Kioxian mukaan sen uusi PCIe Gen 5 -asema lyö tauluun 50-103 % kovempia lukemia, kuin Gen 4 -standardia tukevat CM6-SSD-asemat.

SSD-markkinat ovat vasta siirtymässä kunnolla PCIe 4.0 -aikaan, mutta muistijätti Kioxia ei ole lepäämässä laakereillaan vaan on esitellyt jo ensimmäistä PCIe 5.0 -SSD-prototyyppiään. Samassa tapahtumassa oli esillä myös muun muassa yhtiön FL6-muistit, joiden on tarkoitus haastaa 3D Xpoint -muistit SCM-luokassa (Storage Class Memory).

Kioxia on esitellyt China Flash Market Summit 2021 -tapahtumassa ensimmäisiä lukuja PCIe Gen 5 -prototyyppi-SSD-asemastaan. Teoriapuolella PCIe Gen 5 nostaa M.2-asemissa yleisesti käytössä olevilla neljällä linjalla väylän nopeuden 15 gigatavuun sekunnissa, kun Gen 4 yltää noin 7 Gt/s.

Käytännön testien puolella PCIe 5.0 -prototyyppiaseman kerrotaan tarjoavan noin 14 Gt/s:n perättäisluku- ja 7 Gt/s:n -kirjoitusnopeuden, kun verrokkina ollut PCIe 4.0 -standardia tukeva Kioxia CM6 jää 6,9 ja 4,2 Gt/s:n lukemiin. Satunnaislukunopeudet nousevat puolestaan nykyisestä 1,4 miljoonasta IOPSista 2,5 miljoonaa IOPSiin, mutta valitettavasti satunnaiskirjoitusluvut ovat puhujapöntön peittämät. Satunnaiskirjoitusnopeuden kerrotaan kuitenkin parantuvan tilanteesta riippuen 50-76%. Myös SSD-aseman latenssit ovat kutistuneet; CM6:n lukuviive oli 90 µs ja PCIe 5.0 prototyypin 70 µs. Kirjoituspuolella viiveet ovat peräti puolittuneet CM6:n 20 µs:stä prototyypin 10 mikrosekuntiin.

SCM-puolella yhtiön FL6 perustuu XL-Flash-teknologiaan. Se tarjoaa diojen mukaan vähän parempaa satunnaisluku- mutta reilusti yli kaksinkertaista satunnaiskirjoitusnopeutta perinteisiin Flash-muisteihin perustuvaan CM6-sarjaan verrattuna. Viiveiden kerrotaan olevan kolmanneksen CM6:sta, mutta todellinen pommi on kirjoituskestävyys, joka on peräti 60-kertainen CM6:een verratten.

FL6 tulee saatavilla 800 Gt:n – 3,2 Tt:n kapasiteeteissa ja se hyödyntää PCIe 4.0 -väylää, mutta kuluttajamarkkinoilla sitä tuskin nähdään. Ammattilaispuolella sen kilpailijana on SCM-luokan 3D XPoint-muistit ja yhtiö julkaisikin suoirtuskykytestejään kahdessa erilaisessa tietokantaskenaariossa. Löydät testidiat yltä. Yhtiön mukaan FL6:n etu on perinteiseen Flashiin perustuminen ja yhteensopivuus niiden valmistuslinjojen kanssa, mikä laskee muistien hintaa 3D Xpointiin verrattuna.

Lähteet: HardwareInfo, WeChat

This site uses XenWord.
;