Virtuaalivaluuttojen louhijat ovat tyhjentäneet Yhdysvalloissa suurimpien jälleenmyyjien varastot ja pienemmät jälleenmyyjät ovat nostaneet jäljellä olevien hinnat taivaisiin. Myös Suomessa tilanne alkaa näyttää uhkaavalta.

Vuoden 2018 alku on ollut Yhdysvalloissa näytönohjainmarkkinoilla erittäin hämmentävä johtuen laajalti virtuaalivaluuttojen loppuvuoden arvonnoususta. Lisäksi Digitimes-verkkojulkaisu uutisoi, että näytönohjainvalmistajat ovat aikeissa nostaa tänä vuonna hintojaan noin 5-20 dollarilla johtuen muistipiirien saatavuusongelmista sekä Playerunknown’s Battlegrounds -pelin massiivisesta suosiosta Kiinassa, joka on ajanut pelaajat päivittämään näytönohjaimiaan.

Yhdysvalloissa isojen jälleenmyyjien, kuten Neweggin, Best Buyn ja Amazonin omat varastot ovat täysin tyhjillään suorituskykyisemmistä näytönohjaimista. Myös NVIDIAn omassa GeForce.com-verkkokaupassa suorituskykyisimmät mallit on loppuunmyyty. GeForce GTX 1060 -mallia ja sitä heikompia malleja saattaa löytyä edelleen varastoista yksittäisiä kappaleita lähes normaaleilla hinnoilla, mutta myös ne alkavat olla lopussa ja hinnat nousemaan päin.

Heikon saatavuuden seurauksena pienemmät jälleenmyyjät ovat nostaneet jäljellä olevien varastosaldojen osalta hinnat taivaisiin.

Esimerkiksi Newegg- ja Amazon-verkkokaupoissa on yrityksen oman varastotilanteen lisäksi listattu myös muiden jälleenmyyjien hintoja ja GeForce GTX 1070 Ti- ja 1080-mallit ovat myynnissä tällä hetkellä alkaen 900 dollarista ylöspäin ja GeForce GTX 1080 Ti:stä joutuu maksamaan 1200 dollarista 1900 dollariin.

GeForce GTX 1070:n suositushinnaksi ilmoitettiin aikoinaan julkaisun yhteydessä $379, 1070 Ti:n suositushinta on $449, GTX 1080:n hinta laski vuosi sitten 499 dollariin ja GeForce GTX 1080 Ti lanseerattiin $699 hinnalla. Kyseiset hinnat ovat verottomia.

AMD:n uusia Radeon RX Vega 56- ja 64-näytönohjaimia on turha haaveilla löytää ostetattavaksi uutena mihinkään hintaan.

Hinta.fi-hintavertailun mukaan ilmiö on rantautumassa myös Suomeen, mutta aivan yhtä pahalla mallilla asiat eivät vielä ole kuin Yhdysvalloissa. Suurin ongelma Suomessa on tällä hetkellä saatavuus, sillä useimmat mallit ovat loppu varastoista ja niitä on tulossa lisää tammi-helmikuun aikana. Yhdysvalloissa nähtyä järjetöntä hintanousua ei kuitenkaan ole nähty ja tällä hetkellä GeForce GTX 1070- ja 1070 Ti -näytönohjaimia saattaa löytyä suomalaisilta jälleenmyyjiltä hyllyistä yksittäisiä kappaleita alle 500 euron hinnalla. Suurempia eriä tiettyjä malleja löytyy varastosta vain yli 500 euron hintaan.

GeForce GTX 1080 -mallia irtoaa edullisimmillaan vajaaseen 600 euroon, mutta useimmat mallit alkavat olla jo 650 eurossa. GeForce GTX 1080 Ti -lippulaivamallista saa maksaa tällä hetkellä yli 800 euroa. Myös Suomessa Vega 56- ja 64-mallien saatavuus on olematon ja hintataso korkea.

This site uses XenWord.
;