Uusi FreeSync 2 -teknologia lupaa helpottaa HDR:n käyttöönottoa ja pienentää näyttöjen latensseja. Käyttäjän näkemän kuvan kirkkauden ja väriavaruuden luvataan yli kaksinkertaistuvan.

AMD on lanseerannut uuden FreeSync 2 -teknologian. Nimestään huolimatta teknologialla on hyvin vähän tekemistä alkuperäisen FreeSyncin kanssa. Alkuperäinen FreeSync on AMD:n markkinointitermi VESA:n Adaptive-sync-teknologialle. Adaptive-sync mahdolistaa näytön virkistystaajuuden synkronoinnin pelin tai muun ohjelman ruudunpäivitysnopeuteen.

FreeSync 2 lupaa AMD:n diojen mukaan ennen kaikkea helpottaa HDR:n käyttöönottoa automatisoimalla näytön HDR-tilan käyttöönoton ja pois kytkennän. Toinen merkittävä ominaisuus on HDR-sisällön latenssien pienentäminen.

amd-freesync-2-tone-mapping-20170103

Normaalisti peli tai muu ohjelma suorittaa lopulliselle kuvalle yhden tone mapping -vaiheen, jonka jälkeen HDR-signaali lähetetään näytölle. Näyttö joutuu vielä tämän jälkeen tekemään toisen tone mapping -vaiheen sovittaakseen HDR-signaalin juuri kyseisen näytön ominaisuuksiin sopivaksi, mikä lisää viiveitä.

FreeSync 2 eliminoi näytön tekemän tone mapping -vaiheen täysin. Teknologiaa tukevien pelien ja ohjelmien tekemä tone mapping hoitaa kuvan valmiiksi näytön ominaisuuksille sopivaksi, jonka jälkeen näytölle lähtevä FreeSync 2 -signaali sopii suoraan näytettäväksi ruudulla ilman ylimääräisiä prosessointivaiheita. FreeSync 2:n tukeminen vaatii AMD:n tätä varten julkaiseman rajapinnan käyttöä peleiltä ja ohjelmilta.

amd-freesync-against-competition-20170103

AMD päivitti samassa yhteydessä myös alkuperäisen FreeSyncin kuulumisia. Yhtiön mukaan FreeSync-partnereita on tätä nykyä 20, ja ne ovat julkaisseet yhteensä 121 näyttöä FreeSync-tuella. Kilpailevalla G-Syncillä kerrotaan puolestaan olevan vain 8 partneria ja 18 näyttöä. AMD:n siteeraamat luvut on päivätty 8. joulukuuta 2016.

Päivitys klo 17.05:

AMD:n julkaisema lehdistötiedote toi lisävalaistusta tiettyihin seikkoihin, jotka eivät käyneet ilmi diapaketista. Kaikki Radeon-näytönohjaimet, jotka tukevat FreeSync-teknologiaa, tukevat myös FreeSync 2:ta, ja kaikki FreeSync 2 -näytöt tukevat myös alkuperäistä FreeSynciä. Tiedotteessa käy ilmi myös, että ainakin Samsung tulee tuomaan FreeSync 2 -näyttöjä markkinoille lähiaikoina.

Voit katsastaa alla olevasta galleriasta kaikki oleelliset FreeSync 2 -diat.

This site uses XenWord.
;