Uuden FreeSync 2 -teknologian esittely jätti ilmaan useita kysymyksiä, joihin io-tech sai vastaukset suoraan AMD:lta.

AMD julkaisi eilen uuden FreeSync 2 -teknologian helpottamaan HDR-aikakauteen siirtymistä. Teknologian luvataan pienentävän latensseja HDR-sisältöä näytettäessä, sekä vaihtavan näytön tilan automaattisesti HDR- tai SDR-tilaan sisällön perusteella.

AMD:n julkaisemissa dioissa mainittiin FreeSync 2 -näyttöjen tarjoavan vähintään kaksinkertaista kirkkautta ja väriavaruutta sRGB:hen nähden. Tämä tuli monelle pettymyksenä, sillä esimerkiksi HDR10-standardin määrittelemät arvot ovat vielä merkittävästi korkeampia. io-tech kysyi asiasta AMD:lta, ja saimme tiedusteluihin varsin tyhjentävän vastauksen.

AMD:n mukaan HDR10- ja Dolby Vision -standardit on luotu pitkälle tähtäimelle, ja tosiasiassa yksikään markkinoilla oleva näyttö ei yllä edes likimain niiden luomiin tavoiteväriavaruuksiin tai -kirkkauksiin. Hyvänä esimerkkinä tästä toimii esimerkiksi CES-messuilla eilen julkaistu Dellin Ultrathin-näyttö, joka tukee HDR10-standardia muttei yllä edes sRGB-väriavaruuteen ja kirkkauskin on vain 400 kandelaa neliömetrille.

amd-freesync-srgb-8-20170103

FreeSync 2 -dioissa mainittu vähintään kaksinkertainen väriavaruus ja kirkkaus sRGB:hen nähden on AMD:n mukaan vain minimiarvo FreeSync 2 -leiman saaville näytöille. Teknologia tukee myös merkittävästi suurempia väriavaruuksia, eikä sille ole määritelty mitään tiettyjä maksimiarvoja.

Koska FreeSync 2:n vaatimukset ovat niinkin korkeat kuin ne ovat nykynäyttöjen ominaisuuksin nähden, tullaan tänä vuonna näkemään markkinoilla vain muutama AMD:n hyväksynnän ja sitä kautta FreeSync 2 -leiman saava näyttö.

This site uses XenWord.
;