaivan väärti kantaa kaikkea tuota ekstratilpehööriä mukana. Ainakin itse yritän nimenomaan minimoida sen ylimääräisen tilpehöörin kun sen laukun repiminen mukana ei muutenkaan niin hauskaa ole.
Jos se työläppäri on jo mukana, niin miten se? Uusimmissa AMD-Ryzeneissä on jo aika kovat integroidut GPU:t, jotka sukua näille käsipelikonsoleillekin. Sitten on tietty vielä läppärit joissa erilliset, näillä käsikonsoleilla jo lattiaa pesevät, GPU:t. Mukaan tarttee vain sen hiiren.
Ja sitten jos ja kun työnantaja ei tykkää siitä että työkoneeseen asentelee pelejä yms, niin katsoo että läppärissä on kaksi levypaikkaa (useimmissa nykyään se 2 x M.2), kytkee oman levyn toiseksi ja boottaa tarvittaessa toiselle. Pysyy kaikki työasiat kryptattuna turvassa omalla levyllään ja muutenkin kaksi maailmaa erillään.
Trackpadilla jos joutuu jotain pelaamaan niin on helpompi jättää pelaamatta. Kosketusnäyttö tuossakin on nimim. Steam deck löytyy. Trackballilla voisi ehkä jo jotain tehdäkin.
Eikö steamdeckin trackpadeja muka saa toimimaan trackballin kaltaisesti? Controllerin sai
Saa. Toki aito iso trackballi on kivempi käyttää, mutta tuon konsolin kokorajotteiden sisällä (z-height spesifisti) kehtaan väittää että noi trackpädit on paremmat kuin oikeat trackballssit.
799€ Z1 Extreme versiosta. Toimitukset alkaa 13.6.
Myös muilta valmistajilta on tulossa Ryzen Z1 -vehkeitä, eiköhän joku niistä tärppää
Xg mobile 6850m xt:tä pitänee harkita myöhemmin, riippunee Suomen hinnoista, jenkeissä laskee hinta nyt 799 taalaan.
Saa tuntumaan kuin olisi trackball mutta käytännössä peleissä se ei toimi sinne päinkään omien kokemusten mukaan. Sitä on hieman vaikea selittää ilman että itse kokeilee, mutta itse luonnehtisin että tarkkuus on hyvin pitkälti "pikselikohtaista" eli kursori pomppii ärsyttävästi etenki pikkutarkkoja asioita tehdessä. En edes läppärillä ole huomannut tällaista ongelmaa jos on joutunut trackpadia käyttämään silloin tällöin kun ei jaksa esim. Junassa kaivaa hiirtä repusta.
Ne on kulutus tavaraa ja hajoavat ennemmin tai myöhemmin. Nintendo Switchin irrotettavat ohjaimet ovat nerokas keksintö.
Keksintönä ehkä, toteutus ei tainnut olla ohan priimaa BT-antennien ja driftausongelmien kanssa.
Ei toki yhtä kätevää kuin heittää vanha roskiin ja uus lennossa tilalle mutta steamdeckin ohjainosat on kyllä huollettavia/vaihdettavia, jopa itse:
Steam Deck Repair
http://www.ifixit.com
Mikä lie kohtalo sitten Allyn kanssa, sitä en tiedä mutta noin pointtina että ei se kiinteä ohjain välttämättä koko laitetta vie mennessään jos korjaus on mahdollista kohtuullisella vaivalla.
Lisäksi tuohon saa kolmannen osapuolen hall antureihin perustuvat tatit jos kaipaa pitkäikäisyyttä siinä vaiheessa kun laitteen omat tatit hajoavat.
Steam decki on aika helposti avattavissa ja osat on ihan hyllykamaa. Aiheesta löytyy myös runsaasti videoita youtubesta. Tulee paljon halvemmaksi kuin switchin irroitettavat ohjaimet.