XDA Developersin Adam Conwayn mukaan Xiaomin puhelimissa oleva tiedosto viittaisi ennemminkin käyttöliittymän sisäisten mainosten rajaamiseen kuin suoraan käyttäjän sensuuriin.

Uutisoimme eilen Liettuan kyberturvallisuusviraston tekemästä havainnosta, jonka mukaan Xiaomin puhelimet sisältävät Euroopassa pois päältä olevan ohjelmiston, joka kykenee sensuroimaan Kiinan hallituksen kannalta epämiellyttäviä sanoja ja fraaseja. XDA Developersin Adam Conwayn tutkimusten mukaan kyse voi olla käyttäjän sensuurin sijaan käyttöliittymän mainosten rajoittamisesta.

Huomion arvoisena seikkana Conway teki tutkimuksensa Mi 11 Ultrallaan, jonka sisällä pyörii valmistajan omista lisäsovelluksista riisuttu muokattu käyttöjärjestelmä, mikä voi teoriassa vaikuttaa myös tuloksiin. Hän kertoo kuitenkin asentaneensa testiksi myös viimeisimmät Xiaomin sovellukset ilman muutosta tuloksiin.

Conway löysi puhelimestaan Liettuan viranomaisten mainitseman MiAdBlacklistConfig-tiedoston, joka sisälsi aiemmassakin uutisessa mainittuja Kiinan politiikan kannalta haitallisten termien estoja, mutta alkuperäisessä raportissa mainittujen 449 listauksen sijaan tiedostossa oli Conwayn mukaan kaiken kaikkiaan 2210 termiä, joista kaikki eivät liittyneet politiikkaan. Sen sijaan listauksessa oli sensuroitu myös useita aikuisviihteeseen tai toisiin puhelinvalmistajiin liittyviä fraaseja.

Liettuan kyberturvallisuusviraston arvion mukaan tiedosto ei ole aktiivisena EU-alueella myytävissä puhelimissa ja saman totesi myös Conway tuloksissaan. Liettuan arviosta Conway kuitenkin poikkeaa siinä, ettei hän usko kyseessä olevan käyttäjän sensurointiin tarkoitettu tiedosto, vaan sen sijaan Xiaomin käyttöliittymässä esitettävien mainosten rajoittamiseen tarkoitettu listaus. Lisäksi Conwayn mukaan Xiaomin Mi Browser -selain ei referoisi tätä sensuuritiedostoa lainkaan, vaan hänen Mi 11 Ultrassaan tiedostoa käyttäisi vain Mi Video mainosten rajaamiseen.

Conwayn mukaan tiedosto vaikuttaisikin siis suoran käyttäjän sensuurin sijaan rajoittavan vain puhelimessa näytettäviä mainoksia. Hän ei kuitenkaan kiellä sitä, etteikö samaa listausta voitaisiin käyttää myös sensuuriin tulevaisuudessa, mutta nykyisellään hän ei löytänyt suoria todisteita, jotka viittaisivat sensuuriin. XDA Developers on myös ollut yhteydessä Liettuan viranomaisiin tulostensa tiimoilta, mutta ainakaan toistaiseksi sivusto ei ole saanut vastausta.

Lähde: XDA Developers

This site uses XenWord.
;